SKÅNSKA JÄSTPANNKAKOR, SERVERADE MED ROMTOPF PÅ SOMMARENS BÄR
Jästpannkakor är en skånsk företeelse och en redig skåning käkar sina "pannakagor" med sirap. Förutom att smeten innehåller jäst så är proportionerna lite annorlunda jämnfört mot vanilg pannkakssmet, med bl a mer mjöl. Resultatet blir till härligt tjocka och fluffiga plättar, lite som american pancakes fast bättre. Vi stekte våra pannkakor i ett plättjärn och till plättarna så serverade vi en romtopf på sommarens bär (se tidigare inlägg). När nu romtpfen fått stå att dra i några månader är den perfekt att avnjutas, gärna med lättvispad grädde till. Trogen och ambitiös följare som du är så gjorde du väl din egen romtopf i somras efter vårt recept, eller? Inte!? Nåväl, ingen ko på isen, det funkar även med t ex sylt eller lönnsirap till. Njut & må väl i mellandagarna!
Ca 30 st pannkakor/ plättar:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk 3%
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- Smör att steka i
- Romtopf på sommarens bär ( lite sent att påbörja nu då bären ska stå att dra i några måndarer i romlagen men receptet har du här)
- Sylt eller färska bär går också bra
- Lättvispad grädde
- Florsocker
Gör så här:
- Smält smöret i en tillräckligt stor kastrull så alla ingredienserna ryms.
- Tillsätt hälften av mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°C). Smula ner jästen som får smälta.
- Rör i ägg, salt, vaniljsocker och mjöl. Ta det lite piano med mjölet. Rör i lite i taget så det inte klumpar sig. Häll i resten av mjölken och rör till en jämn (ganska tjock) smet.
- Låt jäsa i rumstemeratur i minst 1 timme. (Smeten ska börja bubbla)
- Använder du plättjärn så går det åt drygt en matsked smet till varje plätt. Stek på medelvärme i väl smörat järn, 2-3 minnuter på varje sida eller tills de fått fin färg.
- Serveras helst nygräddade med sylt och grädde ( eller som här med romtopfen som du väl gjorde i somras). ;-)
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matblogg grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda huvudrätt griskött råstekt potatis chokladtårta aubergine tomatsallad mazarinkaka kräftsås ugnstekt lax müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rulltårta chutney, gravlax blåmusslor på tallriken salmalax bresaola paella ramslökssoppa ost, lingon pannacotta heiße liebe rödlök entrecote vårkyckling saffran potatisstomp brytbröd mozarella semlor lammracks havskräftor gambero torskrätt pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad räkor tomater korv mumma glaze pastarecept granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss portvinsmarinerad oxfilé rödkål högrev hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil mousse pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill blomkål, majonnäas pulled lussekatter grillade citroner risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel blommor i maten karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås prosecco salsiccia morötter vaniljsås salsa indiskt matjesill sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött parmesan reportage scampi parmaskinka bullar gräddsås pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept alla hjärtans dag citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado pizza lök rödbetor sorbet pasta med räkor svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås välkomstdrink pilgrimsmusslor västerbottensost grytor saft festrätt festmåltid julgodis hummer bär munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag entrérätt kolasås romtopf hummerfond äppelpaj äppeltarte laxrätter nässelsoppa maräng nässlor negroni blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt björnbär fläder ugnsbakade rotfrukter medelhavet vit sparris kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre marmelad kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg långkok inläggning whiskey citrondessert morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage kalvleveranglais torskrecept potatisrätt ciabatta juldryck wok mangosallad brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad melanzane ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse lamm negroni sour pesto långpannebröd brynt smör hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad kryddsmör lingonparfait tapenade melon crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis chokladflarn hummus recept struvor tomatsalsa kycklingsallad lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok gratäng byxad tosca nudlar långgrillad dekoration italienskt vit choklad grillad gås fisksoppa makrill queneller pressgurka räkor, chorizo campari vikingfågel bröd recept kesella smoothie oxkind matbloggpriset chokladmousse julsill gremolata butternutpumpa körsbär grön ärtsoppa panko frittata grillad flankstek majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré kalvlever indisk mat majs på landet rödbetshummus björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt flädersorbet citronmarinerad hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor sandefjordsås gåsagille stekar dekorera med blommor paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt parmesanstänger fritterad omelett ponzu