PERFECT MATCH, DEL 2, OSTAR TILL RÖTT VIN
Att rött vin och ost är ett säkert kort tänker de flesta. Men faktum är att man måste tänka till lite extra för att inte låta smakerna krocka i munnen utan få dom att balanseras och samverka.
Några av de kanske mest kända ostarna i världen bland rödkitt-ostarna är Epoisses och bland vitmögelostarna är Brie de Meaux. De representerar varsin stor ost-familj och har helt olika karaktärer men är bland de mest välkända och omtyckta ostarna på en ostbricka. Och som man genom åren alltid druckit ett klassiskt rött vin till.
Det som kan vara bra att tänka på är att en kraftfull, lagrad Bordeaux med mycket tanniner kan krocka med de lite kraftigare lagrade och smakrika ostarna. Bättre att ta ett yngre, lite mjukare vin till de karaktäristiska ostarna med mycket smak. Ett fruktigare, fylligare och aningen sötare vin möter bättre upp en kraftfull ost. Och vinerna från samma region som ostarna är gjorda stämmer väl även här. Pinot Noir-druvan med sin tydliga bärighet balanserar de båda ostarna väl.

Franska kungligheter bland världens ostar:
Epoisses Coupe Berthaut AOP Rödkittsost; Frankrike:
Epoisses som är gjord av pastöriserad komjölk och produceras i byn Epoisses i östra Bourgogne har gamla anor. Den serverades bland annat vid Ludvig den XVI hov och blev Napoleons favoritost. Epoisses är tillverkad på helmjölk som sakta koagulerar, osten tvättas i saltlake i 1-2 månader och mot slutet av lagringen ökar man dosen av Marc de Bourgogne (destillat av pressade druvor; liksom Grappa) i lösningen. Färgen är en naturlig reaktion då syre möter salt i tvättarna, men det röda/orangea hos kittostar kan också vara en tillsats av färgämnet Annatto som är ett naturligt ämne från Annatto-busken. Osten är len och rinnig i konsistensen samt rik på smak med fin syra med en lång eftersmak. Den skarpa doften sitter framför allt i det tvättade skalet. Den har beteckningen AOP (Appelation d´Origine Produit) sedan 1991.
Brie de Meaux AOP Vitmögelost: Frankrike
Brie de Meaux som är en av världens mest kända ostar är gjord på opastöriserad komjölk i regionen Brie och i staden Meaux, strax utanför Paris. Osten mognar utifrån och in och det krävs ca 25 liter mjölk för att göra en ost. Den vita skorpan skapas av vitmögel: Penicillium candidum. Det tar ca 6-8 veckor för att få en perfekt mogen Brie. Osten torrsaltas och läggs på tork i kalla källare. Brie De Meaux är A O C-märkt (Appelation d´Origine Controllé) sedan 1980 men ostens historia går tillbaka ända till 700-talet. Utsedd till "Kungen bland ostar" under Wienkongressen 1814. Den har en naturvit yta med tydliga fåror. Den "kärna" som finns i mitten försvinner allt eftersom osten mognar. Fullt mogen är den havregul i färgen med väldigt mjuk konsistens. Doften är kraftig med inslag av trä. Smaken är kraftig, krämig och nötig med inslag av champinjon. Den kan dofta stall men det får inte slå över i ammoniak, då kan den upplevas för kraftig och överlagrad. Brie de Meaux är en av de mest kopierade ostarna i världen. Den riktiga görs för helt för hand. Den lite jordiga smaken balanseras väl upp av en lite mer fruktig och bärig druva.
Delice de Bourgogne Frankrike
En vitmögelost gjord av Trippelcreme; gräddig, krämig och smörig smak men med lite syrlig och nötig ton. Man blandar pastöriserad komjölk med fyllig färsk grädde. Osten görs i Bourgogne i Frankrike och passar bra till Champagne, ett mousserat vin men kommer också till sin rätt tillsammans med en fruktig Pinot Noir från regionen såklart.
Comté – AOP Marcel Petit Frankrike
Comté är en fransk hårdost som tillverkas enbart i Jura-regionen i östra Frankrike, av opastöriserad mjölk från alp-betande kor. Kornas kost gör att osten får en nötig, lite söt och nästan fruktig smak. ’’Comté har tillverkats på samma sätt på samma plats de senaste 800 åren. Comté är en av världens mest kända ostar och är föregångare till flera andra pressade alpostar. Den fruktiga smaken i Comtén passar väl både till vita ekfatslagrade viner och till bäriga, smakrika och fruktiga röda viner av druvtyp Pinot Noir.
Abbaye de Citaux Frankrike (Håkans favorit)
Fransk kittost som endast görs av munkarna på klostret Abbaye de Citaux. Finns inte att köpa i Sverige. Även om själva St Nicholasklostret härstammar från ca 900 år sedan har produktionen av ost startat i början på 1900-talet. Abbaye de Citaux tillhör kittost-familjen och blir dagligen tvättad med saltvatten de första två veckorna av mognaden. Mjukare och lenare i konsistensen än t ex sina starkare syskon Reblochon och Epoisses. Gyllengul tunnare kitt-skorpa. Passar väl till en välbalanserad Bourgogne som görs intill i regionen.
Langres – en rödkittost från champagnedistriktet. Osten har funnits sedan 1600-talet och har en smakrik karaktär och en mjuk samt rinnig konsistens. Passar egentligen väldigt bra till just champagne men gör sig också väldigt väl på en ostbricka som serveras till ett fruktigt och mjukt rött vin.
Generellt är ett kraftigare rött vin bäst till smakrika alpostar typ Gruyere och Comté. Röda viner med mer tanniner gör sig sämre med typ salta grönmögelostar eller syrliga getostar. Smakerna tar ut varandra och ”krockar” i smakupplevelsen.
Att tänka sig ett vitt krispigt vin till getost, ett mjukt och bärigt rött vin till smakrika ostar som rödkittostar och alpostar samt ett sött portvin eller en Sauternes till den mer salta grönmögelosten kan vara en god början på en ost-och vinprovning.
// Cecilia
HÅkans tips
Röd Bourgogne till Epoisses och andra kittostar
En kittost kännetecknas genom sitt orangea skal. Det finns en uppsjö av olika varianter där intensiteten i osten får styra vinvalet. Man hittar snälla varianter som port salut och taleggio, medan de mest fantastiska varianterna från Bourgogne som Epoisses, Chambertin och Chablis kommer i små askar. Asken täckt med plast-film, kanske för att inte dessa stalliknande och påtagligt doftande ostar skall rymma från asken.
Sitter man på en krog i Bourgogne avnjuter man gärna en fruktig röd Bourgogne till dessa lokala ostar. Råkar ni vara på plats i Beaune? Sök efter osten Abbaye de Citeaux! En ost som sällar lämnar distriktets gräns. Åker ni 23 mil norrut från Bourgogne kommer ni till Alsace. Där skulle man aldrig drömma om att servera en röd Bourgogne utan här avnjuter man en fruktig Gewurztraminer till den lokala kitt-osten Munster.
I tider med stora väderleksproblem i Bourgogne har priserna skjutit i höjden och då kan man hitta bra alternativ som en pinot noir från USA.
// Håkan
I filmen nedan tipsar Håkan om en pinot noir från Kalifornien som heter Buena Vista, nummer 6380 på Bolaget och kostar 259:-. Ett riktigt gott vin och ett utmärkt alternativ till en dyr Bourgogne.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm svamprecept oliv- & basilikatapenade picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett paella hummus fromage omelett panko jästpannkakor ugnsrostade gremolata vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré ansjovis thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar kaka, karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax pasta med räkor citrondessert parmesan scampi buljong ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås rom tårta karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast basilika kullasparris rårörda lingon gin pannkakor långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs matjesill alla hjärtans dag japanskt apetizer ingefära negroni parmaskinka brunsås lamm lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis midsommarmat picklat sockerlag chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept ost och vin fond bullar gåsamiddag tagliatelle frukost saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt julmat nu är det jul igen jordgubbar lakrits, sylt chokladdessert glassdessert primör kyckling ramslök husmanskost asiatiskt moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen glass sallad sommardessert potatis skaldjur torsk sill bröd tomater bär doften av nybakat bröd starters kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka champagne picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen grytor fisk&skaldjur spenat mango nypotatis fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa välkomstdrink vegetarisk pasta pulled höstmat reportage abborre indiskt nyårsdessert laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake tomatsås grillat 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet avocado gräddsås pizza hallonsås fiskgryta ostar whiskey marmelad gös löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt fikon godis lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad pannacotta bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss egg toddy wok dekoration crème brûllée jordärtskocka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill burgare kokosmjölk crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas