BBQ-SPECIAL AV OCH MED "MAGNUS RÖK & KÖK"

För ett par veckor sedan var vi ett gäng som hade det stora nöjet att få låna in och avnjuta vår kompis Magnus Wallins BBQ- kokkonster. Under  en magisk BBQ-kväll bjöd Magnus oss på en symfoni av ljuvliga smaker och dofter men också en och annan aha-upplevelse. Wow, är det bästa ordet för att sammanfatta kvällen. Scrollar du ner ger Magnus dig  både tips och recept från delar av menyn.

Magnus brinner verkligen för barbecue och har grottat ner sig i ämnet, så det här kan han vill jag lova. Ska du ha kalas eller event så kan vi verkligen rekommendera att du anlitar Magnus. Boka i tid för vi anar att han kommer ha full fart i rök och kök framöver. Följ gärna hans färdigheter på hans Instagram-konto: Rök & Kök (magnus_rok_och_kok). 

Barbeque ska inte förväxlas med grillning. Barbecue innebär tillagning på indirekt värme där  köttet får gå på låg temperatur under lång tid, tvärtemot grillning där du ofta använder hög direktvärme med avsevärt kortare tillagningstid.
I detta digra specialinlägg om BBQ delar Magnus med sig av recept, råd och tips men där han även slår hål på en del allmämt vedertagna sanningar om både grillning och BBQ.
Grill- och BBQ-säsongen är långt ifrån över. För vissa pågår den året runt, så håll till godo. Klicka här för att boka Magnus eller göra en förfrågan.

BBQ-bricka
Magnus in action. Magnus in action.

OM BBQ

Hemligheten med i princip allt som går under namnet BBQ är att det tillagas långsamt på reltivt låg temperatur.
Jag använder oftast en rök när jag kör BBQ men du kan uppnå i stort sett samma resultat på din vanliga klotgrill med en speciell teknik som kallas för snakemetoden. Inte speciellt krångligt men som sagt; BBQ-processen tar sin lilla tid och kräver lite passning.

Snakemetoden

Rada upp briketter längs med ena sidan av grillen.
Lägg gärna lite flis (äppleträ är perfekt till fläskkött) på briketterna så avger de rök som smaksätter efterhand "brikettormen" tänds och sakta glöder.
Tänd på några briketter och placera i ena änden av "ormen". När brikettraden börjat glöda så är det på med locket.
När du har fått grillen till en stadig temperatur, mellan 110 och 130 grader, tack vare ganska stängda ventiler, är det dags att lägga köttet på grillen, dock ej direkt över briketterna. 
Lita inte på tempmätarna som finns på grillocken, använd en extern termometer istället. Finns bra att köpa för en hyggligt billig peng.
Nu är det locket på som gäller förutom de korta stunder som du ”arbetar” med köttet”. 
Om du är alltför nyfiken och lyfter på locket ofta så sjunker temperaturen drastiskt och proccessen avstannar. Följ BBQ-ordspråket: "If you look, it doesn´t cook".
Tillagningstiden varierar kraftigt, från 5 timmar för t ex burnt ends (se nedan)  till en rejäl karré (pull pork, se nedan) som kan ta upp till 10 timmar.




Kort om flis

BBQ, snakemetoden BBQ, snakemetoden

Att blötlägga flis är meningslöst eftersom det enda som händer är att fukten i flisen förångas först innan själva träslaget gör det. Alltså ingen smak som tillförs. Ryktet säger att när detta lanserades till konsumenter så klagade många på att de inte rök så mycket. Någon klipsk person på en marknadsavdelning kom då på att rekommendera att man blötlade flisen innan och gissa om alla blev nöjda och fick ”valuta” för pengarna.

Marinera eller inte?

Har du som jag tagit emot beröm för något du grillat och nöjt svarat ”Tack för det, det har legat i marinad i 28 timmar, det är mitt knep” Tyvärr hade detta nog inte så mycket med saken att göra utan troligen var det fin kvalitet på köttet och det tillagdes bra.  
Många tror att ju längre du låter ett kött ligga i marinad desto mörare och smakrikare blir det. Det är köttets egna enzymer (och tiden) som sköter mörningen, inte den ofta dyra marinaden.
Men blir det inte smakrikare då? Tyvärr glöm det också, vattnet i köttet och oljan (oftast) i marinaden "gifter” sig inte (häll lite olja i ett glas vatten så ser du) så smaken tränger alltså inte in i köttet. Dock kan en marinad som är baserad på till exempel vin, vinäger, öl eller soja komma att tränga in i köttet och ge mer smak. Men jag marinerar aldrig, dock saltar och kryddar jag det gärna någon dag innan.
Man kan skriva en novell om detta område men jag håller här. 
Vill du ha smak på köttet, och spara pengar, är glaze en bättre produkt än marinaden som man penslar på under och/eller efter grillning.

Klicka på bilderna nedan för MER TIPS OCH RECEPT från magnus/ RÖK & KÖK

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln