GÖR DIN EGEN PASTA!

Att göra pasta är inte svårt men såklart är det bra att göra med jämna mellanrum för att få lite schwung i handlaget och tappa lite respekt för processen. Det är lätt att vara lite försiktig med vetemjölet så att pastan klibbar t ex. Jag tycker man ska sträva efter att göra en lättarbetad deg, hellre ta i en äggula för mycket och en slatt olivolja än att degen blir för hård när man blandar den. När du väl fått en smidig lättarbetad deg kan du generöst använda vetemjölet för att degen inte ska klibba ihop när du kavlar ut den. Lycka till, nygjord pasta är en dimension till på smakupplevelsen! Hälsar Pasta-Per
Gör din egen pasta, På tallriken, Foto: Fredrik Rege
4 personer:
  • 3 dl Durumvetemjöl
  • 4 ägg (3 hela ägg + en extra äggula)
  • 2 msk olivolja
  • Vetemjöl till bakbordet
Gör så här:
  1. Slå upp 3 dl durum i en skål. Knäck äggen i en annan skål, separera den fjärde gulan och häll i den också. Vispa ihop äggen. Blanda succesivt äggsmeten med mjölet med en gaffel eller sked, tillsätt olivoljan mot slutet . Strö ut lite vetemjöl på bordet och arbeta degen spänstig och jämn. Om degen är kletig så tillför lite vanligt vetemjöl. Slå in degen lufttätt i lite plastfolie och ställ undan i kylen ca en halvtimme.
  2. Strö vetemjöl på bordet och kavla ut degen så kvadratiskt som möjligt. Pudra den hela tiden med mjöl. Den ska släppa kaveln och bordet och ha en torr pudrad yta.
  3. Skär degen i tre lika breda bitar. Om du har en pastamaskin så tunnar du degen i den, annars får du kavla till önskad tjocklek. Kör den utkavlade degen genom pastamaskinen och önskad pasta rinner fram ur stålet. Pudra pastan lätt med mer vetemjöl.

Pallar du inte att göra detta; köp färdig pasta. Det är också gott.

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln