CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS
Som avslutning på vår nyårsmeny serverar vi en härlig dessert som för tankarna tillbaka till det glada 90-talet då lingonparfait var i ropet. Med den lena friska och lite bäska smaken av parfaiten i kombination med den mörka chokladen, en crunchig kakbotten och den söta kolasåsen blir det till en magisk dessert. Vi ska väl erkänna att det är en del pilljobb om du ska få till dessa chokladdroppsbakelser men det är faktiskt inte så avancerat som det kanske kan te sig och dessutom kommer dina gäster att bli mäkta imponerande. Men visst, lite pilligt och kladdigt är det och en portion tålamod krävs. Saknar du dessa egenskaper så går det naturligtvis utmärkt att göra parfaiten som en tårta i en springform. Förslagsvis dekorerar du då glasstårtans sidor med chokladflarn och antingen ringlar du kolasåsen över tårtan eller serverar den bredvid. Lycka till!
8 st parfaitbakelser
- 100 g mörk choklad av god kvalité
- 4 digestivekex
- 25 g smör
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl frysta lingon + 1/2 dl till dekoration
- 1 dl råröda lingon
- 1 msk gin (kan uteslutas)
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl socker
- 3 msk smör
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk flingsalt
- Plastfilm, typ A4-ark Over Head-film
- Gem att fästa ihop ändarna med
- Spritspåse
Gör så här:
Chokladdropparna:
- Skär 4 cm breda remsor från kortsidan av ett A4- ark OH-film.
- Smält chokladen i skål med vattenbad.
- Bred ut chokladen i tunnt lager på filmremsorna.
- Vik ihop ändarna (med chokladen innåt) till en droppform och fäst ihop ändarna med hjälp av t ex gem. Ställ i frys för att stelna.
- Smält 25 g smör i kastrull. Smula sönder eller mortla kexen och blanda ner i smöret. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
- Vispa grädden luftigt. Får inte vispas för hårt.
- Vänd ner äggblandningen i grädden. Rör inte för mycket utan det ska fortfarande vara en luftig och fluffig konsistens.
- Tillsätt och rör ihop en skvätt gin i de rårörda lingonen (Kan utelutas men ger en fin smaktouch till parfaiten). Vänd till sist ner hela och rårörda lingon i glassmeten.
- Ta fram chokladdropparna ur frysen. Låt plastfilmen sitta kvar.
- Häll ner ca 1-2 msk kaksmul i varje chokladdroppe. Tryck till/ packa smulorna försiktigt med pekfingret till en kakbotten.
- Fyll dropparna med parfait med hjälp av en spritspåse utan tyll. (Det är nog svårt att fylla dom snyggt med sked). Ställ i frys 2-3 timmar innan servering.
- Lägg i 1-2 msk socker i kastrull och smält på medelvärme. Rör inte utan låt värmen i kastrullen göra jobbet. När allt är smällt tillsätt resten av sockret i ett par omgångar. Vicka gärna på pannan med jämna mellanrum.
- När allt socker är smällt tillsätter du smöret. Nu ska du röra. Tillsätt därefter vaniljsocker, salt och till sist grädden i ett par omgångar. Låt koka i 5-10 minuter tills såsen tjocknar något. Rör med jämna mellanrum. Skulle såsen bli för tjock så späd med en skvätt grädde.
- Ta fram dropparna ur frysen. Avlägsna försiktigt plastfilmen från dropparna.
- Önskar du få kolasåsen som på bilden så droppar du ut såsprickar– tripp, trapp trull i en bågform och drar sedan med speten av en tesked genom prickarna. Kanske kräver lite övning innan det sitter?
- Lägg en parfaitbakelse på varje tallrik och dekorera med tinade hela lingon. Glassen får gärna stå några minuter innan servering så parfaiten blir lite mjuk.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gambas varma hallon ponzu omelett fritterad vitaminboost japanskt vegetarisk soppa burgare picklad gurka sillinläggningar pumpasoppa parfait lantbruk fastlagsbulle rårörda lingon färskost tortillas fikon granatäpple lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza kola & knäck gädda romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli chokladtårta huvudrätt griskött råstekt potatis hälleflundra aubergine tomatsallad mazarinkaka cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax müsli egg toddy spanien rödbetshummus på landet majs vinägrett majonnäs potatispuré gubbröra paella på tallriken salmalax bresaola gremolata julsill ramslökssoppa ost, lingon smoothie kesella rödlök entrecote vikingfågel campari potatisstomp brytbröd chorizo räkor, pressgurka fudge apfelstrudelpaj makrill fisksoppa grillad gås byxad italienskt dekoration långgrillad nudlar tosca glaze pastarecept tomater korv mumma recept kycklingsallad tomatsalsa struvor daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås högrev apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis tartlett crème ninon flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök skaldjursfond 5-minuterssill melon tapenade lingonparfait lussekatter fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote pesto negroni sour grillade citroner risotto kalix löjrom matvete lamm bouillabaisse godis ljuvliga smaker fiskpågrillen slottsstek gås, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, prosecco salsiccia torskrecept kalvleveranglais ciabatta potatisrätt löksoppa köttrecept,kött matjesill sockerkaka tournedos citrondessert scampi whiskey parmaskinka långkok torskrygg fisk&skaldjur rom sjögräsnudlar toscakaka kakor marmelad abborre basilika buljong på grillen kantareller karl johan svamp kullasparris hollandaisesås lök pizza björnbär rödbetor sorbet tartar gös höstmat vegetarisk pasta fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng grytor laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond hummer bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad äpplen ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur julmat ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd drinkrecept lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin insjöfisk spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås julgodis festmåltid romtopf saft festrätt nässelsoppa pilgrimsmusslor västerbottensost brunsås välkomstdrink cheesecake nygrillat 1-2-3-lag svamp sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter vit sparris medelhavet avocado gin apetizer hallonsås grillat midsommarmat ingefära citron alla hjärtans dag sopprecept flädersaft rotfrukter pepparrot gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning reportage parmesan gravad lax potatismos fromage morotssoppa bläckfisk salsa vaniljsås morötter indiskt juldryck wok mangosallad wokgrönsaker karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås våfflor pepparrotssås apfelstrudel biskvi tomatsås grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg långpannebröd brynt smör semla nektariner pulled majonnäas blomkål, hjorthornssalt skåne ugnsrostade pumpa mousse kryddsmör whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi hallå! thai basil rödkål oxfilé portvinsmarinerad flarn jätteräkor hummersoppa mandelpotatis chokladflarn hummus calemare roscofflök koka hummer granola kalvbräss jordärtskocka mazarin kycklingwok gratäng lasagne honeysuckle pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg räkor mörk choklad hasselbackspotatis pavlova torskrätt vit choklad gambero havskräftor lammracks queneller bröd recept semlor mozarella oxkind matbloggpriset chokladmousse saffran vårkyckling butternutpumpa körsbär heiße liebe pannacotta panko frittata grillad flankstek grön ärtsoppa gravlax chutney, rulltårta blåmusslor hummer recept pepparrotssmör citrus kalvlever indisk mat mexikanskt flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad gulaschsoppa ätliga blommor kräftsås gåsagille stekar dekorera med blommor sandefjordsås pizzadeg halloncurd paj med spenat och västerbottensost sojabönor löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous gäddrecept ramslökspesto lättbakat vegetarisk, kolakräm vermouth fiskfond bearnaisesås senapscreme smoothie med spenat mango och ingefära oxfond oliv- & basilikatapenade kantarelltoast jästpannkakor rabarberkräm saint agur grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger