CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS

Som avslutning på vår nyårsmeny serverar vi en härlig dessert som för tankarna tillbaka till det glada 90-talet då lingonparfait var i ropet. Med den lena friska och lite bäska smaken av parfaiten i kombination med den mörka chokladen, en crunchig kakbotten och den söta kolasåsen blir det till en magisk dessert. Vi ska väl erkänna att det är en del pilljobb om du ska få till  dessa chokladdroppsbakelser men det är faktiskt inte så avancerat som det kanske kan te sig och dessutom kommer dina gäster att bli mäkta imponerande. Men visst, lite pilligt och kladdigt är det och en portion tålamod krävs. Saknar du dessa egenskaper så går det naturligtvis utmärkt att göra parfaiten som en tårta i en springform. Förslagsvis dekorerar du då glasstårtans sidor med chokladflarn och antingen ringlar du kolasåsen över tårtan eller serverar den bredvid. Lycka till!

8 st parfaitbakelser 

  • 100 g mörk choklad av god kvalité
  • 4 digestivekex
  • 25 g smör 
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl frysta lingon + 1/2 dl till dekoration
  • 1 dl råröda lingon
  • 1 msk gin (kan uteslutas)
  • 3 dl vispgrädde
Smörkolasås:
  • 1 dl socker
  • 3 msk smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk flingsalt
Du behöver:
  • Plastfilm, typ A4-ark Over Head-film
  • Gem att fästa ihop ändarna med
  • Spritspåse

Gör så här:

Chokladdropparna:

  1. Skär 4 cm breda remsor från kortsidan av ett A4- ark OH-film.
  2. Smält chokladen i skål med vattenbad.
  3. Bred ut chokladen i tunnt lager på filmremsorna.
  4. Vik ihop ändarna (med chokladen innåt) till en droppform och fäst ihop ändarna med hjälp av t ex gem. Ställ i frys för att stelna.
Kaksmulbotten:
  1. Smält 25 g smör i kastrull. Smula sönder eller mortla kexen och blanda ner i smöret. Ställ åt sidan.
Parfait:
  1. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
  2. Vispa grädden luftigt. Får inte vispas för hårt.
  3. Vänd ner äggblandningen i grädden. Rör inte för mycket utan det ska fortfarande vara en luftig och fluffig konsistens.
  4. Tillsätt och rör ihop en skvätt gin i de rårörda lingonen (Kan utelutas men ger en fin smaktouch till parfaiten). Vänd till sist ner hela och rårörda lingon i glassmeten.
Montering:
  1. Ta fram chokladdropparna ur frysen. Låt plastfilmen sitta kvar.
  2. Häll ner ca 1-2 msk kaksmul i varje chokladdroppe. Tryck till/ packa smulorna försiktigt med pekfingret till en kakbotten.
  3. Fyll dropparna med parfait med hjälp av en spritspåse utan tyll. (Det är nog svårt att fylla dom snyggt med sked). Ställ i frys 2-3 timmar innan servering.
Smörkolasås:
  1. Lägg i 1-2 msk socker i kastrull och smält på medelvärme. Rör inte utan låt värmen i kastrullen göra jobbet. När allt är smällt tillsätt resten av sockret i ett par omgångar. Vicka gärna på pannan med jämna mellanrum.
  2. När allt socker är smällt tillsätter du smöret. Nu ska du röra. Tillsätt därefter vaniljsocker, salt och till sist grädden i ett par omgångar. Låt koka i 5-10 minuter tills såsen tjocknar något. Rör med jämna mellanrum. Skulle såsen bli för tjock så späd med en skvätt grädde.
Servering:
  1. Ta fram dropparna ur frysen. Avlägsna försiktigt plastfilmen från dropparna.
  2. Önskar du få kolasåsen som på bilden så droppar du ut såsprickar– tripp, trapp trull  i en bågform och drar sedan med speten av en tesked genom prickarna. Kanske kräver lite övning innan det sitter?
  3. Lägg en parfaitbakelse på varje tallrik och dekorera med tinade hela lingon. Glassen får gärna stå några minuter innan servering så parfaiten blir lite mjuk.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln