NÄSSELSOPPA MED RAMSLÖKSOLJA & POCHERAT ÄGG
Nu är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka nässlor. Det är ju de späda vårskotten vi vill åt när vi nu presenterar ett höjdarrecept på nässelsoppa där vi adderat några droppar ramslöksolja ( se förra inlägget) och pocherat ägg. Tareq Taylor har ett superknep på hur du enkelt får till perfekta pocherade ägg. Mer gastronomisk vårkänsla än det här är svårt att få. Lycka till!
4 personer:
Nässelsoppan:
- 1 l ansade nässlor
- 1 l vatten
- 3 msk mjöl
- 3 msk kycklingfond (alt 2 hönsbuljongtärningar)
- 3 msk smör
- 2 schalottenlökar
- 1 knippe gräslök
- Salt & vitpeppar
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl vispgrädde
- 3 msk torr sherry
- 4 ägg
- 2-3 msk ättika 24%
- salt (och vatten)
Gör så här:
Nässelsoppan:
- Skölj nässlorna noggrant och ansa från grova stjälkar och annat skräp.
- Skala och hacka schalottenlöken och fräs i några minuter i en klick smör utan att få färg. Ställ åt sidan.
- Koka (sjud) nässlorna i 1 l saltat vatten i ca 5 minuter. Sila i från spadet i en bringare. Vi ska använda halva "nässelbuljongen" till soppan.
- Smält ett par matskedar smör i en kastrull och vispa i mjöl i omgångar. Späd med ca 1/2 l nässelspad i omgångar. Hacka gräslöken och tillsätt i soppan tillsammans med schalottenlöken och de blancherade nässlorna. Tillsätt 3 msk kycklingfond (alternativt 2 hönsbuljongtärningar) samt 1/2 l vatten. Salta och peppra. Låt sjuda ytterligare några minuter.
- Häll soppan i mixer och kör till en härligt slät grön soppa.
- Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde, några matskedar torr sherry och ett uns chilipulver (efter tycke & smak). Smaka av med salt och peppar. Klart.
- Häll ättikan i botten på en skål och knäck äggen försiktigt ner i ättikan. Häll några extra droppar ättika över äggen. Låt äggen ligga i ättikan i ca 10 minuter. (Nej, äggen tar inte smak av ättikan.)
- Koka upp vatten i en kastrull och salta lätt.
- Häll hela äggskålen med ättika och allt i vattnet och minska direkt på värmen så att det endast sjuder. Låt äggen sjuda i ca 3 minuter.
- Lyft upp dem med en hålslev och servera genast tillsammans med soppan. Droppa gärna lite av "På tallrikens ramslöksolja" över soppan vid servering. Det ger en extra touch som är synd att missa.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare vaniljsås potatispuré jätteräkor kycklingsallad mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös ägg whiskey marmelad ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning grön sparris torskrygg gåsmeny äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt sorbet nötkött fläsk nu är det jul igen bär julmat brynt smör glassdessert primör potatis sommardessert lakrits, sallad bröd vegetariskt drinkrecept griskött glass moltas drinktips laxrecept lax choklad dryck bbq drinkar oxkött bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa sill pastarätt pasta svamp cocktails gröna & sköna tillbehör soppor chokladdessert asiatiskt hallon nybakat på grillen sylt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk jordgubbar starters tomater doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept tårta vit sparris fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer nässlor lamm kallrökt lax munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong scampi parmesan pasta med räkor fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata morötter rödkål citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad