FÄNKÅLSTOPPADE GÄDDQUENELLER MED LAKRITS- OCH SKALDJURSSÅS
Riktigt lena gäddqueneller. Vi gör detta väldigt sällan, vilket är synd, dessa läckerheter förtjänar uppmärksamhet! Till quenellerna äter vi ronderad potatis och en skaldjurssås toppad med lite lakritspulver från Lakritsfabriken. Lite lakrits på en knivspets gifter sig otroligt väl med skaldjursfonden, dragon och fänkål. Makalöst!.
4 personer:
- Ca 700 g gäddfilé
- Potatis. Fast sort, gärna Amandine
- 6 dl vispgrädde
- 8 äggulor
- 20 finhackade dragonblad
- 2 tsk grovmortlad torr grönpeppar
- ½ mandolinad färsk fänkål till garnering
- Några dragonblad till garnering
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- 200g smör
- 2-3 msk koncentrerad skaldjursfond (kolla receptet i "fondsparande")
- ½ tsk lakritspulver
Gör så här:
Gäddquenellerna:
- Mal gäddfilén 3 ggr på det finaste i din köttkvarn
- Lägg smeten i en matberedare och tillsätt äggulorna i smeten. Kör ett litet tag och tillsätt därefter all grädde. Kör allt till en jämn smet
- Blanda ner dragonhacket och grönpepparn så det fördelar sig i smeten.
- Gör vackra avlånga ägg av smeten med hjälp av två skedar som du håller smidiga med vatten. När alla quenellerna är klara, sjud dem i ca 6 min. Plocka upp dem med hålslev och låt dem rinna av.
- Värm grädden i en panna. Låt därefter crème fraichen smälta i grädden, låt den inte koka.
- Häll i skaldjursfonden, rör om.
- Montera klickvis i smöret. Håll varm.
- Tillsätt lakritspulvret. Det är verkligen en smaksak hur mycket. Smaka av.
- Skär av ändarna, skala potatisen med raka snitt uppifrån och ner med en skalkniv.
- Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 7 min, låt stå i det varma vattnet och gå klara. Kolla noga så att de inte blir för torra.
- Lägg tre queneller vacker på en tallrik, häll såsen försiktigt runt om, inte på.
- Garnera med den mandolinade fänkålen och några dragonblad, Servera potatisen separat vid sidan om.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad entrecote skåne hjorthornssalt blomkål, majonnäas kalix löjrom nektariner semla brynt smör tomatsås matvete lamm bouillabaisse gås, biskvi apfelstrudel pepparrotssås kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa salsiccia mangosallad wok torskrecept kalvleveranglais ciabatta potatisrätt gravad lax bläckfisk morotssoppa fromage potatismos fritterad parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie burgare vitaminboost japanskt vegetarisk soppa bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme lättbakat fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest kola & knäck gädda romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor stekar mazarinkaka kräftsås ätliga blommor mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet majs indisk mat kalvlever citrus pepparrotssmör gubbröra vinägrett majonnäs potatispuré panko grön ärtsoppa grillad flankstek frittata gremolata julsill ramslökssoppa ost, entrecote vårkyckling saffran chokladmousse matbloggpriset vikingfågel campari potatisstomp gambero chorizo räkor, pressgurka fudge apfelstrudelpaj makrill fisksoppa pannbiff mörk choklad räkor vaktelägg mozzarella oxbringa korv mumma glaze pastarecept tomater tomatsalsa struvor recept kycklingsallad nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt oxfilé rödkål högrev apelsinmarmelad fisk i folie whiskey sour thai basil hallå! sashimi svamprecept mingelrätt lingonparfait kryddsmör mousse pumpa nygrillat cheesecake negroni blåbär västerbottensost pilgrimsmusslor grytor äppeltarte laxrätter hummerfond romtopf festmåltid citrondessert whiskey reportage parmaskinka långkok torskrygg fisk&skaldjur rom sjögräsnudlar flädersaft sopprecept marmelad abborre ingefära buljong karl johan svamp hallonsås apetizer kullasparris hollandaisesås medelhavet vit sparris björnbär rödbetor sorbet tartar gös höstmat spenat insjöfisk apelsin bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept starters torsk nötkött jordgubbar brödbak tårtor nötter sommarmat glass kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat bröd kötträtt sallad nybakat primör vegetariskt cocktails dryck grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar laxrecept soppor lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips ramslök drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad sill husmanskost hallon potatis sommarmat, ramslöksolja kycklingrätt sparris mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås äpplen picklad fondspara 1-2-3-lag svamp sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter lök pizza avocado gin kantareller på grillen grillat basilika midsommarmat citron alla hjärtans dag kakor toscakaka rotfrukter pepparrot gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning scampi parmesan hummer äppelpaj julgodis saft festrätt nässelsoppa maräng nässlor brunsås välkomstdrink fiskgryta vegetarisk pasta tapenade melon 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade kokosmjölk persika flankstek crème ninon tartlett picklad rödlök portvinsmarinerad flarn jätteräkor ansjovis mandelpotatis chokladflarn hummus calemare roscofflök hummersoppa granola kalvbräss jordärtskocka koka hummer kycklingwok gratäng lasagne honeysuckle mazarin nudlar långgrillad dekoration italienskt byxad tosca hasselbackspotatis pavlova torskrätt vit choklad grillad gås havskräftor lammracks queneller bröd recept semlor mozarella brytbröd rödlök kesella smoothie oxkind butternutpumpa körsbär heiße liebe pannacotta lingon salmalax på tallriken paella bresaola rulltårta blåmusslor gravlax chutney, på landet rödbetshummus spanien hummer recept müsli ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy tomatsallad aubergine hälleflundra gulaschsoppa griskött huvudrätt chokladtårta råstekt potatis halloncurd paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk tortillas pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade kantarelltoast jästpannkakor rabarberkräm omelett ponzu varma hallon gambas saint agur sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa tournedos vaniljsås morötter indiskt salsa prosecco juldryck wokgrönsaker karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås slottsstek fiskpågrillen ljuvliga smaker godis våfflor grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg risotto grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd färskost på filmjölk fruktsallad lussekatter pulled