CRÈME BRÛLLÉE–EN UNDERBAR, EVIG KLASSIKER!
Inget nytt under solen men vi kan helt enkelt inte motstå denna franska dessertklassiker som förmodligen aldrig blir omodern. Den är helt enkelt för god! Dessutom är den inte särskilt svår att få till. Bra att ha i köket är en gasbrännare för att få till det knäckiga sockerlocket. Finns enkla och billiga brännare att köpa på lågprisvaruhus för ett par hundringar (inkl. gas) som är helt OK.
5 personer (formar som på bild á 1 ½ dl)
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 1,5 dl socker
- 1 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl råsocker eller rörsocker till topping
- Gasbrännare
Att servera till om man vill:
- Färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 90°.
- Häll grädde, mjölk och strösockret i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen inklusive vaniljstänger. Låt knappt koka upp och rör om så sockret löser upp sig. Ställ att svalna något.
- Vispa äggulora och tillsätt under ständig vispning i den varma gräddmjölken.
- Häll smeten i ugnsfasta potionsformar på en plåt. (Har du inte varmluftsugn så behöver skålarna placeras i vattenbad för att få jämn gräddning.)
- Grädda i mitten av ugnen i ca 2 timmar tills smeten stannat. Gräddningdtiden kan dock variera ganska mycket beroende på portionsskålarnas storlek och höjd.
- Ställ sedan att svalna och sedan in i kyl. Hit kan Brûllén med fördel göras dagen innan.
- Strö över ett tunt lager med rå- eller rörsocker och bränn/kandera sockret med en gasbrännare. Testa lite försiktigt i början. Kör brännaren på halv styrka och på ca 10 cm avstånd tills sockret smält/ kanderat. Funkar även hyfsat i ugn på grilläge 250°. Håll koll!
- Servera med lite färska bär till om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner makrill nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett kalla såser fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare praliner potatispuré jätteräkor insjökräftor vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, lök hummerfond romtopf fläder ägg whiskey buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom karré medelhavet äppelpaj kakor chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond fondspara munsbit godis kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert gös midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja grytor pastarecept brödbak nötter cheesecake sparris slow cooking insjöfisk apelsin sorbet starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sommardessert lakrits, sallad bröd glassdessert primör potatis griskött glass moltas drinktips vegetariskt nybakat soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt bbq bakning oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka sill drinkar soppa pasta choklad dryck lax gröna & sköna tillbehör hallon kyckling på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept skaldjur torsk jordgubbar sylt husmanskost ramslök kycklingrätt bär sillrecept brynt smör julmat tomater tårtor sommarmat sommarmat, champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta fisk&skaldjur mango picklat marmelad citrondessert hummer nässlor grön sparris torskrygg maräng inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar scampi parmesan pasta med räkor nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad morötter rödkål citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos coq au vin spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax ostkaka bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella byxad brownie gulaschsoppa oxbringa lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset