Pannbiff med lök, råstekt potatis & gräddsås

Vad sägs om att förgylla dagen med en klassisk svensk husmanskost i form av pannbiff med lök? Här serverad med råstekt potatis, kokta morötter, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon. Det här blogginlägget är i samarbete med Larsvikens lantbruk vilket vi är mycket glada för. Larsviken är ett ganska litet familjedrivet lantbruk utanför Viken. Här har generationer ägnat sig åt odling och djuruppfödning. Alltid med passion, stor kunskap och inte minst med kärlek och respekt för vår natur. Främst är Larsviken känt för sin potatis med odling av ett otal potatissorter men även för sin chipstillverkning som går under namnet Larssons chips. På gården hittar du även en mysig butik fylld med närproducerade delikatesser och massor av annat spännande. Är du mer nyfiken på Larsviken? Kolla in deras hemsida; larsviken.se. Oxfärsen och potatisen (av sorten Almonda) som vi använde är så närproducerat det kan bli från Larsviken. 

4 personer:
Pannbiffar:

  • 500 g oxfärs
  • 1 msk konc. ox-/ kalvfond
  • 1 gul lök
  • 1 dl grädde
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • Smör och/ eller rapsolja att steka i

Stekt lök:

  • 2 gula lökar
  • 1 tsk socker
  • Smör att steka i

Gräddsås:

  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl vatten 
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ev. en skvätt vitvinsvinäger

Råstekt potatis:

  • 800 g potatis ( t ex Almonda)
  • Rikligt med smör och/ eller olja att steka i.
  • Salt

Gör så här:
Råstekt potatis:

  1. Skala och tärna potatisen. Stek potatisen i rikligt med smör och olja på medelvärme tills den mjuknat och fått fin färg. Ca 20 minuter. Rör om då och då. Salta. Håll potatisen varm i ugnen (100°). 

Biffarna:

  1. Finhacka och bryn en av lökarna i smör tills den mjuknat och fått lite färg. Ställ åt sidan att svalna något.
  2. Blanda grädde, ägg, senap, ströbröd och den brynta löken. Låt svälla någon minut.
  3. Blanda smeten med köttfärsen, tillsätt kalvfond, salta och peppra. Forma till biffar. Stek biffarna på medlevärme tills de fått fin färg. Spar stekskyn till såsen. Håll biffarna varma i ugnen.
Löken:
  1. Skiva de två återstående lökarna och stek i smör på medelvärme tills den mjuknat och fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt en nypa socker mot slutet som får karamelliseras. Håll varmt i ugn.

Gräddsåsen:

  1. Vispa ur biffstekpannan med lite vatten. Sila av stekskyn ner i en tjockbottnad kastrull. Rör ut 2 msk mjöl i stekskyn.
  2. Tillsätt mjölk, grädde, soja, fond och låt koka upp. Rör om  med visp då och då. Smaka av med gelé, salt, peppar och eventuellt med en skvätt vitvinvinäger.
Toppa biffarna med rikligt med lök och servera med den härligt gyllenbrunt råstekta potatisen och gräddsåsen. Även kokta morötter, rårörda lingon och inlagd gurka passar som hand i handsken till denna klassiska husmanskost.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln