KLADDKAKA MED TÄCKE AV CHOKLAD & LAKRITSKOLA
Upptäckte precis att det var kladdkakans dag igår. Här är ett höjdarrecept hämtat från vårt skafferi på en riktigt smarrig kladdkaka. Toppas med flingsalt och serveras med apelsinmarinerade bär, Bättre att fira sent än aldrig...

1 kladdkaka:
- 50 g smör
- ½ dl matolja
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 ½ dl vetemjöl
- 4 msk kakao av god kvalitet
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- Smör och ströbröd till formen
Lakrits- och Chokladkola:
- 2 dl vispgrädde
- 1, 75 dl mörkt muscovadosocker
- 1 dl flytande glykos/ glykossirap
- 2 msk kakao av god kvalitet
- 100 g mörk choklad 70%
- 100 g mjukt smör
- 1 msk lakritspulver
- Flingsalt
Apelsinmarinade bär:
- Saften från 1 apelsin
- 2 msk vit sirap
- Bär efter tycke, tillgång och smak.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
- Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
- Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.
Lakrits-chokladkolan:
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 °C i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en termometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116°C.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Bred på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt
Apelsinmarinerade bär:
- Pressa saften från 1 apelsin och med sirap. Häll sedan blandningen över bären och rör om försiktigt. Låt stå en stund innan servering.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gädda gnocchi räkor, stekar fudge curry romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås falukorv mumma matvete sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör flankstek matbloggpriset skåne heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, biskvi makrill nudlar kaka, brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto hjorthornssalt ceviche slottsstek semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor ugnsrostade gremolata pannacotta varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel gäddrecept risotto pressgurka cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt reportage höstmat pulled ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin bullar gåsamiddag tartar frukt & bär saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze sillrecept nötter lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt hallon griskött moltas drinktips soppor laxrecept choklad svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck glass drinkrecept nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd starters tomater entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk nötkött festrätt blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara frukost tagliatelle äppelkaka champagne kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado tårta hollandaisesås pizza hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös romtopf hummerfond nässelsoppa lök lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa vermouth fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept gambas fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt godis lakritscheesecake granatäpple semlor smoothie pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine kräftsås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost nektariner tosca pavlova lammracks vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle