SPORTLOV MED VÄRMANDE GULASCH!
Sportlovet förknippas väl med skidåkning, dagar i pulkabacken eller andra vintriga utomhusaktiviteter men här i söder är det barmark och näst intill vårväder. Så sportlovsfirare i södra delen av vårt avlånga land får hitta på annat. Vad det än blir så efter en dag ute i friska luften så smakar den här gulaschsoppan förträffligt. Som de flesta grytor så behöver gulaschen några timmar på spisen men den sköter sig i stort sett själv och kan med fördel lagas till dagen innan. Sporta på!
Gulaschsoppa. Klicka på bilden för att förstora.
6-8 personer:
- 1 kg benfri högrev
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 2 röda paprikor
- 4- 5 potatisar
- 1 1/2 msk paprikapulver
- 1 tsk mald kummin
- chilipeppar efter tycke och smak (minst 1 tsk)
- 1 litervatten
- 2 st oxbuljongtärningar
- olivolja och smör till stekning
- saften från 1/2 citron
- salt och svartpeppar från kvarn
- Crème fraiche
- Timjankvistar som dekor
- Ett gott bröd
Gör så här:
1. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i olivolja och smör i omgångar i en gjutjärnsgryta tills det får fin färg. Salta, peppra och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 minuter.
3. Hetta åter upp köttgrytan och lägg i den stekta löken. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar. Späd eventuellt med mer vatten.
4. Skala potatisen, ansa paprikorna och skär i tärningar. lägg i grytan.
5. Låt puttra med i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
6. Pressa i citronsaft och smaka av med eventuellt mer salt och chilipeppar.
Servera soppan med en klick crème fraiche och ett gott bröd
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs bresaola paella på tallriken salmalax ost, lingon pannacotta heiße liebe matbloggpriset oxkind smoothie kesella rödlök bröd recept vikingfågel campari räkor, pressgurka queneller lammracks fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt långgrillad nudlar tosca byxad italienskt dekoration kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne gratäng granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil hallå! sashimi pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete lamm slottsstek gås, biskvi apfelstrudel karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås blommor i maten prosecco salsiccia mangosallad torskrecept kalvleveranglais ciabatta potatisrätt sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött matjesill omelett fritterad parmesanstänger matblogg kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon granatäpple lakritscheesecake bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda romsås stekar gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor mazarinkaka kräftsås ätliga blommor toscakaka kakor alla hjärtans dag abborre basilika ingefära grillat apetizer på grillen gin avocado pizza lök ugnsbakade rotfrukter björnbär rödbetor sylt gös höstmat nygrillat vegetarisk pasta blåbär negroni maräng nässlor grytor äppeltarte laxrätter äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom tagliatelle frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad insjöfisk bär kolasås sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt jordgubbar sommarmat, drinkrecept ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd julmat ramslöksolja nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit entrérätt apelsin äpplen spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber äppelkaka sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid saft festrätt nässelsoppa pilgrimsmusslor västerbottensost välkomstdrink brunsås cheesecake fiskgryta 1-2-3-lag tartar svamp fläder pasta med räkor sorbet vit sparris medelhavet hollandaisesås kullasparris hallonsås karl johan svamp kantareller buljong midsommarmat citron marmelad sopprecept flädersaft tomatsallad aubergine hälleflundra gulaschsoppa huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd couscous gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche kolakräm vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa japanskt vitaminboost burgare vegetarisk soppa ponzu varma hallon gambas saint agur grillad abborre i folie morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage vaniljsås morötter indiskt salsa juldryck wok tomat- & jordgubbssallad melanzane brownie kaka, rimmad oxbringa fiskpågrillen ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd brynt smör lussekatter pulled majonnäas blomkål, mousse kryddsmör lingonparfait tapenade melon flankstek crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt kycklingsallad recept struvor tomatsalsa tomater pastarecept glaze mumma korv mozzarella vaktelägg räkor mörk choklad pannbiff oxbringa makrill apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova chorizo gambero havskräftor semlor mozarella brytbröd potatisstomp chokladmousse saffran vårkyckling entrecote ramslökssoppa julsill gremolata butternutpumpa körsbär grillad flankstek grön ärtsoppa panko frittata blåmusslor gravlax chutney, rulltårta kalvlever indisk mat majs på landet ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli