MOULES FRITES PÅ CAMPINGKÖK? JO MEN VISST!
Härom veckan när vi fortfarande kunde njuta av härlig sensommarvärme packade vi det lilla campingköket bestående av en gasolplatta samt den lilla portabla gasolgrillen och begav oss ner till hamnen i Viken. Här lagade vi till Moules frites. Enkelt och ljuvligt gott! Tillagningen av musslorna på gasolplattan är inga problem, Det enda att tänka på är att ha en tillräcklig rymlig kastrull så musslorna och allt annat ryms och att du kan röra om ordentligt utan att hälften skvätter utanför. Lite knepigare var det att få till pommes på grillen men efter lite trixande och med hjälp av folie blev resultatet fullt godkänt. Jo, du kan skippa pommes.
I vårt Moule-recept knaperstekte vi tärnad bacon och blandade ner i grytan. Något som du ofta får i Frankrike och som ger en liten extra krydda. Kan naturligtvis också uteslutas men då behöver du nog addera lite mer salt.
Smaklig spis önskar vi!

- 2 st nät blåmusslor (2 kg)
- 1 pkt tärnad bacon
- 3 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl vitt torrt vin
- 3 dl crème fraiche
- 1 tsk salt
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 knippe persilja
- 1 påse pommes frites
- 2 msk olja
- Ett par nypor flingsalt
- Baguette att servera till
Gör så här:
- Skölj och rensa musslorna. De som inte sluter sig när du knackar på skalet eller de som är trasiga slänger du.
- Kör full värme på gasolplattan. Stek bacon knaprigt i den heta kastrullen tillsammans med ett par krosade vitlöksklyftor. En skvätt olja kan behövas. Finhacka schalottenlöken och låt fräsa med någon minut utan att få färg. Ta bort och släng vitlöksklyftorna.
- Tillsätt musslorna som får fräsa med en liten stund. Krydda med cayennepeppar och lite salt. Häll på vinet i ett par omgångar. Rör om. Tillsätt sedan crème fraichen, veva runt i kastrullen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer kryddor. Tillagningstid för musslorna; ca 5 minuter. Grovhacka persilja och strö över hela härligheten.
Pommes frites på grill.
- Vänd pommes friten i lite olja och placera sedan på ett folieark. Lägg på grillen (het) och på med locket. Rör om med jämna mellanrum så stekytan blir jämn. Stektid ca 15 minuter. Strö flingsalt över.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto campari nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära saffransbullar grillade citroner gås, biskvi fastlagsbulle oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill senapscreme brytbröd lantbruk chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella rödbetshummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel risotto pressgurka stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry mumma matvete falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker melanzane på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor mingelrätt whiskey sour thai basil hummus portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör reportage höstmat pulled negroni fisksoppa våfflor lamm nässlor nässelsoppa hummerfond romtopf sorbet citrondessert whiskey alla hjärtans dag fiskgryta hallonsås ramslöksrecept gräddsås vit sparris avocado karré medelhavet saft majs sopprecept chutney, citron parmesan basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft tartar rödbetor abborre fondspara kolasås munsbit grön sparris gåsmeny äppeldessert kalv rabarber tagliatelle frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen jordgubbar bär potatis ramslök glassdessert griskött asiatiskt chokladdessert italienskt torsk kyckling nybakat moltas drinktips lax gröna & sköna tillbehör dryck cocktails drinkar soppa pasta bakning kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka oxkött pastarätt bbq svamp choklad soppor på grillen laxrecept hallon vegetariskt primör sylt drinkrecept skaldjur sallad husmanskost sommardessert doften av nybakat bröd glass bröd sill starters lakrits, apelsin kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller frukt & bär äppelkaka champagne mango fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis midsommarmat hummer paj tomater bullar torskrygg inläggning saffran indiskt matjesill majonnäs nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj lök toscakaka tårta rom fisk&skaldjur hollandaisesås pizza ingefära buljong scampi marmelad gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg kräftsås honeysuckle mazarin semla nektariner tosca pavlova lammracks gädda fudge stekar räkor, gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth långpannebröd ramslökssoppa flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj vinägrett gubbröra rulltårta gratäng räkor hummer recept crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt semlor mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kesella smoothie slottsstek ceviche heiße liebe ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk morötter gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax aubergine granola köttbullar lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm vitaminboost kalix löjrom bröd recept varma hallon lättbakat körsbär