ALICE GRILLADE MAKRILL MED ROMSÅS
Har du förmånen att få tag i nyfångad makrill i sommar så bjuder vi här på ett enkelt och gott recept som du med fördel tillagar på grillen. Det underlättar betydligt om du har eller investerar i ett grillhalster. Lättare att vända filéerna och du undviker att fisken fastnar i gallret. Receptet har vi fått från vår kompis Johan som i sin tur ärvt receptet från sin mamma Alice som var en fena på att laga till goda fisk- och skaldjursrätter.

4 personer:
- 8 makrillfiléer
Marinad till makrillen:
- 1⁄2 dl Chilisås
- 1⁄2 dl rapsolja
- 1⁄2 dl pressad citron
- 1 gul lök som hackas grovt
- 1⁄2 tsk salt och lite vitpeppar
Sås:
- 2 dl Crème fraîche
- 2 tsk dijonsenap
- 1 burk röd stenbits- eller ishavsrom
- 1 knippe hackad dill
- 1 msk majonnäs
- 1 kg (ny)potatis
- 1 citron
- Dill
Gör så här:
- Filéa makrillen eller låt fiskhandlaren göra det åt dig. Skinnet ska vara kvar.
- Blanda alla ingredienserna till marinaden som du sedan häller över filéerna. Ställ i kyl och låt fisken ligga och marinera i ca 2 timmar. Spar marinaden till pensling vid grillningen.
- Om du använder kolgrill: Tänd grillen i god tid innan det är dags att grilla. Lägg makrillen i grillhalster så är det mycket lättare att vända på fisken och den fastnar inte.
- Grilla fisken tills den fått fin färg, ca 4-5 minuter på skinnsidan och ytterliggare ett par minut på köttsidan. Pensla fisken ett par gånger med marinaden. Strö en nypa flingsalt över.
- Hacka dillen och blanda ihop alla ingredienserna till den kalla romsåsen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra crème brûllée dekoration wok egg toddy spanien prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor ugnsrostade gremolata sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost vikingfågel pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry romsås pannbiff mörk choklad kräftsås falukorv mumma matvete aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie semlor granatäpple lakritscheesecake godis byxad makrill nudlar kaka, brownie lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad räkor ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax pasta med räkor citrondessert parmesan scampi buljong hallonsås pizza hollandaisesås tårta avocado toscakaka saft majs sopprecept rödbetor chutney, kantarelltoast basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar björnbär torskrecept flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer ingefära negroni fisksoppa våfflor lamm lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis midsommarmat picklat sockerlag fisk&skaldjur vit sparris västerbottensost fågelrecept ost och vin fond bullar gåsamiddag tagliatelle frukost saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller kalv julmat nu är det jul igen jordgubbar lakrits, sylt chokladdessert glassdessert primör potatis ramslök husmanskost asiatiskt moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen glass sallad sommardessert kyckling skaldjur torsk sill bröd tomater bär doften av nybakat bröd starters festrätt blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka champagne picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen grytor chokladtårta spenat mango nypotatis fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta pulled höstmat reportage indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter rotfrukter korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta ostar whiskey marmelad gös löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost nektariner tosca pavlova lammracks sandefjordsås fudge stekar räkor, gnocchi gädda pressgurka risotto gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon daal lingon apelsinmarmelad pannacotta panko omelett fromage hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev