CRÈME NINON MED KALLRÖKT LAX, PEPPARROTSCRÈME & PARMESANSTÄNGER
Voila! Här serverar vi På tallrikens version av Crème Ninon eller grön ärtsoppa med om du så vill. Crème Ninon som var en av legendaren Tore Wretmans paradrätter, är en lyxig ärtsoppa som toppas med torr champange. Vill du hålla kostnaden nere i denna "fattigperiod" så byt ut champagnen mot ett torrt mousserande vin av lite bättre kvalitet. Funkar (nästan) lika bra. Prova detta – en riktig höjdare vill vi lova!

4 personer:
- 600g frysta gröna ärtor
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör att steka i
- 4 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar (går även bra med grönsaksbuljong)
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 3 msk sherry
- Saften från 1/2 citron
- 2 krm vitpeppar
- ev lite salt
Parmesanoststänger:
- 1 pkt kyld smördeg
- 1 ägg
- ca 1 dl riven parmesan
Pepparotscrème:
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl finriven pepparrot
Topping/ att servera till:
- 4 skivor kallrökt lax
- dill som dekor
- Ca 1 dl champagne eller annat torrt mousserande vin av bättre sort.
Gör så här:
Börja med parmesanoststängerna:- Sätt ugnen på 225°C.
- Vispa upp 1 ägg och finriv parmesanost.
- Skär smördegens kortsida i ca 1,5 breda strimlor. De är ju grymt goda som drinktillbehör eller snacks så gör några extra.
- Doppa strimlorna i äggröran och sedan i den rivna osten.
- Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i 7-8 minuter eller tills de har fått fin färg. Håll koll! Riv gärna lite extra ost på stängerna precis efter du tagit ur ugn. Ställ att svalna.
Pepparotscrémen:
- Finriv pepparoten och blanda med crème fraiche.
Soppan:
- Skala och finhacka schalotenlöken. Stek på medelvärme i smör tills den blir mjuk men utan att få färg.
- Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningar. Sänk värmen och tillsätt ärtor, lök, vin och lite peppar. Låt sjuda (ej koka) i 7-8 minuter. Häll sedan i mixer och mixa slät.
- Sila soppan tillbaka i kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och tillsätt grädde, sherry, citronsaft och låt sjuda ytterliggare några minuter. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Servering:
- Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar med varsin parmesanstång på kanten. Toppa med en klick pepparrotscrème, små "laxrosor", en dillkvist och till sist droppar du över champagne.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner kaka, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok hummer recept kalvbräss gubbröra vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg ponzu butternutpumpa pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink fisksoppa våfflor maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukt & bär blåbär kalv nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur potatis hallon glass på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött drinkrecept kyckling primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukost tartar gåsamiddag champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta höstmat reportage tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade omelett fromage hummus paella panko rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost