KÅLDOLMAR PÅ INGVARS VIS MED SIRAPSSKY
För oss är kåldolmar en av de mest traditionsbundna rätterna och tillagas därför här som sig bör. Jo, visst är det lite pill och det tar sin tid men oj så gott! När du ändå håller på så gör ett gäng och frys in. I köttsmeten blandar vi i risgrynsgröt, en idé som norpats från Pers svärfar Ingvar och till våra kåldolmar är det minsann sirapssky som gäller. Serveras tillsammans med ronderad potatis eller mos, rårörda lingon och persilja. Kålhuvudet låter vi först koka helt i ca 10 minuter så att bladen lättare släpper. Så en rymlig gryta behöver du. Smaklig spis!

6 personer, 12 kåldolmar:
- 1 vitkåshuvud ca 1-1,5 kg
- Salt
Grötblandning:
- 1/5 dl risgryn
- 1 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 300 g nötfärs
- ½ gul lök, finhackad
- 3 tsk salt
- Svartpeppar
- Ca 1 dl mjölk
Sirapssky:
- ½ gul lök
- Mittendelen av kålbladet
- 5 dl kalvbuljong
- 1 dl ljus sirap
- 2-3msk Maizenaredning
- En skvätt kinesisk soja
- Smaka av med salt och peppar
Gör så här:
Börja med risblandningen.
- Koka risgrynen på svag värme tills vattnet nästan kokat in. Späd med mjölken och låt grynen sakta koka mjuka under lock. Låt gröten svalna. Gröten kan du med fördel göra dagen innan och förvara i kyl.
- Skär ut mittstocken på kålhuvudet (akta fingrarna!), placera kålhuvudet i den kokande vattenkastrullen. Koka 10-15 min eller tills bladen lossnar lätt från huvudet.
Under tiden gör du fyllningen:
- Bryn den finhackade löken i rikligt med smör och blanda den och smöret i grötblandningen, låt svalna lite. Blanda färsen med gröt- och lökblandningen, salta och peppra.
- Plocka försiktigt av 12 fina blad från kålhuvudet och skär bort den tjockaste delen av mittsträngen på bladet. Spara dessa delar till sirapsskyn.
- Forma avlånga bullar, använd ca 1,5 msk smet per bulle.
- Placera smeten på nedre delen av bladet (se bildspel nedan), börja rulla och vik in kanterna. Fortsätt rulla och vips så har du en kåldolme! Placera dem i en ugnsfast form så de ligger tätt och hindras från att rulla upp. Lägg några smörbitar uppe på rullarna. Förgrädda i ugnen på 180° för färgens skull 15-20 min.
Sirapssky:
- Fräs den finhackade löken tillsammans med kålbitarna du sparade från bladen i smör. Tillsätt sirap och låt den karamelliseras en liten stund, därefter går du i med buljongen och en skvätt soja.
- Sist in i skyn är maizenaredningen. Låt den få ett uppkok och rör om. Den ska bli lite trögare, men inte för tjock.
- Sila skyn över kåldolmarna. Ringla över lite extra sirap och sätt in kåldolmarna ca 30 min eller till de har fin gyllenbrun färg. De ska inte brännas, sänk ugnens temperatur om det behövs.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella rödbetshummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar ramslökssoppa långpannebröd vermouth risotto pressgurka stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry mumma matvete falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker melanzane på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor mingelrätt whiskey sour thai basil hummus portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto campari potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller grillade citroner gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semlor chorizo rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås karré medelhavet saft majs sopprecept chutney, citron parmesan basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft tartar rödbetor abborre japanskt apetizer reportage negroni fisksoppa våfflor lamm nässlor nässelsoppa hummerfond romtopf sorbet citrondessert whiskey alla hjärtans dag fiskgryta hallonsås ramslöksrecept gräddsås vit sparris avocado äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran munsbit grön sparris torskrygg tomater paj hummer midsommarmat nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax glaze brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill bröd glass doften av nybakat bröd julmat italienskt primör kyckling sommardessert husmanskost sallad skaldjur chokladdessert lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck choklad bbq soppa pasta bakning kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka oxkött pastarätt svamp drinkar cocktails soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept drinkrecept asiatiskt griskött glassdessert ramslök torsk sylt starters lakrits, potatis bär jordgubbar nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid grytor sockerlag frukost tagliatelle rabarber kalv äppeldessert gåsmeny bullar kolasås inläggning fondspara frukt & bär äppelkaka champagne mango fond fågelrecept tårta rom fisk&skaldjur hollandaisesås pizza ingefära buljong scampi marmelad gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta pulled höstmat indiskt matjesill majonnäs nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj lök toscakaka torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill kesella smoothie slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk morötter gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax aubergine granola huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie kaka, nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor nygrillat vitaminboost kalix löjrom bröd recept varma hallon lättbakat körsbär julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg kräftsås honeysuckle mazarin semla nektariner tosca pavlova lammracks gädda fudge stekar räkor, gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vikingfågel färskost flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj vinägrett gubbröra rulltårta gratäng räkor hummer recept crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad