HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI
Till en traditionell gåsamiddag hör såklart en klassisk svartsoppa. Till saken hör dock att man alls inte är en sämre människa eller ett lägre stående väsen om man inte klarar av att äta denna soppa, utan då serverar man helt enkelt något annat. Här är ett alternativ som vi gillar bättre.
4 personer:
- 2 glaskokta urpillade humrar
- 2 msk fint tärnad rotselleri
- 1 msk fint tärnad palsternacka
- 1 – 1 ½ finhackad schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 1 ½ msk tomatpuré
- 2 dl torrt vitt vin
- 3 dl mussel- eller fiskfond
- 2 dl hummerfond
- 2 lagerblad
- 5 dl vispgrädde
- 4 cl Madeira
- 4 cl Pernod
- Vitpeppar
- Salt
- Chiliflakes
- Smör och olja att steka i
- ½ röd lök, klyftad
- ½ fänkål skivad med mandolin
- Färska dragonblad
Gör så här:
- Fräs tomatpurén ordentligt i olja och smör så att smaken rundas av, tillsätt rotselleri, palsternacka och schalottenlök och fortsätt stek tills de mjuknar.
- Tillsätt sedan vitt vin, fonderna och lagerblad. Koka upp och skumma av ytan noggrant. I med grädden och reducera tills ca 1 liter återstår.
- Tillsätt salt, vitpeppar och chiliflakes. Här är det noga att du har koll på styrkan på din chili, så ta det försiktigt med mängderna. Smaka av hela tiden. Sila därefter soppan genom en finmaskig sil. Hit kan du förbereda dagen före.
- För att få fram mer smaker och lenhet kan du mixa soppan med en mixerstav. Pernoden och Madeiran går nu ner i soppan. Om du vill ha soppan tjockare så tillsätt lite Maizena under tiden soppan kokar.
Garnering & servering:
- Bryn de glaskokta hummerbitarna färdiga i smör tillsammans med den klyftade rödlöken i några minuter så de får lite färg.
- Skiva en halv fänkål tunt med mandolin, om du har.
- Fördela hummerköttet vackert tillsammans med dragonblad, rödlöken och den tunt skivade fänkålen på fyra djupa tallrikar. Häll försiktigt i soppan, inte över köttet och garneringen. Servera direkt och njut.
- Använd en stor gryta och rikligt med vatten så att humrarna täcks.
- Se till att vattnet kokar ordentligt. Innan du lägger i humrarna avlivar du dem med ett snitt från ryggsköldens mitt rakt fram genom huvudet. Stoppa därefter ner humrarna i det kokande vattnet med huvudet nedåt. Koka 2- 3 min, tag omedelbart upp dem ur det kokande vattnet. Låt svalna.
- Nu är humrarna lätta att skala, men fortfarande halvråa. Lägg bitarna i kylen om du inte ska anrätta dem direkt. Även detta kan du förbereda dagen innan.
- Skalen kokar du ny fond på eller lägger i frysen till ett senare tillfälle.
- Ta skroven av de glaskokta humrarna, lägg i en plastpåse på en skärbräda och krossa försiktigt skalen med en hammare.
- Ta en kastrull, tillsätt olja och smör och bryn skalen 20 min i smöret. Häll på vatten så att skroven täcks. Koka upp, skumma väl. Låt sjuda någon timma, och om du har möjlighet kan du låta fonden svalna och stå till dagen efter. Koka upp igen och sila bort skalen. Reducera till ca hälften återstår. I den här fonden finns inga rotfrukter eller andra smakgivare med. Den är helt neutral vilket innebär att du är fri att dra smakerna dit du vill.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella semla chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj lingon daal jästpannkakor sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mazarin honeysuckle kräftsås falukorv müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple makrill nudlar kaka, brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös pasta med räkor whiskey marmelad ostar hallonsås pizza hollandaisesås rom tårta toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika rårörda lingon gin grillat pannkakor långkok korv rotfrukter björnbär nyårsdessert majonnäs abborre alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara inläggning kolasås torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept sillrecept drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat tårtor kantareller festrätt julmat nu är det jul igen jordgubbar lakrits, sylt chokladdessert glassdessert primör potatis sommardessert husmanskost asiatiskt moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept cocktails svamp pasta pastarätt oxkött grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka soppa bakning bbq drinkar choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen glass sallad ramslök kyckling skaldjur torsk sill bröd tomater bär doften av nybakat bröd starters kalv blåbär apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter brödbak glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet nässlor grön sparris kallrökt lax munsbit saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder romtopf hummerfond lök lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära reportage apetizer japanskt indiskt matjesill laxrätter flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar pepparrot cheesecake kullasparris tomatsås 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré avocado gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta buljong scampi parmesan citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait tapenade frukt morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad paj med spenat och västerbottensost matvete mumma lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie