NÄSSELSOPPA MED RAMSLÖKSOLJA & POCHERAT ÄGG
Nu är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka nässlor. Det är ju de späda vårskotten vi vill åt när vi nu presenterar ett höjdarrecept på nässelsoppa där vi adderat några droppar ramslöksolja ( se förra inlägget) och pocherat ägg. Tareq Taylor har ett superknep på hur du enkelt får till perfekta pocherade ägg. Mer gastronomisk vårkänsla än det här är svårt att få. Lycka till!
4 personer:
Nässelsoppan:
- 1 l ansade nässlor
- 1 l vatten
- 3 msk mjöl
- 3 msk kycklingfond (alt 2 hönsbuljongtärningar)
- 3 msk smör
- 2 schalottenlökar
- 1 knippe gräslök
- Salt & vitpeppar
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl vispgrädde
- 3 msk torr sherry
- 4 ägg
- 2-3 msk ättika 24%
- salt (och vatten)
Gör så här:
Nässelsoppan:
- Skölj nässlorna noggrant och ansa från grova stjälkar och annat skräp.
- Skala och hacka schalottenlöken och fräs i några minuter i en klick smör utan att få färg. Ställ åt sidan.
- Koka (sjud) nässlorna i 1 l saltat vatten i ca 5 minuter. Sila i från spadet i en bringare. Vi ska använda halva "nässelbuljongen" till soppan.
- Smält ett par matskedar smör i en kastrull och vispa i mjöl i omgångar. Späd med ca 1/2 l nässelspad i omgångar. Hacka gräslöken och tillsätt i soppan tillsammans med schalottenlöken och de blancherade nässlorna. Tillsätt 3 msk kycklingfond (alternativt 2 hönsbuljongtärningar) samt 1/2 l vatten. Salta och peppra. Låt sjuda ytterligare några minuter.
- Häll soppan i mixer och kör till en härligt slät grön soppa.
- Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde, några matskedar torr sherry och ett uns chilipulver (efter tycke & smak). Smaka av med salt och peppar. Klart.
- Häll ättikan i botten på en skål och knäck äggen försiktigt ner i ättikan. Häll några extra droppar ättika över äggen. Låt äggen ligga i ättikan i ca 10 minuter. (Nej, äggen tar inte smak av ättikan.)
- Koka upp vatten i en kastrull och salta lätt.
- Häll hela äggskålen med ättika och allt i vattnet och minska direkt på värmen så att det endast sjuder. Låt äggen sjuda i ca 3 minuter.
- Lyft upp dem med en hålslev och servera genast tillsammans med soppan. Droppa gärna lite av "På tallrikens ramslöksolja" över soppan vid servering. Det ger en extra touch som är synd att missa.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekar fudge gädda gnocchi räkor, pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad citrus picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat havskräftor godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner nudlar kaka, brownie byxad makrill kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco gubbröra vinägrett citronmarinerad bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest cheesecake pepparrot korv torskrecept rotfrukter laxrätter majonnäs matjesill alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta negroni brunsås parmaskinka lamm äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert gös scampi parmesan ostar pizza hallonsås gräddsås rom tårta medelhavet majs sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt basilika 1-2-3-lag gin grillat champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara munsbit inläggning torskrygg nässlor äppeldessert sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär kalv nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg nötter julmat nu är det jul igen sill bär primör kyckling ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert på grillen nybakat hallon moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt drinkar bakning grill nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt baka oxkött pasta soppa bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert glass sylt sallad sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar doften av nybakat bröd starters lakrits, entrérätt sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja tomater festrätt kantareller apelsin sommarmat paj sommarmat, picklad fond hallonsylt äpplen vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber hummer gåsmeny grön sparris kallrökt lax kolasås saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast citron rödbetor chutney, saft kakor karré toscakaka avocado hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor välkomstdrink ingefära höstmat reportage apetizer abborre indiskt flädersaft nyårsdessert björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor risotto gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind vegetarisk soppa jästpannkakor daal lingon omelett fromage hummus paella panko rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne butternutpumpa ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål oxfilé på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås