STEKT STRÖMMING MED POTATISSTOMP, BRYNT SMÖR & RÅRÖRDA LINGON
Stekt strömming får mig att nostalgiskt minnas tillbaka till min barndoms somrar uppe hos min mormor ute i St:Annas skärgård. Ofta bjöd mormor oss på nyfångad stekt strömming och jag minns hur min syrra och jag tävlade om vem av oss som kunde käka flest. Än idag är detta för mig en av sommarens favoriträtter. Här är ett klassiskt recept utan krussiduller på stekt strömming med potatisstomp och lingon. // Fredrik PS: I vår receptsamling finns även ett recept på inlagd stekt sill. Inte dumt det heller.

4 personer:
- 24 strömmingssfiléer
- 2 ägg
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl ströbröd
- salt och svartpeppar
- 1 knippe finhackad persilja
- smör att steka i + 50 g till att bryna
- 800 g potatis
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 1/2 krm muscot
- salt o vitpeppar
- 1/2 pkt frysta lingon (Ca 125 g)
- 1/2 dl socker
Gör så här:
Strömmingen:
- Klipp bort ryggfenor från filéerna.
- Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik. Blanda mjölet och ströbrödet med lite salt och vitpeppar i ytterligare en djup tallrik.
- Finhacka persiljan.
- Salta, peppra och strö persiljan på filérnas köttsida.
- Lägg ihop filéerna två och två med köttsidan mot varandra och vänd dessa sedan först i äggvispet och därefter i mjölet.
- Stek i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.
- Skala och koka potatisen mjuk i välsaltat vatten.
- Mosa potatisen med en stomp. Blanda i smöret och mjölken. Krydda med lite finriven muscotnöt och smaka av med salt och vitpeppar.
- Tina de frysta bären något och blanda varsamt ner sockret tills det löst upp. Låt gärna stå och dra en timme i kyl innan servering.
- Smält smör i kastrull på medelvärme. Rör om då och då. När smöret får en gyllenbrun färg och en nötig doft ta genast av från plattan.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond getost körsbär lättbakat heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill på tallriken persika pumpa entrecote oxfond melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semla fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor vegetarisk soppa lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond mousse färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf gös pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås pizza hollandaisesås tårta avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin champagne gåsamiddag tartar frukt & bär saffran kolasås munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond sparris slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor blåbär tomater nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt julmat nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär primör potatis ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert på grillen nybakat drinkrecept moltas drinktips soppor laxrecept choklad svamp soppa drinkar bakning grill nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt baka oxkött pasta pastarätt bbq cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck griskött hallon vegetariskt glassdessert glass sylt sallad sommardessert kyckling skaldjur torsk jordgubbar sill starters lakrits, nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja festrätt kalv kantareller apelsin kycklingrätt paj sommarmat, picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning fondspara frukost tagliatelle äppelkaka bullar kullasparris tomatsås grillat basilika citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta ostar whiskey marmelad citrondessert fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära pulled höstmat reportage indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax flarn rabarberkräm burgare kokosmjölk crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar smoothie pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova lammracks fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming