CRÈME BRÛLLÉE–EN UNDERBAR, EVIG KLASSIKER!
Inget nytt under solen men vi kan helt enkelt inte motstå denna franska dessertklassiker som förmodligen aldrig blir omodern. Den är helt enkelt för god! Dessutom är den inte särskilt svår att få till. Bra att ha i köket är en gasbrännare för att få till det knäckiga sockerlocket. Finns enkla och billiga brännare att köpa på lågprisvaruhus för ett par hundringar (inkl. gas) som är helt OK.

5 personer (formar som på bild á 1 ½ dl)
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 1,5 dl socker
- 1 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl råsocker eller rörsocker till topping
- Gasbrännare
Att servera till om man vill:
- Färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 90°.
- Häll grädde, mjölk och strösockret i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen inklusive vaniljstänger. Låt knappt koka upp och rör om så sockret löser upp sig. Ställ att svalna något.
- Vispa äggulora och tillsätt under ständig vispning i den varma gräddmjölken.
- Häll smeten i ugnsfasta potionsformar på en plåt. (Har du inte varmluftsugn så behöver skålarna placeras i vattenbad för att få jämn gräddning.)
- Grädda i mitten av ugnen i ca 2 timmar tills smeten stannat. Gräddningdtiden kan dock variera ganska mycket beroende på portionsskålarnas storlek och höjd.
- Ställ sedan att svalna och sedan in i kyl. Hit kan Brûllén med fördel göras dagen innan.
- Strö över ett tunt lager med rå- eller rörsocker och bränn/kandera sockret med en gasbrännare. Testa lite försiktigt i början. Kör brännaren på halv styrka och på ca 10 cm avstånd tills sockret smält/ kanderat. Funkar även hyfsat i ugn på grilläge 250°. Håll koll!
- Servera med lite färska bär till om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
lättbakat getost körsbär kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner kaka, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok hummer recept kalvbräss gubbröra vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg ponzu butternutpumpa pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink fisksoppa våfflor maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukt & bär blåbär kalv nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur potatis hallon glass på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött drinkrecept kyckling primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukost tartar gåsamiddag champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta höstmat reportage tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade omelett fromage hummus paella panko rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto färskost på filmjölk melon lantbruk brytbröd pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne