HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI
Till en traditionell gåsamiddag hör såklart en klassisk svartsoppa. Till saken hör dock att man alls inte är en sämre människa eller ett lägre stående väsen om man inte klarar av att äta denna soppa, utan då serverar man helt enkelt något annat. Här är ett alternativ som vi gillar bättre.
4 personer:
- 2 glaskokta urpillade humrar
- 2 msk fint tärnad rotselleri
- 1 msk fint tärnad palsternacka
- 1 – 1 ½ finhackad schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 1 ½ msk tomatpuré
- 2 dl torrt vitt vin
- 3 dl mussel- eller fiskfond
- 2 dl hummerfond
- 2 lagerblad
- 5 dl vispgrädde
- 4 cl Madeira
- 4 cl Pernod
- Vitpeppar
- Salt
- Chiliflakes
- Smör och olja att steka i
- ½ röd lök, klyftad
- ½ fänkål skivad med mandolin
- Färska dragonblad
Gör så här:
- Fräs tomatpurén ordentligt i olja och smör så att smaken rundas av, tillsätt rotselleri, palsternacka och schalottenlök och fortsätt stek tills de mjuknar.
- Tillsätt sedan vitt vin, fonderna och lagerblad. Koka upp och skumma av ytan noggrant. I med grädden och reducera tills ca 1 liter återstår.
- Tillsätt salt, vitpeppar och chiliflakes. Här är det noga att du har koll på styrkan på din chili, så ta det försiktigt med mängderna. Smaka av hela tiden. Sila därefter soppan genom en finmaskig sil. Hit kan du förbereda dagen före.
- För att få fram mer smaker och lenhet kan du mixa soppan med en mixerstav. Pernoden och Madeiran går nu ner i soppan. Om du vill ha soppan tjockare så tillsätt lite Maizena under tiden soppan kokar.
Garnering & servering:
- Bryn de glaskokta hummerbitarna färdiga i smör tillsammans med den klyftade rödlöken i några minuter så de får lite färg.
- Skiva en halv fänkål tunt med mandolin, om du har.
- Fördela hummerköttet vackert tillsammans med dragonblad, rödlöken och den tunt skivade fänkålen på fyra djupa tallrikar. Häll försiktigt i soppan, inte över köttet och garneringen. Servera direkt och njut.
- Använd en stor gryta och rikligt med vatten så att humrarna täcks.
- Se till att vattnet kokar ordentligt. Innan du lägger i humrarna avlivar du dem med ett snitt från ryggsköldens mitt rakt fram genom huvudet. Stoppa därefter ner humrarna i det kokande vattnet med huvudet nedåt. Koka 2- 3 min, tag omedelbart upp dem ur det kokande vattnet. Låt svalna.
- Nu är humrarna lätta att skala, men fortfarande halvråa. Lägg bitarna i kylen om du inte ska anrätta dem direkt. Även detta kan du förbereda dagen innan.
- Skalen kokar du ny fond på eller lägger i frysen till ett senare tillfälle.
- Ta skroven av de glaskokta humrarna, lägg i en plastpåse på en skärbräda och krossa försiktigt skalen med en hammare.
- Ta en kastrull, tillsätt olja och smör och bryn skalen 20 min i smöret. Häll på vatten så att skroven täcks. Koka upp, skumma väl. Låt sjuda någon timma, och om du har möjlighet kan du låta fonden svalna och stå till dagen efter. Koka upp igen och sila bort skalen. Reducera till ca hälften återstår. I den här fonden finns inga rotfrukter eller andra smakgivare med. Den är helt neutral vilket innebär att du är fri att dra smakerna dit du vill.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
makrill fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad räkor vaktelägg kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne gratäng tomatsalsa struvor recept kycklingsallad hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj oxfilé rödkål högrev apelsinmarmelad sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil hallå! melon tapenade lingonparfait kryddsmör mousse blomkål, majonnäas pulled lussekatter brynt smör långpannebröd pesto negroni sour grillade citroner bouillabaisse pocherat ägg gäddqueneller fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås blommor i maten wok juldryck potatisrätt torskrecept kalvleveranglais ciabatta matjesill sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött ponzu omelett fritterad parmesanstänger matblogg kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth kolakräm stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon granatäpple romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås tomatsallad mazarinkaka kräftsås ätliga blommor müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax på landet majs indisk mat kalvlever rulltårta chutney, gravlax blåmusslor salmalax bresaola paella på tallriken körsbär butternutpumpa gremolata julsill ramslökssoppa matbloggpriset oxkind smoothie kesella potatisstomp brytbröd mozarella semlor havskräftor gambero chorizo vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter sorbet pasta med räkor sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni pilgrimsmusslor västerbottensost grytor saft festrätt äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept marmelad citron midsommarmat buljong hallonsås apetizer på grillen gin avocado fågelrecept äppeldessert mango fondspara äpplen apelsin entrérätt munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond sommarmat glass sparris kycklingrätt jordgubbar sommarmat, brödbak hallon husmanskost ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat primör kötträtt sallad nybakat laxrecept vegetariskt cocktails grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar soppor dryck sommardessert asiatiskt moltas drinktips lax drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd nötter tårtor potatis ramslöksolja nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag kolasås bär insjöfisk spenat picklad sillrecept gåsmeny champagne kullasparris hollandaisesås karl johan svamp kantareller grillat ingefära basilika abborre alla hjärtans dag kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid laxrätter äppeltarte nässelsoppa nässlor maräng välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp rödbetor björnbär fläder lök pizza lammracks queneller pressgurka räkor, campari vikingfågel bröd recept chokladmousse saffran vårkyckling entrecote rödlök heiße liebe pannacotta lingon ost, grillad flankstek grön ärtsoppa panko frittata majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör citrus citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt flädersorbet aubergine hälleflundra gulaschsoppa huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd couscous gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost rårörda lingon smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt varma hallon gambas saint agur grillad abborre i folie morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage vaniljsås morötter indiskt salsa mangosallad salsiccia prosecco melanzane brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås lamm matvete tomatsås grillad makrill semla nektariner kalix löjrom risotto hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade pumpa flankstek crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika portvinsmarinerad flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie hummus calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis chokladflarn kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola pastarecept glaze mumma korv tomater italienskt byxad tosca nudlar långgrillad dekoration apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova