SAFFRANSAPELSINER MED MANDELBISCOTTI & KARDEMUMMAGRÄDDE
Så var de dags för att avsluta årets nyårsmeny med en enkel men sanslöst god och fräsch dessert bestående av filéade apelsinklyftor som marinerats i en kryddlag av bl a saffran , nejlikor och kanel. En klick grädde smaksatt av kardemumma samt smörstekta smulor av mandelbiscotti på toppen och desserten är fulländad. Här kan du med stor fördel förbereda desserten dagen eller dagarna innan med att koka lagen. Låt apelsinfiléerna ligga och gotta till sig i lagen i kylen i ett dygn eller två. Det blir bara bättre och godare!
- 4 apelsiner
- 2 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 förp saffran (0,5g)
- 5 hela nejlikor
- 1 kanelstång
- 2 stjärnanis
Mandelbiscotti:
- Smör (till stekning)
- Mandelbiscotti
Servering:
- 2 dl vispgrädde
- ½ msk mald kardemumma
Gör så här:
Saffransapelsiner:
- Skär ut apelsinfiléer och placera dem fint i tallriken du vill servera på.
- Häll vatten och socker i en kastrull och låt koka upp. Efter det kokat i några minuter så tillsätt resten av ingredienserna för lagen och låt det småkoka i 5 minuter.
- När det är klart ska det svalna lite och sedan hällas över apelsinfiléerna. Låt gärna stå ett tag innan serveringen.
Mandelbiscotti:
- Bryn smör i en stekpanna, smula sedan ner mandelskorporna i pannan och stek tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna innan uppläggning.
Servering:
- Placera saffransapelsinerna fint på tallrikar.
- Vispa upp grädden med kardemumma och lägg en klick på tallriken. Toppa med mandelbiscottin.
Tips!
Saffransapelsinerna kan med fördel göras några dagar i förväg.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare vaniljsås potatispuré jätteräkor kycklingsallad mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept grillade citroner gås, biskvi semlor granatäpple oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever gös ägg whiskey marmelad ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat risotto gin pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs abborre nyårsmat alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök hummerfond romtopf fläder citrondessert picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning lamm kallrökt lax nässlor äppeldessert rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt sorbet starters sillrecept doften av nybakat bröd tomater bröd glassdessert torsk potatis ramslök lakrits, sallad chokladdessert på grillen nybakat hallon asiatiskt laxrecept lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor griskött drinkrecept vegetariskt moltas drinktips glass husmanskost sommardessert kyckling skaldjur primör jordgubbar sylt bär nu är det jul igen brynt smör julmat kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött hummer gåsmeny torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis midsommarmat nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära reportage apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong scampi parmesan pasta med räkor mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept getost lättbakat körsbär matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata morötter rödkål citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka mousse vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek anklever pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie