SKÅNSKA JÄSTPANNKAKOR, SERVERADE MED ROMTOPF PÅ SOMMARENS BÄR
Jästpannkakor är en skånsk företeelse och en redig skåning käkar sina "pannakagor" med sirap. Förutom att smeten innehåller jäst så är proportionerna lite annorlunda jämnfört mot vanilg pannkakssmet, med bl a mer mjöl. Resultatet blir till härligt tjocka och fluffiga plättar, lite som american pancakes fast bättre. Vi stekte våra pannkakor i ett plättjärn och till plättarna så serverade vi en romtopf på sommarens bär (se tidigare inlägg). När nu romtpfen fått stå att dra i några månader är den perfekt att avnjutas, gärna med lättvispad grädde till. Trogen och ambitiös följare som du är så gjorde du väl din egen romtopf i somras efter vårt recept, eller? Inte!? Nåväl, ingen ko på isen, det funkar även med t ex sylt eller lönnsirap till. Njut & må väl i mellandagarna!
Ca 30 st pannkakor/ plättar:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk 3%
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- Smör att steka i
- Romtopf på sommarens bär ( lite sent att påbörja nu då bären ska stå att dra i några måndarer i romlagen men receptet har du här)
- Sylt eller färska bär går också bra
- Lättvispad grädde
- Florsocker
Gör så här:
- Smält smöret i en tillräckligt stor kastrull så alla ingredienserna ryms.
- Tillsätt hälften av mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°C). Smula ner jästen som får smälta.
- Rör i ägg, salt, vaniljsocker och mjöl. Ta det lite piano med mjölet. Rör i lite i taget så det inte klumpar sig. Häll i resten av mjölken och rör till en jämn (ganska tjock) smet.
- Låt jäsa i rumstemeratur i minst 1 timme. (Smeten ska börja bubbla)
- Använder du plättjärn så går det åt drygt en matsked smet till varje plätt. Stek på medelvärme i väl smörat järn, 2-3 minnuter på varje sida eller tills de fått fin färg.
- Serveras helst nygräddade med sylt och grädde ( eller som här med romtopfen som du väl gjorde i somras). ;-)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekar fudge gädda gnocchi räkor, pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet oxfilé rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg ponzu butternutpumpa skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake kaka, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept risotto pannkakor långkok korv sjögräsnudlar björnbär nyårsdessert flädersaft indiskt abborre apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink våfflor fisksoppa maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara munsbit inläggning torskrygg nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze sillrecept entrérätt lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck glass hallon nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd starters tomater nötter drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris kallrökt lax kolasås saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm parmaskinka brunsås negroni vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag matjesill majonnäs laxrätter rotfrukter torskrecept pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote jästpannkakor daal lingon omelett fromage hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney saint agur sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås