CRÈME NINON MED KALLRÖKT LAX, PEPPARROTSCRÈME & PARMESANSTÄNGER
Voila! Här serverar vi På tallrikens version av Crème Ninon eller grön ärtsoppa med om du så vill. Crème Ninon som var en av legendaren Tore Wretmans paradrätter, är en lyxig ärtsoppa som toppas med torr champange. Vill du hålla kostnaden nere i denna "fattigperiod" så byt ut champagnen mot ett torrt mousserande vin av lite bättre kvalitet. Funkar (nästan) lika bra. Prova detta – en riktig höjdare vill vi lova!

4 personer:
- 600g frysta gröna ärtor
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör att steka i
- 4 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar (går även bra med grönsaksbuljong)
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 3 msk sherry
- Saften från 1/2 citron
- 2 krm vitpeppar
- ev lite salt
Parmesanoststänger:
- 1 pkt kyld smördeg
- 1 ägg
- ca 1 dl riven parmesan
Pepparotscrème:
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl finriven pepparrot
Topping/ att servera till:
- 4 skivor kallrökt lax
- dill som dekor
- Ca 1 dl champagne eller annat torrt mousserande vin av bättre sort.
Gör så här:
Börja med parmesanoststängerna:- Sätt ugnen på 225°C.
- Vispa upp 1 ägg och finriv parmesanost.
- Skär smördegens kortsida i ca 1,5 breda strimlor. De är ju grymt goda som drinktillbehör eller snacks så gör några extra.
- Doppa strimlorna i äggröran och sedan i den rivna osten.
- Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i 7-8 minuter eller tills de har fått fin färg. Håll koll! Riv gärna lite extra ost på stängerna precis efter du tagit ur ugn. Ställ att svalna.
Pepparotscrémen:
- Finriv pepparoten och blanda med crème fraiche.
Soppan:
- Skala och finhacka schalotenlöken. Stek på medelvärme i smör tills den blir mjuk men utan att få färg.
- Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningar. Sänk värmen och tillsätt ärtor, lök, vin och lite peppar. Låt sjuda (ej koka) i 7-8 minuter. Häll sedan i mixer och mixa slät.
- Sila soppan tillbaka i kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och tillsätt grädde, sherry, citronsaft och låt sjuda ytterliggare några minuter. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Servering:
- Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar med varsin parmesanstång på kanten. Toppa med en klick pepparrotscrème, små "laxrosor", en dillkvist och till sist droppar du över champagne.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad gås vit choklad torskrätt pavlova hasselbackspotatis mörk choklad räkor vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff honeysuckle lasagne gratäng kycklingwok mazarin jordärtskocka kalvbräss granola koka hummer roscofflök calemare hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa jätteräkor flarn portvinsmarinerad oxfilé whiskey sour thai basil hallå! sashimi svamprecept mingelrätt lingonparfait kryddsmör mousse pumpa ugnsrostade skåne hjorthornssalt blomkål, majonnäas kalix löjrom nektariner semla brynt smör långpannebröd matvete lamm bouillabaisse gås, biskvi apfelstrudel pepparrotssås våfflor rödvinssås skaldjurssås blommor i maten karré wokgrönsaker mangosallad wok torskrecept kalvleveranglais ciabatta potatisrätt gravad lax bläckfisk morotssoppa fromage potatismos gambas varma hallon ponzu omelett fritterad vitaminboost japanskt vegetarisk soppa burgare oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme bearnaisesås fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, lättbakat ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest kola & knäck gädda romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor stekar hälleflundra aubergine tomatsallad mazarinkaka karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet mexikanskt spanien rödbetshummus på landet majs gravlax blåmusslor rulltårta chutney, paella på tallriken salmalax bresaola lingon pannacotta heiße liebe körsbär butternutpumpa vårkyckling saffran chokladmousse matbloggpriset vikingfågel campari potatisstomp brytbröd chorizo räkor, pressgurka medelhavet vit sparris ugnsbakade rotfrukter pasta med räkor fläder sylt svamp 1-2-3-lag nygrillat cheesecake negroni blåbär västerbottensost pilgrimsmusslor nässelsoppa festrätt saft julgodis äppelpaj hummerfond citrondessert whiskey reportage parmaskinka långkok torskrygg fisk&skaldjur rom sjögräsnudlar toscakaka sopprecept marmelad abborre basilika buljong karl johan svamp hallonsås apetizer kullasparris hollandaisesås fågelrecept äppeldessert mango spenat insjöfisk apelsin bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat primör kötträtt sallad nybakat laxrecept vegetariskt cocktails grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar soppor dryck sommardessert asiatiskt moltas drinktips lax drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd nötter tårtor brödbak jordgubbar nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås äpplen picklad fondspara sillrecept gåsmeny champagne avocado gin kantareller på grillen grillat midsommarmat ingefära citron alla hjärtans dag kakor flädersaft rotfrukter pepparrot gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning scampi parmesan hummer festmåltid romtopf äppeltarte laxrätter grytor maräng nässlor brunsås välkomstdrink fiskgryta vegetarisk pasta höstmat gös tartar sorbet rödbetor björnbär pizza lök gambero havskräftor lammracks queneller bröd recept semlor mozarella entrecote rödlök kesella smoothie oxkind ost, ramslökssoppa julsill gremolata panko frittata grillad flankstek grön ärtsoppa gubbröra potatispuré majonnäs vinägrett hummer recept pepparrotssmör citrus kalvlever indisk mat müsli ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy gulaschsoppa ätliga blommor kräftsås råstekt potatis griskött huvudrätt chokladtårta pizzadeg halloncurd paj med spenat och västerbottensost sojabönor vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk tortillas pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade kantarelltoast jästpannkakor rabarberkräm saint agur grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger tournedos sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa salsa vaniljsås morötter indiskt salsiccia prosecco juldryck rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad melanzane brownie kaka, slottsstek fiskpågrillen ljuvliga smaker godis tomatsås grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg risotto grillade citroner negroni sour pesto grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad lussekatter pulled tapenade melon 5-minuterssill skaldjursfond picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek crème ninon tartlett ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad högrev rödkål nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås tomatsalsa kycklingsallad recept struvor korv tomater pastarecept glaze mumma nudlar långgrillad dekoration italienskt byxad tosca fisksoppa makrill apfelstrudelpaj fudge