PERFECT MATCH! LÄR DIG KOMBINERA OST OCH VIN 

Vi har det stora nöjet att under de kommande veckorna presentera Cecilia Liljedahl och Håkan Nilsson som gästbloggare.

Cecilia driver sedan i höstas ostbutiken Cecilias Fromagerie på Bygatan i Viken. När du stiger in i den lilla mysiga butiken möts du av en läckert uppdukad kyldisk som fullkomligt dignar av fantastiska ostar från världens alla hörn. Cecilias passion för ost går inte att ta miste på och det kändes så kul  när hon ville vara med  och delge oss av sin ostkunskap på vår blogg.

När man tänker på ost så är steget till vinets förtrollade värld inte långt. Ost och vin hör ju ihop, eller hur. De flesta av oss serverar säkert en god flarra rött till osten men är det verkligen alltid så rätt? För att få svar kontaktade vi  bygdens vinguru Håkan Nilsson och frågade om han ville vara med på ett hörn för att tipsa oss om vilket vin som passar bäst till en viss sorts ost för den bästa smakupplevelsen. Den alltid lika entusiastiske och energiske Håkan tackade även han ja och därmed var temat klart. Perfect match– ost och vin. Mycket nöje! // Per och Fredrik

Cecilias Fromageries, Bygatan 21 i Viken Cecilias Fromageries, Bygatan 21 i Viken

Ostbutiken i Viken – Cecilias Fromagerie

Såklart att det skulle bli en ostbutik på finaste Bygatan mitt i gamla Viken.
När jag såg att lokalen var ledig var det ett faktum. Jag ska öppna en personlig, välsorterad och inspirerande ostbutik. Med visionen av de små butiker jag ofta besökt på resor i Italien, Spanien och Frankrike. Jag älskar att handla småskaligt och personligt. Hellre lite än mycket. Hellre handla för dagen än för en hel vecka. Jag är usel på planering av måltider, går på dagskänsla och spontana intryck. Älskar Saluhallar. Växte upp med Saluhallen i Göteborg som låg, och fortfarande ligger, mitt i stan. Jag och min bästis skolkade från skolan på gymnasiet och gick till Saluhallen och köpte ost, skinka, färskt bröd, te och njöt av dofterna samt livet kring de olika små verksamheterna. Det var liksom helt självklart vad vi prioriterade.
 
Jag får också skylla på min dotter Mika som för några år sedan träffade Ludwig som driver familjeföretaget Bengtsons ost med flera butiker i södra Sverige. Vi började äta och prata ost som vi aldrig hade gjort förut. Plötsligt var osten i centrum på ett naturligt sätt. Och jag har alltid älskat ost men inte haft en tanke på att själv driva en ostaffär! Plötsligt var det möjligt. Vi flyttade in till Viken för ca ett och ett halvt år sedan och jag fick nycklarna till butiken för exakt ett år sedan. Jag öppnade Cecilias Fromagerie den 28 oktober 2022 och var fylld av glädje och återvunnen förälskelse…i ostar!

Cecilia Liljedahl och Håkan Nilsson Cecilia Liljedahl och Håkan Nilsson

Det är svårt att inte bli fullständigt uppslukad av ostarnas historia, smaker, variation och betydelse… osten har varit med ända sedan vi började att vara bofasta och hade boskap för ca 10 000 år sedan… Färskost som blev surmjölksost som till slut blev lagrad ost. Via grekerna, romarna, munkarna, herrgårdarna, slott och bondgårdar in i vår tid med utvecklad teknik som pastörisering, kunskap om bakteriekulturer, mjölkhantering och stolthet hos mejerister och mjölkbönder. Att smaka en ost med ursprung i ett landskap, via ett djur som gått och betat på en alptopp eller på en gammal havsbotten och få ta del av smaker, nyanser och frukter av jorden är ett sant privilegium. Liksom att smaka osten tillsammans med ett passande vin! Som har samma hisnande historia och betydelse i människas historia och utveckling. Att botanisera i kombinationer av smaker mellan ostar och viner känns ju så naturligt. 
 
Att möta Håkan med sitt otroliga kunnande om vin och smaker är ett sant nöje som förgyller tillvaron. Vi har känt varandra länge, ända sedan våra barn föddes för mer än 30 år sedan och har följts åt om än på lite håll och när vi nu möts i våra parallella världar är det så givande. Ostarna och vinerna har ett långt förhållande till varandra och smakerna gifter ihop sig på ett makalöst sätt. Ju mer man vet om deras gemensamma ursprung desto godare smakar det… och tillsammans blir det oslagbart! Ju mer jag kommer nära smakerna och dofterna desto mer känner jag att detta verkligen är meningen med livet. Att vi får njuta genom våra begåvade sinnen och lära oss mer för varje dag!
 
Så följ med oss de närmaste veckorna där vi ger tips på ostar och viner som tillsammans blir en – Perfect match!
/Cecilia

Ostbricka från Cecilias Fromagerie i Viken. Nere från vänster: Wrångebäcks Almnäs bruk, Tryffel Pecorino, Brie de Meaux, Roquefort le Vieux Berger , Delice de Bourgogne Langres, Selles sur Cher, Taleggio AOP och längst upp till höger; en Chistera. Foto: Fredrik Rege. På tallriken matblogg.
Ostbricka från Cecilias Fromagerie i Viken. Nere från vänster: Wrångebäcks Almnäs bruk, Tryffel Pecorino, Brie de Meaux, Roquefort le Vieux Berger , Delice de Bourgogne Langres, Selles sur Cher, Taleggio AOP och längst upp till höger; en Chistera. Foto: Fredrik Rege. På tallriken matblogg.
loading...
Etiketter: ost och vin ostar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln