SARAS CITRONTARTELETT MED MASSOR AV KÄRLEK

Vi är så solta och glada att kunna presentera Sara Jacobsson som gästbloggare så här lagom till Alla hjärtans dag. Tillsammans med maken Ola driver Sara restaurangen Hamnplan 9 i Viken. En mysig och gemytlig bykrog nere vid hamnen med massor av atmosfär och framför allt så blir du som gäst serverarad riktigt god och vällagad mat. Väl värd ett besök vill vi lova.
Sara är en grym kock och inte minst så skapar hon otroligt vackra och välsmakande tårtor och andra bakverk. Här bjuder Sara dig på en magisk Alla hjärtans dag- tartelett. Scrollar du ner en bit så kan du se en liten film där Sara trollar fram denna fantastiska "Kärleksdessert". 

Citrontartlett

Pajdeg:

  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 100 g smör
  • 40 g vatten (3 msk)
  • 45 g florsocker (0,75 dl)
  • 0,5 krm salt 
  • 3 äggulor, varav 1 till att pensla skalet. Spar vitorna till marängen!
Fyllning:
  • 400 g kondenserad mjölk sötad (1 burk)
  • 150 g citronjuice och + rivet skal (1,5 dl/ 3-4 citroner)
  • 3 ägg
  • 2 äggulor (Spar vitorna till marängen!)
Italiensk maräng:
  • 225 g socker + 80 g vatten till sockerlag
  • 150 g äggvita 
  • 25 g strösocker 
Dekor som på bild:
Kanderade rosblad (görs dagen innan):
  • Bladen från några rosor i önskad kulör
  • Äggvita
  • Strösocker 
Sockervadd (finns i godisaffärer) 

Gör så här:

Pajdeg/ skal

  1. Lägg smör, mjöl, salt, socker, 2 äggulor och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i plastfolie och låt stå i kylen i 20 minuter.
  2. Kavla ut degen med lite mjöl och tryck ut den med händerna längs formens kanter. Sätt i frysen i 10 minuter. Ju längre den står i frysen desto bättre kommer den hålla formen. Går utmärkt att göra dagen innan.
  3. Nagga skalet och baka det på 170 grader varmluft i 10-15 minuter. Pensla med äggula och baka ytterligare 2 minuter.
Fyllning:
  1. Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och rivet citronskal med en slickepott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör försiktigt ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 minuter, sila av citronskalen och häll sedan fyllningen i det avsvalnade pajskalet.
  2. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter, 170 grader varmluft. Låt svalna helt innan du avslutar med maräng. 
Italiensk maräng:
  1. Vispa äggvitor och socker till ett vitt löst skum i en rostfri bunke.
  2. Koka upp socker och vatten till 121 grader.
  3. Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.
  4. Spritsa eller bred över marängen på pajen och bränn av med en brännare.
Det går även att göra en stor pajform av detta receptet. Vill du skära pajen i portionsbitar, låt stelna ordentligt i kylen i cirka 1 h. 

Dekor:

Kanderade rosblad:
  1. Vänd rosblad i äggvita, strössla över strösocker och låt torka över natten på bakplåtspapper 
  2. Garnera med kanderade rosblad och sockervadd (finns i godisaffärer) 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln