HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI
Till en traditionell gåsamiddag hör såklart en klassisk svartsoppa. Till saken hör dock att man alls inte är en sämre människa eller ett lägre stående väsen om man inte klarar av att äta denna soppa, utan då serverar man helt enkelt något annat. Här är ett alternativ som vi gillar bättre.
4 personer:
- 2 glaskokta urpillade humrar
- 2 msk fint tärnad rotselleri
- 1 msk fint tärnad palsternacka
- 1 – 1 ½ finhackad schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 1 ½ msk tomatpuré
- 2 dl torrt vitt vin
- 3 dl mussel- eller fiskfond
- 2 dl hummerfond
- 2 lagerblad
- 5 dl vispgrädde
- 4 cl Madeira
- 4 cl Pernod
- Vitpeppar
- Salt
- Chiliflakes
- Smör och olja att steka i
- ½ röd lök, klyftad
- ½ fänkål skivad med mandolin
- Färska dragonblad
Gör så här:
- Fräs tomatpurén ordentligt i olja och smör så att smaken rundas av, tillsätt rotselleri, palsternacka och schalottenlök och fortsätt stek tills de mjuknar.
- Tillsätt sedan vitt vin, fonderna och lagerblad. Koka upp och skumma av ytan noggrant. I med grädden och reducera tills ca 1 liter återstår.
- Tillsätt salt, vitpeppar och chiliflakes. Här är det noga att du har koll på styrkan på din chili, så ta det försiktigt med mängderna. Smaka av hela tiden. Sila därefter soppan genom en finmaskig sil. Hit kan du förbereda dagen före.
- För att få fram mer smaker och lenhet kan du mixa soppan med en mixerstav. Pernoden och Madeiran går nu ner i soppan. Om du vill ha soppan tjockare så tillsätt lite Maizena under tiden soppan kokar.
Garnering & servering:
- Bryn de glaskokta hummerbitarna färdiga i smör tillsammans med den klyftade rödlöken i några minuter så de får lite färg.
- Skiva en halv fänkål tunt med mandolin, om du har.
- Fördela hummerköttet vackert tillsammans med dragonblad, rödlöken och den tunt skivade fänkålen på fyra djupa tallrikar. Häll försiktigt i soppan, inte över köttet och garneringen. Servera direkt och njut.
- Använd en stor gryta och rikligt med vatten så att humrarna täcks.
- Se till att vattnet kokar ordentligt. Innan du lägger i humrarna avlivar du dem med ett snitt från ryggsköldens mitt rakt fram genom huvudet. Stoppa därefter ner humrarna i det kokande vattnet med huvudet nedåt. Koka 2- 3 min, tag omedelbart upp dem ur det kokande vattnet. Låt svalna.
- Nu är humrarna lätta att skala, men fortfarande halvråa. Lägg bitarna i kylen om du inte ska anrätta dem direkt. Även detta kan du förbereda dagen innan.
- Skalen kokar du ny fond på eller lägger i frysen till ett senare tillfälle.
- Ta skroven av de glaskokta humrarna, lägg i en plastpåse på en skärbräda och krossa försiktigt skalen med en hammare.
- Ta en kastrull, tillsätt olja och smör och bryn skalen 20 min i smöret. Häll på vatten så att skroven täcks. Koka upp, skumma väl. Låt sjuda någon timma, och om du har möjlighet kan du låta fonden svalna och stå till dagen efter. Koka upp igen och sila bort skalen. Reducera till ca hälften återstår. I den här fonden finns inga rotfrukter eller andra smakgivare med. Den är helt neutral vilket innebär att du är fri att dra smakerna dit du vill.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse risotto pressgurka gäddrecept räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg ponzu lättbakat getost körsbär bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt halloncurd råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill wokgrönsaker hälleflundra torskrätt karré medelhavet majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept nyårsdessert flädersaft abborre matjesill höstmat pulled japanskt ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm lök hummerfond romtopf fläder citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt slow cooking paj sommarmat apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja nu är det jul igen jordgubbar lakrits, julmat sill torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt chokladdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta pastarätt soppa baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning oxkött bbq drinkar dryck cocktails laxrecept soppor glass hallon nybakat på grillen bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör glassdessert starters tomater bär doften av nybakat bröd fläsk nötkött kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, sparris nötter sillrecept glaze festmåltid grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag indiskt majonnäs laxrätter björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj toscakaka fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche rödlök foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål oxfilé kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, jästpannkakor daal lingon fromage hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt