CRÈME BRÛLLÉE–EN UNDERBAR, EVIG KLASSIKER!

Inget nytt under solen men vi kan helt enkelt inte motstå denna franska dessertklassiker som förmodligen aldrig blir omodern. Den är helt enkelt för god! Dessutom är den inte särskilt svår att få till. Bra att ha i köket är en gasbrännare för att få till det knäckiga sockerlocket. Finns enkla och billiga brännare att köpa på lågprisvaruhus för ett par hundringar (inkl. gas) som är helt OK. 

CRÈME BRÛLLÉE, På tallriken, foto Fredrik Rege

5 personer (formar som på bild  á 1 ½ dl)

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl råsocker eller rörsocker till topping
Bra att ha:
  • Gasbrännare

Att servera till om man vill:

  • Färska bär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 90°.
  2. Häll grädde, mjölk och strösockret i en kastrull.
  3. Dela vaniljstången på längden,  skrapa ur fröna och lägg i kastrullen inklusive vaniljstänger. Låt knappt koka upp och rör om så sockret löser upp sig. Ställ att svalna något.
  4. Vispa äggulora och tillsätt under ständig vispning i den varma gräddmjölken.
  5. Häll smeten i ugnsfasta potionsformar på en plåt. (Har du inte varmluftsugn så behöver skålarna placeras i vattenbad för att få jämn gräddning.)
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 2 timmar tills smeten stannat.  Gräddningdtiden kan dock variera ganska mycket beroende på portionsskålarnas storlek och höjd. 
  7. Ställ sedan att svalna och sedan in i kyl. Hit kan Brûllén med fördel göras dagen innan.
Vid servering:
  1. Strö över ett tunt lager med rå- eller rörsocker och bränn/kandera sockret med en gasbrännare. Testa lite försiktigt i början. Kör brännaren på halv styrka och på ca 10 cm avstånd tills sockret smält/ kanderat. Funkar även hyfsat i ugn på grilläge 250°. Håll koll!
  2. Servera med lite färska bär till om du vill.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln