SPORTLOV MED VÄRMANDE GULASCH!
Sportlovet förknippas väl med skidåkning, dagar i pulkabacken eller andra vintriga utomhusaktiviteter men här i söder är det barmark och näst intill vårväder. Så sportlovsfirare i södra delen av vårt avlånga land får hitta på annat. Vad det än blir så efter en dag ute i friska luften så smakar den här gulaschsoppan förträffligt. Som de flesta grytor så behöver gulaschen några timmar på spisen men den sköter sig i stort sett själv och kan med fördel lagas till dagen innan. Sporta på!
Gulaschsoppa. Klicka på bilden för att förstora.
6-8 personer:
- 1 kg benfri högrev
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 2 röda paprikor
- 4- 5 potatisar
- 1 1/2 msk paprikapulver
- 1 tsk mald kummin
- chilipeppar efter tycke och smak (minst 1 tsk)
- 1 litervatten
- 2 st oxbuljongtärningar
- olivolja och smör till stekning
- saften från 1/2 citron
- salt och svartpeppar från kvarn
- Crème fraiche
- Timjankvistar som dekor
- Ett gott bröd
Gör så här:
1. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i olivolja och smör i omgångar i en gjutjärnsgryta tills det får fin färg. Salta, peppra och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 minuter.
3. Hetta åter upp köttgrytan och lägg i den stekta löken. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar. Späd eventuellt med mer vatten.
4. Skala potatisen, ansa paprikorna och skär i tärningar. lägg i grytan.
5. Låt puttra med i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
6. Pressa i citronsaft och smaka av med eventuellt mer salt och chilipeppar.
Servera soppan med en klick crème fraiche och ett gott bröd
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry mumma matvete falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker melanzane på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor mingelrätt whiskey sour thai basil hummus portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto campari potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller grillade citroner gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semlor chorizo rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella rödbetshummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar ramslökssoppa långpannebröd vermouth risotto pressgurka cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert majonnäs matjesill indiskt japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös marmelad scampi buljong ingefära pizza hollandaisesås fisk&skaldjur rom tårta toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran munsbit grön sparris torskrygg tomater paj hummer midsommarmat nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax fågelrecept fond mango sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg entrérätt doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen jordgubbar bär primör kyckling sommardessert husmanskost sallad skaldjur chokladdessert sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck choklad svamp pastarätt soppa bakning kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka oxkött pasta drinkar bbq cocktails soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt drinkrecept asiatiskt griskött glassdessert ramslök torsk glass bröd sill starters lakrits, potatis nötter sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller apelsin kycklingrätt slow cooking sparris picklad karl johan svamp äpplen grytor sockerlag frukost tagliatelle rabarber kalv äppeldessert gåsmeny bullar kolasås inläggning fondspara frukt & bär äppelkaka champagne kullasparris tomatsås grillat basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré avocado vit sparris gräddsås ramslöksrecept hallonsås fiskgryta alla hjärtans dag whiskey citrondessert sorbet romtopf hummerfond nässelsoppa nässlor lamm våfflor fisksoppa negroni pulled höstmat reportage abborre rödbetor tartar flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vikingfågel färskost flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj vinägrett gubbröra rulltårta gratäng räkor hummer recept crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill kesella smoothie slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk morötter gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax aubergine granola huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie kaka, nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor nygrillat vitaminboost kalix löjrom bröd recept varma hallon lättbakat körsbär julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg kräftsås honeysuckle mazarin semla nektariner tosca pavlova lammracks gädda fudge stekar räkor,