CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS
Som avslutning på vår nyårsmeny serverar vi en härlig dessert som för tankarna tillbaka till det glada 90-talet då lingonparfait var i ropet. Med den lena friska och lite bäska smaken av parfaiten i kombination med den mörka chokladen, en crunchig kakbotten och den söta kolasåsen blir det till en magisk dessert. Vi ska väl erkänna att det är en del pilljobb om du ska få till dessa chokladdroppsbakelser men det är faktiskt inte så avancerat som det kanske kan te sig och dessutom kommer dina gäster att bli mäkta imponerande. Men visst, lite pilligt och kladdigt är det och en portion tålamod krävs. Saknar du dessa egenskaper så går det naturligtvis utmärkt att göra parfaiten som en tårta i en springform. Förslagsvis dekorerar du då glasstårtans sidor med chokladflarn och antingen ringlar du kolasåsen över tårtan eller serverar den bredvid. Lycka till!
8 st parfaitbakelser
- 100 g mörk choklad av god kvalité
- 4 digestivekex
- 25 g smör
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl frysta lingon + 1/2 dl till dekoration
- 1 dl råröda lingon
- 1 msk gin (kan uteslutas)
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl socker
- 3 msk smör
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk flingsalt
- Plastfilm, typ A4-ark Over Head-film
- Gem att fästa ihop ändarna med
- Spritspåse
Gör så här:
Chokladdropparna:
- Skär 4 cm breda remsor från kortsidan av ett A4- ark OH-film.
- Smält chokladen i skål med vattenbad.
- Bred ut chokladen i tunnt lager på filmremsorna.
- Vik ihop ändarna (med chokladen innåt) till en droppform och fäst ihop ändarna med hjälp av t ex gem. Ställ i frys för att stelna.
- Smält 25 g smör i kastrull. Smula sönder eller mortla kexen och blanda ner i smöret. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
- Vispa grädden luftigt. Får inte vispas för hårt.
- Vänd ner äggblandningen i grädden. Rör inte för mycket utan det ska fortfarande vara en luftig och fluffig konsistens.
- Tillsätt och rör ihop en skvätt gin i de rårörda lingonen (Kan utelutas men ger en fin smaktouch till parfaiten). Vänd till sist ner hela och rårörda lingon i glassmeten.
- Ta fram chokladdropparna ur frysen. Låt plastfilmen sitta kvar.
- Häll ner ca 1-2 msk kaksmul i varje chokladdroppe. Tryck till/ packa smulorna försiktigt med pekfingret till en kakbotten.
- Fyll dropparna med parfait med hjälp av en spritspåse utan tyll. (Det är nog svårt att fylla dom snyggt med sked). Ställ i frys 2-3 timmar innan servering.
- Lägg i 1-2 msk socker i kastrull och smält på medelvärme. Rör inte utan låt värmen i kastrullen göra jobbet. När allt är smällt tillsätt resten av sockret i ett par omgångar. Vicka gärna på pannan med jämna mellanrum.
- När allt socker är smällt tillsätter du smöret. Nu ska du röra. Tillsätt därefter vaniljsocker, salt och till sist grädden i ett par omgångar. Låt koka i 5-10 minuter tills såsen tjocknar något. Rör med jämna mellanrum. Skulle såsen bli för tjock så späd med en skvätt grädde.
- Ta fram dropparna ur frysen. Avlägsna försiktigt plastfilmen från dropparna.
- Önskar du få kolasåsen som på bilden så droppar du ut såsprickar– tripp, trapp trull i en bågform och drar sedan med speten av en tesked genom prickarna. Kanske kräver lite övning innan det sitter?
- Lägg en parfaitbakelse på varje tallrik och dekorera med tinade hela lingon. Glassen får gärna stå några minuter innan servering så parfaiten blir lite mjuk.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ciabatta fisk i folie fritterad gambas morötter kokosmjölk burgare rabarberkräm morotssoppa persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse ceviche slottsstek smoothie kesella grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra torskrätt tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée hummer recept räkor gratäng rulltårta gubbröra vinägrett rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger apelsinmarmelad ugnsrostade gremolata pannacotta grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! färskost vikingfågel mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept räkor, stekar fudge gädda lammracks pavlova tosca nektariner semla mazarin honeysuckle kräftsås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör matblogg körsbär lättbakat varma hallon bröd recept kalix löjrom vitaminboost nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar makrill nudlar kaka, brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt granola aubergine ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk gös marmelad scampi buljong ingefära pizza hollandaisesås fisk&skaldjur rom tårta toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert majonnäs matjesill indiskt höstmat pulled vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder rabarber tagliatelle frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran munsbit grön sparris torskrygg tomater paj hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt apelsin kantareller festrätt starters sill bröd glass doften av nybakat bröd drinkrecept italienskt primör kyckling sommardessert husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck choklad drinkar soppa pasta bakning kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka oxkött pastarätt bbq svamp cocktails soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött glassdessert ramslök torsk sylt chokladdessert lakrits, potatis bär jordgubbar nu är det jul igen julmat blåbär tårtor insjöfisk sommarmat sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak glaze fläsk nötkött kalv äppeldessert gåsmeny bullar kolasås inläggning fondspara frukt & bär äppelkaka champagne mango fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis midsommarmat sorbet romtopf hummerfond nässelsoppa nässlor lamm våfflor fisksoppa negroni reportage apetizer japanskt abborre rödbetor tartar flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré avocado vit sparris gräddsås ramslöksrecept hallonsås fiskgryta alla hjärtans dag whiskey citrondessert kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor köttbullar lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa granatäpple fastlagsbulle biskvi gås, grillade citroner queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp campari pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu hummus thai basil whiskey sour mingelrätt jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv matvete mumma curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås hjorthornssalt vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming pressgurka risotto vermouth långpannebröd ramslökssoppa flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rödbetshummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad kalvbräss spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo semlor mozarella råstekt potatis halloncurd couscous gäddqueneller kola & knäck bouillabaisse brynt smör heiße liebe ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn