CHOKLADCHEESECAKE MED LAKRITSSPETSAD OREOBOTTEN & SALT KOLASÅS
Så var det dags för desserten som är en riktig nyårsbomb i tre lager. Serveras i glas med det nästan svarta oreokex- och lakrislagret i botten, den salta kolasåsen i mitten och överst den lena moussen av mjölkchoklad, cream cheese, florsocker och grädde. Härligheten toppas med färska bär och mörk choklad. Desserten kan med fördel göras klar en eller ett par dagar innan ( förutom dekoren). Vad tror du, kan det vara något?
8 personer:
Lager 1, Kakbotten:
- 1 pkt (155 g) Oreokakor
- 50 g smör
- 2 tsk lakritspulver
- 200 g strösocker
- 120 g rumstempererad vispgrädde
- 90 g rumstempererat smör
- Knappt 1 tsk salt
- 2 gelantinblad
- 150 g cream cheese
- 50 g florsocker
- 1 dl vispgrädde att värma
- 150 g mjökchoklad
- 1 ½ dl vispgrädde
- Färska bär
- Hackad eller flarn av mörk choklad
Gör så här:
Börja med kolasåsen.
- Häll sockret i en tjockbottnad kastrull, gärna en lite större så undviker du att det kokar över och i värsta fall att du bränner dig. Värm sockret på medel till hög värme under ständig omrörning (använd värmetåligt redskap) tills sockret smält och fått en gyllenbrun färg.
- Ställ av grytan från värmeplattan och tillsätt smöret i omgångar under ständig omrörning.
- Häll därefter på grädden i en tunn stråle under omrörning och till sist saltet.
- Ställ tillbaka grytan på medelvarm platta. Placera termometer i smeten och låt kolan småputtra 4-5 minuter till en temperatur runt 107 °C. Rör om då och då. Ställ därefter att svalna.
- Smält smöret som sedan får svalna något.
- Under tiden mixar du kexen (inkl fyllningen) till fina smulor som du sedan blandar med det smälta smöret och lakritspulvret till en deg.
- Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten, minst 15 minunter.
- Smält mjölkchokladen i vattenbad och låt sedan svalna något.
- Krama ur och smält gelantinet i 1 dl uppvärmd grädde (fingervarm 37-40°).
- Vänd ner den smälta chokladen med cream cheesen i en bunke och tillsätt sedan gelantingrädden.
- Vispa 1 1/2 dl grädde fluffig som du till sist vänder ner i moussen.
- Tillsätt först "kakdegen" i botten. Tryck till smulorna med något lämpligt verktyg, (du får kolla i ditt kök vad du kan hitta) .
- För de 2 kommande momenten/lagren så rekommenderar vi att du anväder spritspåsar. Det blir lätt väldigt kladdigt om du ska skeda ner.
- Börja med att spritsa i ett lager kolasås. Ställ sedan glasen i kylen så såsen får stelna något. Spritsa därefter i det översta chokladmousselagret. Ställ sedan att stelna i kyl tills det är dags att servera.
- Vi rekommenderar att du serverar lite färska bär till denna ganska söta dessert. Lite krossad mörk choklad på toppen blir både snyggt och ger lite crunsh.
- Vill du ge dig på att göra chokladflarn som på bilden så smälter du chokladen och droppar ca 2-3 cm stora kluttar på ett bakplåtspapper som du sedan drar ut med en pensel. Ställ att stelna i frys.. Vi gjorde en "fusktemperering" av chokladen men inte nödvändigt. Grovhacka, smält och värm i så fall hälften av chokladen till 48° och tillsätt därefter andra hälften av den hackade chokladen. Låt svalna och värm därefter upp igen till 32°. Du kan googla om temperering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger apelsinmarmelad lingon daal jästpannkakor hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller saffransbullar grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney högrev svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis nyårsmat abborre skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf ägg pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller kalv sorbet nötkött fläsk nu är det jul igen bär julmat brynt smör glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad bröd vegetariskt drinkrecept griskött chokladdessert moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp choklad laxrecept soppor glass asiatiskt hallon nybakat på grillen sylt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk jordgubbar starters tomater doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber festrätt blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer gåsmeny kallrökt lax lamm munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept äpplen rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta ostar whiskey marmelad gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag indiskt matjesill majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill rabarberkräm burgare kokosmjölk brioche gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple kesella smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morotssoppa rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova curry gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade anklever paella panko omelett fromage ost vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane