NYÅRSBUBBLANDE HALLONSORBET
Finalen på vår nyårsmeny består av en friskt härligt bubblande hallonsorbet. Desserten består att 3 lager i portionsglas. Först lite hallonlikör i botten. Det finns säkert färdig likör att köpa men vi presenterar en enkel hemmagjord hallonlikör där enda haken är att den ska stå och dra i minst ett par dagar innan förtäring. Det funkar även bra med annan bärlikör, t ex körsbär eller jordgubb.
Lager 2 består av hallonsorbet men har du brist på ork och/ eller tid finns det naturligtvis även färdig sorbet att köpa men även här kör vi ett enkelt recept på egengjord. Liksom likören måste du ha framförhållning med sorbeten då den ska stå i frysen i minst 6 timmar. Glöm inte att röra om då och då under infrysningen.
Till sist och i samma stund som desserten ska avnjutas fyller du försiktigt upp glasen med mousserande torrt vin. Kan även toppas med en kvist citronmeliss som pricken över i om du vill. Alkoholfria alternativ är koncentrerad saft och typ Sprite.
Lycka till & Gott Nytt År! // Ulrika, Fredrik, Åsa & Paka
8 personer:
Lager 1, Hallonlikör:
- 16 cl gin
- 100 g frysta hallon
- 100 g socker
Lager 2 Hallonsorbet:
- 2 pkt frysta hallon á 250 g
- 3 dl strösocker
- 1 äggvita
- 2 1/2 dl vatten
- 2 msk färskpressad citronsaft
Lager 3
- 1 fl mousserande torrt vin. (Vi använde Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut (135:-))
- Ev citronmeliss- el myntablad som dekor
Gör så här:
Hallonlikör (görs ett par dagar innan):
- Häll gin, hallon och socker i en stor burk eller kastrull med lock. Låt stå i rumstemperatur minst ett par dagar och rör om mellan varven. När allt socker lösts upp är det dags att sila upp likören i en väl rengjord flaska. Använd en finmaskig sil. Mosa bären så du får ut så mycket vätska som möjligt. Likören ska helst stå och dra i ett par dagar.
- Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa. Sila/ passera bort kärnor från hallonmixen. Blanda i citronsaften.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat. Skjuts in i frysen. Rör om/ fluffa upp sorben med gaffel då och då under infrysningen.
- Sorben bör stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
- Kyl ner 8 portionsglas.
- Häll ett par centiliter likör i de kylda glasen.
- Lägg en kula sorbet i varje glas och fyll upp med mousserande vin precis innan desserten ska avnjutas.
- Dekorera med en kvist citronmeliss elller mynta om du vill.

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
toscakaka flarn gulaschsoppa mozarella blommor i maten müsli gubbröra reportage tomater pepparrotssmör panko kesella flädersorbet potatispuré lingonparfait kolakräm rulltårta bresaola pulled ramslökssoppa butternutpumpa kalix löjrom torskrygg persika matbloggpriset negroni huvudrätt inläggning bröd recept webergrillad gratäng parmaskinka pressgurka fudge lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis mumma ciabatta grillad makrill nudlar koka hummer smoothie med spenat mango och ingefära marmelad fiskpågrillen kycklingwok hummersoppa nektariner ätliga blommor granola ansjovis ugnstekt lax mandelpotatis picklad rödlök hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös parfait grillad flankstek fisk i folie mingelrätt tortillas paj med spenat och västerbottensost ramslök svamprecept tapenade indisk mat grillade citroner färskost på filmjölk grillat räkpasta lamm blomkål, grillad gås billig mat rårörda lingon tomatsås godis citronmarinerad stekt strömming fisksoppa våfflor juldryck vit sparris pavlova wokgrönsaker smoothie dekoration rimmad oxbringa salsiccia gravlax heiße liebe tomatsallad salsa sojabönor äppelpaj tournedos lingon portvinsmarinerad sockerkaka saint agur glaze flankstek vegetarisk soppa karl johan svamp lök frukt & bär pumpasoppa tartlett couscous körsbär färskost aubergine fiskgryta gås, nässelsoppa risotto pizzadeg hälleflundra rödbetshummus blåbär stekar apelsin maräng kakor avocado medelhavet fläder sillrecept västerbottensost apetizer gåsagille pizza pepparrot äppeldessert nötkött paj bär hallonsås brunsås julgodis äpplen sorbet tagliatelle vegetarisk pasta långkok cheesecake sparris nybakat sill kolasås jordgubbar hallon midsommarmat på grillen munsbit gåsamiddag grill gåsmeny bakning brödbak lax cocktails oxkött doften av nybakat bröd glassdessert drinkar julmat soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt vegetarisk dessert nyårsmeny fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept dryck sommarmat, nu är det jul igen bröd kötträtt husmanskost potatis laxrecept starters moltas drinktips nötter asiatiskt glass entrérätt nypotatis choklad mango tårtor drinktilltugg kyckling spenat gräddsås enkelt recept picklad torsk svamp flädersaft nygrillat grytor kantareller frukost höstmat kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter ingefära rödbetor lakrits, pasta med räkor parmesan vegetariskt rabarber äppelkaka rotfrukter sjögräsnudlar pilgrimsmusslor råstekt potatis pepparrotssås kycklingsallad vitaminboost mazarinkaka bouillabaisse potatisstomp kola & knäck vegetarisk pizza vegetarisk, lättbakat senapscreme 1-2-3-lag daal entrecote kantarelltoast salmalax recept oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar oxkind omelett chokladflarn fastlagsbulle burgare potatismos mousse fritterad festmåltid hallå! fikon hummer wok karré apelsinmarmelad hummerfond oxbringa romsås morotssoppa äppeltarte slottsstek räkor, hollandaisesås morötter kaka, havskräftor vaktelägg välkomstdrink långpannebröd rödlök melanzane gremolata majonnäas japanskt torskrätt löjrom pumpa ponzu chorizo cocoschutney bearnaisesås kokosmjölk matjesill semla oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse ljuvliga smaker nyårsdessert saft matvete tomatsalsa tomat- & jordgubbssallad på tallriken gravad lax korv långgrillad dekorera med blommor varma hallon struvor pannbiff halloncurd grön sparris hummus mazarin bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fruktsallad champagne brytbröd melon lammracks scampi grillad entrecote ost, sashimi indiskt basilika abborre granatäpple ugnsrostade frittata fromage semlor chutney, på landet cokladdessert whiskey sour majs prosecco laxrätter rödkål mexikanskt mozzarella matblogg hummer recept makrill egg toddy