UGNBAKAD GÖS MED LASAGNE PÅ KARL JOHANSSVAMP, KRÄFTSÅS & DRAGON
Gösen blir först ut på vårt insjöfisk-tema under hösten. Helt underbara firrar som vi ibland glömmer bort, men som är läckert mjälla och har en helt annan karaktär än våra saltlevande dito.
Vi ska göra en lasagne på lite nytt vis där vi varvar våra råvaror direkt på tallriken. Det blir lite mer som en monterad huvudrätt än som en uppskopad bit lasagne från en långpanna (vilket i och för sig kan vara bland det godaste som finns). Den här rätten kan du motera dagen innan och ställa i kylen om du vill. Den ska in i ugnen en kort stund innan gästerna sätter sig till bords.
4 personer:
- 8 färska lasagneplattor
- Ca 600 g Karl Johansvamp (låter mycket kanske men dem tappar mycket vätska vid stekning).
- 400g gösfilé
- 1 citron
- 1 kruka dragon
- Olivolja
- 100 g riven Västerbottensost
- 1/5 dl reducerad kräftfond (se fondsparande)
- 2 dl vispgrädde
- En skvätt Pernod
Gör så här:
- Skär upp lasagneplattorna i jämna portionsbitar (3 per platta). Koka dem al dente i lättsaltat vatten (ca 4 min). Lägg dem platt på smörpapper. Pensla dem lätt med olivolja.
- Skiva svampen i längsgående skivor. Stek svampen gyllenbrun i smör.
- Skär gösfilén i fima portionsbitar.
- Riv Västerbottensost.
- Värm din reducerade fond och låt grädden gå i. Koka ihop några minuter och ge såsen lite amore med peppar, salt och Pernod. Tänk på att du ska ha sås både till garnering och mellan lasagneplattorna.
Motera ihop:
- Varva lasagneplattor, Västerbottensost, lite kräftsås och svamp.
- Avsluta med svamp på toppen och strössla över den sista osten plus ev en liten klick smör.
- Hit kan du förbereda innan. Ställ i kylskåp öven natten om du inte ska använda direkt.
- Grädda skapelsen ca 10 min på 225° så att osten smälter. Håll koll!
- Lägg bitarna i en lättoljad form. Salta den lätt. Baka av den ca 8 min i 175° ugnsvärme precis innan servering.
Vid servering:
Placera lasagnen på en vacker tallrik, montera gösen överst. Häll kräftsåsen lite på och runt, garnera med citroncest och dragonblad. Mums, vad förjordat gott! Bara att säga varsågoda!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor vegetarisk soppa lingon daal sillinläggningar hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel gäddrecept risotto pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge sandefjordsås lammracks pavlova tosca nektariner paj med spenat och västerbottensost mazarin honeysuckle sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond flankstek matbloggpriset skåne heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, biskvi rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne gratäng granola kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk citrondessert marmelad whiskey buljong hallonsås pizza hollandaisesås tårta avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt reportage höstmat pulled ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris västerbottensost fågelrecept karl johan svamp picklad champagne äppelkaka tagliatelle frukost fondspara inläggning kallrökt lax grön sparris gåsmeny sorbet nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller kalv festrätt starters sill jordgubbar lakrits, bröd chokladdessert torsk skaldjur kyckling ramslök husmanskost asiatiskt på grillen nybakat griskött soppor laxrecept choklad drinkar pasta soppa bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött pastarätt bbq svamp cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon vegetariskt moltas drinktips sallad sommardessert drinkrecept potatis primör glassdessert glass sylt bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen julmat tomater blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja hummer äppeldessert nässlor torskrygg munsbit kolasås saffran frukt & bär tartar gåsamiddag bullar fond hallonsylt äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber romtopf hummerfond nässelsoppa lök lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta scampi parmesan pasta med räkor gös löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor räkor sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar brownie kaka, nudlar makrill byxad godis lakritscheesecake granatäpple semlor smoothie pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine matvete mumma falukorv kräftsås mörk choklad pannbiff romsås curry vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa vermouth fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek varma hallon pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax flarn rabarberkräm burgare kokosmjölk crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus