GÖR DIN EGEN BJÖRNBÄRSMARMELAD
Att koka sin egen sylt eller marmelad är som du säkert vet busenkelt. Problemet är väl det klassiska att helt enkelt få loss tummarna och bara göra det. Nu stundar en tid med massor av frukt och bär i både trädgårdar och ute i naturen. Bland annat så dignar björnbärsbuskarna av söta, härliga bär. Jo visst kan det vara lite snårigt och taggigt att plocka men på med en långärmad tröja och ett par tunna hanskar. Bor du i våra trakter kan vi tipsa om självplock hos Vikentomater.
Vi gjorde marmelad med två olika smaksättningar. En med turisk peppar och en med apelsin och vanilj. Vår favorit var nog den med lakrits, underbart god till ost. Jodå, även den med apelsin och vanilj smakade förträffligt men passar enligt vårt tycke bäst att servara till frukost eller eftermiddagsfikat. Experimentera fram din egen favorit. Kanske med smaksättare som t ex kanel, stjärnanis, ingefära, lime, citron eller lite hetta av en uns chili? Det är bara att testa! Lycka till!
Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj
- 250 g björnbär, färska el frysta
- 2 dl syltsocker
- 1 vaniljstång
- Rivet skal från 1 apelsin
- 3 msk pressad apelsinsaft
- 250 g björnbär, färska el frysta
- 2 dl syltsocker
- 3 krossade turkisk peppar
- 2 tsk lakritspulver
Gör så här:
- Börja med att noga diska marmeladburkarna som ska ha tättslutande lock. Vill du vara extra noga kan du även sterilisera burkarna i ugnen på 125°C i 5-10 minuter.
- Rensa björnbären.
Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj:
- Tvätta apelsinen och finriv det yttersta från skalet och pressa ur apelsinsaft, ca 3 msk.
- Dela vaniljstången och skrapa ur.
- Lägg samtliga ingredienser (även den delade vaniljstången) i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
- Sänk temperaturen och låt småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären.
- Ta bort den hela vaniljstången och häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.
- Finkrossa turkisk peppar och lägg därefter ner samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären.
- Häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien kalla såser rulltårta gubbröra vinägrett hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare insjökräftor vaniljsås potatispuré jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller saffransbullar grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom äpplen fågelrecept ost och vin fond cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit lamm maräng nässlor äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt apelsin kolasås blåbär festrätt nötkött fläsk nu är det jul igen bär tomater julmat brynt smör glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad bröd vegetariskt drinkrecept asiatiskt chokladdessert soppor laxrecept choklad hallon dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails lax gröna & sköna tillbehör moltas drinktips glass griskött nybakat på grillen sylt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk jordgubbar starters sorbet paj doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber kalv kantareller tårtor insjöfisk sommarmat sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer gåsmeny kallrökt lax grön sparris torskrygg inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor ägg romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis majonnäs laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple kesella smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade anklever paella panko omelett fromage ost parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane