POLPETTE AL SUGO (ITALIENSKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS)
Ciao! Idag blir det lite influenser från Italien. Köttbullar fullspeckade med härliga dofter och smaker från färska kryddor som serveras i en lika smakrik tomatsås. Här finns utrymme för improvisation men ett gott råd är att du absolut inte snålar med de färska örtkryddorna. Ös på! Kan nog aldrig bli för mycket. I vårt recept hittar du ansjovis som ger bullarna både sälta och en spännande tvist. Vi blandade även i ramslök som just nu finns att plocka lite varstans i våra skånska skogar. Till vår Polpette al Sugo serveras nartligtvis spagetti, massor av riven parmesan samt frierade ramslöksblad. Dryck till denna anrättning måste bli ett gott rött talienskt. Kanske något från Chianti Classico av god kvalisort?
Skrållar du ner i inlägget hittar du en bricka med italienska delikatesser som vi tycker är en utmärkt inledning på en italiensk måltid. Buon appetito!

4 personer:
Köttbullar:
- 600 g kalvfärs eller blandfärs (tillsätt mer grädde om du använder kalvfärs)
- 1 liten burk ansjovis (55 g) + 2 msk spad
- 1/2 burk små kapris (50 g)
- 1 dl riven parmesanost
- 2 stora (banan-) schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 näve ramslök (eller ytterligare 1 vitlöksklyfta)
- 1 rejäl näve basilika
- 1 knippe oregano
- 1 knippe persilja
- 1 litet knippe dragon
- Rivet skal från 1 citron
- 1 msk koncentrerad kalv-eller oxfond
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl matlagningsgrädde (+ 1 dl om du använder kalvfärs)
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2 tsk salt
- Svartpeppar
- 2 burkar Mutti krossade tomater
- 3 msk olivolja att steka i
- 1/2 burk (100 g) soltorkade tomater
- 1/2 burk (100 g) grillad paprika
- 2 stora (banan-) schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rejäl näve basilika
- 1 knippe oregano
- 1 knippe persilja
- 1 litet knippe dragon
- Rivet skal från 1 citron
- 2 msk balsamico-vinäger
- 1 msk råsocker (funkar med valigt strösocker)
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2- 3 tsk salt
- svartpeppar
- Spagetti
- Riven parmesanost
- Basilikakvist eller som på bilden; friterade ramslöksblad
Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Görs med fördel dagen innan.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan bladen.
- Hacka soltorkade tomater och grillad paprika grovt.
- Finriv skal från 1 citron.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg.
- Tillsätt soltorkade tomter och paprikan. Låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt därefter de krossade tomaterna, kryddorna, rivet citronskal, vinäger, socker och grönsaksfond. Smaka av med salt och peppar. Kanske lite pressad citron om du vill. Låt småputtra i ca 1/2 tim.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan.
- Hacka ansjovis och kapris. Spar ett par matskedar ansjovisspad.
- Finriv skal från 1 citron.
- Finriv parmesanost.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Låt sedan svalna något.
- Blanda ströbröd med grädden. Låt stå att svälla någon minut.
- Blanda färsen noggrant med samtliga ingredienser till en jämn smet.
- Rulla köttbullar i önskad storlek. Italienska köttbullar är generellt större än våra traditionella svenska köttbullar.
- Koka spagettin al dente i väl saltat vatten, gärna tillsammans med en tärning grönsaksbuljong och en skvätt olivolja.
- Servera i djupa tallrikar med med riven parmesan och en kvist basilika. På bilden friterade vi ramslök till frasiga blad som vi toppade med.
LITE ITALIENSKA DELIKATESSER ATT STARTA MED
Får vi fresta med en bricka med lite italiensk ost och chark? Kan väl vara en bra start på en måltid i italienska tecken, eller vad säger du?

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie saffransbullar grillade citroner gås, biskvi rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett hummus fromage omelett panko paella apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vermouth ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära gnocchi räkor, stekar fudge gädda lammracks pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad champagne äppelkaka tagliatelle frukost blåbär festrätt nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur kyckling drinkrecept glass på grillen nybakat soppor laxrecept choklad svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött hallon potatis primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber kalv kantareller frukt & bär tartar gåsamiddag bullar fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado tårta hollandaisesås pizza hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morotssoppa jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle pressgurka risotto gäddrecept vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon pannacotta gremolata ugnsrostade jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn rabarberkräm burgare kokosmjölk crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple semlor pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek