PÅ TALLRIKENS NYÅRSMENY 2023/ 2024!

Hej och god fortsättning! Hoppas att julen varit fridfull och välsmakande.
Då är det dags för oss att presentera vår nyårsmeny där vi har strävat efter att satsa på ganska okomplicerade recept men med trevliga råvaror.

Först ut är förrätten som består tex av nystekt anklever, havskräftstjärt och brioche. Lika enkelt att få till som det är gott. Anklevern och de glaskokta kräftorna inhandlades på  Trädgården på Skäret. Har du svårt att hitta anklever och glaskokta kräftor så funkar det fint med ankterrin och pilgrummsmusslor som alternativ.

Till huvudrätt presenterar vår kompis Lotta sin sjukt goda hälleflundra på ett enkelt men elegant vis och till dessert har Fredrik gjort en "nyårsbomb" i tre lager som du kan göra nästan helt klar en eller ett par dagar i förväg. Till tolvslagets Champagne får du även några tips på ostar från Cecilias Fromageries  som gifter sig fint med bubblorna.

Väl bekomme! Per, Fredrik och Lotta

HAVSKRÄFTA MED ANKLEVER, BRIOCHE OCH DRAGON

4 personer:

 • Fyra glaskokta havskräftstjärtar alt pilgrimsmusslor
 • 100 g anklever, rå, skivad i fyra skivor ca 5 mm tjocka
 • 1 vitlökskyfta
 • 2 skivor briochebröd (finns att köpa färdigt, t ex ICA)
 • Lakritspulver (pudras på brödet, ca 1 krm)
 • En matsked hårt reducerad havskräftfond
 • 4 msk normalsaltat smör att bryna
 • Smör till stekning av brödet

Gör så här:

 1. Skär de två brödskivorna rena från kanter och dela dem på mitten så du får fyra rektangulära skivor, ca 4 x 8 cm. Bryn dem i smöret och lägg dem att svalna. Se upp! Briochen går snabbare att bryna än vanligt bröd. När de svalnat gnider du in dem med vitlöksklyftan och pudrar försiktigt lite lakritspulver över.
 2. Bryn smöret och ställ undan det att svalna en stund. Värm havskräftfonden och mixa samman med smöret.
 3. Stek kräftstjärtarna ett par minuter på varje sida på ganska hög värme så de får fin färg. Viktigt att du har glaskokta stjärtar så de inte redan är tillagade, då helt färdigkokta kräftor lätt blir sega och tradiga. Om du inte får tag i sådana stjärtar tar du råa pilgrimsmusslor istället. Dela musslorna i tre skivor och fräs dem hastigt på hög värme. Salta försigtigt.
 4. Stek ankleverskivorna hastigt på hög värme i sitt eget fett någon minut på varje sida. Smaka av försigtigt med salt.

Montera ihop: 

 1. Först brödet med vitlöken och lakritspulver, sedan anklever och sist havskräftan (eller pilgrimsmusslan), garnera med dragon och det brynta havskräftssmöret.
 2. Ganska underbart gott.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln