BBQ-SPECIAL AV OCH MED "MAGNUS RÖK & KÖK"
För ett par veckor sedan var vi ett gäng som hade det stora nöjet att få låna in och avnjuta vår kompis Magnus Wallins BBQ- kokkonster. Under en magisk BBQ-kväll bjöd Magnus oss på en symfoni av ljuvliga smaker och dofter men också en och annan aha-upplevelse. Wow, är det bästa ordet för att sammanfatta kvällen. Scrollar du ner ger Magnus dig både tips och recept från delar av menyn.
Magnus brinner verkligen för barbecue och har grottat ner sig i ämnet, så det här kan han vill jag lova. Ska du ha kalas eller event så kan vi verkligen rekommendera att du anlitar Magnus. Boka i tid för vi anar att han kommer ha full fart i rök och kök framöver. Följ gärna hans färdigheter på hans Instagram-konto: Rök & Kök (magnus_rok_och_kok).
Barbeque ska inte förväxlas med grillning. Barbecue innebär tillagning på indirekt värme där köttet får gå på låg temperatur under lång tid, tvärtemot grillning där du ofta använder hög direktvärme med avsevärt kortare tillagningstid.
I detta digra specialinlägg om BBQ delar Magnus med sig av recept, råd och tips men där han även slår hål på en del allmämt vedertagna sanningar om både grillning och BBQ.
Grill- och BBQ-säsongen är långt ifrån över. För vissa pågår den året runt, så håll till godo. Klicka här för att boka Magnus eller göra en förfrågan.

OM BBQ
Hemligheten med i princip allt som går under namnet BBQ är att det tillagas långsamt på reltivt låg temperatur.
Jag använder oftast en rök när jag kör BBQ men du kan uppnå i stort sett samma resultat på din vanliga klotgrill med en speciell teknik som kallas för snakemetoden. Inte speciellt krångligt men som sagt; BBQ-processen tar sin lilla tid och kräver lite passning.
Snakemetoden
Rada upp briketter längs med ena sidan av grillen.
Lägg gärna lite flis (äppleträ är perfekt till fläskkött) på briketterna så avger de rök som smaksätter efterhand "brikettormen" tänds och sakta glöder.
Tänd på några briketter och placera i ena änden av "ormen". När brikettraden börjat glöda så är det på med locket.
När du har fått grillen till en stadig temperatur, mellan 110 och 130 grader, tack vare ganska stängda ventiler, är det dags att lägga köttet på grillen, dock ej direkt över briketterna.
Lita inte på tempmätarna som finns på grillocken, använd en extern termometer istället. Finns bra att köpa för en hyggligt billig peng.
Nu är det locket på som gäller förutom de korta stunder som du ”arbetar” med köttet”.
Om du är alltför nyfiken och lyfter på locket ofta så sjunker temperaturen drastiskt och proccessen avstannar. Följ BBQ-ordspråket: "If you look, it doesn´t cook".
Tillagningstiden varierar kraftigt, från 5 timmar för t ex burnt ends (se nedan) till en rejäl karré (pull pork, se nedan) som kan ta upp till 10 timmar.
Kort om flis
Att blötlägga flis är meningslöst eftersom det enda som händer är att fukten i flisen förångas först innan själva träslaget gör det. Alltså ingen smak som tillförs. Ryktet säger att när detta lanserades till konsumenter så klagade många på att de inte rök så mycket. Någon klipsk person på en marknadsavdelning kom då på att rekommendera att man blötlade flisen innan och gissa om alla blev nöjda och fick ”valuta” för pengarna.
Marinera eller inte?
Har du som jag tagit emot beröm för något du grillat och nöjt svarat ”Tack för det, det har legat i marinad i 28 timmar, det är mitt knep” Tyvärr hade detta nog inte så mycket med saken att göra utan troligen var det fin kvalitet på köttet och det tillagdes bra.
Många tror att ju längre du låter ett kött ligga i marinad desto mörare och smakrikare blir det. Det är köttets egna enzymer (och tiden) som sköter mörningen, inte den ofta dyra marinaden.
Men blir det inte smakrikare då? Tyvärr glöm det också, vattnet i köttet och oljan (oftast) i marinaden "gifter” sig inte (häll lite olja i ett glas vatten så ser du) så smaken tränger alltså inte in i köttet. Dock kan en marinad som är baserad på till exempel vin, vinäger, öl eller soja komma att tränga in i köttet och ge mer smak. Men jag marinerar aldrig, dock saltar och kryddar jag det gärna någon dag innan.
Man kan skriva en novell om detta område men jag håller här.
Vill du ha smak på köttet, och spara pengar, är glaze en bättre produkt än marinaden som man penslar på under och/eller efter grillning.
Klicka på bilderna nedan för MER TIPS OCH RECEPT från magnus/ RÖK & KÖK
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad dekoration hummer recept räkor gratäng rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella rödbetshummus fromage ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi färskost vikingfågel mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt räkor, tosca nektariner semla lammracks pavlova mumma matvete falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet oxfilé rödkål kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil hummus butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom vitaminboost blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller nygrillat gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor granola aubergine sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller brynt smör pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker hälleflundra torskrätt toscakaka lök äppelpaj kakor saft blåmusslor citron kantarelltoast parmesan tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake långkok korv torskrecept rotfrukter laxrätter tartar rödbetor indiskt apetizer reportage höstmat negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter sorbet citrondessert scampi alla hjärtans dag fiskgryta pizza hallonsås fisk&skaldjur rom tårta äpplen karl johan svamp mango spenat gåsamiddag västerbottensost frukt & bär saffran kolasås bullar grön sparris äppeldessert kalv hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax glaze brödbak drinktilltugg nötter sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd julmat italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck choklad bbq soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt svamp drinkar cocktails soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt starters lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat slow cooking sparris entrérätt sillrecept pastarecept festmåltid grytor sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle tomater paj gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara hallonsylt äppelkaka champagne picklad fond fågelrecept vit sparris avocado hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept ingefära buljong marmelad whiskey gös fläder nässelsoppa julgodis nässlor maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta japanskt pulled matjesill abborre majonnäs flädersaft nyårsdessert björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar pepparrot pannkakor grillat gin 1-2-3-lag basilika pasta med räkor potatisrätt chutney, sopprecept majs karré medelhavet fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo semlor mozarella råstekt potatis ceviche kesella smoothie slottsstek vegetarisk, rödlök heiße liebe ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken picklad gurka parfait majonnäas morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn morötter gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor salsa mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor campari pesto vegetarisk pizza körsbär varma hallon lättbakat ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming gädda fudge stekar risotto pressgurka ramslökssoppa vermouth långpannebröd ost, grillad flankstek flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos prosecco kalvbräss spanien tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka mexikanskt