PÅ TALLRIKENS APFELSTRUDELPAJ
Här kommer ett alternativ till en klassisk apfelstrudel , serverad i pajform där vi blandat i mandelmassa i fyllningen och toppat med en toscaglasyr. Mums – om vi själva får tycka!
4 portionspajer:
- 3-4 äpplen beroende på storlek. Gärna Ingrid Marie el liknande
- 0,5 l vatten
- 0,75 dl strösocker
- 1 pkt färdig kyld smördeg
- 1 dl blandade nötter
- 1 dl russin
- 150 g mandelmassa
- 1 tsk kanel
Toscaglasyr:
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk mjöl
- 1 msk grädde
Dekor och att servera till:
- 3 dl lättvispad grädde
- pudrat florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180° C.
- Dela och kärna ur 2- 3 äpplen. Skiva i tunna skivor.
- Koka upp 1/2 liter vatten med 0,75 dl strösocker. Häll i äppelskivorna och låt sjuda på låg värme i 4-5 minuter. Sila av vattnet och lägg äppelskivorna att rinna av på hushållspapper.
Fyllning:
- Skala, dela och kärna ur ett äpple som du sedan tärnar i typ 3-4 mm kuber. Grovhacka nötter. Lägg i bunke tillsammans med russin, smula i mandelmassa och budra över lite kanel. Blanda väl.
- Smörj 4 ugnsfasta portionsformar och klä med smördeg. (Har du inte portionsformar funkar det bra att göra en hel paj i t ex springform). Skär bort överflödig deg. Kavla ut överbliven deg mellan medföljande bakplåtspapper.
- Bred ut ett rejält lager med fyllning och täck därefter med ett lock av smördeg. Nyp till längs kanterna.
- Fördela äppelskivorna i solrosmönster över pajerna.
Toscaglasyr:
- Smält smöret och blanda i sockret i tjockbottnad kastrull. Rör tills sockret smält, pudra därefter i mjölet, rör om och tillsätt till sist en skvätt vispgrädde. Låt sjuda någon minut under omrörning.
- Ringla över glasyren över pajerna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills degen lyft och fått fin färg runt kanterna. Håll koll.
Servera med lättvispad grädde och pudra lite florsocker över pajerna.
Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm morotssoppa kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill salmalax päron majonnäas lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom smoothie kesella ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée tomat- & jordgubbssallad mexikanskt räkor gratäng hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor vegetarisk soppa fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vermouth ramslökssoppa långpannebröd risotto pressgurka vit choklad hjorthornssalt räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås curry romsås pannbiff mumma matvete falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål kycklingsallad citrus oxfilé whiskey sour thai basil hummus mingelrätt lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås varma hallon körsbär lättbakat vitaminboost blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller nygrillat havskräftor pizzadeg biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt mozzarella salsiccia ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås fisk&skaldjur gräddsås avocado vit sparris lök toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor chutney, pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert majonnäs indiskt abborre japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder tagliatelle midsommarmat frukost sockerlag kallrökt lax äpplen fond mango spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär saffran inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept sillrecept nötter sparris slow cooking sommarmat apelsin kantareller festrätt starters sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd drinkrecept italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck cocktails drinkar soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt bbq svamp choklad soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt chokladdessert lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen julmat blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak glaze fläsk nötkött äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås fondspara hallonsylt västerbottensost champagne picklad karl johan svamp fågelrecept grytor chokladtårta picklat nypotatis rabarber sorbet hummerfond nässelsoppa julgodis nässlor lamm brunsås parmaskinka välkomstdrink pulled höstmat reportage matjesill rödbetor tartar flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika parmesan citron potatisrätt majs saft kakor karré medelhavet tårta rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept ingefära alla hjärtans dag scampi gös tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola aubergine kycklingwok dekorera med blommor köttbullar lasagne karamelliserad kaka, nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära kalix löjrom bröd recept campari pesto matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten melanzane ljuvliga smaker mazarin kräftsås honeysuckle tosca pavlova lammracks semla nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept färskost mousse vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek flarn vårkyckling ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata panko omelett fromage rödbetshummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco kalvbräss spanien wok dekoration björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semlor mozarella bouillabaisse brynt smör gäddqueneller kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök heiße liebe ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter entrecote pumpa persika på tallriken picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn morötter gambas