MUSTIG RÖDKÅL
Förutom sin givna plats på julbordet passar den här härligt mustiga rödkålen utmärkt till gås, tupp och kalkonmiddagen. Var inte rädd för att först steka på kålen ordentligt i het panna. Snåla inte med smöret! Rödkålen ska färgas mörkt lila. Sedan låter du den småputtra i minst ett par timmar ihop med alla ingredienser. Rör om då och då. Låt svalna och frys in. Till jul kan du njuta av den godaste rödkålen du någonsin smakat. Vi lovar! Receptet har Pers svåger Mårten bidragit med. Vi tackar och bugar!
Ca 25 portioner à 100g
- 1 stort rödkålshuvud (ca 1,5 kg)
- 3 stora gula lökar
- 4 syrliga äpplen
- 300 g smör
- 225 g svartvinbärsgelé
- 8 kryddnejlikor
- 8 kryddpepparkorn
- Salt & vitpeppar
- 75 cl Pinot Noir (rödvin)
Gör så här:
- Skala och hacka löken grovt. Bryn smör och stek löken gyllenbrun (helst i en stekpanna av gjutjärn). Lägg över den färdiga löken i en stor (ca 5 l) emaljerad gryta.
- Strimla rödkålen och stek den, i tre eller fyra omgångar, i gjutjärnspannan. Använd rejält med smör, ca 50 g smör per omgång, salta och peppra. Stek på hög värme under omrörning tills rödkålen är färgad mörkt lila.
- Skala, kärna ur och hacka äpplena grovt och stek dem på låg värme i lite smör ett par minuter innan de åker ner i grytan.
- Vänd ner svartvinbärsgelén, de malda kryddpepparkornen och nejlikorna i grytan. Häll i hälften av vinet.
- Låt puttra ett par timmar, minst två (beroende på hur mjuk du önskar ha rödkålen). Rör med jämna mellanrum och se till att rödkålen inte blir för torr och fastnar i grytan. Häll på mer rödvin efterhand för att hålla rödkålen lagom fuktig. När vinet är slut går det bra att koka med vatten.
- Låt stå över natten och frys i folieformar. Innehåll, datum och vikt är bra att skriva på locket. Räkna med 100 g per portion.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
pulled lussekatter fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote pesto negroni sour grillade citroner risotto pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill tomatsås godis ljuvliga smaker fiskpågrillen slottsstek kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa juldryck prosecco salsiccia indiskt morötter vaniljsås salsa löksoppa köttrecept,kött matjesill sockerkaka tournedos parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie saint agur rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka sillinläggningar pumpasoppa tortillas lantbruk fastlagsbulle rårörda lingon färskost löjrom fikon granatäpple lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg chokladtårta huvudrätt griskött råstekt potatis hälleflundra aubergine tomatsallad egg toddy cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax müsli indisk mat kalvlever citrus pepparrotssmör hummer recept vinägrett majonnäs potatispuré gubbröra grön ärtsoppa grillad flankstek frittata panko gremolata julsill ramslökssoppa ost, oxkind smoothie kesella rödlök entrecote mozarella semlor bröd recept queneller lammracks havskräftor gambero fudge apfelstrudelpaj makrill fisksoppa tosca byxad italienskt dekoration långgrillad nudlar mumma glaze pastarecept tomater korv struvor recept kycklingsallad tomatsalsa gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert rödkål högrev apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis tartlett crème ninon flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök skaldjursfond 5-minuterssill melon tapenade nygrillat cheesecake negroni blåbär västerbottensost pilgrimsmusslor nässelsoppa festrätt saft julgodis äppelpaj hummerfond citrondessert whiskey reportage parmaskinka långkok torskrygg fisk&skaldjur rom sjögräsnudlar toscakaka sopprecept marmelad abborre basilika buljong karl johan svamp hallonsås apetizer kullasparris hollandaisesås lök pizza björnbär rödbetor sorbet tartar gös höstmat spenat insjöfisk apelsin bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept starters torsk nötkött jordgubbar brödbak tårtor nötter sommarmat glass kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat bröd kötträtt sallad nybakat primör vegetariskt cocktails dryck grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar laxrecept soppor lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips ramslök drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad sill husmanskost hallon potatis sommarmat, ramslöksolja kycklingrätt sparris mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås äpplen picklad fondspara 1-2-3-lag svamp sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter vit sparris medelhavet avocado gin kantareller på grillen grillat midsommarmat ingefära citron alla hjärtans dag kakor flädersaft rotfrukter pepparrot gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning scampi parmesan hummer festmåltid romtopf äppeltarte laxrätter grytor maräng nässlor brunsås välkomstdrink fiskgryta vegetarisk pasta ugnsrostade pumpa mousse kryddsmör lingonparfait mingelrätt svamprecept sashimi hallå! thai basil whiskey sour oxfilé portvinsmarinerad flarn jätteräkor hummersoppa mandelpotatis chokladflarn hummus calemare roscofflök koka hummer granola kalvbräss jordärtskocka mazarin kycklingwok gratäng lasagne honeysuckle pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg räkor mörk choklad hasselbackspotatis pavlova torskrätt vit choklad grillad gås pressgurka räkor, chorizo brytbröd potatisstomp campari vikingfågel matbloggpriset chokladmousse saffran vårkyckling butternutpumpa körsbär heiße liebe pannacotta lingon bresaola salmalax på tallriken paella chutney, rulltårta blåmusslor gravlax majs på landet rödbetshummus spanien mexikanskt flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad gulaschsoppa ätliga blommor kräftsås mazarinkaka stekar dekorera med blommor sandefjordsås gåsagille bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda kola & knäck torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous gäddrecept ramslökspesto lättbakat vegetarisk, kolakräm vermouth fiskfond bearnaisesås senapscreme smoothie med spenat mango och ingefära oxfond burgare vegetarisk soppa japanskt vitaminboost fritterad omelett ponzu varma hallon gambas potatismos fromage morotssoppa bläckfisk gravad lax potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept wok mangosallad wokgrönsaker karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås våfflor pepparrotssås apfelstrudel biskvi gås, bouillabaisse lamm matvete långpannebröd brynt smör semla nektariner kalix löjrom majonnäas blomkål, hjorthornssalt skåne