"SPRITANS" GUBBRÖRA MED STENBITSROM & HEMBAKAT FRÖKNÄCKE
Det här receptet på gubbröra dedikerar vi till gamla spritfabriken i Ödåkra, i folkmun kallad ”Spritan” som även råkar vara vår arbetsplats. Per i sin målarateljé samt på Deep Studios och jag, Fredrik, i min fotostudio där även många av På tallrikens maträtter tillagas och fotograferas.
Spritan anlades 1897 på initiativ av grosshandlare Johan Isac Nelson med tillverkning av främst Ödåkra Taffel Aquavit fram till fabrikens nedläggning 1977. Sedan några år tillbaka sjuder Spritan åter av liv med massor av olika verksamheter och inflyttad företagande.
Även en nytillverkning av Ödåkra Taffeln är nu i gång under namnet J. I. Nelsons Taffel Aquavit dock inte i Spritans lokaler.
Receptet på gubbröran på ansjovis är ganska klassiskt men garanterat god. Fröknäcket som kan användas som "sked" när man käkar röran är väldigt snabbt och enkelt att göra och smakar även förträffligt tillsammans med goda ostar. Skål och smaklig spis! // Fredrik o Per
![Spritans gubbröra med stenbitsrom och fröknäcke Spritans gubbröra med stenbitsrom och fröknäcke](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/266647/100579242-2ePAR.jpg)
8 små portioner gubbröra
- 125 g ansjovisfilé
- 2 hårdkokta ägg
- 4 små potatisar (färsk- eller delikatesspotatis)
- 1 rödlök
- 1 dl crème fraiche
- ½ dl majonnäs
- ½ msk dijonsenap
- 1 knippe dill, hackad
- 1 knippe gräslök, hackad
- Vitpeppar
- 1 burk röd stenbitsrom, 75 g
- 1 dl sesamfrö
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl majsmjöl
- 1/2 dl hela linfrö
- ½ tsk salt
- ½ dl rapsolja
- 2 dl kokande vatten
Gör så här:
Gubbröran:
- Koka potatisen i väl saltat vatten. Låt svalna och grovhacka.
- Koka (sjud) äggen i 8-10 minuter beroende på storlek. Skala och grovhacka.
- Finhacka ansjovis, rödlök, dill och gräslök.
- Blanda crème fraiche, majonnäs och dijon och därefter rör du varsamt ner alla hackade ingedienser. Smaka av med vitpeppar.
- Fördela blandningen i små portionsskålar och toppa med en klick stenbitsrom och en dillvippa samt en flarn knäckebröd.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Koka upp vatten.
- Blanda alla torra ingredienser och rör därefter ner det varma vattnet och oljan. Låt svälla i ca 15 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper 30 x 40 cm på plåt och bred ut smeten tunt över hela pappret.
- Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Dra över pappret med knäcket på galler och låt svalna. Bryt i portionsbitar. Gott även till t ex ost.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco gubbröra vinägrett citronmarinerad bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa brownie byxad makrill kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat risotto långkok pepparrot korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter pasta med räkor gös scampi parmesan ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert citrondessert nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta festmåltid glaze drinktilltugg nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt sorbet nötkött fläsk sillrecept bär julmat brynt smör glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad bröd vegetariskt drinkrecept griskött glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert asiatiskt hallon nybakat på grillen sylt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar starters tomater doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne entrérätt brödbak pastarecept vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey ägg fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor havskräftor negroni vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar lammracks pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt