VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER! SÅ DET SÅ!

I dag blir det andra bullar av, nämligen "Världens godaste lussekatter". Åtminstone om man ska tro vår egen (något partiska) testpanel. Riktigt jäkla goda är dem ialla fall, inget snack om saken! Grundreceptet på saffransdegen med fördeg har vi snott från Roy Fares. Tack vare fördegen blir lussekatterna saftigare. Vi har även fått proffsråd och tips från Sara Jacobsson som med sin förlaga gav oss inspiration att testa dessa ljuvliga katter med fyllning av mandelmassa, smör, vanilj och som avslutas med en krispigt sockrig topping. Mums säger vi och framför allt; Prova! Det här kommer bli mångas favis.

Lussekatter med mandelmassa

Ca 40 st:
Fördeg:

  • 5 dl mjölk (3%)
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 520 g vetemjöl (8,5 dl)
Deg:
  • 150 g smör (rumstempererat)
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 2 krm salt
  • 320 g vetemjöl (5,5 dl)
Fyllning:
  • 250 gmandelmassa
  • 25 g strösocker (2 msk)
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 120 g smör (rumstempererat)
Pensling och dekor:
  • 1–2 ägg
  • russin
  • smör ca 2 msk (smält)
  • strösocker ca 2 dl

Gör så här:

Börja med en fördegen:

  1. Värm upp mjölken till fingervarmt (ca 37°C). Tillsätt saffran och smula ner jästen och låt smälta. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så underlättar det naturligtvis.  Kör då degen i ca 5 minuter. Låt sedan degen ligga kvar och vila med en duk över i 15–20 min.
Degen:
  1. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa i kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar ordentligt, i stort sätt tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  2. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Fyllningen:

  1. Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Känns den ändå för tjock och stabbig så kör en kort stund i mikron på låg värme så smör och socker smälter lite. Den får inte vara varm men ska vara lätt att stryka på.
  2. Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock på ett lätt mjölat bord.
  3. Bred ut fyllningen jämt över degen.
  4. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Kavla ut ytteliggare en aning. Dela degen i avlånga remsor ca 1,5 cm breda. Rulla ihop ena halvan av remsan, vänd och rulla från andra hållet. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper. Inte för tätt, tänk på att de jäser ganska mycket. Dekorera med russin. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1–2 timmar.

Gräddning, pensling och dekor:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Grädda mitt i ugnen i 13–15 min tills dina katter har fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Tips! Att vänta med att pensla lussekatterna med vispat ägg omedelbart efter gräddningen medans de fortfarande är heta ger bullarna extra fin glans.
  4. Låt sedan lussekatterna svalna något.
  5. Pensla med smält smör och doppa lussekatterna i strösocker.
  6. Nu kan du njuta av världens godaste lussekatt! Mjau!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln