HUMMERSALLAD MED APELSIN- OCH INGEFÄRSMAJONNÄS
Vi välkomnar våra kära nyårsgäster till bords och serverar en ljuvlig förrätt bestående av bl a halstrad hummer, syrlig fänkål, laxrom samt en sojamajonnäs med smak av apelsin och ingefära. Inspiration och delar av receptet har vi norpat från Jennie Walldén, bl a grunden till den magiska sojamajon.
Hummern glaskokte och skalade vi dagen innan. Kan rekommenderas, då det kan vara nog så stressigt att hinna med allt annat på nyårsafton. Att glaskoka innebär att man kokar hummern hastigt i 2-3 minuter och sedan kyler ner. Den är då halvrå men lätt att skala och tål att stekas eller grillas på hastigt utan att bli seg och tråkig. Vill ni använda färdigkokt hummer får ni helt enkelt skippa halstringen. Ett fullgott alternativ till hummer är halstrade pilgrimsmusslor. Är ju också fantastiskt gott.
Du kan förbereda uppläggen av alla ingredienserna på tallrikarna förutom hummern (eller pilgrimsmusslorna) som du steker på hastigt i smör och en nypa flingsalt precis innan servering.

4 personer:
- Hummer- eller pilgrimsmusslor, ca 75 g hummer/ person (typ 1/2 hummerstjärt) eller 50-60 g (2-3 st ) musslor/ person.
- 2 skivor surdegsbröd
- 2 msk smör att steka i
- 1 nypa flingsalt
- Finrivet skal (zest) av 1/2 apelsin
- 5 msk pressad apelsinsaft
- 1 msk finriven ingefära
- 3 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 2 äggulor
- 2,5 dl rapsolja
- 1 stor fänkål
- 1/2 citron pressad
- 1/2 krm salt
- Blad av brysselkål
- 1 msk svarta sesamfrön
- 50 g lax- eller forellrom
- 1/2 gurka
Gör så här:
- Köp levande humrar och glaskoka dessa enligt recept här.
- Du kan glaskoka och skala hummern dagen innan och ställ i kyl. Köttet du eventuellt inte använder fryser du in. Å du: Släng för jösse namn inte skalen! Frys in och koka en härlig skladjursfond vid senare tillfälle.
- Tvätta apelsinen och finriv skalet (zest) från halva apelsinen som du sparar till senare. Dela apelsinen och pressa juicen från ena halvan, ca 5 msk.
- Koka ner apelsinsaften, sojan och risvinägern i en liten kastrull tills halva mängden återstår. Kyl ner i iskallt vattennbad eller ställ ute att svalna om det är vintersäsong.
- Vispa samman äggulorna med hälften av den nerkokta sojan. Tillsätt sedan oljan droppvis under ständig vispning till en tjock majonnäs. Rör ner resterande soja.
- Skala ingefäran med toppen av en sked och finriv ca 1 msk som du tillsätter i majonnäsen samt även det finrivna apelsinskalet.
Fänkålen:
- Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Droppa över citron, salta lätt och rör om.
- Koka 4 st brysselkål i lättsaltat vatten i 5-7 minuter beroende på storlek. Låt svala något och plocka sedan så många blad du vill ha som dekor.
- Tärna eller riv surdegsbrödet och stek brödkrutonger frasigt gyllenbruna i smör.
- Hyvla tunna skivor av gurkan med mandolin eller potatiskalare.
- Stek hastigt i smör på hög temperatur. Max 1 minut! Strö på en nypa flingsalt.
Servering/ montering på tallrikar:
- Placera en klick eller en sträng av majonnäsen på varje tallrik. Placera/ montera därefter skaldjur, fänkål, gurka, brysselkålblad och brödkrutonger så snyggt som bara du kan. Till sist klickar du ut lite laxrom och strösslar över sesamfrön.
Vackert som en tavla och underbart gott!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad dekoration wok spanien kalvbräss prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella rödbetshummus fromage omelett panko daal jästpannkakor vegetarisk soppa lingon vårkyckling flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel mousse färskost gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fudge gädda stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner semla lammracks pavlova tosca honeysuckle kräftsås mazarin sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås kycklingsallad citrus oxfilé rödkål thai basil hummus mingelrätt whiskey sour kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto campari bröd recept kalix löjrom smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar kaka, karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor kycklingwok aubergine granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas morötter chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto heiße liebe rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck gäddqueneller brynt smör bouillabaisse mozarella semlor chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet karré sopprecept äppelpaj kakor potatisrätt citron parmesan basilika gin grillat tomatsås pannkakor långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft tartar rödbetor matjesill reportage höstmat pulled välkomstdrink parmaskinka brunsås lamm nässlor romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis sorbet gös marmelad alla hjärtans dag ingefära ramslöksrecept pizza hollandaisesås rom tårta äpplen fond mango spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär saffran inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta grytor glaze brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd julmat italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck cocktails bbq soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt svamp drinkar choklad soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt starters lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid kallrökt lax sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås fondspara hallonsylt västerbottensost champagne picklad karl johan svamp fågelrecept vit sparris avocado gräddsås fisk&skaldjur hallonsås fiskgryta buljong whiskey scampi citrondessert fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt abborre indiskt majonnäs nyårsdessert laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor chutney, blåmusslor majs saft toscakaka lök mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche kesella smoothie löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken picklad gurka burgare kokosmjölk morotssoppa rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor salsiccia mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple fastlagsbulle biskvi pizzadeg havskräftor nygrillat queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, vitaminboost lättbakat körsbär varma hallon lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten melanzane ljuvliga smaker falukorv matvete mumma pannbiff romsås curry sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, hjorthornssalt vit choklad pressgurka risotto långpannebröd ramslökssoppa vermouth oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept gratäng räkor mexikanskt tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka