FOLIEBAKAD VIT FISK MED HOLLANDAISE PÅ GRILLAT SMÖR

Nu är det grilltider!
Vi har som säkert många andra nu dragit av grillskyddet och laddat med kol eller gas. Vi fick en fråga om recepthjälp av vasafiskerian.se och detta recept är ett test vi genomför med dem nu. Hoppas ni också gillar detta!

Foliebakad kummel med hollandise på grillat smör. ©Påtallriken. Foto: Fredrik Rege©

4 personer:

  • 600g filead vit fisk (i 150 g portionsbitar), t ex kolja, kummel eller torsk.
  • 25g smör
  • Salt
  • Nymald vitpeppar

 Hollandaise på grillat smör:

  • 2 illrött rykande varma kolbitar
  • 200g smör, normalsaltat
  • 3 äggulor
  • 4 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger eller torrt vitt vin
  • 5 hela vitpepparkorn
  • ½ -1 krm cayennepeppar
  • Ev lite citronsaft

Tillbehör:

  • Kokt färskpotatis, 3-4 per person
  • 1 knippe grön sparris
  • 50 g grovhackade rostade hasselnötter
  • Hasselnötsolja

Gör så här:
Fisken:

  1. Tänd grillen och justera värmen till 150–175°C.
  2. Skär fiskfilén i portionsbitar och fördela dem på lagom stora alufoliebitar. Vik upp kanterna på folien så att ingen vätska rinner ut men att uppsidan inte täcker fisken.
Hyvla smör med osthyvel och lägg en skiva på varje fiskbit. Salta och peppra.
  1. Baka av så fisken fiskens innertemperatur är 48°C (ca 6–8 min beroende på tjocklek och grilltemp).
  2. Ta fisken från grillen, täck med alufolie och låt vila fem min. Fisken kommer att gå upp till 50°.

 Grillat smör:

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Lägg två ordentligt röda kolbitar i smöret och sätt på ett lock. Behåll kolet i smöret ca 30 sek. Ta ur kolbitarna och sila bort aska.

Hollandaise:

  1. Häll vatten, vinäger och malda pepparkorn i en kastrull. Koka lugnt till 1/3 av vätskan återstår.
  2. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Sätt kastrullen i ett varmt vattenbad.
  3. Tillsätt äggulorna under kraftig vispning tills såsen tjocknar något och blir fluffig. Tillsätt därefter det smälta grillade smöret, först droppvis sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Tillsätt en knivsudd cayennepeppar. Smaka av och addera eventuellt lite citronsaft om du önskar mer syra.
  4. Servera helst genast, men om du måste vänta så låt såsen stå kvar i vattenbadet. Rör om då och då.

Tillbehör:

  1. Skrubba potatisen och koka i väl saltat vatten.
  2. Lägg sparrisen på grillen några minuter.
  3. Skär sparrisen i 2-3cm långa bitar, halvera eller kvarta potatisen och blanda med lite smör till en varm/ljummen sallad.
Etiketter: fisk & skaldjur

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln