NÄSSELSOPPA MED RAMSLÖKSOLJA & POCHERAT ÄGG
Nu är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka nässlor. Det är ju de späda vårskotten vi vill åt när vi nu presenterar ett höjdarrecept på nässelsoppa där vi adderat några droppar ramslöksolja ( se förra inlägget) och pocherat ägg. Tareq Taylor har ett superknep på hur du enkelt får till perfekta pocherade ägg. Mer gastronomisk vårkänsla än det här är svårt att få. Lycka till!
4 personer:
Nässelsoppan:
- 1 l ansade nässlor
- 1 l vatten
- 3 msk mjöl
- 3 msk kycklingfond (alt 2 hönsbuljongtärningar)
- 3 msk smör
- 2 schalottenlökar
- 1 knippe gräslök
- Salt & vitpeppar
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl vispgrädde
- 3 msk torr sherry
- 4 ägg
- 2-3 msk ättika 24%
- salt (och vatten)
Gör så här:
Nässelsoppan:
- Skölj nässlorna noggrant och ansa från grova stjälkar och annat skräp.
- Skala och hacka schalottenlöken och fräs i några minuter i en klick smör utan att få färg. Ställ åt sidan.
- Koka (sjud) nässlorna i 1 l saltat vatten i ca 5 minuter. Sila i från spadet i en bringare. Vi ska använda halva "nässelbuljongen" till soppan.
- Smält ett par matskedar smör i en kastrull och vispa i mjöl i omgångar. Späd med ca 1/2 l nässelspad i omgångar. Hacka gräslöken och tillsätt i soppan tillsammans med schalottenlöken och de blancherade nässlorna. Tillsätt 3 msk kycklingfond (alternativt 2 hönsbuljongtärningar) samt 1/2 l vatten. Salta och peppra. Låt sjuda ytterligare några minuter.
- Häll soppan i mixer och kör till en härligt slät grön soppa.
- Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde, några matskedar torr sherry och ett uns chilipulver (efter tycke & smak). Smaka av med salt och peppar. Klart.
- Häll ättikan i botten på en skål och knäck äggen försiktigt ner i ättikan. Häll några extra droppar ättika över äggen. Låt äggen ligga i ättikan i ca 10 minuter. (Nej, äggen tar inte smak av ättikan.)
- Koka upp vatten i en kastrull och salta lätt.
- Häll hela äggskålen med ättika och allt i vattnet och minska direkt på värmen så att det endast sjuder. Låt äggen sjuda i ca 3 minuter.
- Lyft upp dem med en hålslev och servera genast tillsammans med soppan. Droppa gärna lite av "På tallrikens ramslöksolja" över soppan vid servering. Det ger en extra touch som är synd att missa.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fudge gädda stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner semla lammracks pavlova tosca honeysuckle kräftsås mazarin ljuvliga smaker melanzane blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor vaniljsås potatispuré ansjovis tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto campari bröd recept kalix löjrom smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar kaka, karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor kycklingwok aubergine granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos gambas morötter chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto heiße liebe rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck gäddqueneller brynt smör bouillabaisse mozarella semlor chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker egg toddy björnbärsmarmelad dekoration wok spanien kalvbräss prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra paella rödbetshummus fromage omelett panko daal jästpannkakor vegetarisk soppa lingon vårkyckling flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel mousse färskost gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert majonnäs indiskt abborre japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder citrondessert scampi whiskey buljong fiskgryta hallonsås fisk&skaldjur gräddsås avocado vit sparris lök toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor chutney, pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär saffran inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta grytor fågelrecept karl johan svamp picklad sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg entrérätt doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen bröd glass torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck cocktails svamp pastarätt soppa oxkött kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka bakning pasta drinkar bbq choklad soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör bär jordgubbar sill starters lakrits, potatis nötter sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat slow cooking sparris mango fond äpplen kallrökt lax sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås fondspara hallonsylt västerbottensost champagne tomatsås grillat gin basilika parmesan citron potatisrätt majs saft kakor karré medelhavet tårta rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept ingefära alla hjärtans dag marmelad gös sorbet hummerfond nässelsoppa julgodis nässlor lamm brunsås parmaskinka välkomstdrink pulled höstmat reportage matjesill rödbetor tartar flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor pressgurka risotto långpannebröd ramslökssoppa vermouth oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad vinägrett hummer recept gratäng räkor mexikanskt tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche kesella smoothie löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken picklad gurka burgare kokosmjölk morotssoppa rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor salsiccia mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple fastlagsbulle biskvi pizzadeg havskräftor nygrillat queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, vitaminboost lättbakat körsbär varma hallon lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond mingelrätt hummus thai basil whiskey sour oxfilé citrus kycklingsallad rödkål pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv matvete mumma pannbiff romsås curry sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, hjorthornssalt vit choklad