PILGRIMSMUSSLA MED RÖKT SHITAKE I CHAMPAGNESÅS
4 personer:
- 4 pilgrimsmusslor, gör fler om du vill ha större portion
- 10 shitakesvampar
- 1 citron till citroncest
- Smör
- Koncentrerad rökarom
Sås:
- 2 schalottenlökar
- 30 g smör
- 2 dl vitt vin
- 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
- 2 dl grädde
- 1-2 msk ljus maizenaredning
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 5 cl champagne
Gör såsen så här:
- Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en kastrull.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
- Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
- Tillsätt grädde. Låt småkoka i 10 minuter till.
- Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
Under tiden du gör såsen:
- Smält smör i en liten stekpanna. Häll i 2-3 droppar rökarom och rör om. Ta inte för mycket, den är hårt koncentrerad!
- Skiva och lägg i svampen och stek den på medelhög värme tills den fått fin färg.
- Halstra pilgrimsmusslorna i lite olja ganska hårt på ena sidan. Tillsätt lite smör och vänd dem en kort stund. De ska ha en liten rå kärna i mitten.
- Lägg upp musslan i en liten skål, fördela svampen vackert på fatet, slå därefter på såsen och riv lite citroncest som balans åt svampen och musslan. Servera direkt!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco vinägrett kalla såser rulltårta gubbröra paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås kaka, lök julgodis nässelsoppa fläder ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm maräng gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost kolasås blåbär kalv nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor sorbet starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sommardessert husmanskost sylt jordgubbar torsk skaldjur potatis griskött glass moltas drinktips vegetariskt hallon gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept kyckling primör glassdessert bröd sallad lakrits, ramslök bär sillrecept brynt smör julmat tomater apelsin sommarmat slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis citrondessert äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad morötter rödkål pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata panko omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost