UGNBAKAD GÖS MED LASAGNE PÅ KARL JOHANSSVAMP, KRÄFTSÅS & DRAGON
Gösen blir först ut på vårt insjöfisk-tema under hösten. Helt underbara firrar som vi ibland glömmer bort, men som är läckert mjälla och har en helt annan karaktär än våra saltlevande dito.
Vi ska göra en lasagne på lite nytt vis där vi varvar våra råvaror direkt på tallriken. Det blir lite mer som en monterad huvudrätt än som en uppskopad bit lasagne från en långpanna (vilket i och för sig kan vara bland det godaste som finns). Den här rätten kan du motera dagen innan och ställa i kylen om du vill. Den ska in i ugnen en kort stund innan gästerna sätter sig till bords.
4 personer:
- 8 färska lasagneplattor
- Ca 600 g Karl Johansvamp (låter mycket kanske men dem tappar mycket vätska vid stekning).
- 400g gösfilé
- 1 citron
- 1 kruka dragon
- Olivolja
- 100 g riven Västerbottensost
- 1/5 dl reducerad kräftfond (se fondsparande)
- 2 dl vispgrädde
- En skvätt Pernod
Gör så här:
- Skär upp lasagneplattorna i jämna portionsbitar (3 per platta). Koka dem al dente i lättsaltat vatten (ca 4 min). Lägg dem platt på smörpapper. Pensla dem lätt med olivolja.
- Skiva svampen i längsgående skivor. Stek svampen gyllenbrun i smör.
- Skär gösfilén i fima portionsbitar.
- Riv Västerbottensost.
- Värm din reducerade fond och låt grädden gå i. Koka ihop några minuter och ge såsen lite amore med peppar, salt och Pernod. Tänk på att du ska ha sås både till garnering och mellan lasagneplattorna.
Motera ihop:
- Varva lasagneplattor, Västerbottensost, lite kräftsås och svamp.
- Avsluta med svamp på toppen och strössla över den sista osten plus ev en liten klick smör.
- Hit kan du förbereda innan. Ställ i kylskåp öven natten om du inte ska använda direkt.
- Grädda skapelsen ca 10 min på 225° så att osten smälter. Håll koll!
- Lägg bitarna i en lättoljad form. Salta den lätt. Baka av den ca 8 min i 175° ugnsvärme precis innan servering.
Vid servering:
Placera lasagnen på en vacker tallrik, montera gösen överst. Häll kräftsåsen lite på och runt, garnera med citroncest och dragonblad. Mums, vad förjordat gott! Bara att säga varsågoda!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett kalla såser rulltårta gubbröra paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis pasta med räkor gös scampi parmesan ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås hälleflundra avocado medelhavet kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat vegetarisk pasta negroni havskräftor fisksoppa våfflor äppeltarte julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sorbet bröd glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad chokladdessert på grillen nybakat griskött soppor laxrecept cocktails hallon svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad lax gröna & sköna tillbehör asiatiskt drinkrecept vegetariskt moltas drinktips glass husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar sylt tomater bär sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött hummer gåsmeny maräng lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf lök kaka, brunsås parmaskinka välkomstdrink ingefära apetizer japanskt pulled skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept karré toscakaka rom gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong marmelad whiskey ägg tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad morötter rödkål pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata panko omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas