SARAS CITRONTARTELETT MED MASSOR AV KÄRLEK
Vi är så solta och glada att kunna presentera Sara Jacobsson som gästbloggare så här lagom till Alla hjärtans dag. Tillsammans med maken Ola driver Sara restaurangen Hamnplan 9 i Viken. En mysig och gemytlig bykrog nere vid hamnen med massor av atmosfär och framför allt så blir du som gäst serverarad riktigt god och vällagad mat. Väl värd ett besök vill vi lova.
Sara är en grym kock och inte minst så skapar hon otroligt vackra och välsmakande tårtor och andra bakverk. Här bjuder Sara dig på en magisk Alla hjärtans dag- tartelett. Scrollar du ner en bit så kan du se en liten film där Sara trollar fram denna fantastiska "Kärleksdessert".

Pajdeg:
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 100 g smör
- 40 g vatten (3 msk)
- 45 g florsocker (0,75 dl)
- 0,5 krm salt
- 3 äggulor, varav 1 till att pensla skalet. Spar vitorna till marängen!
- 400 g kondenserad mjölk sötad (1 burk)
- 150 g citronjuice och + rivet skal (1,5 dl/ 3-4 citroner)
- 3 ägg
- 2 äggulor (Spar vitorna till marängen!)
- 225 g socker + 80 g vatten till sockerlag
- 150 g äggvita
- 25 g strösocker
Kanderade rosblad (görs dagen innan):
- Bladen från några rosor i önskad kulör
- Äggvita
- Strösocker
Gör så här:
Pajdeg/ skal
- Lägg smör, mjöl, salt, socker, 2 äggulor och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i plastfolie och låt stå i kylen i 20 minuter.
- Kavla ut degen med lite mjöl och tryck ut den med händerna längs formens kanter. Sätt i frysen i 10 minuter. Ju längre den står i frysen desto bättre kommer den hålla formen. Går utmärkt att göra dagen innan.
- Nagga skalet och baka det på 170 grader varmluft i 10-15 minuter. Pensla med äggula och baka ytterligare 2 minuter.
- Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och rivet citronskal med en slickepott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör försiktigt ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 minuter, sila av citronskalen och häll sedan fyllningen i det avsvalnade pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter, 170 grader varmluft. Låt svalna helt innan du avslutar med maräng.
- Vispa äggvitor och socker till ett vitt löst skum i en rostfri bunke.
- Koka upp socker och vatten till 121 grader.
- Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.
- Spritsa eller bred över marängen på pajen och bränn av med en brännare.
Dekor:
Kanderade rosblad:
- Vänd rosblad i äggvita, strössla över strösocker och låt torka över natten på bakplåtspapper
- Garnera med kanderade rosblad och sockervadd (finns i godisaffärer)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet mexikanskt indisk mat kalvlever citrus pepparrotssmör hummer recept blåmusslor rulltårta chutney, gravlax grön ärtsoppa grillad flankstek frittata panko pannacotta heiße liebe körsbär butternutpumpa vårkyckling saffran chokladmousse matbloggpriset oxkind mozarella semlor bröd recept queneller lammracks havskräftor gambero vit choklad torskrätt pavlova hasselbackspotatis mörk choklad räkor vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mumma glaze pastarecept tomater korv jordärtskocka kalvbräss granola koka hummer roscofflök calemare hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa jätteräkor flarn portvinsmarinerad oxfilé rödkål thai basil hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour kryddsmör mousse pumpa ugnsrostade skåne hjorthornssalt blomkål, majonnäas pulled nektariner semla brynt smör långpannebröd pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill tomatsås biskvi apfelstrudel pepparrotssås våfflor rödvinssås skaldjurssås blommor i maten karré wokgrönsaker mangosallad wok juldryck indiskt morötter vaniljsås salsa bläckfisk morotssoppa fromage potatismos gravad lax parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie saint agur rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast oliv- & basilikatapenade oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme bearnaisesås fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, lättbakat ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg sandefjordsås dekorera med blommor stekar gåsagille kräftsås ätliga blommor gulaschsoppa flädersaft sopprecept alla hjärtans dag citron ingefära midsommarmat grillat hallonsås apetizer gin avocado medelhavet vit sparris ugnsbakade rotfrukter pasta med räkor fläder sylt svamp 1-2-3-lag nygrillat cheesecake välkomstdrink brunsås västerbottensost pilgrimsmusslor nässelsoppa festrätt saft romtopf festmåltid julgodis citrondessert scampi whiskey parmaskinka långkok torskrygg fisk&skaldjur rom sjögräsnudlar äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad äpplen kolasås entrérätt sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, julmat ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd drinkrecept jordgubbar nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit bär apelsin insjöfisk spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle rotfrukter pepparrot gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning reportage parmesan hummer hummerfond äppelpaj äppeltarte laxrätter grytor maräng nässlor negroni blåbär fiskgryta vegetarisk pasta höstmat gös tartar sorbet rödbetor björnbär pizza lök hollandaisesås kullasparris karl johan svamp kantareller på grillen buljong basilika abborre marmelad kakor toscakaka mazarinkaka tomatsallad aubergine hälleflundra råstekt potatis griskött huvudrätt chokladtårta bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda kola & knäck vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon tortillas färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk parfait pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka burgare vegetarisk soppa japanskt vitaminboost fritterad omelett ponzu varma hallon gambas tournedos sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept salsiccia prosecco kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad melanzane brownie gås, slottsstek fiskpågrillen ljuvliga smaker godis bouillabaisse lamm matvete kalix löjrom risotto grillade citroner negroni sour pesto grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad lussekatter lingonparfait tapenade melon 5-minuterssill skaldjursfond picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek crème ninon tartlett ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad högrev gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal struvor tomatsalsa kycklingsallad recept mazarin kycklingwok gratäng lasagne honeysuckle tosca nudlar långgrillad dekoration italienskt byxad grillad gås fisksoppa makrill apfelstrudelpaj fudge pressgurka räkor, chorizo brytbröd potatisstomp campari vikingfågel entrecote rödlök kesella smoothie lingon ost, ramslökssoppa julsill gremolata bresaola salmalax på tallriken paella gubbröra potatispuré majonnäs vinägrett majs på landet rödbetshummus spanien egg toddy müsli ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney