VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER! SÅ DET SÅ!
I dag blir det andra bullar av, nämligen "Världens godaste lussekatter". Åtminstone om man ska tro vår egen (något partiska) testpanel. Riktigt jäkla goda är dem ialla fall, inget snack om saken! Grundreceptet på saffransdegen med fördeg har vi snott från Roy Fares. Tack vare fördegen blir lussekatterna saftigare. Vi har även fått proffsråd och tips från Sara Jacobsson som med sin förlaga gav oss inspiration att testa dessa ljuvliga katter med fyllning av mandelmassa, smör, vanilj och som avslutas med en krispigt sockrig topping. Mums säger vi och framför allt; Prova! Det här kommer bli mångas favis.

Ca 40 st:
Fördeg:
- 5 dl mjölk (3%)
- 50 g jäst
- 1 g saffran (2 påsar)
- 520 g vetemjöl (8,5 dl)
- 150 g smör (rumstempererat)
- 170 g strösocker (2 dl)
- 2 krm salt
- 320 g vetemjöl (5,5 dl)
- 250 gmandelmassa
- 25 g strösocker (2 msk)
- 3 g vaniljsocker (1 tsk)
- 120 g smör (rumstempererat)
- 1–2 ägg
- russin
- smör ca 2 msk (smält)
- strösocker ca 2 dl
Gör så här:
Börja med en fördegen:
- Värm upp mjölken till fingervarmt (ca 37°C). Tillsätt saffran och smula ner jästen och låt smälta. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så underlättar det naturligtvis. Kör då degen i ca 5 minuter. Låt sedan degen ligga kvar och vila med en duk över i 15–20 min.
- Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa i kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar ordentligt, i stort sätt tills du inte orkar mer, först då är den klar.
- Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Fyllningen:
- Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Känns den ändå för tjock och stabbig så kör en kort stund i mikron på låg värme så smör och socker smälter lite. Den får inte vara varm men ska vara lätt att stryka på.
- Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock på ett lätt mjölat bord.
- Bred ut fyllningen jämt över degen.
- Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Kavla ut ytteliggare en aning. Dela degen i avlånga remsor ca 1,5 cm breda. Rulla ihop ena halvan av remsan, vänd och rulla från andra hållet. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper. Inte för tätt, tänk på att de jäser ganska mycket. Dekorera med russin. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1–2 timmar.
Gräddning, pensling och dekor:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen i 13–15 min tills dina katter har fått en fin gyllenbrun färg.
- Tips! Att vänta med att pensla lussekatterna med vispat ägg omedelbart efter gräddningen medans de fortfarande är heta ger bullarna extra fin glans.
- Låt sedan lussekatterna svalna något.
- Pensla med smält smör och doppa lussekatterna i strösocker.
- Nu kan du njuta av världens godaste lussekatt! Mjau!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad kalvlever citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rulltårta chutney, gravlax blåmusslor på tallriken salmalax bresaola paella heiße liebe körsbär butternutpumpa gremolata saffran chokladmousse matbloggpriset oxkind smoothie semlor bröd recept vikingfågel queneller lammracks havskräftor gambero torskrätt pavlova hasselbackspotatis fudge byxad italienskt dekoration långgrillad nudlar tosca lasagne gratäng kycklingwok mazarin honeysuckle kalvbräss granola koka hummer jordärtskocka kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås daal högrev apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis jätteräkor hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil mousse pumpa ugnsrostade skaldjursfond lussekatter fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne semla brynt smör långpannebröd pesto gäddqueneller grillad makrill tomatsås matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi skaldjurssås blommor i maten karré wokgrönsaker rödvinssås mangosallad wok juldryck morötter vaniljsås salsa indiskt morotssoppa fromage potatismos gravad lax bläckfisk varma hallon ponzu omelett fritterad jästpannkakor kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm sillinläggningar pumpasoppa parfait picklad gurka vermouth kolakräm vegetarisk, lättbakat fiskfond gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg sojabönor huvudrätt griskött råstekt potatis chokladtårta aubergine tomatsallad mazarinkaka flädersaft kakor alla hjärtans dag abborre basilika ingefära buljong hallonsås apetizer hollandaisesås kullasparris lök pizza ugnsbakade rotfrukter pasta med räkor fläder sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni västerbottensost pilgrimsmusslor nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan reportage scampi parmaskinka långkok gräddsås pepparrot rotfrukter rom äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat äpplen kolasås entrérätt sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, drinkrecept ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd julmat jordgubbar nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit bär apelsin insjöfisk fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg bullar inläggning whiskey citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor maräng nässlor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp sorbet rödbetor björnbär medelhavet vit sparris avocado gin karl johan svamp kantareller på grillen grillat midsommarmat citron marmelad sopprecept toscakaka hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor kräftsås gåsagille stekar dekorera med blommor sandefjordsås kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple lantbruk tortillas färskost rårörda lingon fastlagsbulle smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt gambas saint agur grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger löksoppa tournedos sockerkaka matjesill köttrecept,kött torskrecept potatisrätt ciabatta kalvleveranglais salsiccia prosecco brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad melanzane ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås apfelstrudel pocherat ägg bouillabaisse lamm nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner negroni sour pulled majonnäas blomkål, hjorthornssalt kryddsmör lingonparfait tapenade melon 5-minuterssill tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek crème ninon rödkål oxfilé portvinsmarinerad flarn calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis chokladflarn hummus recept struvor tomatsalsa kycklingsallad glaze mumma korv tomater pastarecept mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg räkor vit choklad grillad gås fisksoppa makrill apfelstrudelpaj pressgurka räkor, chorizo mozarella brytbröd potatisstomp campari vårkyckling entrecote rödlök kesella pannacotta lingon ost, ramslökssoppa julsill panko frittata grillad flankstek grön ärtsoppa vinägrett gubbröra potatispuré majonnäs indisk mat majs på landet rödbetshummus cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax crème brûllée