PÅ TALLRIKENS RÅBIFF MED KRISP & HETTA
Råbiff är något som vi håller kärt och det finns ungefär lika många varianter som det finns matlagare. Vi tycker det är viktigt att du hittar både sälta, sötma, texturer, syra och lite sting. Testa vår variant med honungsugnbakade coctailtomater, stekta brödkrutonger, karamelliserad syltlök, friterad kapris, tryffelmajo och riven parmesanost. Här får du också bekanta dig med vår nya favorit: Skånsk Habanero Chili sauce från Skånsk Chili AB i Landskrona. Var har den varit hela vårt liv?
Låt er väl smaka!
4 personer:
- 600 g nymalen högrevsfärs
- 1 kruka kruspersilja, finhackad
- 2 msk dijonsenap
- 4 msk tryffelmajonnäs
- 4 msk friterade småkapris
- 5 msk rapsolja
- 25-30 syltlökar
- 1 msk råsocker
- 1 lök, Roskoff eller röd lök, finhackad
- Smörstekta brödkrutonger, i tärningar eller smulade
- Ett par stänk av (eller valfri mängd, OBS ganska het!!) Skånsk habanero chili sauce från Skånsk Chili AB
- 12-15 coctailtomater
- 1 msk akciahonung
- 1 dl finriven parmesanost
- Salt
- Svartpeppar
- 4 äggulor
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2,5 dl matolja
- Salt
- Vitpeppar
- Några droppar tryffelolja (smaka av) och/ eller riven färsk tryffel om du nu råkar ha det till hands.
Gör så här:
Börja med de ugnsstekta tomaterna:
- Sätt ugnen på 80°
- Halvera tomaterna, lägg dem med den skurna sidan upp i en form. Salta, peppra och ringla över lite akciahonung och rapsolja. Sätt in i ugnen och låt gå i ca 2 tim.
Du slår enkelt din egen majonnäs med ägg och olja. Gitter du inte detta utan väljer färdig majonnäs så är det Hellmanns som gäller, tycker vi.
- Blanda äggulor, senap och vinäger.
- Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
- Smaksätt med tryffelolja (och lite riven färsk tryffel om du råkar ha sådan i gömmorna.) Ställ i kyl.
- Bryn syltlöken på medelvärme i smör och rörsocker tills de får fin färg.
- Stek brödkrutongerna vackert gyllenbruna i smör.
- Fritera kaprisen i rapsolja.
- Finriv parmesanost och finhacka lök och persilja.
- Blanda färsen med 1 msk dijonsenap, lite salt, och ett par stänk chili sauce.
- Fördela råbiffar och övriga ingredienser vackert på tallrikar.
En god öl passar alltid bra till och kanske även en hutt väl kyld vodka av valfri sort.
Smaklig spis!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj makrill fisksoppa pannbiff mörk choklad räkor vaktelägg mozzarella oxbringa korv mumma glaze pastarecept tomater tomatsalsa struvor recept kycklingsallad nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek persika pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill melon majonnäas pulled lussekatter fruktsallad långpannebröd pesto negroni sour grillade citroner risotto tomatsås matvete lamm slottsstek gås, biskvi apfelstrudel pepparrotssås kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa salsiccia mangosallad salsa indiskt morötter vaniljsås potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa fromage omelett fritterad parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme lättbakat fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd stekar gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine tomatsallad mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet majs indisk mat kalvlever citrus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs frittata panko grön ärtsoppa grillad flankstek butternutpumpa gremolata julsill ramslökssoppa ost, entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari potatisstomp pressgurka queneller lammracks pizza lök ugnsbakade rotfrukter pasta med räkor fläder sylt tartar 1-2-3-lag nygrillat vegetarisk pasta brunsås välkomstdrink västerbottensost pilgrimsmusslor grytor äppeltarte laxrätter festmåltid julgodis äppelpaj citrondessert whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept fisk&skaldjur sjögräsnudlar rotfrukter flädersaft sopprecept marmelad abborre midsommarmat buljong apetizer på grillen kantareller kullasparris hollandaisesås fågelrecept äppeldessert mango spenat insjöfisk apelsin kolasås munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat primör kötträtt sallad nybakat laxrecept vegetariskt cocktails grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar soppor dryck sommardessert asiatiskt moltas drinktips lax drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd nötter tårtor brödbak jordgubbar nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag bär entrérätt äpplen picklad fondspara sillrecept gåsmeny champagne avocado gin hallonsås karl johan svamp grillat ingefära basilika citron alla hjärtans dag kakor toscakaka rom pepparrot torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi parmesan hummer romtopf hummerfond saft festrätt nässelsoppa maräng nässlor blåbär negroni cheesecake fiskgryta höstmat svamp gös sorbet rödbetor björnbär vit sparris medelhavet räkor, chorizo gambero havskräftor semlor mozarella brytbröd rödlök kesella smoothie oxkind matbloggpriset körsbär heiße liebe pannacotta lingon salmalax på tallriken paella bresaola rulltårta blåmusslor gravlax chutney, på landet rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ätliga blommor kräftsås mazarinkaka griskött huvudrätt chokladtårta råstekt potatis bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda kola & knäck ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa japanskt vitaminboost burgare vegetarisk soppa ponzu varma hallon gambas saint agur sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa tournedos potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept prosecco juldryck wok karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker fiskpågrillen ljuvliga smaker godis våfflor grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse brynt smör semla nektariner kalix löjrom blomkål, hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk mousse kryddsmör lingonparfait tapenade svamprecept sashimi hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt fisk i folie apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé chokladflarn hummus calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok långgrillad dekoration italienskt byxad tosca nudlar pavlova torskrätt vit choklad grillad gås