NYÅRSBUBBLANDE HALLONSORBET
Finalen på vår nyårsmeny består av en friskt härligt bubblande hallonsorbet. Desserten består att 3 lager i portionsglas. Först lite hallonlikör i botten. Det finns säkert färdig likör att köpa men vi presenterar en enkel hemmagjord hallonlikör där enda haken är att den ska stå och dra i minst ett par dagar innan förtäring. Det funkar även bra med annan bärlikör, t ex körsbär eller jordgubb.
Lager 2 består av hallonsorbet men har du brist på ork och/ eller tid finns det naturligtvis även färdig sorbet att köpa men även här kör vi ett enkelt recept på egengjord. Liksom likören måste du ha framförhållning med sorbeten då den ska stå i frysen i minst 6 timmar. Glöm inte att röra om då och då under infrysningen.
Till sist och i samma stund som desserten ska avnjutas fyller du försiktigt upp glasen med mousserande torrt vin. Kan även toppas med en kvist citronmeliss som pricken över i om du vill. Alkoholfria alternativ är koncentrerad saft och typ Sprite.
Lycka till & Gott Nytt År! // Ulrika, Fredrik, Åsa & Paka
8 personer:
Lager 1, Hallonlikör:
- 16 cl gin
- 100 g frysta hallon
- 100 g socker
Lager 2 Hallonsorbet:
- 2 pkt frysta hallon á 250 g
- 3 dl strösocker
- 1 äggvita
- 2 1/2 dl vatten
- 2 msk färskpressad citronsaft
Lager 3
- 1 fl mousserande torrt vin. (Vi använde Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut (135:-))
- Ev citronmeliss- el myntablad som dekor
Gör så här:
Hallonlikör (görs ett par dagar innan):
- Häll gin, hallon och socker i en stor burk eller kastrull med lock. Låt stå i rumstemperatur minst ett par dagar och rör om mellan varven. När allt socker lösts upp är det dags att sila upp likören i en väl rengjord flaska. Använd en finmaskig sil. Mosa bären så du får ut så mycket vätska som möjligt. Likören ska helst stå och dra i ett par dagar.
- Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa. Sila/ passera bort kärnor från hallonmixen. Blanda i citronsaften.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat. Skjuts in i frysen. Rör om/ fluffa upp sorben med gaffel då och då under infrysningen.
- Sorben bör stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
- Kyl ner 8 portionsglas.
- Häll ett par centiliter likör i de kylda glasen.
- Lägg en kula sorbet i varje glas och fyll upp med mousserande vin precis innan desserten ska avnjutas.
- Dekorera med en kvist citronmeliss elller mynta om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept grillade citroner gås, apfelstrudelpaj saffransbullar makrill nudlar rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett kalla såser fromage omelett panko paella hummus ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost mousse pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré jätteräkor insjökräftor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg höstmat pulled vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf pasta med räkor parmesan scampi ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat risotto gin pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs abborre nyårsmat alla hjärtans dag saffran munsbit lamm maräng torskrygg gåsmeny hummer gös nypotatis picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt sparris sommarmat, sommarmat insjöfisk apelsin sorbet starters sillrecept doften av nybakat bröd paj sommardessert husmanskost sylt jordgubbar primör skaldjur kyckling griskött glass moltas drinktips vegetariskt hallon laxrecept lax dryck choklad pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt svamp cocktails gröna & sköna tillbehör soppor nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept potatis torsk glassdessert bröd sallad lakrits, ramslök bär nu är det jul igen brynt smör julmat tomater tårtor kycklingrätt slow cooking champagne cheesecake nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag marmelad citrondessert midsommarmat äppeldessert nässlor kallrökt lax grön sparris godis inläggning fondspara skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong whiskey ägg fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, våfflor fisksoppa negroni ingefära reportage apetizer japanskt tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt kycklingsallad morötter rödkål citrus praliner calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor, pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ostkaka bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax gratäng salsa ätliga blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie gulaschsoppa oxbringa granatäpple semlor biskvi lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept getost lättbakat körsbär