PANNBIFF MED LÖK, RÅSTEKT POTATIS & GRÄDDSÅS
Vad sägs om att förgylla dagen med en klassisk svensk husmanskost i form av pannbiff med lök? Här serverad med råstekt potatis, kokta morötter, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon. Det här blogginlägget är i samarbete med Larsvikens lantbruk vilket vi är mycket glada för. Larsviken är ett ganska litet familjedrivet lantbruk utanför Viken. Här har generationer ägnat sig åt odling och djuruppfödning. Alltid med passion, stor kunskap och inte minst med kärlek och respekt för vår natur. Främst är Larsviken känt för sin potatis med odling av ett otal potatissorter men även för sin chipstillverkning som går under namnet Larssons chips. På gården hittar du även en mysig butik fylld med närproducerade delikatesser och massor av annat spännande. Är du mer nyfiken på Larsviken? Kolla in deras hemsida; larsviken.se. Oxfärsen och potatisen (av sorten Almonda) som vi använde är så närproducerat det kan bli från Larsviken.
4 personer:
Pannbiffar:
- 500 g oxfärs
- 1 msk konc. ox-/ kalvfond
- 1 gul lök
- 1 dl grädde
- 1/2 dl ströbröd
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk malen svartpeppar
- Smör och/ eller rapsolja att steka i
Stekt lök:
- 2 gula lökar
- 1 tsk socker
- Smör att steka i
Gräddsås:
- 2 msk vetemjöl
- 1/2 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk soja
- 2 msk kalvfond
- 2 msk svartvinbärsgelé
- Salt
- Vitpeppar
- Ev. en skvätt vitvinsvinäger
Råstekt potatis:
- 800 g potatis ( t ex Almonda)
- Rikligt med smör och/ eller olja att steka i.
- Salt
Gör så här:
Råstekt potatis:
- Skala och tärna potatisen. Stek potatisen i rikligt med smör och olja på medelvärme tills den mjuknat och fått fin färg. Ca 20 minuter. Rör om då och då. Salta. Håll potatisen varm i ugnen (100°).
Biffarna:
- Finhacka och bryn en av lökarna i smör tills den mjuknat och fått lite färg. Ställ åt sidan att svalna något.
- Blanda grädde, ägg, senap, ströbröd och den brynta löken. Låt svälla någon minut.
- Blanda smeten med köttfärsen, tillsätt kalvfond, salta och peppra. Forma till biffar. Stek biffarna på medlevärme tills de fått fin färg. Spar stekskyn till såsen. Håll biffarna varma i ugnen.
- Skiva de två återstående lökarna och stek i smör på medelvärme tills den mjuknat och fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt en nypa socker mot slutet som får karamelliseras. Håll varmt i ugn.
Gräddsåsen:
- Vispa ur biffstekpannan med lite vatten. Sila av stekskyn ner i en tjockbottnad kastrull. Rör ut 2 msk mjöl i stekskyn.
- Tillsätt mjölk, grädde, soja, fond och låt koka upp. Rör om med visp då och då. Smaka av med gelé, salt, peppar och eventuellt med en skvätt vitvinvinäger.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
daal couscous körsbär färskost aubergine fiskgryta nässelsoppa risotto pizzadeg kola & knäck rödbetshummus blåbär stekar mazarinkaka flarn maräng toscakaka mozarella blommor i maten müsli hummer recept laxrätter prosecco majs rödkål cokladdessert på landet chutney, whiskey sour kolakräm rulltårta bresaola granatäpple abborre basilika pulled torskrygg persika matbloggpriset kalix löjrom huvudrätt inläggning bröd recept negroni fruktsallad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gambero champagne lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis hummus grön sparris halloncurd pannbiff mumma varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv struvor på tallriken tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa gravad lax ugnstekt lax mandelpotatis ansjovis hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös picklad rödlök grillad flankstek fisk i folie mingelrätt cocoschutney chorizo ponzu pumpa bearnaisesås indisk mat torskrätt japanskt majonnäas löjrom melanzane rödlök långpannebröd vaktelägg havskräftor grillad gås morötter hollandaisesås räkor, slottsstek kaka, morotssoppa romsås oxbringa äppeltarte smoothie dekoration rimmad oxbringa salsiccia fikon hallå! festmåltid hummer sojabönor äppelpaj tournedos fastlagsbulle chokladflarn omelett burgare glaze flankstek vegetarisk soppa oxkind lök frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp picklad enkelt recept gräddsås apelsin sjögräsnudlar kakor äppelkaka rabarber sillrecept parmesan apetizer rödbetor gåsagille pepparrot äppeldessert kycklingrätt höstmat frukost kantareller grytor nygrillat flädersaft svamp spenat kyckling drinktilltugg tårtor jordgubbar hallon nypotatis på grillen cocktails husmanskost gåsamiddag grill gåsmeny starters brödbak lax dryck kötträtt soppor glassdessert nu är det jul igen julmat köttrecept soppa baka fisk & skaldjur fiskrecept dessert nyårsmeny vegetarisk förrätt efterrätt sallad sommardessert sommarmat, drinkar bröd doften av nybakat bröd oxkött potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt glass pasta entrérätt midsommarmat choklad mango pastarätt kolasås sill nybakat munsbit sorbet äpplen julgodis brunsås hallonsås bär nötkött whiskey ugnsbakade rotfrukter ingefära pizza lakrits, västerbottensost vegetariskt fläder medelhavet avocado rotfrukter pilgrimsmusslor sparris cheesecake långkok torsk entrecote kantarelltoast salmalax recept oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar lingon saint agur sockerkaka portvinsmarinerad fritterad potatismos mousse gravlax salsa tomatsallad heiße liebe hummerfond wok karré apelsinmarmelad juldryck wokgrönsaker pavlova vit sparris godis våfflor fisksoppa stekt strömming citronmarinerad välkomstdrink tomatsås rårörda lingon billig mat blomkål, lamm räkpasta grillat färskost på filmjölk grillade citroner paj tortillas tapenade svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost parfait kokosmjölk matjesill semla oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse ljuvliga smaker nyårsdessert saft matvete hummersoppa granola ätliga blommor nektariner koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära mazarin nudlar grillad makrill ciabatta fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad webergrillad pressgurka parmaskinka gratäng brytbröd melon lammracks pasta med räkor grillad entrecote ost, sashimi indiskt ugnsrostade butternutpumpa ramslökssoppa lingonparfait frittata fromage semlor panko potatispuré flädersorbet kesella gubbröra pepparrotssmör tomater reportage mexikanskt mozzarella matblogg egg toddy gulaschsoppa makrill hälleflundra råstekt potatis pepparrotssås kycklingsallad vitaminboost gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, lättbakat senapscreme 1-2-3-lag tagliatelle