SAAG GHOST–LAMMCURRYGRYTA MED SPENAT
Detta är en mild, god och torr curry, som i Indien sägs vara ett tecken på ekonomiskt välstånd. Man behöver inte dryga ut köttet. Vi gör den mild här, för lamm och spenat är en härlig kombination, med du kan göra den hur het du vill såklart.
6 personer:
- 800g urbenad lammstek, behåll benen för sig.
- 300g färsk bladspenat
- 1 gul lök, hackad
- 5 vitlöksklyftor, hackade
- 2-3 msk tomatpuré
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk gurkmeja
- 6 dl vatten
- ½ msk salt eller efter smak
- 2 dl matolja
- 2 msk Garam masala (färdig kryddblandning)
- 1 tsk strösocker
- 1 nypa chiliflakes eller efter egen smak
Gör så här:
- Lägg benen i en rymlig kastrull. Hugg upp dem i mindre bitar om det behövs.
- Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar och putsa bort så mycket senor och hinnor som möjligt.
- Häll i 1 dl olja tillsammans med tomatpurén och bryn benen en stund utan att bränna tomatpurén. När benen fått fin brynt färg drar du ner plattan till hälften. Tillsätt lök, vitlök och samtliga kryddor. Detta för att de ska släppa sina aromer i fettet men inte brännas.
- Häll på vattnet och låt det koka till ca 4 dl återstår. Nu har du fått en mustig och god fond som grund. Du plocka bort benen nu men låt dem gärna få hänga med i grytan tills det är tid att servera. Det ger bara extra smak.
- Tillätt köttet och spenaten, låt förkoka ca 15 min. Addera därefter den andra delen olja och låt blandningen småputtra i ca 1 timme eller tills nästan allt vatten dunstat och spenaten är ljusbrun. Rör om i grytan med jämna mellanrum.
- Smaka av med ytterligare Garam Masala och ev lite salt.
- Servera med långkornigt Basmatiris, Naan och lite chutney. Prova gärna vår gröna tomatchutney. Passar perfekt till denna rätt (se recept här).
- Häll 1-2 teskedar gurkmeja i risvattnet,
- Bryn gul lök.
- Grovhacka mandel som du torrostar i en panna.
- När riset kokat klart vänder du ner löken och de rostade manlarna ihop med sultanrussin eller grovhackade aprikoser. En skätt olja och lite salt kan också behövas.. Smakvariationerna på detta ris är oändliga.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner makrill nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett kalla såser fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare praliner potatispuré jätteräkor insjökräftor vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, lök hummerfond romtopf fläder ägg whiskey buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom karré medelhavet äppelpaj kakor chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond fondspara munsbit godis kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert gös midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja grytor pastarecept brödbak nötter cheesecake sparris slow cooking insjöfisk apelsin sorbet starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sommardessert lakrits, sallad bröd glassdessert primör potatis griskött glass moltas drinktips vegetariskt nybakat soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt bbq bakning oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka sill drinkar soppa pasta choklad dryck lax gröna & sköna tillbehör hallon kyckling på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept skaldjur torsk jordgubbar sylt husmanskost ramslök kycklingrätt bär sillrecept brynt smör julmat tomater tårtor sommarmat sommarmat, champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta fisk&skaldjur mango picklat marmelad citrondessert hummer nässlor grön sparris torskrygg maräng inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar scampi parmesan pasta med räkor nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad morötter rödkål citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos coq au vin spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax ostkaka bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella byxad brownie gulaschsoppa oxbringa lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset