FOLIEBAKAD VIT FISK MED HOLLANDAISE PÅ GRILLAT SMÖR
Nu är det grilltider!
Vi har som säkert många andra nu dragit av grillskyddet och laddat med kol eller gas. Vi fick en fråga om recepthjälp av vasafiskerian.se och detta recept är ett test vi genomför med dem nu. Hoppas ni också gillar detta!
![Foliebakad kummel med hollandise på grillat smör. ©Påtallriken. Foto: Fredrik Rege© Foliebakad kummel med hollandise på grillat smör. ©Påtallriken. Foto: Fredrik Rege©](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/266647/100794285-c7Svx.jpg)
4 personer:
- 600g filead vit fisk (i 150 g portionsbitar), t ex kolja, kummel eller torsk.
- 25g smör
- Salt
- Nymald vitpeppar
Hollandaise på grillat smör:
- 2 illrött rykande varma kolbitar
- 200g smör, normalsaltat
- 3 äggulor
- 4 msk vatten
- 1 msk vitvinsvinäger eller torrt vitt vin
- 5 hela vitpepparkorn
- ½ -1 krm cayennepeppar
- Ev lite citronsaft
Tillbehör:
- Kokt färskpotatis, 3-4 per person
- 1 knippe grön sparris
- 50 g grovhackade rostade hasselnötter
- Hasselnötsolja
Gör så här:
Fisken:
- Tänd grillen och justera värmen till 150–175°C.
- Skär fiskfilén i portionsbitar och fördela dem på lagom stora alufoliebitar. Vik upp kanterna på folien så att ingen vätska rinner ut men att uppsidan inte täcker fisken.
- Baka av så fisken fiskens innertemperatur är 48°C (ca 6–8 min beroende på tjocklek och grilltemp).
- Ta fisken från grillen, täck med alufolie och låt vila fem min. Fisken kommer att gå upp till 50°.
Grillat smör:
- Smält smör i en kastrull.
- Lägg två ordentligt röda kolbitar i smöret och sätt på ett lock. Behåll kolet i smöret ca 30 sek. Ta ur kolbitarna och sila bort aska.
Hollandaise:
- Häll vatten, vinäger och malda pepparkorn i en kastrull. Koka lugnt till 1/3 av vätskan återstår.
- Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Sätt kastrullen i ett varmt vattenbad.
- Tillsätt äggulorna under kraftig vispning tills såsen tjocknar något och blir fluffig. Tillsätt därefter det smälta grillade smöret, först droppvis sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Tillsätt en knivsudd cayennepeppar. Smaka av och addera eventuellt lite citronsaft om du önskar mer syra.
- Servera helst genast, men om du måste vänta så låt såsen stå kvar i vattenbadet. Rör om då och då.
Tillbehör:
- Skrubba potatisen och koka i väl saltat vatten.
- Lägg sparrisen på grillen några minuter.
- Skär sparrisen i 2-3cm långa bitar, halvera eller kvarta potatisen och blanda med lite smör till en varm/ljummen sallad.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept grillade citroner gås, biskvi semlor granatäpple oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost ugnsrostade gremolata pannacotta anklever sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus rödkål morötter mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf ägg pasta med räkor parmesan scampi ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat risotto gin pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs abborre nyårsmat alla hjärtans dag saffran munsbit grön sparris torskrygg gåsmeny hummer citrondessert picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär kolasås blåbär kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor julmat brynt smör nu är det jul igen bär sommardessert husmanskost sylt jordgubbar primör skaldjur kyckling hallon asiatiskt chokladdessert på grillen nybakat laxrecept lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor vegetariskt moltas drinktips glass griskött drinkrecept potatis torsk glassdessert bröd sallad lakrits, ramslök doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött sorbet festrätt kantareller frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis midsommarmat äppeldessert nässlor kallrökt lax lamm inläggning fondspara skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong whiskey marmelad gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka mousse vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept getost lättbakat körsbär