PERFECT MATCH! LÄR DIG KOMBINERA OST OCH VIN
Vi har det stora nöjet att under de kommande veckorna presentera Cecilia Liljedahl och Håkan Nilsson som gästbloggare.
Cecilia driver sedan i höstas ostbutiken Cecilias Fromagerie på Bygatan i Viken. När du stiger in i den lilla mysiga butiken möts du av en läckert uppdukad kyldisk som fullkomligt dignar av fantastiska ostar från världens alla hörn. Cecilias passion för ost går inte att ta miste på och det kändes så kul när hon ville vara med och delge oss av sin ostkunskap på vår blogg.
När man tänker på ost så är steget till vinets förtrollade värld inte långt. Ost och vin hör ju ihop, eller hur. De flesta av oss serverar säkert en god flarra rött till osten men är det verkligen alltid så rätt? För att få svar kontaktade vi bygdens vinguru Håkan Nilsson och frågade om han ville vara med på ett hörn för att tipsa oss om vilket vin som passar bäst till en viss sorts ost för den bästa smakupplevelsen. Den alltid lika entusiastiske och energiske Håkan tackade även han ja och därmed var temat klart. Perfect match– ost och vin. Mycket nöje! // Per och Fredrik

Ostbutiken i Viken – Cecilias Fromagerie
Såklart att det skulle bli en ostbutik på finaste Bygatan mitt i gamla Viken.
När jag såg att lokalen var ledig var det ett faktum. Jag ska öppna en personlig, välsorterad och inspirerande ostbutik. Med visionen av de små butiker jag ofta besökt på resor i Italien, Spanien och Frankrike. Jag älskar att handla småskaligt och personligt. Hellre lite än mycket. Hellre handla för dagen än för en hel vecka. Jag är usel på planering av måltider, går på dagskänsla och spontana intryck. Älskar Saluhallar. Växte upp med Saluhallen i Göteborg som låg, och fortfarande ligger, mitt i stan. Jag och min bästis skolkade från skolan på gymnasiet och gick till Saluhallen och köpte ost, skinka, färskt bröd, te och njöt av dofterna samt livet kring de olika små verksamheterna. Det var liksom helt självklart vad vi prioriterade.
Jag får också skylla på min dotter Mika som för några år sedan träffade Ludwig som driver familjeföretaget Bengtsons ost med flera butiker i södra Sverige. Vi började äta och prata ost som vi aldrig hade gjort förut. Plötsligt var osten i centrum på ett naturligt sätt. Och jag har alltid älskat ost men inte haft en tanke på att själv driva en ostaffär! Plötsligt var det möjligt. Vi flyttade in till Viken för ca ett och ett halvt år sedan och jag fick nycklarna till butiken för exakt ett år sedan. Jag öppnade Cecilias Fromagerie den 28 oktober 2022 och var fylld av glädje och återvunnen förälskelse…i ostar!

Det är svårt att inte bli fullständigt uppslukad av ostarnas historia, smaker, variation och betydelse… osten har varit med ända sedan vi började att vara bofasta och hade boskap för ca 10 000 år sedan… Färskost som blev surmjölksost som till slut blev lagrad ost. Via grekerna, romarna, munkarna, herrgårdarna, slott och bondgårdar in i vår tid med utvecklad teknik som pastörisering, kunskap om bakteriekulturer, mjölkhantering och stolthet hos mejerister och mjölkbönder. Att smaka en ost med ursprung i ett landskap, via ett djur som gått och betat på en alptopp eller på en gammal havsbotten och få ta del av smaker, nyanser och frukter av jorden är ett sant privilegium. Liksom att smaka osten tillsammans med ett passande vin! Som har samma hisnande historia och betydelse i människas historia och utveckling. Att botanisera i kombinationer av smaker mellan ostar och viner känns ju så naturligt.
Att möta Håkan med sitt otroliga kunnande om vin och smaker är ett sant nöje som förgyller tillvaron. Vi har känt varandra länge, ända sedan våra barn föddes för mer än 30 år sedan och har följts åt om än på lite håll och när vi nu möts i våra parallella världar är det så givande. Ostarna och vinerna har ett långt förhållande till varandra och smakerna gifter ihop sig på ett makalöst sätt. Ju mer man vet om deras gemensamma ursprung desto godare smakar det… och tillsammans blir det oslagbart! Ju mer jag kommer nära smakerna och dofterna desto mer känner jag att detta verkligen är meningen med livet. Att vi får njuta genom våra begåvade sinnen och lära oss mer för varje dag!
Så följ med oss de närmaste veckorna där vi ger tips på ostar och viner som tillsammans blir en – Perfect match!
/Cecilia

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept risotto stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet oxfilé rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron basilika tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake långkok korv torskrecept rotfrukter laxrätter majonnäs indiskt alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter rabarber nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukt & bär saffran kolasås kallrökt lax grön sparris nässlor hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg nötter sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt tomater starters doften av nybakat bröd jordgubbar lakrits, bröd chokladdessert torsk skaldjur potatis sommardessert sallad moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept cocktails svamp pasta pastarätt bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött soppa bbq drinkar choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör glassdessert glass sylt bär sill nu är det jul igen julmat kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja sorbet äppeldessert gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara frukost tartar gåsamiddag champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat fläder nässelsoppa julgodis lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära höstmat reportage apetizer matjesill abborre flädersaft nyårsdessert björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar pepparrot pannkakor grillat gin 1-2-3-lag kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade fromage hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax flarn picklad gurka parfait majonnäas crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept ciabatta högrev cocoschutney saint agur