STEKT STRÖMMING MED POTATISSTOMP, BRYNT SMÖR & RÅRÖRDA LINGON
Stekt strömming får mig att nostalgiskt minnas tillbaka till min barndoms somrar uppe hos min mormor ute i St:Annas skärgård. Ofta bjöd mormor oss på nyfångad stekt strömming och jag minns hur min syrra och jag tävlade om vem av oss som kunde käka flest. Än idag är detta för mig en av sommarens favoriträtter. Här är ett klassiskt recept utan krussiduller på stekt strömming med potatisstomp och lingon. // Fredrik PS: I vår receptsamling finns även ett recept på inlagd stekt sill. Inte dumt det heller.
4 personer:
- 24 strömmingssfiléer
- 2 ägg
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl ströbröd
- salt och svartpeppar
- 1 knippe finhackad persilja
- smör att steka i + 50 g till att bryna
- 800 g potatis
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 1/2 krm muscot
- salt o vitpeppar
- 1/2 pkt frysta lingon (Ca 125 g)
- 1/2 dl socker
Gör så här:
Strömmingen:
- Klipp bort ryggfenor från filéerna.
- Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik. Blanda mjölet och ströbrödet med lite salt och vitpeppar i ytterligare en djup tallrik.
- Finhacka persiljan.
- Salta, peppra och strö persiljan på filérnas köttsida.
- Lägg ihop filéerna två och två med köttsidan mot varandra och vänd dessa sedan först i äggvispet och därefter i mjölet.
- Stek i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.
- Skala och koka potatisen mjuk i välsaltat vatten.
- Mosa potatisen med en stomp. Blanda i smöret och mjölken. Krydda med lite finriven muscotnöt och smaka av med salt och vitpeppar.
- Tina de frysta bären något och blanda varsamt ner sockret tills det löst upp. Låt gärna stå och dra en timme i kyl innan servering.
- Smält smör i kastrull på medelvärme. Rör om då och då. När smöret får en gyllenbrun färg och en nötig doft ta genast av från plattan.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner makrill nudlar rödvinssås fikon rökt salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett kalla såser fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais citrus rödkål morötter kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu apetizer reportage vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa pasta med räkor parmesan scampi ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado toscakaka äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast basilika rårörda lingon tomatsås kullasparris pannkakor långkok lammracks korv rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond fondspara munsbit godis kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert gös midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja grytor pastarecept brödbak nötter cheesecake sparris sommarmat, insjöfisk apelsin sorbet starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sommardessert lakrits, sallad bröd glassdessert primör potatis griskött chokladdessert på grillen kyckling hallon soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt bbq bakning oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka sill drinkar soppa pasta choklad dryck lax gröna & sköna tillbehör asiatiskt nybakat vegetariskt moltas drinktips glass drinkrecept skaldjur torsk jordgubbar sylt husmanskost ramslök kycklingrätt bär sillrecept brynt smör julmat tomater tårtor sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta fisk&skaldjur mango picklat marmelad citrondessert hummer nässlor grön sparris torskrygg maräng inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar curry pepparrot grillat gin risotto 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron rödbetor chutney, sopprecept majs medelhavet karré rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong whiskey ägg fläder romtopf hummerfond lök kaka, våfflor fisksoppa negroni ingefära japanskt pulled höstmat portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås insjökräftor jätteräkor potatispuré praliner calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos coq au vin spanien prosecco dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax ostkaka bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok byxad brownie gulaschsoppa oxbringa lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset