Melanzane da Salò!

Denna underbart goda italienska gratäng med aubergine, tomater och ost är enkel att laga till. Servera gärna med en fräsch sallad och ett gott bröd med lite olivolja, eller om du så vill, tillsammans med grillat kött.
Jag har ett härligt minne från när jag för några år sedan blev serverad denna rätt på en liten mysig familjeägd restaurang i staden Salò som du finner vid Gardasjöns västra kust. Prego! // Ulrika

Gratäng för 4 personer:

  • 3 medelstora auberginer
  • Salt
  • 2dl riven parmesanost
  • 2 pkt (2 x 125 g) mozzarella
  • Olivolja till stekning

Tomatsås:

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Några blad färsk basilika eller 1 tsk torkad
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm socker (inget måste)
  • Ca 1 tsk salt 
Tips på att servera till:
  • Gott bröd med lite olivolja och flingsalt
  • Sallad
  • Grillat kött
Gör så här:
  1. Skär auberginerna i 0,5 cm skivor på längden, lägg ut på skärbräda i ca 30 minuter
  2. Strö över lite salt som drar åt sig vätskan från auberginerna. Torka av med hushållspapper.
  3. Lägg ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen på 150°C  i ca 20 minuter, vänd efter ca halva tiden.
  4. Hacka lök och vitlök, fräs i olivolja tills löken blir glansig. Häll på tomaterna och övriga ingredienser och låt puttra på svag värme i ca 30- 40 minuter utan lock. Smaka av med salt och eventuellt en nypa socker. Såsen får gärna va lite fast i konsistensen.
  5. Lägg ut auberginskivorna i en form, klicka ut tomatröran och strö över mozzarellan, lägg ännu ett nytt lager (som en lasagne).
  6. Toppa med riven parmesanen.
  7. Gratinera ca 15-20 minuter i 225 grader till gratängen fått fin färg.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln