BBQ-SPECIAL AV OCH MED "MAGNUS RÖK & KÖK"
För ett par veckor sedan var vi ett gäng som hade det stora nöjet att få låna in och avnjuta vår kompis Magnus Wallins BBQ- kokkonster. Under en magisk BBQ-kväll bjöd Magnus oss på en symfoni av ljuvliga smaker och dofter men också en och annan aha-upplevelse. Wow, är det bästa ordet för att sammanfatta kvällen. Scrollar du ner ger Magnus dig både tips och recept från delar av menyn.
Magnus brinner verkligen för barbecue och har grottat ner sig i ämnet, så det här kan han vill jag lova. Ska du ha kalas eller event så kan vi verkligen rekommendera att du anlitar Magnus. Boka i tid för vi anar att han kommer ha full fart i rök och kök framöver. Följ gärna hans färdigheter på hans Instagram-konto: Rök & Kök (magnus_rok_och_kok).
Barbeque ska inte förväxlas med grillning. Barbecue innebär tillagning på indirekt värme där köttet får gå på låg temperatur under lång tid, tvärtemot grillning där du ofta använder hög direktvärme med avsevärt kortare tillagningstid.
I detta digra specialinlägg om BBQ delar Magnus med sig av recept, råd och tips men där han även slår hål på en del allmämt vedertagna sanningar om både grillning och BBQ.
Grill- och BBQ-säsongen är långt ifrån över. För vissa pågår den året runt, så håll till godo. Klicka här för att boka Magnus eller göra en förfrågan.

OM BBQ
Hemligheten med i princip allt som går under namnet BBQ är att det tillagas långsamt på reltivt låg temperatur.
Jag använder oftast en rök när jag kör BBQ men du kan uppnå i stort sett samma resultat på din vanliga klotgrill med en speciell teknik som kallas för snakemetoden. Inte speciellt krångligt men som sagt; BBQ-processen tar sin lilla tid och kräver lite passning.
Snakemetoden
Rada upp briketter längs med ena sidan av grillen.
Lägg gärna lite flis (äppleträ är perfekt till fläskkött) på briketterna så avger de rök som smaksätter efterhand "brikettormen" tänds och sakta glöder.
Tänd på några briketter och placera i ena änden av "ormen". När brikettraden börjat glöda så är det på med locket.
När du har fått grillen till en stadig temperatur, mellan 110 och 130 grader, tack vare ganska stängda ventiler, är det dags att lägga köttet på grillen, dock ej direkt över briketterna.
Lita inte på tempmätarna som finns på grillocken, använd en extern termometer istället. Finns bra att köpa för en hyggligt billig peng.
Nu är det locket på som gäller förutom de korta stunder som du ”arbetar” med köttet”.
Om du är alltför nyfiken och lyfter på locket ofta så sjunker temperaturen drastiskt och proccessen avstannar. Följ BBQ-ordspråket: "If you look, it doesn´t cook".
Tillagningstiden varierar kraftigt, från 5 timmar för t ex burnt ends (se nedan) till en rejäl karré (pull pork, se nedan) som kan ta upp till 10 timmar.
Kort om flis
Att blötlägga flis är meningslöst eftersom det enda som händer är att fukten i flisen förångas först innan själva träslaget gör det. Alltså ingen smak som tillförs. Ryktet säger att när detta lanserades till konsumenter så klagade många på att de inte rök så mycket. Någon klipsk person på en marknadsavdelning kom då på att rekommendera att man blötlade flisen innan och gissa om alla blev nöjda och fick ”valuta” för pengarna.
Marinera eller inte?
Har du som jag tagit emot beröm för något du grillat och nöjt svarat ”Tack för det, det har legat i marinad i 28 timmar, det är mitt knep” Tyvärr hade detta nog inte så mycket med saken att göra utan troligen var det fin kvalitet på köttet och det tillagdes bra.
Många tror att ju längre du låter ett kött ligga i marinad desto mörare och smakrikare blir det. Det är köttets egna enzymer (och tiden) som sköter mörningen, inte den ofta dyra marinaden.
Men blir det inte smakrikare då? Tyvärr glöm det också, vattnet i köttet och oljan (oftast) i marinaden "gifter” sig inte (häll lite olja i ett glas vatten så ser du) så smaken tränger alltså inte in i köttet. Dock kan en marinad som är baserad på till exempel vin, vinäger, öl eller soja komma att tränga in i köttet och ge mer smak. Men jag marinerar aldrig, dock saltar och kryddar jag det gärna någon dag innan.
Man kan skriva en novell om detta område men jag håller här.
Vill du ha smak på köttet, och spara pengar, är glaze en bättre produkt än marinaden som man penslar på under och/eller efter grillning.
Klicka på bilderna nedan för MER TIPS OCH RECEPT från magnus/ RÖK & KÖK
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet ansjovis jätteräkor kycklingsallad citrus oxfilé whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat havskräftor gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår gäddqueneller billig mat bouillabaisse råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta panko paella hummus fromage omelett ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör gräddsås avocado toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze sillrecept nötter lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck glass hallon nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd starters tomater entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet tårta rom hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm fisksoppa våfflor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok cheesecake pressgurka risotto gäddrecept färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie kaka, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat butternutpumpa ponzu matblogg julsill skaldjursfond bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök potatispuré vaniljsås morötter rödkål pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry nektariner tosca stekar räkor, gnocchi gädda fudge