PANKO-& GREMOLATASMÖRGRATINERADE SCAMPI MED TAGLIATELLE
En lite lyxig och så in i bombens god rätt som dessutom är både enkel och snabbtillagad. Tja, om man då bortser från pastan som tar lite extra tid och ja; det är OK att använda färdig pasta. Men, men; då missar du onekligen ett par dimensioner i känsla och smak. Så är det bara!
Kanske det är någon som reagerar och har synpunkter på att vi använder scampi i rätten. Vi har naturligtvis valt ASC-märkta räkor som bör vara en garanti för hållbar odling men räkorna kan naturligtvis ersättas med t ex kammusslor om du så önskar. Dock tror jag att vanliga kokta räkor inte funkar så bra då de lätt kan bli sega och tråkiga. Scrollar du ner i inlägget så kan du avnjuta en liten film där jag lagar till denna härliga anrättning. // Fredrik

4 personer:
- 20 stora råa räkor med skal (ASC-märkta)
- 4 portioner tagliatelle, egengjord eller färdigköpt.
Se recept på pasta här. Pastan kokas i välsaltat vatten med en skätt olivolja. - 2 msk olja att steka räkorna i.
- En nypa flingsalt
Gremolatasmör:
- 100 g smör
- 1 knippe persilja (minst 1 dl hackad)
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- Rivet skal från 1 citron
- 1 dl riven parmesanost
- 2 msk olivolja
- 1 krm salt
- 1 dl pankoströbröd
- 12 körsbärstomater
Att servera till: Ett gott bröd
Gör så här:
- Tina och skala räkorna men låt stjärtfenan sitta kvar. (blir som ett äthandtag och dessutom blir det snyggt). Låt räkorna torka på hushållspapper.
- Gör du egen pasta så börjar du naturligtvis även med den. Recept hittar du här.
Gremolatasmör:
- Hacka persiljan och finhacka vitlöken (du kan även pressa i vitlöken). Riv det yttersta på skalet från en väl tvättad citron.
- Finriv parmesanosten.
- Blanda persiljan, vitlöken, citronskalet och osten med det rumstempererade smöret.
- Tillsätt en skvätt olivolja och en nypa salt.
- Sätt ugnen på grill (fullt spett!)
- Koka pastan i välsaltat vatten + en skvätt olivolja. Egengjord tagliatelle kokas i max 2 minuter. Färdigköpt- följ anvisningar.
- Stek räkorna hastigt (Max 30 sekunder på varje sida) i neutral olja i riktigt het panna. Strö över en nypa flingsalt. Lägg över räkorna i ugnsäker form.
- Bred på 3/4 av gremolatan. Halvera tomater och lägg i formen. Strö en näve panko-ströbröd över hela härligheten. In i ugnen och gratinera i 3-4 minuter.
- Vänd ner pastan i stekpannan med resterande gremolata. Fördela pastan, räkorna och tomaterna på tallrikar eller uppläggningsfat. Ringla över det goda kryddsmöret från ugnsformen över rätten. Servera genast.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto hjorthornssalt ceviche slottsstek gäddqueneller chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett hummus fromage omelett panko paella apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond mousse färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle lammracks pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt saffran kolasås munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukost blåbär festrätt nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur kyckling drinkrecept glass på grillen nybakat soppor laxrecept choklad svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött hallon potatis primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber kalv kantareller frukt & bär tartar gåsamiddag champagne fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning fondspara alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado tårta hollandaisesås pizza hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morotssoppa jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon pannacotta gremolata ugnsrostade jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen semla mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka kola & knäck bouillabaisse billig mat negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn rabarberkräm burgare kokosmjölk crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar smoothie pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer skåne matbloggpriset flankstek