PORCHETTA MED VIT SPARRIS, TORKADE KÖRSBÄRSTOMATER & SALVIA
Porchetta är en riktig klassiker i det italienska köket. Det här receptet görs på en rejäl och saftig, gärna rimmad fläsksida som fylls med färska örter, vitlök och citron. Fläsksidan med fyllningen rullas sen ihop och tillagas i ugn under ca 3 timmar.
Funkar även utmärkt att laga till på grillen med indirekt och ganska låg värme. Använd dig av den s k "snake-metoden", gärna med lite spån av äppelträd. Ger din porchetta en lätt härlig röksmak (se tidigare På tallrikens BBQ inlägg).
Servera porchetta med t ex ugnsrostad potatis, sparris, bakade tomater och örter. Lycka till & smaklg spis! // Sara

- 1 st Fläsksida ca 4-5 kg utan svål (gärna rimmad)
- 2 citroner (zest)
- 2 rosmarinkvistar
- Färska örter; persilja, salvia, timjan , 1 kruka av varje.
- 1 solo vitlök
- Svartpeppar och ev. salt
- Skär fläsksidan från långsidan, nästan rakt igenom så att den går att vika ut som en bok. Undvik att skära rakt igenom.
- Finskär salvia, rosmarin, persilja, timjan och vitlök och blanda ihop. Salta och peppra köttet (inget eller väldigt sparsamt med salt om fläsksidan är rimmad) Strö sedan fyllningen på fläsksidan och riv över citronzest. Rulla ihop fläsksidan tight i samma riktning som den veks ut och bind upp den med ett steksnöre. Kolla på youtube om du tycker det är svårt.
- Stek mitt i ugnen på 140 grader tills köttets innertemperatur är 85 grader, det tar ca 3 timmar. Ta ut porchettan.
- Vill du tillaga porchettan på grillen? Tillaga då porchettan på indirekt och ganska låg värme (125-150° C ) och grilla i ca 3 timmar tills kärntemperaturen är 85° C. Använd dig av den s k "snake"-metoden (se tidigare BBQ inlägg).
- Skiva upp och servera med valfria tillbehör. På bilden körde vi vit sparris, ugnsbakade tomater och savia. Ugnsrostad potatis och en kall örtsås kanske inte är helt galet heller, eller vad tycker du? Lycka till & smaklg spis!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais oxfilé rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu lättbakat getost körsbär bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen toscakaka äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept nyårsdessert flädersaft abborre matjesill höstmat pulled japanskt ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm lök hummerfond romtopf fläder citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor festmåltid glaze sillrecept nötter sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär kalv nötkött fläsk doften av nybakat bröd jordgubbar lakrits, starters torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt glass på grillen nybakat hallon moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta pastarätt oxkött baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning soppa bbq drinkar dryck cocktails laxrecept soppor griskött drinkrecept vegetariskt chokladdessert bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör glassdessert julmat bär sill nu är det jul igen ramslöksolja tomater festrätt kantareller apelsin sommarmat paj slow cooking entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag indiskt majonnäs laxrätter björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika citron rödbetor chutney, sopprecept majs medelhavet karré torskrätt hälleflundra wokgrönsaker grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme salmalax flarn picklad gurka parfait majonnäas päron rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma romsås curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor, gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade fromage hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt