MUSTIG RÖDKÅL
Förutom sin givna plats på julbordet passar den här härligt mustiga rödkålen utmärkt till gås, tupp och kalkonmiddagen. Var inte rädd för att först steka på kålen ordentligt i het panna. Snåla inte med smöret! Rödkålen ska färgas mörkt lila. Sedan låter du den småputtra i minst ett par timmar ihop med alla ingredienser. Rör om då och då. Låt svalna och frys in. Till jul kan du njuta av den godaste rödkålen du någonsin smakat. Vi lovar! Receptet har Pers svåger Mårten bidragit med. Vi tackar och bugar!
Ca 25 portioner à 100g
- 1 stort rödkålshuvud (ca 1,5 kg)
- 3 stora gula lökar
- 4 syrliga äpplen
- 300 g smör
- 225 g svartvinbärsgelé
- 8 kryddnejlikor
- 8 kryddpepparkorn
- Salt & vitpeppar
- 75 cl Pinot Noir (rödvin)
Gör så här:
- Skala och hacka löken grovt. Bryn smör och stek löken gyllenbrun (helst i en stekpanna av gjutjärn). Lägg över den färdiga löken i en stor (ca 5 l) emaljerad gryta.
- Strimla rödkålen och stek den, i tre eller fyra omgångar, i gjutjärnspannan. Använd rejält med smör, ca 50 g smör per omgång, salta och peppra. Stek på hög värme under omrörning tills rödkålen är färgad mörkt lila.
- Skala, kärna ur och hacka äpplena grovt och stek dem på låg värme i lite smör ett par minuter innan de åker ner i grytan.
- Vänd ner svartvinbärsgelén, de malda kryddpepparkornen och nejlikorna i grytan. Häll i hälften av vinet.
- Låt puttra ett par timmar, minst två (beroende på hur mjuk du önskar ha rödkålen). Rör med jämna mellanrum och se till att rödkålen inte blir för torr och fastnar i grytan. Häll på mer rödvin efterhand för att hålla rödkålen lagom fuktig. När vinet är slut går det bra att koka med vatten.
- Låt stå över natten och frys i folieformar. Innehåll, datum och vikt är bra att skriva på locket. Räkna med 100 g per portion.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie semlor granatäpple lakritscheesecake godis byxad makrill nudlar kaka, brownie lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad räkor ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor vegetarisk soppa lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vermouth ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry romsås pannbiff mörk choklad kräftsås falukorv mumma matvete aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis pasta med räkor citrondessert parmesan scampi buljong hallonsås pizza hollandaisesås tårta avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris västerbottensost fågelrecept ost och vin fond bullar gåsamiddag tagliatelle frukt & bär kantareller kalv festrätt ramslöksolja pastarecept glaze sillrecept nötter sparris slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sommardessert sallad sylt glass glassdessert primör potatis hallon griskött på grillen nybakat soppor laxrecept choklad svamp soppa pasta bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött bbq drinkar pastarätt cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips drinkrecept kyckling skaldjur torsk chokladdessert bröd asiatiskt husmanskost ramslök jordgubbar sill starters lakrits, apelsin kycklingrätt paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk nötkött tomater blåbär frukost tartar äppelkaka champagne picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta ostar whiskey marmelad gös fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg thai basil whiskey sour mingelrätt morotssoppa jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost nektariner tosca pavlova lammracks sandefjordsås fudge stekar räkor, gnocchi gädda pressgurka risotto gäddrecept vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss prosecco spanien egg toddy wok dekoration crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax flarn rabarberkräm burgare kokosmjölk crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek