HEL LAX I UGN, TOPPAD MED RÄKOR SAMT EN PARMESAN- & CITRONVINÄGRETT
Veckans recept blev jag själv bjuden på av goda vänner en Valborgsmässoafton för ett par år sedan. En riktig höjdare!
Den medelhavsinspirerade laxrätten är perfekt vid middagar med många gäster, t ex till stundande studentfester. Därför är receptet väl tilltaget för 20 personer. Går naturligtvis att halvera. Rätten kan till största delen och med fördel förberedas dagen innan. Som vanligt är det viktigt att hålla koll på temperaturen vid tillagningen av fisken. Med risk att låta tjatig; använd termometer. När laxens innertemperatur når 52-53° är den perfekt.
Örtblandningen till "räktoppingen" kan du variera efter tycke och smak. Kryddmixen jag använt här består av persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.
Vid tillagningen av såsen ska du blanchera spenaten. Blanchera betyder ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och sedan en snabb nedkylning. Detta moment för att spenaten inte ska förlora sin fina gröna färg.
Till den kalla eller ljumna laxen som toppas med räkor och en parmesan- och citronvinägrett, serveras den kalla basilika- och spenatsåsen, smörslungade sockerärter, en krispig sallad och dillkokt nypotatis. Låter det inte makalöst gott, så säg? Lycka till! Fredrik
20 personer:
- 3 kg laxfilésida
- 1,5 kg räkor med skal
- 1 msk salt
Vinägretten:
- 3 dl olivolja
- 3 dl riven parmesanost
- 1,5 msk flytande honung
- 3 citroner, rivet skal och saft
- 3 dl färska örter (t ex persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.)
- Salt och vitpeppar från kvarn
Såsen:
- 400 g spenat
- 100 g basilika
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl olivolja
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
Gör så här:
Laxen:
- Sätt ugnen på 130°.
- Skala räkorna.
- Finhacka örterna och riv parmesanosten samt finrivet skal från citronerna. (Jag tycker det är gott med grovt riven parmesan.)
- Blanda ingredienserna till vinägretten.
- Lägg laxen på plåt(-ar) med bakplåtspapper. Salta och bred hälften vinägretten över laxen.
- Blanda andra hälften av vinägretten med räkorna och ställ i kyl.
- Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller till innertemperaturen är 52-53°. Förvara laxen i kylskåpet tills det är dags att servera.
- Fördela räkblandningen över laxen vid servering.
Såsen:
- Skölj spenaten om så behövs.
- Blanchera spenaten och låt rinna av.
- Mixa spenat, basilika, vitlök och olivolja.
- Blanda i crème fraiche och yoghurt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ställ i kyl tills det är dags att servera.
Dillkokt nypotatis, sockeräter som får sjuda i ett par minuter och därefter slungas i smör samt en fräsch krispig sallad.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekar fudge gädda stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner semla lammracks pavlova mumma matvete falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet oxfilé rödkål kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil hummus tapenade lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom vitaminboost blomkål, pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm potatisstomp gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor granola aubergine mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka fritterad gambas morötter chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm morotssoppa pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad slottsstek smoothie kesella ceviche råstekt potatis mozarella semlor chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen wok egg toddy björnbärsmarmelad dekoration hummer recept räkor gratäng potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi färskost vikingfågel mousse pressgurka risotto pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär nyårsdessert flädersaft majonnäs indiskt abborre pulled japanskt vegetarisk pasta välkomstdrink våfflor fisksoppa maräng nässlor julgodis nässelsoppa fläder gös whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås avocado vit sparris medelhavet karré kakor saft chutney, potatisrätt pasta med räkor parmesan 1-2-3-lag gin grillat spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär saffran kolasås bullar grön sparris paj tomater hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax fågelrecept fond picklad sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg nötter doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen bröd glass torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck choklad svamp pastarätt soppa oxkött kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka bakning pasta drinkar bbq cocktails soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör bär jordgubbar sill starters lakrits, potatis entrérätt sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat slow cooking sparris mango karl johan svamp äpplen grytor sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara hallonsylt västerbottensost champagne rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast basilika citron blåmusslor äppelpaj sopprecept majs lök toscakaka tårta rom fisk&skaldjur hallonsås pizza ingefära alla hjärtans dag scampi citrondessert sorbet ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm parmaskinka brunsås negroni höstmat reportage apetizer matjesill rödbetor tartar laxrätter rotfrukter torskrecept korv pepparrot cheesecake torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept ramslökssoppa vermouth långpannebröd ost, grillad flankstek flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa fromage rödbetshummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra prosecco kalvbräss spanien tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka mexikanskt rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille bouillabaisse brynt smör gäddqueneller kola & knäck vegetarisk, rödlök heiße liebe ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney saint agur ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor salsa mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok makrill byxad brownie kaka, nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis havskräftor nygrillat queneller pocherat ägg hasselbackspotatis campari pesto vegetarisk pizza körsbär varma hallon lättbakat frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås jätteräkor ansjovis potatispuré flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör blommor i maten melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, hjorthornssalt vit choklad grillad gås