PÅ TALLRIKENS NYÅRSMENY 2023/ 2024!
Hej och god fortsättning! Hoppas att julen varit fridfull och välsmakande.
Då är det dags för oss att presentera vår nyårsmeny där vi har strävat efter att satsa på ganska okomplicerade recept men med trevliga råvaror.
Först ut är förrätten som består tex av nystekt anklever, havskräftstjärt och brioche. Lika enkelt att få till som det är gott. Anklevern och de glaskokta kräftorna inhandlades på Trädgården på Skäret. Har du svårt att hitta anklever och glaskokta kräftor så funkar det fint med ankterrin och pilgrummsmusslor som alternativ.
Till huvudrätt presenterar vår kompis Lotta sin sjukt goda hälleflundra på ett enkelt men elegant vis och till dessert har Fredrik gjort en "nyårsbomb" i tre lager som du kan göra nästan helt klar en eller ett par dagar i förväg. Till tolvslagets Champagne får du även några tips på ostar från Cecilias Fromageries som gifter sig fint med bubblorna.
Väl bekomme! Per, Fredrik och Lotta
HAVSKRÄFTA MED ANKLEVER, BRIOCHE OCH DRAGON
4 personer:
- Fyra glaskokta havskräftstjärtar alt pilgrimsmusslor
- 100 g anklever, rå, skivad i fyra skivor ca 5 mm tjocka
- 1 vitlökskyfta
- 2 skivor briochebröd (finns att köpa färdigt, t ex ICA)
- Lakritspulver (pudras på brödet, ca 1 krm)
- En matsked hårt reducerad havskräftfond
- 4 msk normalsaltat smör att bryna
- Smör till stekning av brödet
Gör så här:
- Skär de två brödskivorna rena från kanter och dela dem på mitten så du får fyra rektangulära skivor, ca 4 x 8 cm. Bryn dem i smöret och lägg dem att svalna. Se upp! Briochen går snabbare att bryna än vanligt bröd. När de svalnat gnider du in dem med vitlöksklyftan och pudrar försiktigt lite lakritspulver över.
- Bryn smöret och ställ undan det att svalna en stund. Värm havskräftfonden och mixa samman med smöret.
- Stek kräftstjärtarna ett par minuter på varje sida på ganska hög värme så de får fin färg. Viktigt att du har glaskokta stjärtar så de inte redan är tillagade, då helt färdigkokta kräftor lätt blir sega och tradiga. Om du inte får tag i sådana stjärtar tar du råa pilgrimsmusslor istället. Dela musslorna i tre skivor och fräs dem hastigt på hög värme. Salta försigtigt.
- Stek ankleverskivorna hastigt på hög värme i sitt eget fett någon minut på varje sida. Smaka av försigtigt med salt.
Montera ihop:
- Först brödet med vitlöken och lakritspulver, sedan anklever och sist havskräftan (eller pilgrimsmusslan), garnera med dragon och det brynta havskräftssmöret.
- Ganska underbart gott.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett ost fromage omelett panko paella hummus apelsinmarmelad lingon daal jästpannkakor hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus rödkål morötter mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller saffransbullar grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar rödvinssås fikon huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne gratäng granola räkor ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis nyårsmat abborre skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf ägg pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller festrätt sorbet nötkött fläsk nu är det jul igen bär julmat brynt smör glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad bröd vegetariskt drinkrecept griskött chokladdessert moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp choklad laxrecept soppor glass asiatiskt hallon nybakat på grillen sylt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk jordgubbar starters tomater doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber kalv blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept tårta vit sparris fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer gåsmeny kallrökt lax lamm munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept äpplen rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta ostar whiskey marmelad gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag indiskt matjesill majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill rabarberkräm burgare kokosmjölk brioche högrev cocoschutney saint agur chokladflarn kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple kesella smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg falukorv kräftsås honeysuckle mazarin nektariner tosca pavlova curry gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade anklever parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration