KLADDKAKA MED TÄCKE AV CHOKLAD & LAKRITSKOLA
Upptäckte precis att det var kladdkakans dag igår. Här är ett höjdarrecept hämtat från vårt skafferi på en riktigt smarrig kladdkaka. Toppas med flingsalt och serveras med apelsinmarinerade bär, Bättre att fira sent än aldrig...
![Kladdkaka med täcke av choklad och lakritskola Kladdkaka med täcke av choklad och lakritskola](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/266647/98801520-LMdkM.jpg)
1 kladdkaka:
- 50 g smör
- ½ dl matolja
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 ½ dl vetemjöl
- 4 msk kakao av god kvalitet
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- Smör och ströbröd till formen
Lakrits- och Chokladkola:
- 2 dl vispgrädde
- 1, 75 dl mörkt muscovadosocker
- 1 dl flytande glykos/ glykossirap
- 2 msk kakao av god kvalitet
- 100 g mörk choklad 70%
- 100 g mjukt smör
- 1 msk lakritspulver
- Flingsalt
Apelsinmarinade bär:
- Saften från 1 apelsin
- 2 msk vit sirap
- Bär efter tycke, tillgång och smak.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
- Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
- Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.
Lakrits-chokladkolan:
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 °C i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en termometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116°C.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Bred på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt
Apelsinmarinerade bär:
- Pressa saften från 1 apelsin och med sirap. Häll sedan blandningen över bären och rör om försiktigt. Låt stå en stund innan servering.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös ägg whiskey marmelad ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning grön sparris torskrygg gåsmeny äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt sorbet nötkött fläsk nu är det jul igen bär julmat brynt smör glassdessert primör potatis sommardessert lakrits, sallad bröd vegetariskt drinkrecept griskött glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar oxkött bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa sill pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert asiatiskt hallon nybakat på grillen sylt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk jordgubbar starters tomater doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer nässlor lamm kallrökt lax munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong scampi parmesan pasta med räkor fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar makrill granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok