UGNBAKAD GÖS MED LASAGNE PÅ KARL JOHANSSVAMP, KRÄFTSÅS & DRAGON

Gösen blir först ut på vårt insjöfisk-tema under hösten. Helt underbara firrar som vi ibland glömmer bort, men som är läckert mjälla och har en helt annan karaktär än våra saltlevande dito.
Vi ska göra en lasagne på lite nytt vis där vi varvar våra råvaror direkt på tallriken. Det blir lite mer som en monterad huvudrätt än som en uppskopad bit lasagne från en långpanna (vilket i och för sig kan vara bland det godaste som finns). Den här rätten kan du motera dagen innan och ställa i kylen om du vill. Den ska in i ugnen en kort stund innan gästerna sätter sig till bords.

4 personer:

  • 8 färska lasagneplattor
  • Ca 600 g Karl Johansvamp (låter mycket kanske men dem tappar mycket vätska vid stekning).
  • 400g gösfilé
  • 1 citron
  • 1 kruka dragon
  • Olivolja
  • 100 g riven Västerbottensost
  • 1/5 dl reducerad kräftfond (se fondsparande)
  • 2 dl vispgrädde
  • En skvätt Pernod

Gör så här:

  1. Skär upp lasagneplattorna i jämna portionsbitar (3 per platta). Koka dem al dente i lättsaltat vatten (ca 4 min). Lägg dem platt på smörpapper. Pensla dem lätt med olivolja.
  2. Skiva svampen i längsgående skivor. Stek svampen gyllenbrun i smör.
  3. Skär gösfilén i fima portionsbitar.
  4. Riv Västerbottensost.
Kräftsåsen:
  1. Värm din reducerade fond och låt grädden gå i. Koka ihop några minuter och ge såsen lite amore med peppar, salt och Pernod. Tänk på att du ska ha sås både till garnering och mellan lasagneplattorna.


Motera ihop:

  1. Varva lasagneplattor, Västerbottensost, lite kräftsås och svamp.
  2. Avsluta med svamp på toppen och strössla över den sista osten plus ev en liten klick smör.
  3. Hit kan du förbereda innan. Ställ i kylskåp öven natten om du inte ska använda direkt.
  4. Grädda skapelsen ca 10 min på 225° så att osten smälter. Håll koll!
Gösen
  1. Lägg bitarna i en lättoljad form. Salta den lätt. Baka av den ca 8 min i 175° ugnsvärme precis innan servering.

Vid servering:

Placera lasagnen på en vacker tallrik, montera gösen överst. Häll kräftsåsen lite på och runt, garnera med citroncest och dragonblad. Mums, vad förjordat gott! Bara att säga varsågoda!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln