HÄLLEFLUNDRA MED BRYNT SMÖRSÅS, GURKA & RÄKOR
Vi har det stora nöjet att kunna presentera vår kompis Lottas som gästbloggare och hennes fantastiska recept på hälleflundra som är nyårsmenyns huvdrätt. Alla som fått äran att avnjuta denna anrättning är lyriska. "Sjukt gott!". Vi kan bara instämma i hyllningskören. Enkelt och elegant. Som alltid så är det viktigt att hålla koll på fiskens temperatur, så använd termomter.
4 personer:
- 600g hälleflundra (150g/pers i bitar)
- 25g smör
- Salt
- Nymald vitpeppar
Brynt smörsås:
- 100g smör, normalsaltat
- 1 ½ dl vispgrädde
- 1 ½ dl crème fraiche
- Färskpressad citronsaft på en halv citron
- 0,5–1 krm cayennepeppar
- Salt
Tillbehör:
- Små tornerade potatisar, fast sort, ca 3 per person
- Skalad, hyvlad gurka
- Citroncest
- Räkstjärtar, 4-5 per person
- Dillvippor till garnering
Gör så här:
Hälleflundran:
- Sätt ugnen på 120°C. Skär fyra jämntjocka skinnfria bitar av flundran. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Hyvla smöret med osthyvel och lägg en skiva på varje fiskbit. Salta och peppra. Baka av med termometer tills fiskens innertemperatur är 48° (ca 15 min).
- Ta ut fisken, täck med alufolie och låt vila fem min. Fisken kommer att gå upp till 50°.
Brynt smörsås:
- Bryn smöret i en kastrull under omrörning. Låt svalna till under 100°C.
- Tillsätt grädde och crème fraiche under omrörning och försiktiig uppvärmning tills den precis får ett uppkok. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.
Tillbehör:
- Koka den tornerade potatisen i saltat vatten ca 8 min, dra ifrån plattan och låt potaisen gå färdigt i vattnet. Känn med en sticka när potatisen är klar.
- Skala gurkan och hyvla den till långa skivor.
- Pilla räkorna.
Servering:
- Placera fisken i mitten på en tallrik med spegel. Placera ut tillbehör som på bilden och ringla såsen vackert runt omkring och lite över fisken. Täck inte allt med sås. Avsluta med lite citroncest och färska kryddor över alltsammans. Njut!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar makrill nudlar rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost mousse pressgurka gäddrecept pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs abborre nyårsmat alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning lamm kallrökt lax nässlor äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen bär torsk potatis ramslök lakrits, sallad bröd glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött glass moltas drinktips laxrecept lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor chokladdessert asiatiskt hallon nybakat på grillen jordgubbar sylt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur primör doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött sorbet festrätt kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne picklad fond hallonsylt västerbottensost tårta vit sparris fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer gåsmeny torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake gin risotto grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås ostar marmelad whiskey ägg gös romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära reportage apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd couscous hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax gratäng salsa ätliga blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie gulaschsoppa oxbringa granatäpple semlor biskvi gås, grillade citroner enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morötter rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,