CRÈME BRÛLLÉE–EN UNDERBAR, EVIG KLASSIKER!
Inget nytt under solen men vi kan helt enkelt inte motstå denna franska dessertklassiker som förmodligen aldrig blir omodern. Den är helt enkelt för god! Dessutom är den inte särskilt svår att få till. Bra att ha i köket är en gasbrännare för att få till det knäckiga sockerlocket. Finns enkla och billiga brännare att köpa på lågprisvaruhus för ett par hundringar (inkl. gas) som är helt OK.

5 personer (formar som på bild á 1 ½ dl)
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 1,5 dl socker
- 1 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl råsocker eller rörsocker till topping
- Gasbrännare
Att servera till om man vill:
- Färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 90°.
- Häll grädde, mjölk och strösockret i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen inklusive vaniljstänger. Låt knappt koka upp och rör om så sockret löser upp sig. Ställ att svalna något.
- Vispa äggulora och tillsätt under ständig vispning i den varma gräddmjölken.
- Häll smeten i ugnsfasta potionsformar på en plåt. (Har du inte varmluftsugn så behöver skålarna placeras i vattenbad för att få jämn gräddning.)
- Grädda i mitten av ugnen i ca 2 timmar tills smeten stannat. Gräddningdtiden kan dock variera ganska mycket beroende på portionsskålarnas storlek och höjd.
- Ställ sedan att svalna och sedan in i kyl. Hit kan Brûllén med fördel göras dagen innan.
- Strö över ett tunt lager med rå- eller rörsocker och bränn/kandera sockret med en gasbrännare. Testa lite försiktigt i början. Kör brännaren på halv styrka och på ca 10 cm avstånd tills sockret smält/ kanderat. Funkar även hyfsat i ugn på grilläge 250°. Håll koll!
- Servera med lite färska bär till om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne hjorthornssalt blomkål, majonnäas pulled nektariner semla brynt smör långpannebröd pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill godis ljuvliga smaker fiskpågrillen slottsstek gås, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, köttbullar prosecco salsiccia indiskt morötter vaniljsås salsa bläckfisk morotssoppa fromage potatismos gravad lax parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie saint agur rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast oliv- & basilikatapenade oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme bearnaisesås fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, lättbakat ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg sandefjordsås dekorera med blommor stekar gåsagille kräftsås ätliga blommor gulaschsoppa egg toddy cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax müsli indisk mat kalvlever citrus pepparrotssmör hummer recept blåmusslor rulltårta chutney, gravlax grön ärtsoppa grillad flankstek frittata panko pannacotta heiße liebe körsbär butternutpumpa vårkyckling saffran chokladmousse matbloggpriset oxkind mozarella semlor bröd recept queneller lammracks havskräftor gambero vit choklad torskrätt pavlova hasselbackspotatis mörk choklad räkor dekoration långgrillad nudlar tosca honeysuckle lasagne gratäng kycklingwok struvor recept kycklingsallad tomatsalsa roscofflök calemare hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa jätteräkor flarn portvinsmarinerad oxfilé rödkål thai basil hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour kryddsmör mousse pumpa ugnsrostade nygrillat cheesecake välkomstdrink brunsås negroni nässlor maräng grytor laxrätter äppeltarte romtopf festmåltid hummer parmesan reportage inläggning bullar ramslöksrecept gräddsås pepparrot rotfrukter flädersaft kakor alla hjärtans dag citron ingefära midsommarmat grillat hallonsås apetizer gin avocado medelhavet vit sparris italienskt ugnsbakade rotfrukter björnbär rödbetor sorbet tartar gös höstmat spenat insjöfisk apelsin bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept starters torsk nötkött jordgubbar brödbak tårtor nötter sommarmat glass kyckling nu är det jul igen lakrits, drinkrecept bröd sallad nybakat primör ramslök soppor laxrecept drinkar grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött kötträtt dryck cocktails vegetariskt lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips julmat skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad sill husmanskost hallon potatis sommarmat, ramslöksolja kycklingrätt sparris mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås äpplen picklad fondspara 1-2-3-lag svamp sylt fläder pasta med räkor korv pastarecept pizza lök hollandaisesås kullasparris karl johan svamp kantareller på grillen buljong basilika abborre marmelad sopprecept toscakaka sjögräsnudlar rom fisk&skaldjur torskrygg långkok parmaskinka whiskey scampi citrondessert hummerfond äppelpaj julgodis saft festrätt nässelsoppa pilgrimsmusslor västerbottensost tomatsås blåbär fiskgryta vegetarisk pasta lingonparfait tapenade melon 5-minuterssill skaldjursfond picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek crème ninon tartlett ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad högrev gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal koka hummer granola kalvbräss jordärtskocka mazarin tomater falukorv glaze mumma pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg byxad grillad gås fisksoppa makrill apfelstrudelpaj fudge pressgurka räkor, chorizo brytbröd potatisstomp campari vikingfågel entrecote rödlök kesella smoothie lingon ost, ramslökssoppa julsill gremolata bresaola salmalax på tallriken paella gubbröra potatispuré majonnäs vinägrett majs på landet rödbetshummus spanien mexikanskt flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad mazarinkaka tomatsallad aubergine hälleflundra råstekt potatis griskött huvudrätt chokladtårta bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda kola & knäck vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon tortillas färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk parfait pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka burgare vegetarisk soppa japanskt vitaminboost fritterad omelett ponzu varma hallon gambas tournedos sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept wok mangosallad juldryck wokgrönsaker karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås våfflor pepparrotssås apfelstrudel biskvi bouillabaisse lamm matvete kalix löjrom risotto grillade citroner negroni sour pesto grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad lussekatter