CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS
Som avslutning på vår nyårsmeny serverar vi en härlig dessert som för tankarna tillbaka till det glada 90-talet då lingonparfait var i ropet. Med den lena friska och lite bäska smaken av parfaiten i kombination med den mörka chokladen, en crunchig kakbotten och den söta kolasåsen blir det till en magisk dessert. Vi ska väl erkänna att det är en del pilljobb om du ska få till dessa chokladdroppsbakelser men det är faktiskt inte så avancerat som det kanske kan te sig och dessutom kommer dina gäster att bli mäkta imponerande. Men visst, lite pilligt och kladdigt är det och en portion tålamod krävs. Saknar du dessa egenskaper så går det naturligtvis utmärkt att göra parfaiten som en tårta i en springform. Förslagsvis dekorerar du då glasstårtans sidor med chokladflarn och antingen ringlar du kolasåsen över tårtan eller serverar den bredvid. Lycka till!
8 st parfaitbakelser
- 100 g mörk choklad av god kvalité
- 4 digestivekex
- 25 g smör
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl frysta lingon + 1/2 dl till dekoration
- 1 dl råröda lingon
- 1 msk gin (kan uteslutas)
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl socker
- 3 msk smör
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk flingsalt
- Plastfilm, typ A4-ark Over Head-film
- Gem att fästa ihop ändarna med
- Spritspåse
Gör så här:
Chokladdropparna:
- Skär 4 cm breda remsor från kortsidan av ett A4- ark OH-film.
- Smält chokladen i skål med vattenbad.
- Bred ut chokladen i tunnt lager på filmremsorna.
- Vik ihop ändarna (med chokladen innåt) till en droppform och fäst ihop ändarna med hjälp av t ex gem. Ställ i frys för att stelna.
- Smält 25 g smör i kastrull. Smula sönder eller mortla kexen och blanda ner i smöret. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
- Vispa grädden luftigt. Får inte vispas för hårt.
- Vänd ner äggblandningen i grädden. Rör inte för mycket utan det ska fortfarande vara en luftig och fluffig konsistens.
- Tillsätt och rör ihop en skvätt gin i de rårörda lingonen (Kan utelutas men ger en fin smaktouch till parfaiten). Vänd till sist ner hela och rårörda lingon i glassmeten.
- Ta fram chokladdropparna ur frysen. Låt plastfilmen sitta kvar.
- Häll ner ca 1-2 msk kaksmul i varje chokladdroppe. Tryck till/ packa smulorna försiktigt med pekfingret till en kakbotten.
- Fyll dropparna med parfait med hjälp av en spritspåse utan tyll. (Det är nog svårt att fylla dom snyggt med sked). Ställ i frys 2-3 timmar innan servering.
- Lägg i 1-2 msk socker i kastrull och smält på medelvärme. Rör inte utan låt värmen i kastrullen göra jobbet. När allt är smällt tillsätt resten av sockret i ett par omgångar. Vicka gärna på pannan med jämna mellanrum.
- När allt socker är smällt tillsätter du smöret. Nu ska du röra. Tillsätt därefter vaniljsocker, salt och till sist grädden i ett par omgångar. Låt koka i 5-10 minuter tills såsen tjocknar något. Rör med jämna mellanrum. Skulle såsen bli för tjock så späd med en skvätt grädde.
- Ta fram dropparna ur frysen. Avlägsna försiktigt plastfilmen från dropparna.
- Önskar du få kolasåsen som på bilden så droppar du ut såsprickar– tripp, trapp trull i en bågform och drar sedan med speten av en tesked genom prickarna. Kanske kräver lite övning innan det sitter?
- Lägg en parfaitbakelse på varje tallrik och dekorera med tinade hela lingon. Glassen får gärna stå några minuter innan servering så parfaiten blir lite mjuk.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flarn gulaschsoppa egg toddy blommor i maten müsli hummer recept reportage tomater pepparrotssmör gubbröra kesella flädersorbet potatispuré panko semlor fromage frittata lingonparfait ramslökssoppa butternutpumpa ugnsrostade torskrygg persika matbloggpriset kalix löjrom huvudrätt inläggning bröd recept negroni gratäng parmaskinka pressgurka webergrillad mangosallad brynt smör bouillabaisse med havskräfta & aioli fudge ciabatta grillad makrill nudlar mazarin varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv struvor på tallriken tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa gravad lax ugnstekt lax mandelpotatis ansjovis hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös picklad rödlök semla matjesill kokosmjölk parfait chorizo ponzu pumpa bearnaisesås cocoschutney grillade citroner färskost på filmjölk grillat indisk mat lamm blomkål, gremolata billig mat rårörda lingon tomatsås välkomstdrink citronmarinerad stekt strömming fisksoppa våfflor godis vit sparris pavlova wokgrönsaker juldryck dekoration rimmad oxbringa salsiccia smoothie hallå! festmåltid hummer fikon äppelpaj tournedos sojabönor portvinsmarinerad sockerkaka saint agur lingon flankstek vegetarisk soppa oxkind lök frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp couscous körsbär färskost tartlett aubergine fiskgryta nässelsoppa risotto pizzadeg kola & knäck kycklingsallad pepparrotssås råstekt potatis hälleflundra apelsin maräng rotfrukter äppelkaka rabarber medelhavet vegetariskt västerbottensost apetizer rödbetor gåsagille ingefära äppeldessert nötkött paj bär kantareller frukost julgodis äpplen sorbet tagliatelle picklad vegetarisk pasta gräddsås sparris nybakat kyckling kolasås jordgubbar hallon nypotatis på grillen munsbit gåsamiddag grill gåsmeny starters brödbak lax cocktails oxkött doften av nybakat bröd glassdessert nu är det jul igen julmat soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt vegetarisk dessert nyårsmeny fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept dryck sommarmat, drinkar bröd kötträtt husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt glass entrérätt midsommarmat choklad mango tårtor drinktilltugg sill spenat enkelt recept cheesecake långkok torsk svamp flädersaft nygrillat grytor brunsås hallonsås höstmat kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter pepparrot pizza lakrits, pasta med räkor parmesan sillrecept fläder avocado kakor sjögräsnudlar pilgrimsmusslor vitaminboost mazarinkaka stekar blåbär rödbetshummus gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, daal lättbakat senapscreme 1-2-3-lag recept entrecote kantarelltoast salmalax glaze oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar burgare omelett chokladflarn fastlagsbulle fritterad potatismos mousse gravlax salsa tomatsallad heiße liebe hummerfond wok karré apelsinmarmelad äppeltarte oxbringa romsås morotssoppa kaka, slottsstek räkor, hollandaisesås morötter grillad gås havskräftor vaktelägg räkpasta långpannebröd rödlök melanzane löjrom majonnäas japanskt torskrätt tortillas tapenade svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost mingelrätt fisk i folie grillad flankstek ljuvliga smaker oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse matvete nyårsdessert saft nektariner hummersoppa granola ätliga blommor smoothie med spenat mango och ingefära koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad mumma pannbiff halloncurd grön sparris hummus hasselbackspotatis ceviche lakritscheesecake champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fruktsallad scampi brytbröd melon lammracks indiskt grillad entrecote ost, sashimi pulled basilika abborre granatäpple bresaola rulltårta kolakräm whiskey sour chutney, på landet cokladdessert rödkål majs prosecco laxrätter mozarella mexikanskt mozzarella matblogg toscakaka makrill