PÅ TALLRIKENS CHOKLADTÅRTA: "4 NYANSER AV BRUNT"
Det här kakan är dedikerad till alla chokladälskare. Med en brownie i botten, två lager av en mörk och en ljus chokladmousse som slutligen toppas med vit chokladgrädde så får väl detta betraktas som den ultimata chokladkakan. Vi lättar upp det hela med lite friska honungs- och apelsinmarinerade bär. Lite sött gyllende krisp på toppen ger en extra visuell touch.
- Nyttig? Nej!
- Svårt? Nej, men den tar sin lilla tid.
- God?: Har påven en lustig hatt?

1 tårta (12 portioner, minst)
- 150 g smör osaltat
- 2,75 dl strösocker
- 1, 5 dl kakao
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 150 g mörk choklad 70%
- 2,75 dl vispgrädde
- 1 tsk gelantinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 150 g mjölkchoklad
- 2,75 dl vispgrädde
- 1 tsk gelantinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 50 g vit choklad
- 2 dl vispgrädde
Att servera till:
- 1 ask hallon
- 1 ask blåbär
- 1/2 dl flytande honung
- Saften från 1 aplelsin
Gör så här:
Brownie:- Sätt ugnen på 160°C.
- Smörj en springform (22 cm diameter) med smör.
- Smält smöret i kastrull. Blanda ner socker, kakao, salt och vaniljsocker i det smälta smöret. Blanda sedan ner ett ägg i taget och tillsätt slutligen mjöl, lite i taget. Blanda till en jämn smet.
- Fördela smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Du kan prova med sticka om den är klar. Den ska inte vara kletig i mitten. Ta ut och låt svalna.
- Lossa och ta ur från sprinformen. Ta hjälp av stekspade eller kniv om den sitter fast i botten. Klipp remsor av bakplåtspapper och klä springformens kanter. Lägg tillbaka browniebotten i den klädda formen.
- Smält chokladen i skål med vattenbad. Tillsätt 1, 25 dl grädde och blanda. Lägg gelantinet i skål med 1 msk vatten. Låt stå i 5-10 minuter. Ställ skålen i vatenbadet så pulvret hel löses upp. Blanda sedan ner i chokladsmeten. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i resten av grädden (1,5 dl).
- Häll moussen över browniebotten i den bakplåtspappersklädda springformen.
- Ställ i kylskåp i ca 20 minuter.
- Samma procedur som den mörka moussen. Häll sedan den ljusa moussen över det första lagret med mörka mousse i springformen. Ställ formen i kyl för att moussen ska stelna i minst 4 timmar.
- Värm grädden i kastrull och tillsätt chokladen som får smälta. OBS! grädden får inte koka. Ställ sedan i kyl.
- Dela gärna bären på hälften.
- Blanda honungen med saften från 1 apelsin. Häll blandingen över bären . Blanda försiktigt så bären täcks av marinaden. Ställ i kyl att marinera en stund.
- Servering:
- Öpnna formen och avlägnsa försiktigt bakplåtspappret. Antingen serverar du tårtan hel eller skär upp i portionsbitar. Tänk på att kakan är mäktig. ;-)
- Vispa chokladgrädden och spritsa toppar över tårtan eller på portionsbitarna. Toppa med lite guldströssel om du vill. Servera med dem marinerade bären.
- Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad dekoration prosecco spanien kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella rödbetshummus fromage ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling flarn grillad flankstek färskost vikingfågel mousse risotto pressgurka räkor, stekar fudge gädda stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry romsås mumma matvete falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil hummus butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek blomkål, vegetarisk pizza pesto campari hasselbackspotatis pocherat ägg queneller nygrillat gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor granola aubergine sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon päron majonnäas parfait picklad gurka på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe rödlök ceviche slottsstek smoothie kesella halloncurd råstekt potatis mozarella semlor chorizo grillad makrill wokgrönsaker hälleflundra torskrätt karré medelhavet äppelpaj kakor saft blåmusslor citron kantarelltoast parmesan tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake långkok korv rotfrukter björnbär laxrätter tartar rödbetor indiskt höstmat pulled japanskt negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa fläder citrondessert scampi alla hjärtans dag fiskgryta pizza hallonsås fisk&skaldjur rom tårta äpplen karl johan svamp mango spenat gåsamiddag västerbottensost frukt & bär saffran kolasås bullar grön sparris äppeldessert kalv hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax glaze brödbak drinktilltugg entrérätt slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd julmat italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck choklad bbq soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt svamp drinkar cocktails soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt starters lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat sommarmat, sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid grytor sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle tomater paj gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara hallonsylt äppelkaka champagne picklad fond fågelrecept vit sparris avocado hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept ingefära buljong marmelad whiskey gös sorbet romtopf hummerfond nässlor lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta reportage apetizer matjesill abborre majonnäs flädersaft nyårsdessert torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar pepparrot pannkakor grillat gin 1-2-3-lag basilika pasta med räkor potatisrätt chutney, sopprecept majs lök toscakaka fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås brynt smör gäddqueneller kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme salmalax 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn morötter gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor salsa mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor vitaminboost kalix löjrom bröd recept körsbär varma hallon lättbakat ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli kräftsås honeysuckle mazarin lammracks semla nektariner tosca pavlova hjorthornssalt vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth långpannebröd sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos gratäng räkor hummer recept tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka mexikanskt