RÖKTA KAMBEN

Kamben är ju en favorit för de flesta när det kommer till ”grillat”. Kambenen sitter på övre delen av grisens revben, närmast ryggraden. De är tjockare och kortare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan. Vill man ha de så där riktigt möra finns det ett par knep som definitivt hjälper, dock inte att koka dem innan då mycket av smaken hamnar i vattnet och sen ner i avloppet vilket ju är synd. Eller hur!?

Rökta kamben

Preparering:

Jag börjar alltid med att ta av hinnan som sitter på baksidan, detta av två skäl. Dels för att kunna få kryddning på båda sidor direkt mot köttet och dels för att få in så mycket smak som möjligt från röken som är en smaksättare i sig. Sen är det ju dessutom inte så gott att äta något som liknar bakplåtspapper.

Rubba (krydda) sen med din favoritkrydda. Rubba ja, ett lite lurigt ord som vi har fått från engelskan. Rubba inte runt kryddan utan strö på den och klappa sen in den så slipper du sjok av krydda på vissa partier och inget på andra. Detta kan med fördel göras i god tid innan. Håll dig däremot ifrån s.k. marinader och oljor i detta skede.

På grillen:

Hemligheten med att få till Kambenen så där fantastiskt möra och smakrika är lång tillagningstid. Det gäller för i princip allt som går under namnet BBQ.

Förbered grillen för den s.k. snakemetoden. (Se BBQ special)
När du har fått grillen till en stadig temperatur, mellan 110 och 130 grader så lägger du på kambenen på grillen, dock ej direkt över briketterna.
På med locket och låt de gå där i ca 2 timmar. Lite då och då kollar du temperaturen och ger dem en dusch av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger med en vanlig blomspruta, detta för att de inte ska torka ut på ytan. Jag brukar göra det efterungefär en timme och sen varje halvtimme. Bli inte rädd om kambenen börjar bli väldigt mörka, det är inte bränt utan rökpartiklar som fastnar i kryddorna och sockret i juicen som karamelliseras. Det är detta som ger den härliga smaken, kallas Bark.

Efter två timmar slår du in varje ”rack” separat i folie med köttsidan ner. Innan du lägger ner dem häller du lite av äpplejuiceblandningen och även lite BBQ-sås i ”botten” på folien, slå in dem tätt och lägg tillbaka dem på grillen. Låt de ligga där ca 30-45 min. Ta sedan ur dem och lägg tillbaka dem igen utan folie. Du kommer att se att det har skett en s.k. pullback, dvs köttet har dragit sig upp på benen lite, det gillar vi för nu börjar det närma sig.
Vill du kan du också höja tempen något här på slutet genom att öppna ventilerna något mer.

När köttet har torkat upp efter badet i folien kan du pensla på lite mer av BBQ-såsen och låta den karamelliseras också.
Jag gillar själv när det är lite ”bite” kvar och de inte blir alltför mjuka, de man många gånger får på restaurang är kokta och jag tycker mest det liknar barnmat. Men det är en smaksak. Detta regleras mest kring delen hur länge de ligger i folien, prova dig fram   
När är de klara då? Ett enkelt sätt är att ta en tandpetare och föra igenom köttet, glider den igenom utan motstånd är de klara. Ta då av dem och låt de svalna något och pensla dem en sista gång innan ni sätter tänderna i dem.

Prova dig fram men jag tror du blir nöjd.

BBQ Kamben

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln