PERFECT MATCH:  GETOST OCH VITT VIN

ÄT MER getost!

Historiskt sett är getmjölken den som använts tidigast som livsmedel och föda jämfört med komjölken. Getterna har lättare att klara sig i torra och otillgängliga landskap och har kunnat följa med människan genom vandringar och olika bosättningar.
 
Getost är alltså ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Getosten smakar på ett karakteristiskt sätt tack vare att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just get). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människan, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost. Den största skillnaden med getmjölk är att mjölken används i olika faser att göra ost, vilket gör att laktosen blir lättare att smälta. Förutom detta så har getosten ett högt näringsvärde och är idealisk för att vi ska fungera väl. Getter kan inte ta upp karoten varför ostarna alltid är helt vita till skillnad från ostar gjord av komjölk.

Delikata getostar till en Sancerre; Selle sur Cher och/ eller en Chistera
Delikata getostar till en Sancerre; Selle sur Cher och/ eller en Chistera

De största producenterna av getost är Frankrike, Grekland, Italien och Spanien. 
 
Kända getostar är till exempel Selle Sur Cher, Valancy, Crottin de Chauvignol, Monte Enebro, Caprin, Tommes de Chévre och Chevré             d´Argental.
Den mest kända getosten från Sverige är Vit Kaprin från Lillängens Gårdsmejeri i Värmland. Härnere i södra Sverige är Orranäs Vit Caprin den mest omtalade och populära getosten. Jag har själv blivit jätteförtjust i den holländska semi-hårda getosten Holland OLD som är lagrad och fått en mycket god genuin och lång smak. En annan favorit är Caprinelle från Frankrike som är en pressad, hård getost från högt uppe i Pyrinéerna. Den har fått mogna minst i fem månader och är fantastiskt mild och rund i sin karaktär. Ytterligare en givande smakupplevelse står Chisteran för som är en semi-hård ost från Baskien i Frankrike, som innehåller både får-och getmjölk.
Nu på våren är färskostar på get mycket populära och ligger i säsong då getterna har ätit fina örter på ängarna nere i Provence till exempel.  Så bara att ge sig hän och prova sig fram. Utbudet av getostar i Sverige är numera mycket rikt och varierat!

// Cecilia

TIPS FRÅN HÅKAN

Sancerre till getost

Vitt vin till getost är faktiskt vetenskapligt sätt ett bättre val än rött vin. De vita vinernas fruktighet, aromer och avsaknad av strama tanniner gör att de ofta blir det perfekta äktenskapet. Man nämner väldigt ofta om lokala traditioner. Även om getosten chèvre produceras på flera håll så brukar man prata om de klassiska varianterna från Loire-dalen.
Eftersom de flesta getostar har en påtaglig syrlighet så gifter de sig perfekt med vita viner som har en tydlig syra. Jag tänker främst på fem olika appellationer i övre Loire som Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Reuilly samt Quincy. Dessa viner är vanligtvis vinifierade på rostfritt stål och har därför en tydlig fräschör, där druvsorten alltid är Sauvignon Blanc.
Vill man ta ut svängarna finns många liknande alternativ som en Sauvignon Blanc från Constantia i Sydafrika eller samma druva från Marlborough på Nya Zealand.


// Håkan

Är du nyfiken på vinet som Håkan presenterar i videon nedan så är det en Sancerre les Roches som du hittar på Bolaget (nr 5514) och kostar 319:-. Passar perfekt till en god syrlig getost.

Etiketter: ost och vin getost

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln