CRÈME BRÛLLÉE–EN UNDERBAR, EVIG KLASSIKER!
Inget nytt under solen men vi kan helt enkelt inte motstå denna franska dessertklassiker som förmodligen aldrig blir omodern. Den är helt enkelt för god! Dessutom är den inte särskilt svår att få till. Bra att ha i köket är en gasbrännare för att få till det knäckiga sockerlocket. Finns enkla och billiga brännare att köpa på lågprisvaruhus för ett par hundringar (inkl. gas) som är helt OK.

5 personer (formar som på bild á 1 ½ dl)
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 1,5 dl socker
- 1 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl råsocker eller rörsocker till topping
- Gasbrännare
Att servera till om man vill:
- Färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 90°.
- Häll grädde, mjölk och strösockret i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen inklusive vaniljstänger. Låt knappt koka upp och rör om så sockret löser upp sig. Ställ att svalna något.
- Vispa äggulora och tillsätt under ständig vispning i den varma gräddmjölken.
- Häll smeten i ugnsfasta potionsformar på en plåt. (Har du inte varmluftsugn så behöver skålarna placeras i vattenbad för att få jämn gräddning.)
- Grädda i mitten av ugnen i ca 2 timmar tills smeten stannat. Gräddningdtiden kan dock variera ganska mycket beroende på portionsskålarnas storlek och höjd.
- Ställ sedan att svalna och sedan in i kyl. Hit kan Brûllén med fördel göras dagen innan.
- Strö över ett tunt lager med rå- eller rörsocker och bränn/kandera sockret med en gasbrännare. Testa lite försiktigt i början. Kör brännaren på halv styrka och på ca 10 cm avstånd tills sockret smält/ kanderat. Funkar även hyfsat i ugn på grilläge 250°. Håll koll!
- Servera med lite färska bär till om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto campari nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära grillade citroner gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill senapscreme brytbröd lantbruk chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semlor chorizo rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella rödbetshummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel risotto pressgurka stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry mumma matvete falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker melanzane på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor mingelrätt whiskey sour thai basil hummus portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör reportage höstmat pulled negroni fisksoppa våfflor lamm nässlor nässelsoppa hummerfond romtopf sorbet citrondessert whiskey alla hjärtans dag fiskgryta hallonsås ramslöksrecept gräddsås vit sparris avocado karré medelhavet saft majs sopprecept chutney, citron parmesan basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft tartar rödbetor abborre fondspara kolasås munsbit bullar gåsmeny äppeldessert kalv rabarber tagliatelle frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen jordgubbar bär potatis ramslök glassdessert griskött asiatiskt chokladdessert italienskt primör kyckling nybakat moltas drinktips lax gröna & sköna tillbehör dryck cocktails drinkar soppa pasta bakning kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka oxkött pastarätt bbq svamp choklad soppor på grillen laxrecept hallon vegetariskt torsk sylt drinkrecept skaldjur sallad husmanskost sommardessert doften av nybakat bröd glass bröd sill starters lakrits, apelsin kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller frukt & bär äppelkaka champagne mango fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis midsommarmat hummer paj tomater torskrygg grön sparris inläggning saffran indiskt matjesill majonnäs nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj lök toscakaka tårta rom fisk&skaldjur hollandaisesås pizza ingefära buljong scampi marmelad gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg kräftsås honeysuckle mazarin semla nektariner tosca pavlova lammracks gädda fudge stekar räkor, gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth långpannebröd ramslökssoppa flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj vinägrett gubbröra rulltårta gratäng räkor hummer recept crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill kesella smoothie slottsstek ceviche heiße liebe ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk morötter gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax aubergine granola huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie kaka, nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm vitaminboost kalix löjrom bröd recept varma hallon lättbakat körsbär