CRÈME NINON MED KALLRÖKT LAX, PEPPARROTSCRÈME & PARMESANSTÄNGER
Voila! Här serverar vi På tallrikens version av Crème Ninon eller grön ärtsoppa med om du så vill. Crème Ninon som var en av legendaren Tore Wretmans paradrätter, är en lyxig ärtsoppa som toppas med torr champange. Vill du hålla kostnaden nere i denna "fattigperiod" så byt ut champagnen mot ett torrt mousserande vin av lite bättre kvalitet. Funkar (nästan) lika bra. Prova detta – en riktig höjdare vill vi lova!

4 personer:
- 600g frysta gröna ärtor
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör att steka i
- 4 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar (går även bra med grönsaksbuljong)
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 3 msk sherry
- Saften från 1/2 citron
- 2 krm vitpeppar
- ev lite salt
Parmesanoststänger:
- 1 pkt kyld smördeg
- 1 ägg
- ca 1 dl riven parmesan
Pepparotscrème:
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl finriven pepparrot
Topping/ att servera till:
- 4 skivor kallrökt lax
- dill som dekor
- Ca 1 dl champagne eller annat torrt mousserande vin av bättre sort.
Gör så här:
Börja med parmesanoststängerna:- Sätt ugnen på 225°C.
- Vispa upp 1 ägg och finriv parmesanost.
- Skär smördegens kortsida i ca 1,5 breda strimlor. De är ju grymt goda som drinktillbehör eller snacks så gör några extra.
- Doppa strimlorna i äggröran och sedan i den rivna osten.
- Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i 7-8 minuter eller tills de har fått fin färg. Håll koll! Riv gärna lite extra ost på stängerna precis efter du tagit ur ugn. Ställ att svalna.
Pepparotscrémen:
- Finriv pepparoten och blanda med crème fraiche.
Soppan:
- Skala och finhacka schalotenlöken. Stek på medelvärme i smör tills den blir mjuk men utan att få färg.
- Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningar. Sänk värmen och tillsätt ärtor, lök, vin och lite peppar. Låt sjuda (ej koka) i 7-8 minuter. Häll sedan i mixer och mixa slät.
- Sila soppan tillbaka i kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och tillsätt grädde, sherry, citronsaft och låt sjuda ytterliggare några minuter. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Servering:
- Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar med varsin parmesanstång på kanten. Toppa med en klick pepparrotscrème, små "laxrosor", en dillkvist och till sist droppar du över champagne.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney högrev kokosmjölk burgare rabarberkräm matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle lammracks pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais kycklingsallad citrus oxfilé rödkål frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk gös pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås pizza hollandaisesås tårta avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara kolasås munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller kalv julmat nu är det jul igen jordgubbar lakrits, sylt chokladdessert glassdessert primör potatis ramslök husmanskost asiatiskt moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen glass sallad sommardessert kyckling skaldjur torsk sill bröd tomater bär doften av nybakat bröd starters festrätt blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära pulled höstmat reportage indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta ostar whiskey marmelad citrondessert kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås morötter calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen semla mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept gambas fritterad fisk i folie ciabatta