NYÅRSBUBBLANDE HALLONSORBET
Finalen på vår nyårsmeny består av en friskt härligt bubblande hallonsorbet. Desserten består att 3 lager i portionsglas. Först lite hallonlikör i botten. Det finns säkert färdig likör att köpa men vi presenterar en enkel hemmagjord hallonlikör där enda haken är att den ska stå och dra i minst ett par dagar innan förtäring. Det funkar även bra med annan bärlikör, t ex körsbär eller jordgubb.
Lager 2 består av hallonsorbet men har du brist på ork och/ eller tid finns det naturligtvis även färdig sorbet att köpa men även här kör vi ett enkelt recept på egengjord. Liksom likören måste du ha framförhållning med sorbeten då den ska stå i frysen i minst 6 timmar. Glöm inte att röra om då och då under infrysningen.
Till sist och i samma stund som desserten ska avnjutas fyller du försiktigt upp glasen med mousserande torrt vin. Kan även toppas med en kvist citronmeliss som pricken över i om du vill. Alkoholfria alternativ är koncentrerad saft och typ Sprite.
Lycka till & Gott Nytt År! // Ulrika, Fredrik, Åsa & Paka
8 personer:
Lager 1, Hallonlikör:
- 16 cl gin
- 100 g frysta hallon
- 100 g socker
Lager 2 Hallonsorbet:
- 2 pkt frysta hallon á 250 g
- 3 dl strösocker
- 1 äggvita
- 2 1/2 dl vatten
- 2 msk färskpressad citronsaft
Lager 3
- 1 fl mousserande torrt vin. (Vi använde Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut (135:-))
- Ev citronmeliss- el myntablad som dekor
Gör så här:
Hallonlikör (görs ett par dagar innan):
- Häll gin, hallon och socker i en stor burk eller kastrull med lock. Låt stå i rumstemperatur minst ett par dagar och rör om mellan varven. När allt socker lösts upp är det dags att sila upp likören i en väl rengjord flaska. Använd en finmaskig sil. Mosa bären så du får ut så mycket vätska som möjligt. Likören ska helst stå och dra i ett par dagar.
- Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa. Sila/ passera bort kärnor från hallonmixen. Blanda i citronsaften.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat. Skjuts in i frysen. Rör om/ fluffa upp sorben med gaffel då och då under infrysningen.
- Sorben bör stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
- Kyl ner 8 portionsglas.
- Häll ett par centiliter likör i de kylda glasen.
- Lägg en kula sorbet i varje glas och fyll upp med mousserande vin precis innan desserten ska avnjutas.
- Dekorera med en kvist citronmeliss elller mynta om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry pavlova tosca honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare praliner på landet hummersoppa jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk ostkaka ugnstekt lax mandelpotatis pasta med räkor whiskey parmesan ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås hälleflundra avocado karré kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink negroni fisksoppa våfflor lök julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert gös nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen hallonsylt ost och vin picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit kallrökt lax lamm maräng gåsmeny hummer nötkött fläsk pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt champagne sommarmat, sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj tomater sylt jordgubbar torsk skaldjur ramslök lakrits, sallad chokladdessert på grillen kyckling drinkrecept asiatiskt gröna & sköna tillbehör lax hallon svamp pasta pastarätt drinkar sill grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka soppa oxkött bakning bbq choklad dryck cocktails laxrecept soppor griskött nybakat vegetariskt moltas drinktips glass husmanskost sommardessert potatis primör glassdessert bröd sorbet kycklingrätt bär sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk slow cooking sparris cheesecake nötter brödbak festmåltid grytor ramslöksolja rabarber äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg godis inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost tårta fisk&skaldjur mango picklat marmelad midsommarmat fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte kaka, brunsås parmaskinka havskräftor ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept toscakaka medelhavet rom gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong scampi ägg tournedos sockerkaka mangosallad kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad morötter rödkål pepparrotssmör flädersorbet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gubbröra rulltårta kalla såser vinägrett hummer recept coq au vin spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas