ÅNGAD HÄLLEFLUNDRA MED SMÖRBAKAD SVARTROT, RIMMAT SIDFLÄSK OCH RÖDVINSSÅS

4 personer:
- 600 g hälleflundra med skinnet kvar
- 500 g svartrötter
- 4 skivor gul lök till garnering
- 300 g smör att brynas (normalsaltat)
- 75 g rimmat sidfläsk
Rödvinssås:
- 3 msk olivolja
- 2 Schalottenlökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 msk tomatpuré
- Ca 10 vitpepparkorn
- 2-3 lagerblad
- 2-3 kvistar färsk dragon
- 60 cl rött vin
- 1 liter kalvbuljong (1 l vatten, två buljongtärningar. Värm detta innan så att buljongen löser sig)
- 30 g smör till blankning av sås
- Ev Maizenaredning+ lite vatten
Gör så här:
Börja med såsen, den tar mest tid.
- Skala och hacka schalottenlök, vitlök, morot och palsternacka grovt. Bryn i olivoljan.
- Tillsätt tomatpuré och bryn den så att smaken rundas av. Tillsätt vinet, dragon och vitpepparkorn och reducera till 2/3 återstår.
- Tillsätt buljongen och reducera till ca hälften återstår.
- Sila av såsen och häll tillbaka den i pannan. Låt såsen koka upp igen. Vill du ha en tjockare sås kan du reda av den lite med Maizena blandat med lite vatten.
- Mot slutet blankar du av såsen med ca 30 g smör i tärningar under jämn vispning.
Under tiden:
- Skär flundran i fyra jämnstora bitar. Salta den lätt och låt rimma ca 15 min. Placera bitarna i en ugnssäker form och skyl botten med vatten. Baka av den i ugnen på 150° ca 15 min, fisken skall hålla ca 48°
- Skala svartrötterna och dela dem till ca 10 cm långa stavar. Smält smöret i en liten gryta och lägg i de delade svartrötterna. Bryn till smöret börjar mörkna och få brynt karaktär. Svartrötterna är klara.
- Skär sidfläsket i bitar. Bryn fläsket till önskad färg i lite olja.
- Skär den gula löken till fyra runda fina skivorca 3mm tjocka. Lägg dem i torr varm panna och sota ena sidan. Använd till garnering som på bilden. Gör en såsspegel, lägg upp och garnera med lite färska dragonblad.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör flankstek matbloggpriset skåne heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie semlor granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj makrill nudlar kaka, brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour billig mat bouillabaisse kola & knäck kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semla fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor ugnsrostade gremolata pannacotta varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt reportage höstmat pulled ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin champagne gåsamiddag tartar frukt & bär saffran kolasås munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze sillrecept nötter lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt hallon griskött moltas drinktips soppor laxrecept choklad svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck glass drinkrecept nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd starters tomater entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk nötkött festrätt blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning fondspara frukost tagliatelle äppelkaka bullar kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado tårta hollandaisesås pizza hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor gäddrecept pressgurka risotto vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa vermouth fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo gäddqueneller slottsstek ceviche hjorthornssalt ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept gambas fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova lammracks gädda fudge stekar räkor, gnocchi