Rulltårta (eller "sockerkaka") med hallonsylt och grädde

Ja, det är väl bara att erkänna. I det primitiva köket i stugan i Värmland och i avsaknad av bakplåtspapper så fastnade kakan i plåten. Så vi fick improvisera och stansa ut små sockerkaksbakelser i stället för en rulltårta som var vår ursprungstanke. Men smaken var där som man brukar säga, Ja, ja, så kan det gå. Receptet nedan är hur som helst för en klassisk rulltårta med hallonsylt och grädde. Hälsar något skamsna Ulrika o Fredrik

1 rulltårta:

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk

Fyllning:

  • Ca 2 dl hallonsylt

Att servera till:

  • 3 dl vispgrädde
  • och ev lite färska hallon.
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250˚C. 
  2. Lägg ett smörat bakplåtspapper i en långpanna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner mjölken.
  4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  5. Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet.
  6. Fyllning: Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Låt rulltårtan svalna i pappret med skarven ner.

Servera med vispad grädde och med lite färska bär om du råkar ha till hands.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln