TORSKRYGG MED CHORIZO & EN FRISK KOMPOTT AV GRANATÄPPLE, GURKA, PERSILJA OCH BRYNT SMÖR
Unna dig denna lyxiga och magiskt läckra anrättning med kontrasterande smaker och texturer. Kombinationen av den lena och milda torsken, hettan av den knaperstekta chorizon, friskheten av granatäppelkompotten och den nötiga smaken av det brynta smöret – WOW! Till detta servarar vi ett härligt potatisstomp.
Att tänka på är att torsken rimmas i väl saltat vatten innan tillagning så att köttet blir fast och att du har koll på temperaturen när du tillagar fisken. Använd gärna termometer. Fisken ska ha en innertemperatur på mellan 40-44°C.
Med tanke på den ganska lyxiga rätten så välj även en chorizo av god kvalité. Vårt val var självklart; Per i Vikens "Chorizo Tapas". Smaklig spis! // Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 800 g torskrygg med skinn
- 1 dl salt
- 1 liter vatten
- 1 msk smör + 1 msk rapsolja att steka i
- 100 g smör att bryna
- 200 g chorizokorvar
- 1 knippe bladpersilja
- 1/2 knippe hackad gräslök
- 1 granatäpple
- 10 cm finhackad gurka
- 1/2 citron rivet skal + saften
Potatisstomp:
- 800 g potatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 ½ dl creme fraich
- 3 msk smör
- rivet skal från 1/2 citron
- salt och vitpeppar
- 1/2 knippe hackad gräslök
Gör så här:
- Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl sedan ner.
- Skär torsken i 4 portionsbitar, lägg bitarna i lagen och låt den dra i ca 30 minuter. Ta upp och torka av fisken med hushållspapper.
- Sätt ugnen på 140° C
- Stek torsken med skinnsidan neråt i smör och olja i en riktigt het stekpanna tills skinnet är knaprigt och brunt, ca 3 minuter.
- Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan neråt och tillaga i ugn tills fisken är färdig, ca 15 minuter. Har du termometer: 40 – 44° C i innertemperatur. Salta inte!
- Stek de skivade chorizokorvarna frasiga i fettet från fisken.
- Gröp ur granatäppelkärnorna och blanda med hackad persilja och gräslök, rivet citronskal och fintärnad gurka.
- Bryn smöret i kastrull på ganska hög värme under omrörning. När smöret får en brun ton och en nötig doft tag genast av kastrullen från plattan.
- Servera genast på tallrikar och ringla det brunta smöret över anrättningarna.
Potatisstomp (börja med detta):
- Skala potatisen (ev dela på mitten om de är stora) och koka mjuka. (ca 20-25 min)
- Stompa eller mosa potatisen och rör i grädden, smöret och crème fraichen tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Strö över hackad gräslök vid servering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad spanien rödbetshummus på landet majs indisk mat rulltårta chutney, gravlax blåmusslor på tallriken salmalax bresaola paella heiße liebe körsbär butternutpumpa gremolata saffran chokladmousse matbloggpriset oxkind smoothie semlor bröd recept vikingfågel queneller lammracks havskräftor gambero torskrätt pavlova hasselbackspotatis fudge byxad vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad falukorv tomater mazarin honeysuckle kalvbräss granola koka hummer jordärtskocka calemare hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök högrev apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis jätteräkor hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil mousse pumpa ugnsrostade skaldjursfond lussekatter fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne semla brynt smör långpannebröd pesto gäddqueneller grillad makrill pocherat ägg apfelstrudel pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie mangosallad wok juldryck morötter vaniljsås salsa indiskt morotssoppa fromage potatismos gravad lax bläckfisk varma hallon ponzu omelett fritterad jästpannkakor kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm sillinläggningar pumpasoppa parfait picklad gurka vermouth kolakräm vegetarisk, lättbakat fiskfond gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg sojabönor huvudrätt griskött råstekt potatis chokladtårta aubergine tomatsallad mazarinkaka flädersaft kakor alla hjärtans dag abborre basilika ingefära buljong hallonsås apetizer hollandaisesås kullasparris lök pizza italienskt ugnsbakade rotfrukter björnbär rödbetor sorbet svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås negroni västerbottensost pilgrimsmusslor nässelsoppa laxrätter äppeltarte romtopf festmåltid julgodis parmesan reportage scampi parmaskinka långkok gräddsås pepparrot rotfrukter rom äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat äpplen kolasås entrérätt sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, julmat choklad doften av nybakat bröd glassdessert skaldjur sommardessert lax moltas drinktips asiatiskt laxrecept vegetariskt oxkött kötträtt soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill drinkar soppor dryck cocktails sallad ramslök primör nybakat lakrits, nu är det jul igen kyckling bröd drinkrecept jordgubbar nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit bär apelsin insjöfisk fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg bullar inläggning whiskey citrondessert hummer hummerfond äppelpaj festrätt saft grytor maräng nässlor välkomstdrink tomatsås blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt fläder pasta med räkor korv pastarecept medelhavet vit sparris avocado gin karl johan svamp kantareller på grillen grillat midsommarmat citron marmelad sopprecept toscakaka hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor kräftsås gåsagille stekar dekorera med blommor sandefjordsås kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple lantbruk tortillas färskost rårörda lingon fastlagsbulle smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt gambas saint agur grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger löksoppa tournedos sockerkaka matjesill köttrecept,kött torskrecept potatisrätt ciabatta kalvleveranglais salsiccia prosecco köttbullar rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten skaldjurssås biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen matvete bouillabaisse lamm nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner negroni sour pulled majonnäas blomkål, hjorthornssalt kryddsmör lingonparfait tapenade melon 5-minuterssill tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek crème ninon rödkål oxfilé portvinsmarinerad flarn daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss recept struvor tomatsalsa kycklingsallad glaze mumma kycklingwok gratäng lasagne tosca nudlar långgrillad dekoration räkor vit choklad grillad gås fisksoppa makrill apfelstrudelpaj pressgurka räkor, chorizo mozarella brytbröd potatisstomp campari vårkyckling entrecote rödlök kesella pannacotta lingon ost, ramslökssoppa julsill panko frittata grillad flankstek grön ärtsoppa vinägrett gubbröra potatispuré majonnäs hummer recept pepparrotssmör citrus kalvlever cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax crème brûllée