MUSTIG RÖDKÅL
Förutom sin givna plats på julbordet passar den här härligt mustiga rödkålen utmärkt till gås, tupp och kalkonmiddagen. Var inte rädd för att först steka på kålen ordentligt i het panna. Snåla inte med smöret! Rödkålen ska färgas mörkt lila. Sedan låter du den småputtra i minst ett par timmar ihop med alla ingredienser. Rör om då och då. Låt svalna och frys in. Till jul kan du njuta av den godaste rödkålen du någonsin smakat. Vi lovar! Receptet har Pers svåger Mårten bidragit med. Vi tackar och bugar!
Ca 25 portioner à 100g
- 1 stort rödkålshuvud (ca 1,5 kg)
- 3 stora gula lökar
- 4 syrliga äpplen
- 300 g smör
- 225 g svartvinbärsgelé
- 8 kryddnejlikor
- 8 kryddpepparkorn
- Salt & vitpeppar
- 75 cl Pinot Noir (rödvin)
Gör så här:
- Skala och hacka löken grovt. Bryn smör och stek löken gyllenbrun (helst i en stekpanna av gjutjärn). Lägg över den färdiga löken i en stor (ca 5 l) emaljerad gryta.
- Strimla rödkålen och stek den, i tre eller fyra omgångar, i gjutjärnspannan. Använd rejält med smör, ca 50 g smör per omgång, salta och peppra. Stek på hög värme under omrörning tills rödkålen är färgad mörkt lila.
- Skala, kärna ur och hacka äpplena grovt och stek dem på låg värme i lite smör ett par minuter innan de åker ner i grytan.
- Vänd ner svartvinbärsgelén, de malda kryddpepparkornen och nejlikorna i grytan. Häll i hälften av vinet.
- Låt puttra ett par timmar, minst två (beroende på hur mjuk du önskar ha rödkålen). Rör med jämna mellanrum och se till att rödkålen inte blir för torr och fastnar i grytan. Häll på mer rödvin efterhand för att hålla rödkålen lagom fuktig. När vinet är slut går det bra att koka med vatten.
- Låt stå över natten och frys i folieformar. Innehåll, datum och vikt är bra att skriva på locket. Räkna med 100 g per portion.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gädda stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad semla lammracks pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete melanzane blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök kycklingsallad citrus oxfilé rödkål hummus mingelrätt whiskey sour thai basil matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond varma hallon körsbär lättbakat campari bröd recept kalix löjrom vitaminboost kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, biskvi rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon paj med spenat och västerbottensost huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad aubergine granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa morötter chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller brynt smör bouillabaisse kola & knäck apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka björnbärsmarmelad dekoration wok egg toddy spanien kalvbräss prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett rödbetshummus fromage omelett panko paella apelsinmarmelad ugnsrostade gremolata pannacotta flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter nyårsdessert rödbetor matjesill indiskt japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder gös marmelad scampi buljong ingefära pizza hollandaisesås fisk&skaldjur vit sparris avocado karré medelhavet äppelpaj kakor blåmusslor chutney, citron kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär fondspara inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta grytor fågelrecept fond mango sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen jordgubbar glass torsk kyckling ramslök husmanskost sallad asiatiskt drinkrecept sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck cocktails svamp pastarätt soppa oxkött kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka bakning pasta drinkar bbq choklad soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt chokladdessert skaldjur griskött sommardessert glassdessert primör bär bröd sill starters lakrits, potatis nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller apelsin kycklingrätt slow cooking sparris picklad karl johan svamp äpplen kallrökt lax sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås saffran hallonsylt västerbottensost champagne kullasparris tomatsås grillat basilika parmesan pasta med räkor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka lök rom tårta gräddsås ramslöksrecept hallonsås fiskgryta alla hjärtans dag whiskey citrondessert sorbet julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf nässlor lamm våfflor fisksoppa negroni pulled höstmat reportage abborre tartar majonnäs flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok pannkakor pressgurka risotto vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar daal lingon vegetarisk soppa jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept gratäng räkor jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semlor smoothie slottsstek ceviche kesella ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök heiße liebe lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken rabarberkräm burgare kokosmjölk morotssoppa gambas fritterad fisk i folie ciabatta högrev gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar lasagne brownie kaka, nudlar makrill byxad godis lakritscheesecake granatäpple fastlagsbulle smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor nygrillat queneller pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa ansjovis potatispuré vaniljsås jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin kräftsås mörk choklad pannbiff romsås curry sandefjordsås fudge stekar räkor, hjorthornssalt