POLPETTE AL SUGO (ITALIENSKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS)
Ciao! Idag blir det lite influenser från Italien. Köttbullar fullspeckade med härliga dofter och smaker från färska kryddor som serveras i en lika smakrik tomatsås. Här finns utrymme för improvisation men ett gott råd är att du absolut inte snålar med de färska örtkryddorna. Ös på! Kan nog aldrig bli för mycket. I vårt recept hittar du ansjovis som ger bullarna både sälta och en spännande tvist. Vi blandade även i ramslök som just nu finns att plocka lite varstans i våra skånska skogar. Till vår Polpette al Sugo serveras nartligtvis spagetti, massor av riven parmesan samt frierade ramslöksblad. Dryck till denna anrättning måste bli ett gott rött talienskt. Kanske något från Chianti Classico av god kvalisort?
Skrållar du ner i inlägget hittar du en bricka med italienska delikatesser som vi tycker är en utmärkt inledning på en italiensk måltid. Buon appetito!
4 personer:
Köttbullar:
- 600 g kalvfärs eller blandfärs (tillsätt mer grädde om du använder kalvfärs)
- 1 liten burk ansjovis (55 g) + 2 msk spad
- 1/2 burk små kapris (50 g)
- 1 dl riven parmesanost
- 2 stora (banan-) schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 näve ramslök (eller ytterligare 1 vitlöksklyfta)
- 1 rejäl näve basilika
- 1 knippe oregano
- 1 knippe persilja
- 1 litet knippe dragon
- Rivet skal från 1 citron
- 1 msk koncentrerad kalv-eller oxfond
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl matlagningsgrädde (+ 1 dl om du använder kalvfärs)
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2 tsk salt
- Svartpeppar
- 2 burkar Mutti krossade tomater
- 3 msk olivolja att steka i
- 1/2 burk (100 g) soltorkade tomater
- 1/2 burk (100 g) grillad paprika
- 2 stora (banan-) schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rejäl näve basilika
- 1 knippe oregano
- 1 knippe persilja
- 1 litet knippe dragon
- Rivet skal från 1 citron
- 2 msk balsamico-vinäger
- 1 msk råsocker (funkar med valigt strösocker)
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2- 3 tsk salt
- svartpeppar
- Spagetti
- Riven parmesanost
- Basilikakvist eller som på bilden; friterade ramslöksblad
Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Görs med fördel dagen innan.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan bladen.
- Hacka soltorkade tomater och grillad paprika grovt.
- Finriv skal från 1 citron.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg.
- Tillsätt soltorkade tomter och paprikan. Låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt därefter de krossade tomaterna, kryddorna, rivet citronskal, vinäger, socker och grönsaksfond. Smaka av med salt och peppar. Kanske lite pressad citron om du vill. Låt småputtra i ca 1/2 tim.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan.
- Hacka ansjovis och kapris. Spar ett par matskedar ansjovisspad.
- Finriv skal från 1 citron.
- Finriv parmesanost.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Låt sedan svalna något.
- Blanda ströbröd med grädden. Låt stå att svälla någon minut.
- Blanda färsen noggrant med samtliga ingredienser till en jämn smet.
- Rulla köttbullar i önskad storlek. Italienska köttbullar är generellt större än våra traditionella svenska köttbullar.
- Koka spagettin al dente i väl saltat vatten, gärna tillsammans med en tärning grönsaksbuljong och en skvätt olivolja.
- Servera i djupa tallrikar med med riven parmesan och en kvist basilika. På bilden friterade vi ramslök till frasiga blad som vi toppade med.
LITE ITALIENSKA DELIKATESSER ATT STARTA MED
Får vi fresta med en bricka med lite italiensk ost och chark? Kan väl vara en bra start på en måltid i italienska tecken, eller vad säger du?
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger anklever ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs matjesill indiskt alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen bär primör potatis ramslök lakrits, sallad bröd glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött chokladdessert moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor glass asiatiskt hallon nybakat på grillen jordgubbar sylt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött sorbet festrätt kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer gåsmeny kallrökt lax lamm munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake gin risotto grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor ägg romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond abborre nyårsmat ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks gäddrecept pressgurka pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad hummus paella panko omelett fromage ost vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer lättbakat körsbär getost kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morötter rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming