PANKO-& GREMOLATASMÖRGRATINERADE SCAMPI MED TAGLIATELLE
En lite lyxig och så in i bombens god rätt som dessutom är både enkel och snabbtillagad. Tja, om man då bortser från pastan som tar lite extra tid och ja; det är OK att använda färdig pasta. Men, men; då missar du onekligen ett par dimensioner i känsla och smak. Så är det bara!
Kanske det är någon som reagerar och har synpunkter på att vi använder scampi i rätten. Vi har naturligtvis valt ASC-märkta räkor som bör vara en garanti för hållbar odling men räkorna kan naturligtvis ersättas med t ex kammusslor om du så önskar. Dock tror jag att vanliga kokta räkor inte funkar så bra då de lätt kan bli sega och tråkiga. Scrollar du ner i inlägget så kan du avnjuta en liten film där jag lagar till denna härliga anrättning. // Fredrik

4 personer:
- 20 stora råa räkor med skal (ASC-märkta)
- 4 portioner tagliatelle, egengjord eller färdigköpt.
Se recept på pasta här. Pastan kokas i välsaltat vatten med en skätt olivolja. - 2 msk olja att steka räkorna i.
- En nypa flingsalt
Gremolatasmör:
- 100 g smör
- 1 knippe persilja (minst 1 dl hackad)
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- Rivet skal från 1 citron
- 1 dl riven parmesanost
- 2 msk olivolja
- 1 krm salt
- 1 dl pankoströbröd
- 12 körsbärstomater
Att servera till: Ett gott bröd
Gör så här:
- Tina och skala räkorna men låt stjärtfenan sitta kvar. (blir som ett äthandtag och dessutom blir det snyggt). Låt räkorna torka på hushållspapper.
- Gör du egen pasta så börjar du naturligtvis även med den. Recept hittar du här.
Gremolatasmör:
- Hacka persiljan och finhacka vitlöken (du kan även pressa i vitlöken). Riv det yttersta på skalet från en väl tvättad citron.
- Finriv parmesanosten.
- Blanda persiljan, vitlöken, citronskalet och osten med det rumstempererade smöret.
- Tillsätt en skvätt olivolja och en nypa salt.
- Sätt ugnen på grill (fullt spett!)
- Koka pastan i välsaltat vatten + en skvätt olivolja. Egengjord tagliatelle kokas i max 2 minuter. Färdigköpt- följ anvisningar.
- Stek räkorna hastigt (Max 30 sekunder på varje sida) i neutral olja i riktigt het panna. Strö över en nypa flingsalt. Lägg över räkorna i ugnsäker form.
- Bred på 3/4 av gremolatan. Halvera tomater och lägg i formen. Strö en näve panko-ströbröd över hela härligheten. In i ugnen och gratinera i 3-4 minuter.
- Vänd ner pastan i stekpannan med resterande gremolata. Fördela pastan, räkorna och tomaterna på tallrikar eller uppläggningsfat. Ringla över det goda kryddsmöret från ugnsformen över rätten. Servera genast.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
makrill fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt dekoration långgrillad nudlar tosca byxad italienskt kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne gratäng granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon melon tapenade lingonparfait kryddsmör mousse blomkål, majonnäas pulled lussekatter grillade citroner risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane prosecco salsiccia ciabatta potatisrätt torskrecept kalvleveranglais matjesill sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött ponzu omelett fritterad parmesanstänger matblogg kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth kolakräm lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine ugnstekt lax müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée på landet majs indisk mat kalvlever rulltårta chutney, gravlax blåmusslor grillad flankstek frittata panko grön ärtsoppa ramslökssoppa ost, lingon pannacotta heiße liebe matbloggpriset oxkind smoothie kesella potatisstomp brytbröd mozarella semlor räkor, pressgurka queneller vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter sorbet pasta med räkor sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept marmelad citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado fågelrecept äppeldessert mango fondspara äpplen apelsin entrérätt munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, brödbak hallon husmanskost ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat primör kötträtt sallad nybakat laxrecept vegetariskt cocktails grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar soppor dryck sommardessert asiatiskt moltas drinktips lax drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd nötter tårtor potatis jordgubbar nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag kolasås bär insjöfisk spenat picklad sillrecept gåsmeny champagne kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre alla hjärtans dag kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp rödbetor björnbär fläder lök pizza chorizo gambero havskräftor lammracks campari vikingfågel bröd recept chokladmousse saffran vårkyckling entrecote rödlök julsill gremolata butternutpumpa körsbär på tallriken paella bresaola salmalax majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör citrus björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt flädersorbet citronmarinerad kräftsås mazarinkaka tomatsallad huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost rårörda lingon smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt varma hallon gambas saint agur grillad abborre i folie morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage morötter indiskt salsa vaniljsås juldryck wok mangosallad skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse lamm negroni sour pesto långpannebröd brynt smör hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade pumpa hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé portvinsmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj recept struvor tomatsalsa kycklingsallad pastarecept glaze mumma korv tomater räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova