VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER! SÅ DET SÅ!
I dag blir det andra bullar av, nämligen "Världens godaste lussekatter". Åtminstone om man ska tro vår egen (något partiska) testpanel. Riktigt jäkla goda är dem ialla fall, inget snack om saken! Grundreceptet på saffransdegen med fördeg har vi snott från Roy Fares. Tack vare fördegen blir lussekatterna saftigare. Vi har även fått proffsråd och tips från Sara Jacobsson som med sin förlaga gav oss inspiration att testa dessa ljuvliga katter med fyllning av mandelmassa, smör, vanilj och som avslutas med en krispigt sockrig topping. Mums säger vi och framför allt; Prova! Det här kommer bli mångas favis.

Ca 40 st:
Fördeg:
- 5 dl mjölk (3%)
- 50 g jäst
- 1 g saffran (2 påsar)
- 520 g vetemjöl (8,5 dl)
- 150 g smör (rumstempererat)
- 170 g strösocker (2 dl)
- 2 krm salt
- 320 g vetemjöl (5,5 dl)
- 250 gmandelmassa
- 25 g strösocker (2 msk)
- 3 g vaniljsocker (1 tsk)
- 120 g smör (rumstempererat)
- 1–2 ägg
- russin
- smör ca 2 msk (smält)
- strösocker ca 2 dl
Gör så här:
Börja med en fördegen:
- Värm upp mjölken till fingervarmt (ca 37°C). Tillsätt saffran och smula ner jästen och låt smälta. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så underlättar det naturligtvis. Kör då degen i ca 5 minuter. Låt sedan degen ligga kvar och vila med en duk över i 15–20 min.
- Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa i kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar ordentligt, i stort sätt tills du inte orkar mer, först då är den klar.
- Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Fyllningen:
- Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Känns den ändå för tjock och stabbig så kör en kort stund i mikron på låg värme så smör och socker smälter lite. Den får inte vara varm men ska vara lätt att stryka på.
- Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock på ett lätt mjölat bord.
- Bred ut fyllningen jämt över degen.
- Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Kavla ut ytteliggare en aning. Dela degen i avlånga remsor ca 1,5 cm breda. Rulla ihop ena halvan av remsan, vänd och rulla från andra hållet. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper. Inte för tätt, tänk på att de jäser ganska mycket. Dekorera med russin. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1–2 timmar.
Gräddning, pensling och dekor:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen i 13–15 min tills dina katter har fått en fin gyllenbrun färg.
- Tips! Att vänta med att pensla lussekatterna med vispat ägg omedelbart efter gräddningen medans de fortfarande är heta ger bullarna extra fin glans.
- Låt sedan lussekatterna svalna något.
- Pensla med smält smör och doppa lussekatterna i strösocker.
- Nu kan du njuta av världens godaste lussekatt! Mjau!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus kokosmjölk burgare rabarberkräm matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semla torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept räkor, stekar fudge gädda gnocchi romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie kesella grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar kaka, brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk gös pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås pizza hollandaisesås rom tårta toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara kolasås munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller festrätt julmat nu är det jul igen jordgubbar lakrits, sylt chokladdessert glassdessert torsk potatis ramslök husmanskost asiatiskt moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor gröna & sköna tillbehör choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax laxrecept dryck hallon nybakat på grillen glass sallad sommardessert kyckling skaldjur primör sill bröd tomater bär doften av nybakat bröd starters kalv blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära pulled höstmat reportage indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré avocado gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta ostar whiskey marmelad citrondessert kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morötter rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova lammracks fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn