CRÈME NINON MED KALLRÖKT LAX, PEPPARROTSCRÈME & PARMESANSTÄNGER
Voila! Här serverar vi På tallrikens version av Crème Ninon eller grön ärtsoppa med om du så vill. Crème Ninon som var en av legendaren Tore Wretmans paradrätter, är en lyxig ärtsoppa som toppas med torr champange. Vill du hålla kostnaden nere i denna "fattigperiod" så byt ut champagnen mot ett torrt mousserande vin av lite bättre kvalitet. Funkar (nästan) lika bra. Prova detta – en riktig höjdare vill vi lova!

4 personer:
- 600g frysta gröna ärtor
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör att steka i
- 4 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar (går även bra med grönsaksbuljong)
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 3 msk sherry
- Saften från 1/2 citron
- 2 krm vitpeppar
- ev lite salt
Parmesanoststänger:
- 1 pkt kyld smördeg
- 1 ägg
- ca 1 dl riven parmesan
Pepparotscrème:
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl finriven pepparrot
Topping/ att servera till:
- 4 skivor kallrökt lax
- dill som dekor
- Ca 1 dl champagne eller annat torrt mousserande vin av bättre sort.
Gör så här:
Börja med parmesanoststängerna:- Sätt ugnen på 225°C.
- Vispa upp 1 ägg och finriv parmesanost.
- Skär smördegens kortsida i ca 1,5 breda strimlor. De är ju grymt goda som drinktillbehör eller snacks så gör några extra.
- Doppa strimlorna i äggröran och sedan i den rivna osten.
- Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i 7-8 minuter eller tills de har fått fin färg. Håll koll! Riv gärna lite extra ost på stängerna precis efter du tagit ur ugn. Ställ att svalna.
Pepparotscrémen:
- Finriv pepparoten och blanda med crème fraiche.
Soppan:
- Skala och finhacka schalotenlöken. Stek på medelvärme i smör tills den blir mjuk men utan att få färg.
- Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningar. Sänk värmen och tillsätt ärtor, lök, vin och lite peppar. Låt sjuda (ej koka) i 7-8 minuter. Häll sedan i mixer och mixa slät.
- Sila soppan tillbaka i kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och tillsätt grädde, sherry, citronsaft och låt sjuda ytterliggare några minuter. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Servering:
- Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar med varsin parmesanstång på kanten. Toppa med en klick pepparrotscrème, små "laxrosor", en dillkvist och till sist droppar du över champagne.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt brynt smör långpannebröd pesto negroni sour lamm bouillabaisse pocherat ägg gäddqueneller pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker blommor i maten karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås mangosallad wok juldryck vaniljsås salsa indiskt morötter fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa ponzu omelett fritterad parmesanstänger japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon granatäpple halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost griskött råstekt potatis chokladtårta huvudrätt tomatsallad mazarinkaka kräftsås citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs grillad flankstek frittata panko grön ärtsoppa körsbär butternutpumpa gremolata julsill rödlök entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari lammracks havskräftor gambero chorizo pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad räkor tomater korv mumma glaze pastarecept kycklingsallad tomatsalsa struvor recept rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill nygrillat fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan reportage scampi parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept alla hjärtans dag citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado pizza lök fläder björnbär rödbetor svamp tartar höstmat fondspara äpplen apelsin entrérätt munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept starters torsk nötkött jordgubbar brödbak tårtor nötter sommarmat glass kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat bröd kötträtt sallad nybakat primör vegetariskt cocktails dryck grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar laxrecept soppor lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips ramslök drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad sill husmanskost hallon potatis sommarmat, ramslöksolja kycklingrätt sparris mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag kolasås bär insjöfisk spenat picklad 1-2-3-lag gös sylt pasta med räkor sorbet ugnsbakade rotfrukter medelhavet vit sparris kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre marmelad kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning whiskey citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake mousse kryddsmör lingonparfait tapenade melon thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi hallå! högrev rödkål oxfilé portvinsmarinerad hummus calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis chokladflarn kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok italienskt byxad tosca nudlar långgrillad dekoration torskrätt vit choklad grillad gås fisksoppa makrill queneller pressgurka räkor, semlor mozarella brytbröd potatisstomp kesella smoothie oxkind matbloggpriset heiße liebe pannacotta lingon ost, ramslökssoppa paella bresaola salmalax på tallriken blåmusslor gravlax chutney, rulltårta kalvlever indisk mat majs på landet crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax aubergine hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor sandefjordsås gåsagille stekar dekorera med blommor gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake kolakräm vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast varma hallon gambas saint agur grillad abborre i folie matblogg köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill kalvleveranglais torskrecept potatisrätt ciabatta salsiccia prosecco melanzane brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen matvete tomatsås grillad makrill semla nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner lussekatter pulled majonnäas blomkål,