CRÈME BRÛLLÉE–EN UNDERBAR, EVIG KLASSIKER!
Inget nytt under solen men vi kan helt enkelt inte motstå denna franska dessertklassiker som förmodligen aldrig blir omodern. Den är helt enkelt för god! Dessutom är den inte särskilt svår att få till. Bra att ha i köket är en gasbrännare för att få till det knäckiga sockerlocket. Finns enkla och billiga brännare att köpa på lågprisvaruhus för ett par hundringar (inkl. gas) som är helt OK.

5 personer (formar som på bild á 1 ½ dl)
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 1,5 dl socker
- 1 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl råsocker eller rörsocker till topping
- Gasbrännare
Att servera till om man vill:
- Färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 90°.
- Häll grädde, mjölk och strösockret i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen inklusive vaniljstänger. Låt knappt koka upp och rör om så sockret löser upp sig. Ställ att svalna något.
- Vispa äggulora och tillsätt under ständig vispning i den varma gräddmjölken.
- Häll smeten i ugnsfasta potionsformar på en plåt. (Har du inte varmluftsugn så behöver skålarna placeras i vattenbad för att få jämn gräddning.)
- Grädda i mitten av ugnen i ca 2 timmar tills smeten stannat. Gräddningdtiden kan dock variera ganska mycket beroende på portionsskålarnas storlek och höjd.
- Ställ sedan att svalna och sedan in i kyl. Hit kan Brûllén med fördel göras dagen innan.
- Strö över ett tunt lager med rå- eller rörsocker och bränn/kandera sockret med en gasbrännare. Testa lite försiktigt i början. Kör brännaren på halv styrka och på ca 10 cm avstånd tills sockret smält/ kanderat. Funkar även hyfsat i ugn på grilläge 250°. Håll koll!
- Servera med lite färska bär till om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ugnstekt lax müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs frittata panko grön ärtsoppa grillad flankstek ost, lingon pannacotta heiße liebe rödlök entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari räkor, pressgurka queneller lammracks pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj dekoration långgrillad nudlar tosca byxad italienskt tomater korv mumma glaze pastarecept granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete lamm pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker blommor i maten karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås prosecco salsiccia mangosallad salsa indiskt morötter vaniljsås fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost griskött råstekt potatis chokladtårta huvudrätt tomatsallad mazarinkaka kräftsås flädersaft kakor alla hjärtans dag abborre basilika ingefära grillat kantareller karl johan svamp hollandaisesås kullasparris vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter sorbet pasta med räkor sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni pilgrimsmusslor västerbottensost grytor laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk bär kolasås sockerlag paj potatis tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt jordgubbar sommarmat, drinkrecept ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd julmat ramslöksolja nötkött torsk starters sill husmanskost hallon brödbak gåsamiddag grön sparris munsbit entrérätt apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft nässelsoppa nässlor maräng välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp rödbetor björnbär fläder lök pizza avocado gin på grillen apetizer hallonsås buljong midsommarmat citron marmelad sopprecept toscakaka aubergine hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor sandefjordsås gåsagille stekar dekorera med blommor gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming kolakräm vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast matblogg parmesanstänger fritterad omelett ponzu köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill ciabatta kalvleveranglais torskrecept potatisrätt juldryck wok melanzane brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd brynt smör lussekatter pulled majonnäas blomkål, mousse kryddsmör lingonparfait tapenade melon hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt kycklingsallad recept struvor tomatsalsa gratäng lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok vaktelägg räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella torskrätt vit choklad grillad gås fisksoppa makrill chorizo gambero havskräftor semlor mozarella brytbröd potatisstomp kesella smoothie oxkind matbloggpriset ramslökssoppa julsill gremolata butternutpumpa körsbär på tallriken paella bresaola salmalax blåmusslor gravlax chutney, rulltårta kalvlever indisk mat majs på landet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt flädersorbet