Stekt strömming med potatisstomp, brynt smör & rårörda lingon

Stekt strömming får mig att nostalgiskt minnas tillbaka till min barndoms somrar uppe hos min mormor ute i St:Annas skärgård. Ofta bjöd mormor oss på nyfångad stekt strömming och jag minns hur min syrra och jag tävlade om vem av oss som kunde käka flest. Än idag är detta för mig en av sommarens favoriträtter. Här är ett klassiskt recept utan krussiduller på stekt strömming med potatisstomp och lingon. // Fredrik PS: I vår receptsamling finns även ett recept på inlagd stekt sill. Inte dumt det heller. 

4 personer:

  • 24 strömmingssfiléer
  • 2 ägg
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl ströbröd
  • salt och svartpeppar
  • 1 knippe finhackad persilja
  • smör att steka i + 50 g till att bryna
 Potatisstomp:
  • 800 g potatis
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 krm muscot
  • salt o vitpeppar
Rårörda lingon (börja med dessa):
  • 1/2 pkt frysta lingon (Ca 125 g)
  • 1/2 dl socker
Dillvippor som dekoration

Gör så här:
Strömmingen:

  1. Klipp bort ryggfenor från filéerna.
  2. Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik. Blanda mjölet och ströbrödet med lite salt och vitpeppar i ytterligare en djup tallrik.
  3. Finhacka persiljan.
  4. Salta, peppra och strö persiljan på filérnas köttsida.
  5. Lägg ihop filéerna två och två med köttsidan mot varandra och vänd dessa sedan först i äggvispet och därefter i mjölet.
  6. Stek i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.
Potatisstompet:
  1. Skala  och koka potatisen mjuk i välsaltat vatten.
  2. Mosa potatisen med en stomp. Blanda i smöret och mjölken. Krydda med lite finriven muscotnöt och smaka av med salt och vitpeppar.
Rårörda lingon: (börja med detta)
  1. Tina de frysta bären något och blanda varsamt ner sockret tills det löst upp. Låt gärna stå och dra en timme i kyl innan servering.
Brynt smör:
  1. Smält smör i kastrull på medelvärme. Rör om då och då. När smöret får en gyllenbrun färg och en nötig doft ta genast av från plattan.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln