NYÅRSBUBBLANDE HALLONSORBET

Finalen på vår nyårsmeny består av en friskt härligt bubblande hallonsorbet. Desserten består att 3 lager i portionsglas. Först lite hallonlikör i botten. Det finns säkert färdig likör att köpa men vi presenterar en enkel hemmagjord hallonlikör där enda haken är att den ska stå och dra i minst ett par dagar innan förtäring. Det funkar även bra med annan bärlikör, t ex körsbär eller jordgubb. 
Lager 2 består av hallonsorbet men har du brist på ork och/ eller tid finns det naturligtvis även färdig sorbet att köpa men även här kör vi ett enkelt recept på egengjord. Liksom likören måste du ha framförhållning med sorbeten då den ska stå i frysen i minst 6 timmar. Glöm inte att röra om då och då under infrysningen.
Till sist och i samma stund som desserten ska avnjutas fyller du försiktigt upp glasen med mousserande torrt vin. Kan även toppas med en kvist citronmeliss som pricken över i om du vill. Alkoholfria alternativ är koncentrerad saft och typ Sprite.
Lycka till & Gott Nytt År!  // Ulrika, Fredrik, Åsa & Paka

8 personer:
Lager 1, Hallonlikör:

 • 16 cl gin
 • 100 g frysta hallon
 • 100 g socker
Alternativ: Köp färdig likör

Lager 2 Hallonsorbet:
 • 2 pkt frysta hallon á 250 g
 • 3 dl strösocker
 • 1 äggvita
 • 2 1/2 dl vatten
 • 2 msk färskpressad citronsaft
Alternativ: Köp färdig sorbet

Lager 3
 • 1  fl mousserande torrt vin. (Vi använde Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut (135:-))
 • Ev citronmeliss- el myntablad som dekor

Gör så här:
Hallonlikör
(görs ett par dagar innan):

 1. Häll gin, hallon och socker i en stor burk eller kastrull med lock. Låt stå i rumstemperatur minst ett par dagar och rör om mellan varven. När allt socker lösts upp är det dags att sila upp likören i en väl rengjord flaska. Använd en finmaskig sil. Mosa bären så du får ut så mycket vätska som möjligt. Likören ska helst stå och dra i ett par dagar.
Sorben (görs minst 6 timmar innan servering):
 1. Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa. Sila/ passera bort kärnor från hallonmixen. Blanda i citronsaften.
 2. Vispa äggvitan till ett  hårt skum, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat. Skjuts in i frysen. Rör om/ fluffa upp sorben med gaffel då och då under infrysningen.
 3. Sorben bör stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
Servering:
 1. Kyl ner 8 portionsglas.
 2. Häll ett par centiliter likör i de kylda glasen.
 3. Lägg en kula sorbet i varje glas och fyll upp med mousserande vin precis innan desserten ska avnjutas.
 4. Dekorera med en kvist citronmeliss elller mynta om du vill.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln