HEL LAX I UGN, TOPPAD MED RÄKOR SAMT EN PARMESAN- & CITRONVINÄGRETT
Veckans recept blev jag själv bjuden på av goda vänner en Valborgsmässoafton för ett par år sedan. En riktig höjdare!
Den medelhavsinspirerade laxrätten är perfekt vid middagar med många gäster, t ex till stundande studentfester. Därför är receptet väl tilltaget för 20 personer. Går naturligtvis att halvera. Rätten kan till största delen och med fördel förberedas dagen innan. Som vanligt är det viktigt att hålla koll på temperaturen vid tillagningen av fisken. Med risk att låta tjatig; använd termometer. När laxens innertemperatur når 52-53° är den perfekt.
Örtblandningen till "räktoppingen" kan du variera efter tycke och smak. Kryddmixen jag använt här består av persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.
Vid tillagningen av såsen ska du blanchera spenaten. Blanchera betyder ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och sedan en snabb nedkylning. Detta moment för att spenaten inte ska förlora sin fina gröna färg.
Till den kalla eller ljumna laxen som toppas med räkor och en parmesan- och citronvinägrett, serveras den kalla basilika- och spenatsåsen, smörslungade sockerärter, en krispig sallad och dillkokt nypotatis. Låter det inte makalöst gott, så säg? Lycka till! Fredrik
20 personer:
- 3 kg laxfilésida
- 1,5 kg räkor med skal
- 1 msk salt
Vinägretten:
- 3 dl olivolja
- 3 dl riven parmesanost
- 1,5 msk flytande honung
- 3 citroner, rivet skal och saft
- 3 dl färska örter (t ex persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.)
- Salt och vitpeppar från kvarn
Såsen:
- 400 g spenat
- 100 g basilika
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl olivolja
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
Gör så här:
Laxen:
- Sätt ugnen på 130°.
- Skala räkorna.
- Finhacka örterna och riv parmesanosten samt finrivet skal från citronerna. (Jag tycker det är gott med grovt riven parmesan.)
- Blanda ingredienserna till vinägretten.
- Lägg laxen på plåt(-ar) med bakplåtspapper. Salta och bred hälften vinägretten över laxen.
- Blanda andra hälften av vinägretten med räkorna och ställ i kyl.
- Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller till innertemperaturen är 52-53°. Förvara laxen i kylskåpet tills det är dags att servera.
- Fördela räkblandningen över laxen vid servering.
Såsen:
- Skölj spenaten om så behövs.
- Blanchera spenaten och låt rinna av.
- Mixa spenat, basilika, vitlök och olivolja.
- Blanda i crème fraiche och yoghurt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ställ i kyl tills det är dags att servera.
Dillkokt nypotatis, sockeräter som får sjuda i ett par minuter och därefter slungas i smör samt en fräsch krispig sallad.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gulaschsoppa egg toddy makrill mexikanskt mozarella blommor i maten pepparrotssmör gubbröra reportage tomater på landet chutney, whiskey sour cokladdessert rulltårta bresaola semlor fromage butternutpumpa ugnsrostade granatäpple ost, grillad entrecote indiskt sashimi bröd recept negroni huvudrätt inläggning torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gambero champagne fruktsallad bouillabaisse med havskräfta & aioli fudge lakritscheesecake ceviche pannbiff mumma ciabatta grillad makrill kycklingwok koka hummer smoothie med spenat mango och ingefära marmelad fiskpågrillen granola hummersoppa nektariner ätliga blommor mandelpotatis ansjovis ugnstekt lax hallonsylt oxfilé ljuvliga smaker chokladmousse potatisrätt fisk i folie mingelrätt semla matjesill pumpa bearnaisesås cocoschutney chorizo ponzu majonnäas löjrom torskrätt japanskt gremolata melanzane rödlök havskräftor grillad gås billig mat rårörda lingon slottsstek kaka, morötter hollandaisesås räkor, wokgrönsaker juldryck vit sparris pavlova wok hummerfond apelsinmarmelad karré salsa gravlax heiße liebe tomatsallad potatismos fritterad mousse omelett burgare fastlagsbulle chokladflarn vegetarisk soppa oxkind bullar kantarelltoast entrecote recept salmalax färskost tartlett couscous körsbär fiskgryta aubergine bouillabaisse gås, nässelsoppa risotto stekar mazarinkaka vitaminboost kycklingsallad sjögräsnudlar pilgrimsmusslor kakor äppelkaka medelhavet fläder sillrecept västerbottensost pasta med räkor pizza rödbetor ingefära äppeldessert nötkött paj bär frukost kantareller julgodis nygrillat sorbet tagliatelle långkok picklad enkelt recept sparris nybakat sill kolasås jordgubbar hallon midsommarmat entrérätt munsbit glass grill gåsmeny starters brödbak lax cocktails oxkött doften av nybakat bröd glassdessert drinkar julmat soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt vegetarisk dessert nyårsmeny fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept dryck sommarmat, nu är det jul igen bröd kötträtt husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt gåsamiddag på grillen nypotatis choklad mango tårtor drinktilltugg kyckling spenat cheesecake gräddsås vegetarisk pasta torsk svamp flädersaft äpplen grytor hallonsås brunsås höstmat kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter pepparrot gåsagille lakrits, apetizer parmesan vegetariskt rabarber avocado rotfrukter maräng apelsin blåbär rödbetshummus hälleflundra råstekt potatis pepparrotssås potatisstomp kola & knäck pizzadeg vegetarisk, vegetarisk pizza senapscreme 1-2-3-lag daal lättbakat frukt & bär lök karl johan svamp pumpasoppa flankstek glaze oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie portvinsmarinerad lingon saint agur sockerkaka sojabönor tournedos äppelpaj hallå! fikon hummer festmåltid dekoration smoothie salsiccia rimmad oxbringa romsås morotssoppa äppeltarte oxbringa stekt strömming citronmarinerad godis våfflor fisksoppa vaktelägg välkomstdrink tomatsås blomkål, lamm räkpasta långpannebröd grillade citroner indisk mat grillat färskost på filmjölk ramslök paj med spenat och västerbottensost tortillas tapenade svamprecept grillad flankstek parfait kokosmjölk citrus rabarberpaj hjorthornssalt picklad rödlök gös saft matvete nyårsdessert tomat- & jordgubbssallad på tallriken gravad lax tomatsalsa långgrillad dekorera med blommor varma hallon struvor korv halloncurd grön sparris hummus mazarin nudlar brynt smör mangosallad hasselbackspotatis parmaskinka gratäng webergrillad pressgurka melon lammracks scampi brytbröd persika torskrygg kalix löjrom matbloggpriset ramslökssoppa pulled basilika abborre kolakräm lingonparfait frittata flädersorbet kesella panko potatispuré prosecco laxrätter rödkål majs mozzarella matblogg hummer recept müsli flarn toscakaka