SPORTLOV MED VÄRMANDE GULASCH!
Sportlovet förknippas väl med skidåkning, dagar i pulkabacken eller andra vintriga utomhusaktiviteter men här i söder är det barmark och näst intill vårväder. Så sportlovsfirare i södra delen av vårt avlånga land får hitta på annat. Vad det än blir så efter en dag ute i friska luften så smakar den här gulaschsoppan förträffligt. Som de flesta grytor så behöver gulaschen några timmar på spisen men den sköter sig i stort sett själv och kan med fördel lagas till dagen innan. Sporta på!
Gulaschsoppa. Klicka på bilden för att förstora.
6-8 personer:
- 1 kg benfri högrev
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 2 röda paprikor
- 4- 5 potatisar
- 1 1/2 msk paprikapulver
- 1 tsk mald kummin
- chilipeppar efter tycke och smak (minst 1 tsk)
- 1 litervatten
- 2 st oxbuljongtärningar
- olivolja och smör till stekning
- saften från 1/2 citron
- salt och svartpeppar från kvarn
- Crème fraiche
- Timjankvistar som dekor
- Ett gott bröd
Gör så här:
1. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i olivolja och smör i omgångar i en gjutjärnsgryta tills det får fin färg. Salta, peppra och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 minuter.
3. Hetta åter upp köttgrytan och lägg i den stekta löken. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar. Späd eventuellt med mer vatten.
4. Skala potatisen, ansa paprikorna och skär i tärningar. lägg i grytan.
5. Låt puttra med i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
6. Pressa i citronsaft och smaka av med eventuellt mer salt och chilipeppar.
Servera soppan med en klick crème fraiche och ett gott bröd
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais citrus oxfilé rödkål morötter frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer havskräftor pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella semla chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra torskrätt toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast 1-2-3-lag tomatsås kullasparris cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt japanskt apetizer reportage ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm lök hummerfond romtopf fläder citrondessert parmesan scampi buljong fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås avocado äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara inläggning kolasås kallrökt lax gåsmeny äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris festmåltid glaze brödbak nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin blåbär festrätt nötkött fläsk sill jordgubbar lakrits, starters torsk skaldjur kyckling ramslök sallad sylt glass på grillen nybakat hallon moltas drinktips laxrecept lax choklad svamp pasta pastarätt oxkött baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning soppa bbq drinkar dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor griskött drinkrecept vegetariskt chokladdessert bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis primör glassdessert julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja kalv tomater kantareller tårtor sommarmat paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg sillrecept pastarecept grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet nässlor torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost tårta rom hollandaisesås pizza hallonsås ostar marmelad whiskey pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor grillat gin rårörda lingon basilika citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa ätliga blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie kaka, nudlar makrill granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, getost lättbakat körsbär matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten paj med spenat och västerbottensost matvete mumma lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad