GRILLA ENTRECÔTE MED SMARRIGA TILLBEHÖR TILL VALBORG!
Om du inte redan startat grillsäsongen så kanske det är läge till Valborg? Här är recept på grillad entrecôte med flera goda tillbehör som kanske kan inspirera? Vad säger du om vitlöksfräst svartkål med rostade pinjenötter och hyvlad parmesan, eller om ugnsrostade rotfrukter med massor av härliga örter? Och vad passar bättre till grillad entrecôte om inte ugnsrostade tomater och en klassisk bearnaise? Köttet på bilden är från Larsvikens gårdsbutik. Omsorgsfullt närproducerat och av toppkvalitet. Ät hellre bra och gott kött sällan, än billigt och dåligt ofta. Tycker åtminstone vi, så det så!
Trevlig Valborg önskar Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 4 rejäla (minst 250 g), tjocka skivor (ca 3 cm) entrecôte av god kvalitet, gärna hängmörat.
- salt & svartpeppar från kvarn
Ugnsstekta rotfrukter:
- 2 st palsternacka
- 2 rödbetor
- 2 gulbetor
- 1/2 kålrot
- 3 morötter
- 1 knippe färsk oregano
- 1 knippe färsk dragon
- 1 nypa flingsalt
- 1/2 dl rapsolja
- 300 g körsbärstomater på kvist
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 nypa flingsalt och lite svartpeppar
- ca 400 g svartkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 schalottenlökar
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 1 dl pinjenötter
- 50 g parmesan
- 300 g smör
- 1 schalottenlök
- 2,5 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 2 äggulor
- 1 krm salt
- 1/2 krm cayennepeppar
- 1 knippe färsk dragon, (ca 2 msk hackad)
- 1 knippe färsk persilja, ( ca 4 msk hackad)
Gör så här:
Börja med sås och tillbehör.
Ugnstekta rotfrukter:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Skala, dela och klyfta frukterna i ungefär lika stora bitar. Blanda rotfrukterna med olivolja och fördela sedan på plåt eller ugnssäker form. Grovhacka eller klipp örterna (rensa bort de grövsta stjälkarna och strö över. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
- Baka i ca 40 minuter mitt i ugnen. Rör om då och då.
Bearnaise:
- Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet.
- Finhacka schalottenlöken. Om du hackar löken och stjälkarna riktigt fint så behöver du inte sila reduktionen.
- Koka upp lök, dragonstjälkar, vinäger och låt det reducera något. Tillsätt vattnet, låt svalna något.
- Tillsätt äggulorna och värm under vispning.
- Smält smöret och värm det till 55 grader.
- Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.
- Smaka av med salt och cayennepeppar. Hacka dragon och persilja och vänd ner i såsen.
- Rosta pinjenötterna i torr het stekpanna.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Grovhacka kålen.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Öka värmen, tillsätt kålen och stek i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Strö över pinjenötterna och hyvlad parmesan.
- Lägg tomaterna på bakplåtspapper i ugnsäker form. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strö över en nypa flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Rosta i ugnen på 200°C i 15 minuter.
- Använder du kol grill: Tänd grillen i god tid.
- Är köttet inte hängmörat så låt det ligga att dra och torka ett tag på hushållspapper. Salta och peppra. Grilla 3 minuter på varje sida för mediumresultat. Låt köttet vila några minuter innan servering och eventuell tranchering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
toscakaka flarn gulaschsoppa mozarella blommor i maten müsli gubbröra reportage tomater pepparrotssmör panko kesella flädersorbet potatispuré lingonparfait kolakräm rulltårta bresaola pulled ramslökssoppa butternutpumpa grillad entrecote indiskt sashimi ost, brytbröd scampi lammracks melon gambero champagne fruktsallad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fudge lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis mumma ciabatta grillad makrill nudlar koka hummer smoothie med spenat mango och ingefära marmelad fiskpågrillen kycklingwok hummersoppa nektariner ätliga blommor granola ansjovis ugnstekt lax mandelpotatis picklad rödlök hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös parfait grillad flankstek fisk i folie mingelrätt tortillas paj med spenat och västerbottensost ramslök svamprecept tapenade löjrom torskrätt japanskt majonnäas gremolata melanzane rödlök tomatsås välkomstdrink vaktelägg havskräftor godis citronmarinerad stekt strömming fisksoppa våfflor juldryck vit sparris pavlova wokgrönsaker smoothie dekoration rimmad oxbringa salsiccia gravlax heiße liebe tomatsallad salsa sojabönor äppelpaj tournedos lingon portvinsmarinerad sockerkaka saint agur glaze flankstek vegetarisk soppa entrecote recept salmalax kantarelltoast lättbakat daal 1-2-3-lag senapscreme vegetarisk pizza vegetarisk, pizzadeg kola & knäck potatisstomp bouillabaisse hälleflundra rödbetshummus blåbär stekar apelsin maräng kakor avocado medelhavet fläder sillrecept västerbottensost apetizer pizza rödbetor pepparrot äppeldessert nötkött paj bär hallonsås brunsås julgodis äpplen sorbet tagliatelle vegetarisk pasta långkok cheesecake sparris nybakat sill kolasås jordgubbar hallon midsommarmat på grillen munsbit gåsamiddag grill gåsmeny bakning brödbak lax cocktails oxkött doften av nybakat bröd glassdessert drinkar julmat soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt vegetarisk dessert nyårsmeny fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept dryck sommarmat, nu är det jul igen bröd kötträtt husmanskost potatis laxrecept starters moltas drinktips nötter asiatiskt glass entrérätt nypotatis choklad mango tårtor drinktilltugg kyckling spenat gräddsås enkelt recept picklad torsk svamp flädersaft nygrillat grytor kantareller frukost höstmat kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter ingefära gåsagille lakrits, pasta med räkor parmesan vegetariskt rabarber äppelkaka rotfrukter sjögräsnudlar pilgrimsmusslor råstekt potatis pepparrotssås kycklingsallad vitaminboost mazarinkaka risotto nässelsoppa gås, fiskgryta aubergine färskost körsbär couscous tartlett pumpasoppa frukt & bär lök karl johan svamp oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar oxkind omelett chokladflarn fastlagsbulle burgare potatismos mousse fritterad festmåltid hallå! fikon hummer wok karré apelsinmarmelad hummerfond oxbringa romsås morotssoppa äppeltarte slottsstek räkor, hollandaisesås morötter kaka, rårörda lingon billig mat grillad gås blomkål, lamm räkpasta långpannebröd färskost på filmjölk grillade citroner indisk mat grillat pumpa ponzu chorizo cocoschutney bearnaisesås kokosmjölk matjesill semla oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse ljuvliga smaker nyårsdessert saft matvete tomatsalsa tomat- & jordgubbssallad på tallriken gravad lax korv långgrillad dekorera med blommor varma hallon struvor pannbiff halloncurd grön sparris hummus mazarin bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad pressgurka parmaskinka gratäng webergrillad bröd recept inläggning huvudrätt negroni matbloggpriset persika torskrygg kalix löjrom basilika abborre granatäpple ugnsrostade frittata fromage semlor chutney, på landet cokladdessert whiskey sour majs prosecco laxrätter rödkål mexikanskt mozzarella matblogg hummer recept makrill egg toddy