RÖKTA KAMBEN
Kamben är ju en favorit för de flesta när det kommer till ”grillat”. Kambenen sitter på övre delen av grisens revben, närmast ryggraden. De är tjockare och kortare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan. Vill man ha de så där riktigt möra finns det ett par knep som definitivt hjälper, dock inte att koka dem innan då mycket av smaken hamnar i vattnet och sen ner i avloppet vilket ju är synd. Eller hur!?
Preparering:
Jag börjar alltid med att ta av hinnan som sitter på baksidan, detta av två skäl. Dels för att kunna få kryddning på båda sidor direkt mot köttet och dels för att få in så mycket smak som möjligt från röken som är en smaksättare i sig. Sen är det ju dessutom inte så gott att äta något som liknar bakplåtspapper.
Rubba (krydda) sen med din favoritkrydda. Rubba ja, ett lite lurigt ord som vi har fått från engelskan. Rubba inte runt kryddan utan strö på den och klappa sen in den så slipper du sjok av krydda på vissa partier och inget på andra. Detta kan med fördel göras i god tid innan. Håll dig däremot ifrån s.k. marinader och oljor i detta skede.
På grillen:
Hemligheten med att få till Kambenen så där fantastiskt möra och smakrika är lång tillagningstid. Det gäller för i princip allt som går under namnet BBQ.
Förbered grillen för den s.k. snakemetoden. (Se BBQ special)
När du har fått grillen till en stadig temperatur, mellan 110 och 130 grader så lägger du på kambenen på grillen, dock ej direkt över briketterna.
På med locket och låt de gå där i ca 2 timmar. Lite då och då kollar du temperaturen och ger dem en dusch av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger med en vanlig blomspruta, detta för att de inte ska torka ut på ytan. Jag brukar göra det efterungefär en timme och sen varje halvtimme. Bli inte rädd om kambenen börjar bli väldigt mörka, det är inte bränt utan rökpartiklar som fastnar i kryddorna och sockret i juicen som karamelliseras. Det är detta som ger den härliga smaken, kallas Bark.
Efter två timmar slår du in varje ”rack” separat i folie med köttsidan ner. Innan du lägger ner dem häller du lite av äpplejuiceblandningen och även lite BBQ-sås i ”botten” på folien, slå in dem tätt och lägg tillbaka dem på grillen. Låt de ligga där ca 30-45 min. Ta sedan ur dem och lägg tillbaka dem igen utan folie. Du kommer att se att det har skett en s.k. pullback, dvs köttet har dragit sig upp på benen lite, det gillar vi för nu börjar det närma sig.
Vill du kan du också höja tempen något här på slutet genom att öppna ventilerna något mer.
När köttet har torkat upp efter badet i folien kan du pensla på lite mer av BBQ-såsen och låta den karamelliseras också.
Jag gillar själv när det är lite ”bite” kvar och de inte blir alltför mjuka, de man många gånger får på restaurang är kokta och jag tycker mest det liknar barnmat. Men det är en smaksak. Detta regleras mest kring delen hur länge de ligger i folien, prova dig fram
När är de klara då? Ett enkelt sätt är att ta en tandpetare och föra igenom köttet, glider den igenom utan motstånd är de klara. Ta då av dem och låt de svalna något och pensla dem en sista gång innan ni sätter tänderna i dem.
Prova dig fram men jag tror du blir nöjd.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar rödvinssås sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola löksoppa kalvlever mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare praliner på landet hummersoppa jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink fisksoppa våfflor lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis pasta med räkor parmesan scampi buljong ramslöksrecept pizza hollandaisesås rom hälleflundra karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast basilika kullasparris rårörda lingon tomatsås pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre skaldjursfond fondspara munsbit kallrökt lax lamm maräng gåsmeny hummer midsommarmat marmelad picklat sockerlag chokladtårta tårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor sorbet starters sillrecept doften av nybakat bröd paj sommardessert husmanskost sylt jordgubbar torsk skaldjur potatis griskött glass moltas drinktips vegetariskt hallon gröna & sköna tillbehör lax dryck choklad pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt svamp cocktails laxrecept soppor nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept kyckling primör glassdessert bröd sallad lakrits, ramslök bär nu är det jul igen brynt smör julmat tomater apelsin sommarmat slow cooking champagne cheesecake nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur spenat mango nypotatis gös citrondessert äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg godis inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks gin risotto grillat 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet avocado gräddsås semla hallonsås fiskgryta ostar whiskey ägg fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova curry nektariner fudge stekar räkor, gnocchi gädda pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar gremolata ugnsrostade anklever pannacotta panko omelett fromage ost parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalla såser vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax ostkaka bläckfisk salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost