PILGRIMSMUSSLA MED RÖKT SHITAKE I CHAMPAGNESÅS

Den här anrättningen kan du göra som en liten apetizer eller lite större om du vill. Addera bara pilgrimsmussla och lite svamp. Viktigt när du halstrar pilgrimsmusslan att du inte kör den för länge så att den blir seg. En liten rå kärna i mitten vill vi ha. Champagne är såklart det du ska dricka till, speciellt en dag som idag. Njut!
Pilgrimsmusslor med champagnesås

4 personer:

  • 4 pilgrimsmusslor, gör fler om du vill ha större portion
  • 10 shitakesvampar
  • 1 citron till citroncest
  • Smör
  • Koncentrerad rökarom 

 Sås:

  • 2 schalottenlökar
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  •  2 dl grädde
  • 1-2 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 5 cl champagne
     

Gör såsen så här:

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en kastrull.
  3. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  4. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  5. Tillsätt grädde. Låt småkoka i 10 minuter till.
  6. Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar.
  8. Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.

Under tiden du gör såsen:

  1. Smält smör i en liten stekpanna. Häll i 2-3 droppar rökarom och rör om. Ta inte för mycket, den är hårt koncentrerad!
  2. Skiva och lägg i svampen och stek den på medelhög värme tills den fått fin färg.
  3. Halstra pilgrimsmusslorna i lite olja ganska hårt på ena sidan. Tillsätt lite smör och vänd dem en kort stund. De ska ha en liten rå kärna i mitten.
  4. Lägg upp musslan i en liten skål, fördela svampen vackert på fatet, slå därefter på såsen och riv lite citroncest som balans åt svampen och musslan. Servera direkt!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln