ÅNGAD HÄLLEFLUNDRA MED SMÖRBAKAD SVARTROT, RIMMAT SIDFLÄSK OCH RÖDVINSSÅS

4 personer:
- 600 g hälleflundra med skinnet kvar
- 500 g svartrötter
- 4 skivor gul lök till garnering
- 300 g smör att brynas (normalsaltat)
- 75 g rimmat sidfläsk
Rödvinssås:
- 3 msk olivolja
- 2 Schalottenlökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 msk tomatpuré
- Ca 10 vitpepparkorn
- 2-3 lagerblad
- 2-3 kvistar färsk dragon
- 60 cl rött vin
- 1 liter kalvbuljong (1 l vatten, två buljongtärningar. Värm detta innan så att buljongen löser sig)
- 30 g smör till blankning av sås
- Ev Maizenaredning+ lite vatten
Gör så här:
Börja med såsen, den tar mest tid.
- Skala och hacka schalottenlök, vitlök, morot och palsternacka grovt. Bryn i olivoljan.
- Tillsätt tomatpuré och bryn den så att smaken rundas av. Tillsätt vinet, dragon och vitpepparkorn och reducera till 2/3 återstår.
- Tillsätt buljongen och reducera till ca hälften återstår.
- Sila av såsen och häll tillbaka den i pannan. Låt såsen koka upp igen. Vill du ha en tjockare sås kan du reda av den lite med Maizena blandat med lite vatten.
- Mot slutet blankar du av såsen med ca 30 g smör i tärningar under jämn vispning.
Under tiden:
- Skär flundran i fyra jämnstora bitar. Salta den lätt och låt rimma ca 15 min. Placera bitarna i en ugnssäker form och skyl botten med vatten. Baka av den i ugnen på 150° ca 15 min, fisken skall hålla ca 48°
- Skala svartrötterna och dela dem till ca 10 cm långa stavar. Smält smöret i en liten gryta och lägg i de delade svartrötterna. Bryn till smöret börjar mörkna och få brynt karaktär. Svartrötterna är klara.
- Skär sidfläsket i bitar. Bryn fläsket till önskad färg i lite olja.
- Skär den gula löken till fyra runda fina skivorca 3mm tjocka. Lägg dem i torr varm panna och sota ena sidan. Använd till garnering som på bilden. Gör en såsspegel, lägg upp och garnera med lite färska dragonblad.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flankstek matbloggpriset skåne heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg semlor granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj makrill nudlar kaka, brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett hummus fromage omelett panko paella apelsinmarmelad ugnsrostade gremolata pannacotta varma hallon grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vermouth ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära gnocchi räkor, stekar fudge gädda lammracks pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf gös pasta med räkor parmesan scampi fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag fondspara inläggning kallrökt lax grön sparris gåsmeny sorbet rabarber nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor västerbottensost hallonsylt fond bullar gåsamiddag tartar frukt & bär kantareller kalv festrätt ramslöksolja festmåltid glaze sillrecept nötter sparris slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert torsk skaldjur kyckling griskött på grillen nybakat soppor laxrecept choklad drinkar soppa pasta bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött bbq pastarätt svamp cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips hallon potatis primör glassdessert glass sylt sallad sommardessert drinkrecept jordgubbar sill starters lakrits, apelsin kycklingrätt paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk nötkött tomater blåbär frukost tagliatelle äppelkaka champagne picklad karl johan svamp fågelrecept äpplen vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer äppeldessert nässlor torskrygg munsbit kolasås saffran indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado tårta hollandaisesås pizza hallonsås buljong whiskey marmelad citrondessert fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg thai basil whiskey sour mingelrätt morotssoppa jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle pressgurka risotto gäddrecept vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar daal lingon vegetarisk soppa jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept gambas fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar smoothie pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär