GÖR DIN EGEN BJÖRNBÄRSMARMELAD
Att koka sin egen sylt eller marmelad är som du säkert vet busenkelt. Problemet är väl det klassiska att helt enkelt få loss tummarna och bara göra det. Nu stundar en tid med massor av frukt och bär i både trädgårdar och ute i naturen. Bland annat så dignar björnbärsbuskarna av söta, härliga bär. Jo visst kan det vara lite snårigt och taggigt att plocka men på med en långärmad tröja och ett par tunna hanskar. Bor du i våra trakter kan vi tipsa om självplock hos Vikentomater.
Vi gjorde marmelad med två olika smaksättningar. En med turisk peppar och en med apelsin och vanilj. Vår favorit var nog den med lakrits, underbart god till ost. Jodå, även den med apelsin och vanilj smakade förträffligt men passar enligt vårt tycke bäst att servara till frukost eller eftermiddagsfikat. Experimentera fram din egen favorit. Kanske med smaksättare som t ex kanel, stjärnanis, ingefära, lime, citron eller lite hetta av en uns chili? Det är bara att testa! Lycka till!

Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj
- 250 g björnbär, färska el frysta
- 2 dl syltsocker
- 1 vaniljstång
- Rivet skal från 1 apelsin
- 3 msk pressad apelsinsaft
- 250 g björnbär, färska el frysta
- 2 dl syltsocker
- 3 krossade turkisk peppar
- 2 tsk lakritspulver
Gör så här:
- Börja med att noga diska marmeladburkarna som ska ha tättslutande lock. Vill du vara extra noga kan du även sterilisera burkarna i ugnen på 125°C i 5-10 minuter.
- Rensa björnbären.
Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj:
- Tvätta apelsinen och finriv det yttersta från skalet och pressa ur apelsinsaft, ca 3 msk.
- Dela vaniljstången och skrapa ur.
- Lägg samtliga ingredienser (även den delade vaniljstången) i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
- Sänk temperaturen och låt småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären.
- Ta bort den hela vaniljstången och häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.
- Finkrossa turkisk peppar och lägg därefter ner samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären.
- Häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar kaka, karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon kokosmjölk burgare picklad gurka flarn salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus fromage omelett panko daal jästpannkakor vegetarisk soppa lingon vårkyckling varma hallon grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré ansjovis tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök skaldjursfond julsill portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink parmaskinka brunsås lamm lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis citrondessert gös marmelad whiskey fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron basilika gin grillat tomatsås pannkakor långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs matjesill alla hjärtans dag saffran inläggning kallrökt lax grön sparris gåsmeny sorbet rabarber nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp champagne gåsamiddag tartar frukost kantareller festrätt tomater ramslöksolja pastarecept glaze sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen sill bär ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert torsk skaldjur potatis griskött på grillen nybakat soppor laxrecept choklad drinkar pastarätt pasta bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött bbq soppa svamp cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips hallon kyckling primör glassdessert glass sylt sallad sommardessert drinkrecept jordgubbar doften av nybakat bröd starters lakrits, apelsin sommarmat paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer äppeldessert nässlor torskrygg munsbit kolasås fondspara abborre indiskt nyårsdessert laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept buljong parmesan scampi pasta med räkor fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker falukorv kräftsås honeysuckle tosca pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek