PILGRIMSMUSSLA MED RÖKT SHITAKE I CHAMPAGNESÅS

4 personer:
- 4 pilgrimsmusslor, gör fler om du vill ha större portion
- 10 shitakesvampar
- 1 citron till citroncest
- Smör
- Koncentrerad rökarom
Sås:
- 2 schalottenlökar
- 30 g smör
- 2 dl vitt vin
- 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
- 2 dl grädde
- 1-2 msk ljus maizenaredning
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 5 cl champagne
Gör såsen så här:
- Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en kastrull.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
- Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
- Tillsätt grädde. Låt småkoka i 10 minuter till.
- Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
Under tiden du gör såsen:
- Smält smör i en liten stekpanna. Häll i 2-3 droppar rökarom och rör om. Ta inte för mycket, den är hårt koncentrerad!
- Skiva och lägg i svampen och stek den på medelhög värme tills den fått fin färg.
- Halstra pilgrimsmusslorna i lite olja ganska hårt på ena sidan. Tillsätt lite smör och vänd dem en kort stund. De ska ha en liten rå kärna i mitten.
- Lägg upp musslan i en liten skål, fördela svampen vackert på fatet, slå därefter på såsen och riv lite citroncest som balans åt svampen och musslan. Servera direkt!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra torskrätt tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad fromage omelett panko paella hummus lingon daal jästpannkakor grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais citrus oxfilé rödkål morötter frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör tomatsoppa flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar makrill nudlar kaka, brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever gös pasta med räkor whiskey marmelad ostar hallonsås pizza hollandaisesås rom tårta toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara inläggning kolasås kallrökt lax nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept sillrecept drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat tårtor kantareller festrätt julmat nu är det jul igen jordgubbar lakrits, sylt chokladdessert glassdessert torsk potatis ramslök husmanskost asiatiskt moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor gröna & sköna tillbehör cocktails svamp pasta pastarätt oxkött grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka soppa bakning bbq drinkar choklad lax laxrecept dryck hallon nybakat på grillen glass sallad sommardessert kyckling skaldjur primör sill bröd tomater bär doften av nybakat bröd starters kalv blåbär apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter brödbak glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära reportage apetizer japanskt indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré avocado gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta buljong scampi parmesan citrondessert mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa granatäpple semlor biskvi gås, grillade citroner enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept getost lättbakat körsbär matblogg julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova lammracks fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka risotto vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd couscous hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie