GRILLA ENTRECÔTE MED SMARRIGA TILLBEHÖR TILL VALBORG!
Om du inte redan startat grillsäsongen så kanske det är läge till Valborg? Här är recept på grillad entrecôte med flera goda tillbehör som kanske kan inspirera? Vad säger du om vitlöksfräst svartkål med rostade pinjenötter och hyvlad parmesan, eller om ugnsrostade rotfrukter med massor av härliga örter? Och vad passar bättre till grillad entrecôte om inte ugnsrostade tomater och en klassisk bearnaise? Köttet på bilden är från Larsvikens gårdsbutik. Omsorgsfullt närproducerat och av toppkvalitet. Ät hellre bra och gott kött sällan, än billigt och dåligt ofta. Tycker åtminstone vi, så det så!
Trevlig Valborg önskar Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 4 rejäla (minst 250 g), tjocka skivor (ca 3 cm) entrecôte av god kvalitet, gärna hängmörat.
- salt & svartpeppar från kvarn
Ugnsstekta rotfrukter:
- 2 st palsternacka
- 2 rödbetor
- 2 gulbetor
- 1/2 kålrot
- 3 morötter
- 1 knippe färsk oregano
- 1 knippe färsk dragon
- 1 nypa flingsalt
- 1/2 dl rapsolja
- 300 g körsbärstomater på kvist
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 nypa flingsalt och lite svartpeppar
- ca 400 g svartkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 schalottenlökar
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 1 dl pinjenötter
- 50 g parmesan
- 300 g smör
- 1 schalottenlök
- 2,5 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 2 äggulor
- 1 krm salt
- 1/2 krm cayennepeppar
- 1 knippe färsk dragon, (ca 2 msk hackad)
- 1 knippe färsk persilja, ( ca 4 msk hackad)
Gör så här:
Börja med sås och tillbehör.
Ugnstekta rotfrukter:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Skala, dela och klyfta frukterna i ungefär lika stora bitar. Blanda rotfrukterna med olivolja och fördela sedan på plåt eller ugnssäker form. Grovhacka eller klipp örterna (rensa bort de grövsta stjälkarna och strö över. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
- Baka i ca 40 minuter mitt i ugnen. Rör om då och då.
Bearnaise:
- Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet.
- Finhacka schalottenlöken. Om du hackar löken och stjälkarna riktigt fint så behöver du inte sila reduktionen.
- Koka upp lök, dragonstjälkar, vinäger och låt det reducera något. Tillsätt vattnet, låt svalna något.
- Tillsätt äggulorna och värm under vispning.
- Smält smöret och värm det till 55 grader.
- Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.
- Smaka av med salt och cayennepeppar. Hacka dragon och persilja och vänd ner i såsen.
- Rosta pinjenötterna i torr het stekpanna.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Grovhacka kålen.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Öka värmen, tillsätt kålen och stek i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Strö över pinjenötterna och hyvlad parmesan.
- Lägg tomaterna på bakplåtspapper i ugnsäker form. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strö över en nypa flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Rosta i ugnen på 200°C i 15 minuter.
- Använder du kol grill: Tänd grillen i god tid.
- Är köttet inte hängmörat så låt det ligga att dra och torka ett tag på hushållspapper. Salta och peppra. Grilla 3 minuter på varje sida för mediumresultat. Låt köttet vila några minuter innan servering och eventuell tranchering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
daal couscous körsbär färskost aubergine fiskgryta nässelsoppa risotto pizzadeg kola & knäck rödbetshummus blåbär stekar mazarinkaka flarn maräng toscakaka mozarella blommor i maten müsli hummer recept laxrätter prosecco majs rödkål cokladdessert på landet chutney, whiskey sour kolakräm rulltårta bresaola granatäpple abborre basilika pulled torskrygg persika matbloggpriset kalix löjrom huvudrätt inläggning bröd recept negroni fruktsallad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gambero champagne lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis hummus grön sparris halloncurd pannbiff mumma varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv struvor på tallriken tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa gravad lax ugnstekt lax mandelpotatis ansjovis hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös picklad rödlök grillad flankstek fisk i folie mingelrätt cocoschutney chorizo ponzu pumpa bearnaisesås indisk mat torskrätt japanskt majonnäas löjrom melanzane rödlök långpannebröd vaktelägg havskräftor grillad gås morötter hollandaisesås räkor, slottsstek kaka, morotssoppa romsås oxbringa äppeltarte smoothie dekoration rimmad oxbringa salsiccia fikon hallå! festmåltid hummer sojabönor äppelpaj tournedos fastlagsbulle chokladflarn omelett burgare glaze flankstek vegetarisk soppa oxkind lök frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp picklad enkelt recept gräddsås apelsin sjögräsnudlar kakor äppelkaka rabarber sillrecept parmesan apetizer rödbetor gåsagille pepparrot äppeldessert kycklingrätt höstmat frukost kantareller grytor nygrillat flädersaft svamp spenat kyckling drinktilltugg tårtor jordgubbar hallon nypotatis på grillen cocktails husmanskost gåsamiddag grill gåsmeny starters brödbak lax dryck kötträtt soppor glassdessert nu är det jul igen julmat köttrecept soppa baka fisk & skaldjur fiskrecept dessert nyårsmeny vegetarisk förrätt efterrätt sallad sommardessert sommarmat, drinkar bröd doften av nybakat bröd oxkött potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt glass pasta entrérätt midsommarmat choklad mango pastarätt kolasås sill nybakat munsbit sorbet äpplen julgodis brunsås hallonsås bär nötkött whiskey ugnsbakade rotfrukter ingefära pizza lakrits, västerbottensost vegetariskt fläder medelhavet avocado rotfrukter pilgrimsmusslor sparris cheesecake långkok torsk entrecote kantarelltoast salmalax recept oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar lingon saint agur sockerkaka portvinsmarinerad fritterad potatismos mousse gravlax salsa tomatsallad heiße liebe hummerfond wok karré apelsinmarmelad juldryck wokgrönsaker pavlova vit sparris godis våfflor fisksoppa stekt strömming citronmarinerad välkomstdrink tomatsås rårörda lingon billig mat blomkål, lamm räkpasta grillat färskost på filmjölk grillade citroner paj tortillas tapenade svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost parfait kokosmjölk matjesill semla oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse ljuvliga smaker nyårsdessert saft matvete hummersoppa granola ätliga blommor nektariner koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära mazarin nudlar grillad makrill ciabatta fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad webergrillad pressgurka parmaskinka gratäng brytbröd melon lammracks pasta med räkor grillad entrecote ost, sashimi indiskt ugnsrostade butternutpumpa ramslökssoppa lingonparfait frittata fromage semlor panko potatispuré flädersorbet kesella gubbröra pepparrotssmör tomater reportage mexikanskt mozzarella matblogg egg toddy gulaschsoppa makrill hälleflundra råstekt potatis pepparrotssås kycklingsallad vitaminboost gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, lättbakat senapscreme 1-2-3-lag tagliatelle