UGNSBAKAD TORSK MED RÖDBETSKRÄM & SELLERIPURÉ
Till huvudrätt serveras ugnsbakade torskryggsmedaljonger på en spegel av len rödbetskräm. Vi spritsar små purétoppar av selleri, fänkål och pepparrot. Den friterade rödlöken tillför både krisp och smak till den här höjdarrätten i mörkröda och vita toner. En Pinot noir eller en Sauvignon blanc passar finfint till. Bon appetit!

4 personer:
- 500 g Torskrygg
- 2 krm salt
Rödbetskrämen:
- 2 rödbetor färska eller förkokade
- 125 g smör, normalsaltat
- 1 ½ msk konc kalvfond. Om du gör fond själv, se På Tallrikens fondsparande.
- 1 tsk balsamicovinäger
- 1 krm salt
Selleripurén:
- ½ rotselleri
- ½ fänkål
- 1 msk riven pepparot
- 50 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 krm salt
- vitpeppar från kvarn
- 1 röd lök
- 1 ½ dl frityrolja
- En kruka Oxalis (se bild)
Gör så här:
Rödbetskräm:
- Koka rödbetorna mjuka med skalet på så de behåller färgen, behåll spadet.
- Bryn smöret, låt svalna.
- Dra skalet av de varma rödbetorna, hacka dem grovt och mixa med lite av spadet i en blender.
- Tillsätt fond, vinäger och salt, montera smöret och mixa till en jämn kräm. Smaka upp med mer fond, vinäger och salt till önskad smak.
Torskrygg:
- Flå av skinnet och putsa torskryggen. Skär torsken på tvären i 3 cm tjocka bitar.
- Ställ dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper salta dem lätt runt om. Låt stå 20 min så de hinner bli lättrimmade. Baka av torsken på 175° i ca 12 min eller när torskens innertemperatur är 46°.
Rotelleripuré:
- Skala och hacka rotsellerin grovt, koka i lättsaltat vatten tills bitarna känns mjuka.
- Hacka fänkålen fint, Julienne. Riv pepparroten på det finaste rivjärnet.
- Stompa bitarna tillsammans med hackad fänkål, riven pepparrot, mjukt smör och vispgrädde till önskad konsistens. Tillsätt ev mer salt, fänkål och pepparrot, allt efter smak.
Friterad rödlök:
- Skala och ansa löken. Skär löken i klyftor och fritera den i oljan på max 150° tills den ser bra ut och är krispig. Saknar du frityrmöjlighet steker du löken på medelvärme tills den ser fin ut.
Servering/montering:
- Lägg upp på tallrik med rödbetskrämen i botten som en spegel, torsken stående som en stubbe i mitten. Spritsa rotsellerikrämen med grovt munstycke som små vita bollar runt om torsken. Du kan också göra bollarna med två teskedar om du saknar sprits. Placera löken vackert runt fisken och garnera med några blad oxalis. Om du inte hittar någon oxalis, använd lite friterad rödlök på toppen av torsken.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner makrill nudlar kaka, brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella semla chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj lingon daal jästpannkakor ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mazarin honeysuckle kräftsås falukorv müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad höstmat pulled japanskt ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm lök hummerfond romtopf fläder citrondessert parmesan scampi buljong fiskgryta pizza hallonsås hollandaisesås avocado karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag tomatsås kullasparris pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept flädersaft laxrätter abborre matjesill fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukost blåbär kalv nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat tårtor lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar sommardessert husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur potatis hallon glass på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött drinkrecept kyckling primör glassdessert chokladdessert sylt sallad ramslök bär doften av nybakat bröd starters tomater apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukt & bär tartar gåsamiddag champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran alla hjärtans dag indiskt majonnäs nyårsdessert björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake grillat gin rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka tårta rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör ostar marmelad whiskey pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta reportage apetizer ponzu matblogg julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad paj med spenat och västerbottensost matvete mumma lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse rödlök foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset