PÅ TALLRIKENS APFELSTRUDELPAJ
Här kommer ett alternativ till en klassisk apfelstrudel , serverad i pajform där vi blandat i mandelmassa i fyllningen och toppat med en toscaglasyr. Mums – om vi själva får tycka!
4 portionspajer:
- 3-4 äpplen beroende på storlek. Gärna Ingrid Marie el liknande
- 0,5 l vatten
- 0,75 dl strösocker
- 1 pkt färdig kyld smördeg
- 1 dl blandade nötter
- 1 dl russin
- 150 g mandelmassa
- 1 tsk kanel
Toscaglasyr:
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk mjöl
- 1 msk grädde
Dekor och att servera till:
- 3 dl lättvispad grädde
- pudrat florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180° C.
- Dela och kärna ur 2- 3 äpplen. Skiva i tunna skivor.
- Koka upp 1/2 liter vatten med 0,75 dl strösocker. Häll i äppelskivorna och låt sjuda på låg värme i 4-5 minuter. Sila av vattnet och lägg äppelskivorna att rinna av på hushållspapper.
Fyllning:
- Skala, dela och kärna ur ett äpple som du sedan tärnar i typ 3-4 mm kuber. Grovhacka nötter. Lägg i bunke tillsammans med russin, smula i mandelmassa och budra över lite kanel. Blanda väl.
- Smörj 4 ugnsfasta portionsformar och klä med smördeg. (Har du inte portionsformar funkar det bra att göra en hel paj i t ex springform). Skär bort överflödig deg. Kavla ut överbliven deg mellan medföljande bakplåtspapper.
- Bred ut ett rejält lager med fyllning och täck därefter med ett lock av smördeg. Nyp till längs kanterna.
- Fördela äppelskivorna i solrosmönster över pajerna.
Toscaglasyr:
- Smält smöret och blanda i sockret i tjockbottnad kastrull. Rör tills sockret smält, pudra därefter i mjölet, rör om och tillsätt till sist en skvätt vispgrädde. Låt sjuda någon minut under omrörning.
- Ringla över glasyren över pajerna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills degen lyft och fått fin färg runt kanterna. Håll koll.
Servera med lättvispad grädde och pudra lite florsocker över pajerna.
Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus oxfilé rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait kryddsmör matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple makrill nudlar kaka, brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär nyårsdessert majonnäs abborre alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor whiskey marmelad ostar hallonsås pizza hollandaisesås rom tårta toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast 1-2-3-lag tomatsås kullasparris champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara inläggning kolasås kallrökt lax gåsmeny äppeldessert hummer rabarber picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin blåbär festrätt nötkött fläsk pastarecept sillrecept drinktilltugg entrérätt julmat nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär primör potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert på grillen nybakat hallon moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt drinkar bakning grill nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt baka oxkött pasta soppa bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert glass sylt sallad ramslök kyckling skaldjur torsk jordgubbar sill starters lakrits, nötter brödbak glaze festmåltid ramslöksolja kalv tomater kantareller tårtor sommarmat paj sommarmat, picklad fond hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis midsommarmat sorbet nässlor torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar grillat gin rårörda lingon basilika citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré avocado gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta buljong scampi parmesan citrondessert fläder romtopf hummerfond lök lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära reportage apetizer japanskt indiskt matjesill laxrätter flädersaft torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,