PANNBIFF MED LÖK, RÅSTEKT POTATIS & GRÄDDSÅS
Vad sägs om att förgylla dagen med en klassisk svensk husmanskost i form av pannbiff med lök? Här serverad med råstekt potatis, kokta morötter, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon. Det här blogginlägget är i samarbete med Larsvikens lantbruk vilket vi är mycket glada för. Larsviken är ett ganska litet familjedrivet lantbruk utanför Viken. Här har generationer ägnat sig åt odling och djuruppfödning. Alltid med passion, stor kunskap och inte minst med kärlek och respekt för vår natur. Främst är Larsviken känt för sin potatis med odling av ett otal potatissorter men även för sin chipstillverkning som går under namnet Larssons chips. På gården hittar du även en mysig butik fylld med närproducerade delikatesser och massor av annat spännande. Är du mer nyfiken på Larsviken? Kolla in deras hemsida; larsviken.se. Oxfärsen och potatisen (av sorten Almonda) som vi använde är så närproducerat det kan bli från Larsviken.
4 personer:
Pannbiffar:
- 500 g oxfärs
- 1 msk konc. ox-/ kalvfond
- 1 gul lök
- 1 dl grädde
- 1/2 dl ströbröd
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk malen svartpeppar
- Smör och/ eller rapsolja att steka i
Stekt lök:
- 2 gula lökar
- 1 tsk socker
- Smör att steka i
Gräddsås:
- 2 msk vetemjöl
- 1/2 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk soja
- 2 msk kalvfond
- 2 msk svartvinbärsgelé
- Salt
- Vitpeppar
- Ev. en skvätt vitvinsvinäger
Råstekt potatis:
- 800 g potatis ( t ex Almonda)
- Rikligt med smör och/ eller olja att steka i.
- Salt
Gör så här:
Råstekt potatis:
- Skala och tärna potatisen. Stek potatisen i rikligt med smör och olja på medelvärme tills den mjuknat och fått fin färg. Ca 20 minuter. Rör om då och då. Salta. Håll potatisen varm i ugnen (100°).
Biffarna:
- Finhacka och bryn en av lökarna i smör tills den mjuknat och fått lite färg. Ställ åt sidan att svalna något.
- Blanda grädde, ägg, senap, ströbröd och den brynta löken. Låt svälla någon minut.
- Blanda smeten med köttfärsen, tillsätt kalvfond, salta och peppra. Forma till biffar. Stek biffarna på medlevärme tills de fått fin färg. Spar stekskyn till såsen. Håll biffarna varma i ugnen.
- Skiva de två återstående lökarna och stek i smör på medelvärme tills den mjuknat och fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt en nypa socker mot slutet som får karamelliseras. Håll varmt i ugn.
Gräddsåsen:
- Vispa ur biffstekpannan med lite vatten. Sila av stekskyn ner i en tjockbottnad kastrull. Rör ut 2 msk mjöl i stekskyn.
- Tillsätt mjölk, grädde, soja, fond och låt koka upp. Rör om med visp då och då. Smaka av med gelé, salt, peppar och eventuellt med en skvätt vitvinvinäger.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm morotssoppa kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto heiße liebe rödlök vegetarisk, gambero smoothie kesella ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée tomat- & jordgubbssallad mexikanskt räkor gratäng hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor vegetarisk soppa oxkind vårkyckling flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote vermouth ramslökssoppa långpannebröd risotto pressgurka vit choklad hjorthornssalt räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås curry romsås pannbiff mumma matvete falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål kycklingsallad citrus oxfilé whiskey sour thai basil hummus mingelrätt lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås varma hallon körsbär lättbakat pesto campari bröd recept pocherat ägg queneller nygrillat havskräftor pizzadeg biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt mozzarella salsiccia ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås fisk&skaldjur gräddsås avocado vit sparris lök toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor chutney, pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert majonnäs indiskt abborre reportage höstmat vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder tagliatelle midsommarmat frukost sockerlag kallrökt lax äpplen karl johan svamp mango spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär saffran inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept sillrecept nötter sparris slow cooking sommarmat apelsin kantareller festrätt starters sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd drinkrecept italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck choklad drinkar soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt bbq svamp cocktails soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt chokladdessert lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen julmat blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak glaze fläsk nötkött äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås fondspara hallonsylt västerbottensost champagne picklad fond fågelrecept grytor chokladtårta picklat nypotatis rabarber sorbet hummerfond nässelsoppa julgodis nässlor lamm brunsås parmaskinka välkomstdrink apetizer japanskt pulled matjesill rödbetor tartar flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika parmesan citron potatisrätt majs saft kakor karré medelhavet tårta rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept ingefära alla hjärtans dag scampi gös tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola aubergine kycklingwok dekorera med blommor köttbullar lasagne karamelliserad kaka, nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära vegetarisk pizza blomkål, vitaminboost kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten melanzane ljuvliga smaker mazarin kräftsås honeysuckle tosca pavlova lammracks semla nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept färskost mousse vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata panko omelett fromage rödbetshummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco kalvbräss spanien wok dekoration björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semlor mozarella bouillabaisse brynt smör gäddqueneller kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn morötter gambas