DET FANTASTISKA BRÖDET!
Så var det dags för lite brödbak igen. Den här gången blir det ciabatta-liknande bullar som i kombination med förra veckans apelsinmarmelad och en skiva ost blir makalöst gott. Passar naturligtvis även utmärkt som måltidsbröd gärna med lite god olivolja och en nypa flingsalt. Ett fantastiskt gott bröd helt enkelt!
Det här behöver du:
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 dl mjölk
- 25 g jäst (½ pkt)
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 11 ½ dl vetemjöl (eller 1½ dl grahamsmjöl + 10 dl vetemjöl)

Gör så här:
- Mät upp fingevarmt vatten och mjölk. Det går bra att blanda vattnet och mjölken.
- Smula ner jästen i en bunke eller hushållsmaskin, tillsätt salt och honung.
- Häll över det fingervarma mjölkvattnet så jästen smälter och tillsätt sedan nästan allt mjöl.
- Arbeta snabbt ihop den lösa degen och låt jäsa i ca 1 – 1 ½ timma.
- Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på mjölat bakbord och strö lite mjöl över degen.
- Platta sedan ut hela degklumpen lite försiktigt med handen utan att trycka/ klämma för mycket. OBS: Knåda inte, Jäsbubblorna ska få vara kvar,
- Skär med degskrapan eller kniv 6- 7 cm smala remsor, dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör absolut ingenting om det inte blir samma form och fason på bullarna, tvärtom så är det kul om bullarna blir olika. Bara de har ungefär samma storlek.
- Flytta försiktigt över bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda bröden (ingen mer jäsning) direkt mitt i ugnen 240 – 250 grader ca 15-20 minuter.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt blomkål, kalix löjrom nektariner semla brynt smör bouillabaisse pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill slottsstek gås, biskvi apfelstrudel rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad wok juldryck prosecco torskrecept kalvleveranglais ciabatta potatisrätt tournedos löksoppa köttrecept,kött matjesill sockerkaka saint agur gambas varma hallon ponzu vegetarisk soppa burgare vitaminboost japanskt pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle rårörda lingon torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon granatäpple lakritscheesecake ceviche pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd råstekt potatis chokladtårta huvudrätt griskött mazarinkaka kräftsås ätliga blommor müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus på landet chutney, gravlax blåmusslor rulltårta bresaola paella på tallriken salmalax lingon pannacotta heiße liebe körsbär matbloggpriset oxkind smoothie kesella rödlök brytbröd mozarella semlor havskräftor gambero chorizo räkor, hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj makrill oxbringa pannbiff mörk choklad räkor vaktelägg mozzarella kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne gratäng granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus chokladflarn oxfilé rödkål högrev apelsinmarmelad fisk i folie mingelrätt whiskey sour thai basil hallå! sashimi svamprecept tapenade lingonparfait kryddsmör mousse nygrillat vegetarisk pasta brunsås välkomstdrink västerbottensost pilgrimsmusslor grytor äppeltarte laxrätter äppelpaj hummerfond romtopf citrondessert whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot sjögräsnudlar rotfrukter flädersaft sopprecept marmelad abborre midsommarmat buljong apetizer på grillen kantareller kullasparris hollandaisesås medelhavet vit sparris björnbär rödbetor sorbet gös svamp höstmat spenat äpplen apelsin kolasås munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept starters torsk nötkött jordgubbar brödbak tårtor nötter sommarmat glass kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat bröd kötträtt sallad nybakat primör vegetariskt cocktails dryck grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar laxrecept soppor lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips ramslök drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad sill husmanskost hallon potatis sommarmat, ramslöksolja kycklingrätt sparris mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber äppelkaka paj sockerlag bär entrérätt insjöfisk picklad fondspara 1-2-3-lag tartar sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter lök pizza avocado gin hallonsås karl johan svamp grillat ingefära basilika citron alla hjärtans dag kakor toscakaka rom fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi parmesan hummer julgodis festmåltid saft festrätt nässelsoppa maräng nässlor blåbär negroni cheesecake fiskgryta melon 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade pumpa persika flankstek crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk portvinsmarinerad flarn jätteräkor ansjovis hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert kycklingsallad recept struvor tomatsalsa tomater pastarecept glaze mumma korv långgrillad dekoration italienskt byxad tosca nudlar pavlova torskrätt vit choklad grillad gås fisksoppa lammracks queneller pressgurka potatisstomp campari vikingfågel bröd recept chokladmousse saffran vårkyckling entrecote ost, ramslökssoppa julsill gremolata butternutpumpa grillad flankstek grön ärtsoppa panko frittata majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré citrus kalvlever indisk mat majs flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt tomatsallad aubergine hälleflundra gulaschsoppa dekorera med blommor sandefjordsås gåsagille stekar romsås gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming couscous gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza vegetarisk, kolakräm vermouth fiskfond lättbakat senapscreme smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås kantarelltoast jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger fritterad omelett fromage morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos vaniljsås morötter indiskt salsa mangosallad salsiccia karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker fiskpågrillen ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås lamm matvete tomatsås risotto grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd fruktsallad lussekatter pulled majonnäas