UGNSBAKAD TORSK MED RÖDBETSKRÄM & SELLERIPURÉ
Till huvudrätt serveras ugnsbakade torskryggsmedaljonger på en spegel av len rödbetskräm. Vi spritsar små purétoppar av selleri, fänkål och pepparrot. Den friterade rödlöken tillför både krisp och smak till den här höjdarrätten i mörkröda och vita toner. En Pinot noir eller en Sauvignon blanc passar finfint till. Bon appetit!

4 personer:
- 500 g Torskrygg
- 2 krm salt
Rödbetskrämen:
- 2 rödbetor färska eller förkokade
- 125 g smör, normalsaltat
- 1 ½ msk konc kalvfond. Om du gör fond själv, se På Tallrikens fondsparande.
- 1 tsk balsamicovinäger
- 1 krm salt
Selleripurén:
- ½ rotselleri
- ½ fänkål
- 1 msk riven pepparot
- 50 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 krm salt
- vitpeppar från kvarn
- 1 röd lök
- 1 ½ dl frityrolja
- En kruka Oxalis (se bild)
Gör så här:
Rödbetskräm:
- Koka rödbetorna mjuka med skalet på så de behåller färgen, behåll spadet.
- Bryn smöret, låt svalna.
- Dra skalet av de varma rödbetorna, hacka dem grovt och mixa med lite av spadet i en blender.
- Tillsätt fond, vinäger och salt, montera smöret och mixa till en jämn kräm. Smaka upp med mer fond, vinäger och salt till önskad smak.
Torskrygg:
- Flå av skinnet och putsa torskryggen. Skär torsken på tvären i 3 cm tjocka bitar.
- Ställ dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper salta dem lätt runt om. Låt stå 20 min så de hinner bli lättrimmade. Baka av torsken på 175° i ca 12 min eller när torskens innertemperatur är 46°.
Rotelleripuré:
- Skala och hacka rotsellerin grovt, koka i lättsaltat vatten tills bitarna känns mjuka.
- Hacka fänkålen fint, Julienne. Riv pepparroten på det finaste rivjärnet.
- Stompa bitarna tillsammans med hackad fänkål, riven pepparrot, mjukt smör och vispgrädde till önskad konsistens. Tillsätt ev mer salt, fänkål och pepparrot, allt efter smak.
Friterad rödlök:
- Skala och ansa löken. Skär löken i klyftor och fritera den i oljan på max 150° tills den ser bra ut och är krispig. Saknar du frityrmöjlighet steker du löken på medelvärme tills den ser fin ut.
Servering/montering:
- Lägg upp på tallrik med rödbetskrämen i botten som en spegel, torsken stående som en stubbe i mitten. Spritsa rotsellerikrämen med grovt munstycke som små vita bollar runt om torsken. Du kan också göra bollarna med två teskedar om du saknar sprits. Placera löken vackert runt fisken och garnera med några blad oxalis. Om du inte hittar någon oxalis, använd lite friterad rödlök på toppen av torsken.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad dekoration wok spanien kalvbräss prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella rödbetshummus fromage omelett panko daal jästpannkakor vegetarisk soppa lingon vårkyckling flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel mousse färskost gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fudge gädda stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner semla lammracks pavlova tosca honeysuckle kräftsås mazarin ljuvliga smaker melanzane blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa kycklingsallad citrus oxfilé rödkål thai basil hummus mingelrätt whiskey sour kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto campari bröd recept kalix löjrom smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar kaka, karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor kycklingwok aubergine granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas morötter chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto heiße liebe rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck gäddqueneller brynt smör bouillabaisse mozarella semlor chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet karré kakor saft majs potatisrätt citron parmesan basilika gin grillat tomatsås pannkakor långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft tartar rödbetor matjesill reportage höstmat pulled välkomstdrink parmaskinka brunsås lamm nässlor julgodis nässelsoppa hummerfond sorbet gös marmelad alla hjärtans dag ingefära ramslöksrecept pizza hollandaisesås rom tårta äpplen fond mango spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär saffran inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta grytor glaze brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd julmat italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck cocktails bbq soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt svamp drinkar choklad soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt starters lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid kallrökt lax sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås fondspara hallonsylt västerbottensost champagne picklad karl johan svamp fågelrecept vit sparris avocado gräddsås fisk&skaldjur hallonsås fiskgryta buljong whiskey scampi citrondessert fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt abborre indiskt majonnäs nyårsdessert laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor chutney, blåmusslor äppelpaj sopprecept toscakaka lök mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche kesella smoothie löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken picklad gurka burgare kokosmjölk morotssoppa rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor salsiccia mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple fastlagsbulle biskvi pizzadeg havskräftor nygrillat queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, vitaminboost lättbakat körsbär varma hallon lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv matvete mumma pannbiff romsås curry sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, hjorthornssalt vit choklad pressgurka risotto långpannebröd ramslökssoppa vermouth oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept gratäng räkor mexikanskt tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka