LAXTARTAR MED LÖJROM & KAPRISMAJONNÄS
Jaktkompisen Ola bjöd jaktlaget på denna tartar på tre sorters lax och med tradition från bla Trolleholms gods.
Ola bor i Beddingestrand och både fiskar, röker och gravar sin lax själv. Till vardags förvaltar han fonder på en stor bank.
Njut! Den här tartaren tycker vi är en fantastisk variation och ganska enkel att fixa. Tack Ola!
"Denna förrätt har sitt ursprung från de skånska godsen. Min mormor arbetade under många år i köket på både Trollenäs och Trolleholms gods och där har denna rätt serverats som förrätt vid några finare bjudningar. Men detta är min variant med en del modifikationer som jag har funnit passa väl, exempelvis så har jag lagt till rå lax för extra textur och kaprismajonnäsen har jag fått inspiration till från annat recept.
Jag brukar själv kallröka och grava laxen eller havsöring som jag fiskar nere på sydkusten. Då kan jag själv välja en egen touch, och så blir det ju så mycket godare och roliga när man gör det själv."
Hälsningar Ola

4 personer:
- 75g gravad lax
- 75g kallrökt lax
- 75g rå lax (sushi-kvalitet, t ex Salmalax)
- Ca ½ dl hackad dill
- 1 äggula
- 3-4 cl cognac
- 1 dl majonnäs
- 2-3 msk kapris
- Nymalen svartpeppar
- Löjrom
- Citron
- Dillkvist till garnering
Gör så här:
- Hacka ner laxen i små bitar, blanda i äggulan, en skvätt cognac och dill. Smaka av med citronsaft och nymald svartpeppar. Dill och peppar (även salt) kommer naturligt med den gravade laxen, så hur mycket som man själv tillför beror lite på hur mycket av smakerna som slår igenom i råvaran.
- Krama ur kaprisen och hacka. Blanda med majonnäsen och smaka av med citron, salt och peppar
Servering:
- Gör cirkulär form av tartarsmeten fördelat på fyra tallrikar.
- Lägg en klick kaprismajonnäs ovanpå som sen toppas med löjrom. Lägg gärna en bit citron och en dillkvist som extra garnering vid sidan om tartaren så har var och en möjlighet att tillföra extra smakförstärkning samtidigt som det ser fint ut.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus kokosmjölk burgare rabarberkräm på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger apelsinmarmelad ugnsrostade gremolata pannacotta hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle lammracks pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål morötter mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever citrondessert marmelad whiskey buljong hallonsås pizza hollandaisesås rom tårta toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt reportage höstmat pulled ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukost saffran inläggning grön sparris torskrygg gåsmeny sorbet nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller tomater kalv starters sill jordgubbar lakrits, bröd glass primör skaldjur kyckling ramslök husmanskost asiatiskt på grillen nybakat griskött soppor gröna & sköna tillbehör choklad drinkar pasta pastarätt bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött soppa bbq svamp cocktails lax laxrecept dryck hallon vegetariskt moltas drinktips sallad sommardessert drinkrecept potatis torsk glassdessert chokladdessert sylt bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen julmat festrätt blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja hummer äppeldessert nässlor kallrökt lax munsbit kolasås fondspara frukt & bär tartar gåsamiddag champagne fond hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré avocado gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta scampi parmesan pasta med räkor gös bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax gratäng salsa ätliga blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie kaka, nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer lättbakat körsbär julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås gnocchi gädda fudge stekar räkor, gäddrecept pressgurka risotto vermouth vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen semla mozarella råstekt potatis halloncurd couscous billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn