SAAG GHOST–LAMMCURRYGRYTA MED SPENAT
Detta är en mild, god och torr curry, som i Indien sägs vara ett tecken på ekonomiskt välstånd. Man behöver inte dryga ut köttet. Vi gör den mild här, för lamm och spenat är en härlig kombination, med du kan göra den hur het du vill såklart.

6 personer:
- 800g urbenad lammstek, behåll benen för sig.
- 300g färsk bladspenat
- 1 gul lök, hackad
- 5 vitlöksklyftor, hackade
- 2-3 msk tomatpuré
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk gurkmeja
- 6 dl vatten
- ½ msk salt eller efter smak
- 2 dl matolja
- 2 msk Garam masala (färdig kryddblandning)
- 1 tsk strösocker
- 1 nypa chiliflakes eller efter egen smak
Gör så här:
- Lägg benen i en rymlig kastrull. Hugg upp dem i mindre bitar om det behövs.
- Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar och putsa bort så mycket senor och hinnor som möjligt.
- Häll i 1 dl olja tillsammans med tomatpurén och bryn benen en stund utan att bränna tomatpurén. När benen fått fin brynt färg drar du ner plattan till hälften. Tillsätt lök, vitlök och samtliga kryddor. Detta för att de ska släppa sina aromer i fettet men inte brännas.
- Häll på vattnet och låt det koka till ca 4 dl återstår. Nu har du fått en mustig och god fond som grund. Du plocka bort benen nu men låt dem gärna få hänga med i grytan tills det är tid att servera. Det ger bara extra smak.
- Tillätt köttet och spenaten, låt förkoka ca 15 min. Addera därefter den andra delen olja och låt blandningen småputtra i ca 1 timme eller tills nästan allt vatten dunstat och spenaten är ljusbrun. Rör om i grytan med jämna mellanrum.
- Smaka av med ytterligare Garam Masala och ev lite salt.
- Servera med långkornigt Basmatiris, Naan och lite chutney. Prova gärna vår gröna tomatchutney. Passar perfekt till denna rätt (se recept här).
- Häll 1-2 teskedar gurkmeja i risvattnet,
- Bryn gul lök.
- Grovhacka mandel som du torrostar i en panna.
- När riset kokat klart vänder du ner löken och de rostade manlarna ihop med sultanrussin eller grovhackade aprikoser. En skätt olja och lite salt kan också behövas.. Smakvariationerna på detta ris är oändliga.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
crème brûllée tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss prosecco spanien kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett rödbetshummus fromage omelett panko paella apelsinmarmelad ugnsrostade gremolata pannacotta flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond mousse färskost vikingfågel risotto pressgurka stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt lammracks pavlova tosca nektariner semla mazarin honeysuckle kräftsås melanzane blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor hummus mingelrätt whiskey sour thai basil matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond varma hallon körsbär lättbakat blomkål, vegetarisk pizza pesto campari nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära saffransbullar grillade citroner gås, biskvi fastlagsbulle makrill nudlar kaka, brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne aubergine granola kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk morötter chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka senapscreme brytbröd lantbruk heiße liebe rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semlor fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra karré medelhavet saft majs sopprecept chutney, citron parmesan basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs tartar abborre reportage höstmat pulled negroni fisksoppa våfflor lamm nässlor nässelsoppa hummerfond romtopf sorbet citrondessert whiskey alla hjärtans dag fiskgryta hallonsås ramslöksrecept gräddsås tårta rom äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost frukt & bär fondspara inläggning torskrygg bullar kalv äppeldessert hummer midsommarmat nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax glaze brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill bröd bär doften av nybakat bröd julmat italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur drinkrecept lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck cocktails bbq soppa pasta bakning kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka oxkött pastarätt svamp drinkar choklad soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept chokladdessert asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt starters lakrits, potatis glass jordgubbar nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid grytor sockerlag frukost tagliatelle rabarber paj tomater gåsmeny grön sparris munsbit kolasås saffran hallonsylt äppelkaka champagne mango fond fågelrecept avocado vit sparris fisk&skaldjur hollandaisesås pizza ingefära buljong scampi marmelad gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt indiskt matjesill rödbetor nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj lök toscakaka skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo kesella smoothie slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon oxfond entrecote pumpa persika på tallriken rabarberkräm burgare kokosmjölk morotssoppa gambas fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm vitaminboost kalix löjrom bröd recept skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås matvete mumma falukorv sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry gädda fudge stekar räkor, gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth långpannebröd ramslökssoppa vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar daal lingon vegetarisk soppa jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad räkor hummer recept gratäng björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration