NYÅRSBUBBLANDE HALLONSORBET
Finalen på vår nyårsmeny består av en friskt härligt bubblande hallonsorbet. Desserten består att 3 lager i portionsglas. Först lite hallonlikör i botten. Det finns säkert färdig likör att köpa men vi presenterar en enkel hemmagjord hallonlikör där enda haken är att den ska stå och dra i minst ett par dagar innan förtäring. Det funkar även bra med annan bärlikör, t ex körsbär eller jordgubb.
Lager 2 består av hallonsorbet men har du brist på ork och/ eller tid finns det naturligtvis även färdig sorbet att köpa men även här kör vi ett enkelt recept på egengjord. Liksom likören måste du ha framförhållning med sorbeten då den ska stå i frysen i minst 6 timmar. Glöm inte att röra om då och då under infrysningen.
Till sist och i samma stund som desserten ska avnjutas fyller du försiktigt upp glasen med mousserande torrt vin. Kan även toppas med en kvist citronmeliss som pricken över i om du vill. Alkoholfria alternativ är koncentrerad saft och typ Sprite.
Lycka till & Gott Nytt År! // Ulrika, Fredrik, Åsa & Paka
8 personer:
Lager 1, Hallonlikör:
- 16 cl gin
- 100 g frysta hallon
- 100 g socker
Lager 2 Hallonsorbet:
- 2 pkt frysta hallon á 250 g
- 3 dl strösocker
- 1 äggvita
- 2 1/2 dl vatten
- 2 msk färskpressad citronsaft
Lager 3
- 1 fl mousserande torrt vin. (Vi använde Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut (135:-))
- Ev citronmeliss- el myntablad som dekor
Gör så här:
Hallonlikör (görs ett par dagar innan):
- Häll gin, hallon och socker i en stor burk eller kastrull med lock. Låt stå i rumstemperatur minst ett par dagar och rör om mellan varven. När allt socker lösts upp är det dags att sila upp likören i en väl rengjord flaska. Använd en finmaskig sil. Mosa bären så du får ut så mycket vätska som möjligt. Likören ska helst stå och dra i ett par dagar.
- Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa. Sila/ passera bort kärnor från hallonmixen. Blanda i citronsaften.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat. Skjuts in i frysen. Rör om/ fluffa upp sorben med gaffel då och då under infrysningen.
- Sorben bör stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
- Kyl ner 8 portionsglas.
- Häll ett par centiliter likör i de kylda glasen.
- Lägg en kula sorbet i varje glas och fyll upp med mousserande vin precis innan desserten ska avnjutas.
- Dekorera med en kvist citronmeliss elller mynta om du vill.

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad rödbetshummus på landet majs indisk mat kalvlever potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs grillad flankstek frittata panko grön ärtsoppa körsbär butternutpumpa gremolata julsill chokladmousse matbloggpriset oxkind smoothie kesella bröd recept vikingfågel campari chorizo räkor, pressgurka queneller makrill fisksoppa grillad gås vit choklad italienskt dekoration långgrillad nudlar tosca byxad gratäng kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne kycklingsallad tomatsalsa struvor recept hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon melon tapenade lingonparfait kryddsmör fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt brynt smör långpannebröd pesto negroni sour lamm bouillabaisse pocherat ägg gäddqueneller pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie mangosallad wok juldryck ciabatta potatisrätt torskrecept kalvleveranglais fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa ponzu omelett fritterad parmesanstänger japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth granatäpple lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra flädersaft kakor marmelad abborre basilika ingefära buljong hallonsås apetizer hollandaisesås kullasparris vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter fläder björnbär sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan reportage scampi parmaskinka bullar gräddsås pepparrot rotfrukter rom tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk kolasås entrérätt sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, drinkrecept ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd julmat jordgubbar nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit bär apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg långkok inläggning whiskey citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp pasta med räkor sorbet rödbetor lök pizza avocado gin karl johan svamp kantareller på grillen grillat midsommarmat citron alla hjärtans dag sopprecept toscakaka kräftsås mazarinkaka tomatsallad aubergine chokladtårta råstekt potatis griskött huvudrätt gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost rårörda lingon sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast varma hallon gambas saint agur grillad abborre i folie matblogg köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill indiskt salsa vaniljsås morötter salsiccia prosecco skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen matvete tomatsås grillad makrill semla nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner lussekatter pulled majonnäas blomkål, 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade pumpa mousse thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi hallå! högrev rödkål oxfilé portvinsmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola pastarecept glaze mumma korv tomater räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova torskrätt gambero havskräftor lammracks semlor mozarella brytbröd potatisstomp saffran vårkyckling entrecote rödlök heiße liebe pannacotta lingon ost, ramslökssoppa paella bresaola salmalax på tallriken blåmusslor gravlax chutney, rulltårta spanien hummer recept pepparrotssmör citrus crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax