ALICE GRILLADE MAKRILL MED ROMSÅS
Har du förmånen att få tag i nyfångad makrill i sommar så bjuder vi här på ett enkelt och gott recept som du med fördel tillagar på grillen. Det underlättar betydligt om du har eller investerar i ett grillhalster. Lättare att vända filéerna och du undviker att fisken fastnar i gallret. Receptet har vi fått från vår kompis Johan som i sin tur ärvt receptet från sin mamma Alice som var en fena på att laga till goda fisk- och skaldjursrätter.

4 personer:
- 8 makrillfiléer
Marinad till makrillen:
- 1⁄2 dl Chilisås
- 1⁄2 dl rapsolja
- 1⁄2 dl pressad citron
- 1 gul lök som hackas grovt
- 1⁄2 tsk salt och lite vitpeppar
Sås:
- 2 dl Crème fraîche
- 2 tsk dijonsenap
- 1 burk röd stenbits- eller ishavsrom
- 1 knippe hackad dill
- 1 msk majonnäs
- 1 kg (ny)potatis
- 1 citron
- Dill
Gör så här:
- Filéa makrillen eller låt fiskhandlaren göra det åt dig. Skinnet ska vara kvar.
- Blanda alla ingredienserna till marinaden som du sedan häller över filéerna. Ställ i kyl och låt fisken ligga och marinera i ca 2 timmar. Spar marinaden till pensling vid grillningen.
- Om du använder kolgrill: Tänd grillen i god tid innan det är dags att grilla. Lägg makrillen i grillhalster så är det mycket lättare att vända på fisken och den fastnar inte.
- Grilla fisken tills den fått fin färg, ca 4-5 minuter på skinnsidan och ytterliggare ett par minut på köttsidan. Pensla fisken ett par gånger med marinaden. Strö en nypa flingsalt över.
- Hacka dillen och blanda ihop alla ingredienserna till den kalla romsåsen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella hummus fromage vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept risotto stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet oxfilé rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot korv torskrecept rotfrukter laxrätter majonnäs matjesill alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta negroni brunsås parmaskinka lamm äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter rabarber nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukt & bär saffran kolasås kallrökt lax grön sparris gåsmeny hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg nötter sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt tomater starters doften av nybakat bröd jordgubbar lakrits, bröd chokladdessert torsk skaldjur potatis sommardessert sallad moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept cocktails svamp pasta pastarätt bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött soppa bbq drinkar choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör glassdessert glass sylt bär sill nu är det jul igen julmat kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja sorbet äppeldessert nässlor torskrygg inläggning munsbit fondspara frukost tartar gåsamiddag champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor välkomstdrink ingefära höstmat reportage apetizer abborre indiskt flädersaft nyårsdessert björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor grillat gin 1-2-3-lag basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok makrill byxad brownie kaka, nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad